Toplumda en sık rastlanan kulak rahatsızlıklarından biri de kulak çınlamasıdır. Genel olarak tehlikeli bir sorun olmayan kulak çınlaması sorunu bağlı olduğu bazı etkenlere göre farklılık gösterebilmekte ve özellikle etkisini uzun süreler devam etmesi durumunda bireyin başta sosyal ve iş faaliyetleri olmak üzere birçok günlük faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Günümüzde neredeyse her yaştan bireylerde sıkça görülebilen kulak çınlaması sorunu birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmekte ve çoğu zaman kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir.

Basit bir kulak içi sorunu olarak görülen kulak çınlaması sorunu hakkında kulak burun boğaz uzmanlarının yaptığı birçok açıklamaya göre sorun özellikle sık tekrar etmesi ve beraberinde şiddetli baş ağrısına neden olduğu takdirde bireyin vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz doktoruna başvurması gerektiğinin altını önemle çizmektedir.

Daha çok gece saatlerinde kendini sık gösterebilen kulak çınlaması sorunu özellikle son yıllarda geliştirilen yeni ilaç yöntemleri sayesinde kısa süre sonrasında tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Genellikle stres ve kaygıya bağlı olarak ortaya çıkabilen kulak çınlaması sorunu birçok toplumun en çok şikayet ettiği sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

Dolaysıyla gün boyu etkisini sürdürebilmesi durumunda bireylerin tüm aktivitelerini ciddi oranlarda olumsuz etkileyebilmektedir. Tıp dalındaki adıyla ”tinnitus” olan kulaç çınlaması her ne kadar basit bir kulak içi sorunu olsa da sık tekrar etmesi durumunda bazı kulak içi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar sık tekrar eden kulak çınlaması sorunlarının hafife alınmaması konusunda bireyleri uyarmakta ve bu tip kulak çınlama sorunları görüldüğü takdirde hemen doktora gidilmesini önemle tavsiye etmektedir.

 

kulak-cinlamasi-nedenleri-tedavisi

Kulak Çınlaması Rahatsızlığının Başlıca Belirtileri Nelerdir?

Kulak çınlaması sorunun birçok belirtisi bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kulaç içinde meydana gelen hafif nitelikli ağrılar
  • Kulak içi hafif kaşıntıların görülmesi
  • Kulak çevresinde meydana gelen hafif türden karıncalanmalar kulak çınlaması sorununun en belirgin belirtileridir.

 

Kulak Çınlaması Sorunun Nedenleri Nelerdir?

Kulak çınlamasının birçok nedenleri bulunmaktadır. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre birçok kulak çınlaması sorunu özellikle aşağıda belirtilen nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmakta ve nadiren de olsa etkisini uzun süreler devam ettirebilmektedir. Kulak çınlaması sorununun ortaya çıkmasında etkin rol oynayan nedenler şunlardır;

