Gemici olmak günümüzde yalnızca gemi kaptanlığı olarak düşünülür. Gemide çalışmanın kaptanlık dışında farklı görev kolları da bulunur. Üniversiteden mezun olmadan da doğru denizcilik şirketlerine başvurularak gemi personeli olunabilir. Gemide çalışmak zorlayıcı olsa da maaşlarının yüksek olmasından dolayı tercih edilen meslek gruplarındandır. Gemilerde görevli olabilmek için birtakım şartların ve belge prosedürlerinin yerine getirilmesi gerekir.
İçindekiler
- Kimler Gemide Çalışır?
- Gemide Çalışma Alanları Nelerdir?
- Gemicilerin Çalıştığı Gemi Türleri Nelerdir?
- Gemide Çalışmak İle İlgili Video Anlatımı
- Gemide Çalışmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
- Gemide Çalışmak İçin Gemi Adamı Kursu
- Gemide Çalışmak İçin Nereye Başvurulur?
- Gemide Çalışmak İçin Gerekli Belgeler
- Gemide Çalışmak İçin Şirket Bulmak
- Gemide Çalışma Maaşları
- Gemide Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
- Gemide Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?
- Gemide Çalışmayla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kimler Gemide Çalışır?
Gemide çalışan kişiler zabitan ve personel olmak üzere iki türlüdür. Zabitan gemici olmak için üniversite eğitimi alırken, personeller için böyle bir şart bulunmaz. Zabitanın yaptığı görevler haricinde diğer alanlarda çalışanlar gemi personeli olarak adlandırılır. İş ilanlarında genellikle vasıfsız personel şeklinde tabir kullanılır. Gemide çalışanlar için en düşük maaş grubunu oluşturanlar vasıfsız personellerdir.
Ayrıca lisans nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Gemide Çalışma Alanları Nelerdir?
Gemide çalışılacak alanların ne olduğu şu şekilde sıralanır:
- Zabitan
- Teknik Servis
- Aşçı
- Karamot
- Güvenlik
- Kurpiyer
- Halkla İlişkiler
- Reis
- Yağcı
- Lostromos
- Garson
- Meydancılık
Gemilerin türlerine göre çalışma alanları değişir. Turistik gemilerde çalışılacaksa garson ihtiyacı olurken, taşımacılık yapan gemilerdeki eleman ihtiyacı daha farklıdır.
Gemicilerin Çalıştığı Gemi Türleri Nelerdir?
Gemide çalışanlar için gemi tiplerinin neler olduğu şu şekildedir:
- Tanker Gemileri: Kimyasal madde taşıyan gemilerdir. Çok sık limana çıkmak ve gemiyi tahliye için kısa sürelerde hazırlamak riskli olmaktadır. Şehrin en uzak olduğu noktalara demir atar. Saatler içerisinde işlerini halletmesi gerekir. Sıvı kimyasal taşındığından dolayı personelin dikkatli olması gerekir. Gemiden herhangi bir sızıntının olması kirlilik oluşturarak denizcilik şirketine zarar getirir. Riskli olmasından dolayı gemiler sıkı denetimlerden geçer.
- Dökme Yük Gemileri: Kömür, maden, tahıl vb. ürünleri taşır. Kıtalar arasında çalışan gemi demir attıkları limanlarda ortalama 20-30 saat durur. Genellikle Batı Afrika, Ukrayna ve Brezilya gibi ülkelerin merkezi limanlarına demir atar.
- General Kargo Gemileri: Konteyner, uzay mekiği, yat vb. taşırlar. Lashing yani yükün emniyete alınması personeller tarafından yapılır.
- Ro-Ro Gemileri: Yolcu veya araç taşıyan süratli gemilerdir. Sezona göre değil her zaman iş yapan gemilerdir. Lashing bağlama gibi olaylar personelin haricinde başka ekip tarafından gerçekleştirilir.
- Konteyner Gemileri: Kutu taşıma işi yapan gemilerdir. 6 ay-1 yıl arasındaki çalışma programı bellidir. Sık ve saatlerle sınırlı olarak limana demir atan gemilerdendir.
Gemide Çalışmak İle İlgili Video Anlatımı
Gemide Çalışmak konusuyla ilgili bu bilgilendirici videoyu da izleyebilirsiniz.
Gemide Çalışmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Gemici olmak için gereken koşulların neler olduğu alınan eğitimlere göre değişir. Üniversitede denizcilik bölümünden mezun olanlar doğrudan iş imkanı bulabilir. Hiçbir eğitim almamış olanlar için 2 ay süreli gemicilik kursları bulunmaktadır. Kurslardan mezun olanlara verilen belge sayesinde gemide çalışılabilir. Ancak yalnızca kurs eğitimi alanlar gemilerde alt kademedeki personel olarak görev yapmaktadır. Günümüzde denizcilik şirketleri, gidilen kursun kaliteli eğitim verip vermediğine dikkat eder. İyi ve donanımlı kurstan mezun olan personelin gemide çalışmak için işe alınma olasılığı daha yüksektir.
Seperatör nedir? Seperatör çeşitleri detaylarına da bakabilirsiniz.
Gemide Çalışmak İçin Gemi Adamı Kursu
Gemide çalışmak için gemicilik kursu teorik ve uygulamalı bilgileri içerir. Devlet, gemide çalışmak isteyenlerden birtakım belge ve eğitimler istemektedir. Eğitimlerin sonunda yapılan sınavdan başarılı olanlar liman cüzdanı sahibi olarak gemilere çıkabilir.
Gemide Çalışmak İçin Nereye Başvurulur?
Gemide çalışmak için başvurulacak yer Liman Başkanlıkları’dır. Gemicilik eğitimleri ve kurs sertifikası alındıktan sonra gerekli belgeler başkanlığa teslim edilmelidir. Başvuru sürecinden sonra kurum tarafından liman cüzdanı hazırlanır.
Gemide Çalışma hayaliyle başvuranları dolandıran, uzun süre bekletip mağdur eden bir çok “aracı firma” bulunmakta maalesef. Bu konuda lütfen araştırma yapmadan paranızı kimseye vermeyin.
Gemide Çalışmak İçin Gerekli Belgeler
Gemide çalışmak için gereken evraklar şunlardır:
- Kimlik Belgesi
- Oturma Belgesi
- 20 Adet Beyaz Fonlu Fotoğraf
- Diploma
- Sabıka Kaydı
- Gemiadamı Olur Sağlık Raporu
- Askerlik Belgeleyen Yazı
Gemide Çalışmak İçin Şirket Bulmak
Gemide çalışmak için şirketin bulunması konusunda ilk olarak liman cüzdanı için başvuru işlemleri tamamlanmış olmalıdır. Denizcilik şirketlerine doğrudan giderek iş başvurusu yapılabilir. Gemi alanında uzmanlaşmış insan kaynakları çalışanlarından da yardım alınabilir. İkili ilişkilerin iyi olması farklı iş imkanlarının oluşmasını sağlar.
Gemide Çalışma Maaşları
Gemicilerin maaşları çalışılan pozisyona, deneyime ve firmaya göre değişmektedir. Maaşlar dolar üzerinden hesaplanmaktadır. Yüksek tutarda maaş aralığı bulunmasının nedeni gemiciliğin kolay olmamasından kaynaklanır. Uzun süreler evden uzakta denizde kalınacak olması maaş faktörünü etkileyen unsurlardandır. Zabitanın aldığı maaş 3.000 dolar-50.000 dolar arasında değişir. Gemi personelleri ise en düşük 1.200 dolar maaş alır.
Gemide Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
Gemide çalışmanın iyi yanları şu şekilde sıralanabilir:
- Maaşların yüksek olması birikim yapmayı kolaylaştırır.
- Genelde çalışma sistemi 6 aylık kontratlar şeklindedir.
- Farklı şirketlerle çalışma ve dinlenme sürelerini ayarlama fırsatı bulunur.
Nafaka nedir? Çeşitleri nelerdir? Merak edilenlere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Gemide Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?
Gemide çalışmanın kötü yanları şu şekildedir:
- Uzun süre gemide olunduğu için aileden uzak kalınır.
- Gemiler gidilen ülkelerde çok uzun süre kalmadığından gezme fırsatı olmaz.
- Gemide çalışmak için uzun süre boyunca karaya çıkmadan denizde zaman geçirilmesi gerekir.
Gemide Çalışmayla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gemide Vasıfsız Olarak Çalışmak Nedir?
Denizcilik eğitimini almadan zabitanlık haricinde diğer görevlerde gemide çalışmaktır. Vasıfsız işçilerin gemide çalışması için de liman cüzdanı almaları gerekir.
Gemide Çalışmak İçin Belge Nasıl Alınır?
Gemide çalışma belgesinin alınabilmesi için resmi veya özel gemicilik eğitim kurumlarından kurs sertifikasının alınması gerekir. Koşulları sağlayanlar gemi adamı belgesi almaya hak kazanır.
Gemide Çalışmak İçin Yaş Sınırı Nedir?
Gemide çalışmak için belirlenen yaş sınırı 16’dır. Gemilerin çalışma prosedürlerine göre istenen minimum yaş değişebilir.
Gemide Çalışmak konusuyla ilgili sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.