  • Kulak içi bazı hücrelerin çeşitli nedenlerden dolayı tahrip olması: Kulak çınlaması sorunun oluşmasında rol alan en belirgin nedenlerden biri kulak içi hücrelerin özellikle enfeksiyonlara bağlı olarak zarar görmesi ve buna bağlı olarak işlevini yapmasında yetersiz kalabilmesidir. Bunun sonucunda da kulak çınlaması sorununun oluşması kaçınılmaz olabilmektedir.
  • Kulaç içlerinde meydana gelen kirler: Kulak çınlaması sorununa neden olan diğer bir neden ise çeşitli nedenlere bağlı olarak kulak iç kısımlarında meydana gelen kirlenmelerdir. Özellikle kulak içi enfeksiyonların başlıca nedeni olarak bilinen kulak kiri ayrıca kulak çınlaması sorunun meydana gelmesinde de etkin rol oynamaktadır.
  • Bazı kulak rahatsızlıkları: Başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok kulak hastalığı kulak çınlaması sorunun oluşmasında etkin rol oynayabilmektedir.
  • Kansızlık (anemi) hastalığı: Kulak çınlaması sorununun başlıca nedenlerinden biri de kansızlık hastalığıdır. Her ne kadar kulak çınlaması sorunu ile bir ilgisi olmada da aslında kulak içi hastalıkların oluşumunda etkin bir role sahip olan kansızlık hastalığı ayrıca kulak çınlaması sorununun meydana gelmesinde de önemli bir role sahiptir.
  • Çeşitli nedenlere bağlı olarak kafa yaralanmaları: Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen kafa yaralanmalarının bir kısmı kulak içi işlevlerine de ciddi anlamda zarar verebilmektedir. Nadiren de olsa bu gibi durumlar sonucunda kulak çınlaması sorunu ortaya çıkabilmektedir.
  • Tıbbi ilaçların yan etkileri: Bazı hastalıklara bağlı olarak kullanılan bazı ilaçların da yan etkileri kulak çınlaması sorununun ortaya çıkmasında etkilidir. Özellikle hipertansiyon ilaçları kulak çınlaması sorununun oluşmasında etkin bir rol oynayabilmektedir.
  • Stres ve aşırı yorgunluk: Kulak çınlaması sorunun meydana gelmesinde etkin rol oynayan nedenlerden biri de stres ve aşırı yorgunluk durumlarıdır. Özellikle stres birçok sağlık sorununun oluşumunda etkin rol oynadığı gibi ayrıca kulak çınlaması sorununun meydana gelmesinde önemli bir konuma sahiptir.
  • Hipertansiyon: Kulak çınlaması sorununun meydana gelmesinde etkin rol oynayan bir diğer neden ise hipertansiyondur. Özellikle hipertansiyon ilaçlarının aşırı dozlarda kullanılması başta beyin kanaması olmak üzere  birçok hastalığa neden olduğu gibi ayrıca kulak çınlaması sorununun ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir.
  • Troid bezlerinin düzensiz çalışması: Kulak çınlaması sorununun oluşumunda etkin rol oynayan bir diğer neden ise troid bezlerinin gereğinden fazla işlen görmesi bu durum birçok rahatsızlığa yol açtığı gibi aynı zamanda kulak çınlaması sorununun oluşumunda da etkin rol oynayabilmektedir.
  • Beyin tümörleri: Kulak çınlaması sorununun oluşmasının nedenlerinden biri de  beyin tümörleridir. Beraberinde birçok beyin hastalıklarına neden olan beyin tümörleri ayrıca kulak içi işlevlere de ciddi anlamda zarar verebilmektedir. Bunlardan biri de kulak çınlaması sorunudur.
  • Hormonal değişimler (bayanlarda): Özellikle bayanlarda meydana gelen hormonal değişimler birçok sağlık sorununun meydana gelmesinde etkin rol oynayabildiği gibi aynı zamanda kulak çınlaması sorununun oluşumunda da etkin rol oynayabilmektedir.

 

kulak-cinlamasinin-cesitleri

 

Kulak Çınlaması Sorununda Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Yukarıda da belirtildiği üzere genellikle ciddi bir kulak rahatsızlığı olarak görülmeyen kulak çınlaması sorununda özellikle şu gibi durumlar tespit edildiği taktirde hemen ilgili doktora başvurulmalıdır.

  • Sık sık tekrar etmesi durumunda
  • Gün boyu etkisini sürdürmesi durumunda
  • Gece saatlerinde etkili olduğu takdirde
  • Çınlamayla birlikte baş ağrısının meydana gelmesi durumunda
  • Haftada en az üç gün tekrar etmesi durumunda hemen bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalı ve çınlama ile duyulan rahatsızlıklar hakkında doktora detaylı bilgi verilmelidir.

 

Kulak Çınlaması Sorununa Yakalanmamak İçin Neler Yapılmalıdır?

Kulak çınlaması sorununa yakalanmamak adına şu gibi önlemlerin alınmasında faydalar bulunmaktadır.

  • Kulaklar sık sık karıştırılmamalıdır.
  • Temiz olmayan çıplak eller ile kulak içlerine temas edilmemelidir.
  • Stres ve aşırı yorgunluk sendromundan uzak durulmalıdır.
  • Doktorun uyguladığı ilaçlar dışında kulak içlerine başka herhangi bir ilaç veya benzeri maddeler temas ettirilmemelidir.

 

Kulak Çınlaması Sorununun Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Kulak çınlaması evde tedavisi mümkün olabileceği gibi cerrahi tedavi yapılması gerekebilir. Eğer hipertansiyona bağlı bir nedenle kulaklarınız çınlıyor ise bu durumda yapmanız gereken en yakın zamanda bir KBB uzmanına gitmek, aynı zamanda tedavilerinizi aksatmamak gerekir.

Basit bir kulak rahatsızlığı olan kulak çınlaması sorununun tedavisi de oldukça basittir. Tedavide genellikle ilgili doktor tarafından reçetesiz veya da reçeteli ilaçlar yazılmaktadır. Özellikle çınlamaya neden olabilen etkenler üzerinde oldukça etkili olan bu ilaçlar sayesinde kulak çınlaması tamamen veya da önemli bir kısmı ortadan kaldırılabilmektedir. Kulak çınlaması her ne sebeple olursa olsun etkisini uzun müddetler sürdürdüğü takdirde hemen bir kulak burun boğaz hekimine başvurulmalıdır.

Not: Makale bilgi içeriklidir. Reçete değildir.




Kategori: