Seperatör kelimesinin anlamı çeşitli endüstriyel alanlarda veya gemide bulunan sıvıları ayırıcı görevini yerine getiren bir nesnedir. Seperatörün birden fazla anlamı var olmaktadır. Fakat genel olarak bakıldığında tüm anlamlarında ayırıcı veya bir şeyi ayırma görevi yaptığı görülmektedir. Bahsedilen nesne bazen bir gemide ayırma göreviyle kullanılabilirken bazen de şirketlerde bulunan karışık dosyaları ayırmak için bireye yardımcı olmaktadır.

Vida odaklı hava kompresörlerinde işe yarayan temel nesnelerden biri olarak da kullanılmaktadır. Sahip olduğu filtre ile görevini yerine getirip hava kompresörlerinde sıklıkla tercih edilen bu nesnenin kompresördeki görevi ise makine bünyesinde yağ ile aynı ortamda gezen pis gazın iç içe geçmesini engellemektir. Burada da sıvı halde bulunan yağı diğer maddeden ayırarak sorumluluğunu yerine getirmektedir.

Yabancı dil olarak bakıldığında ise ‘ seperator ’ kelimesi yine ayırıcı anlamını taşımaktadır.

Seperatör nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi Seperatör Çeşitleri’ni inceleyelim.

Nafaka nedir, çeşitleri nelerdir? Bilgilerine yazımızdan bakabilirsiniz.

Ahşap Seperatör

Seperatör Nedir?

Ahşaptan yapılmış seperatör müşterinin isteği doğrultusunda boyutlar, renkler ve desenler ile üretime geçmektedir. Ayırıcının ana maddesi ahşap olarak geçmektedir. Müşteri ahşaptan yapılmış bu ayırıcıyı nerede istiyorsa orada kullanabilmektedir. Bu sebeple boyutlarını müşterinin kendisi belirlemektedir. Bu tür ayırıcılar çoğu zaman dekoratif görüntüler vermek amacıyla kullanılmaktadır. Kendi evini sınırlara ayırmak için ve evindeki karışık görüntüyü bir nebze yok etmek için müşteri ahşap bazlı ayırıcılara başvurmaktadır.

Ahşap ayırıcıların diğer kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

  • Ofis
  • Ev
  • İş yeri
  • Oteller
  • Alışveriş merkezleri
  • Hastaneler
  • Umumi alanlar
  • Restoranlar
  • Klinikler
  • Dekoratif olarak şekillenebilecek diğer tüm alanlar

Bambu Seperatör

Bambu malzemeden yapılan ayırıcılar çoğunlukla otel, alışveriş merkezleri, ofis gibi yerlerde kullanılıp dekoratif görseller elde etmek amacıyla tercih edilmektedir. Teslimatların sorunsuz yaşanması adına yapay bambular kullanılmaktadır. Yapay bambular ve bu bambuları içine alabilecek bir hasır malzemeli sepetler birlikte satışa sunulmaktadır. İhtiyacı olan otel sahipleri, alışveriş merkezinde mağazası bulunan ve mağazasındaki bu karışıklığı önlemek isteyen dükkan sahipleri, ofisindeki çalışanlar arasında minik bir paravan elde etmek isteyen iş veren bu ayırıcıdan yarar sağlamaktadır.

Yuğ nedir, Yuğ töreni nasıl yapılır? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Pleksi Seperatör

Pleksi malzemeden üretilen bu ayırıcı türü son zamanlarda pandemi sebebiyle sıklıkla kendinden söz ettiren bir tür olmaktadır. Rengi olan veya renksiz yani şeffaf olarak yapılan plastik malzeme pleksi adını almaktadır. Pleksi malzemeleri işlemek zor olmadığı için bu malzeme sıklıkla tercih edilmektedir. Bazen saydam bazen ise mat yapıda olabilmektedir. İşçiler tarafından kolay işlenilmesi, açılmak istenen deliklerin zorlayıcı olmaması ile birlikte fabrikalarda da bu malzemenin kullanımı mevcut olmaktadır.

Son zamanlarda dünya gündeminde olan pandemi sebebiyle pleksi malzemeden üretilen siperlikler görülmektedir. Siperliklerde kullanılan pleksi malzemeler kişinin etrafını görmesi amacıyla saydam ve renksiz olarak tercih edilmektedir. İş yerlerinde işverenler tarafından verilen ve işçilerin korunmasını sağlayan bir eşya olmaktadır.

Pleksi malzeme temelli seperatörler ise genellikle mimari alanlarda kullanılmaktadır. Bir şirket veya bürodaki birbirinden ayrılmak istenen bölgeler arasında tercih edilmekte olup dekoratif görüntüler vermek amacıyla yer edinmektedir.

Gemilerde Seperatörün Yeri

Seperatör Nedir?

Gemilerde bulunan sintine seperatörlerin temel kaidesi filtreleme işlemi yapmaktır. Denizin ve havanın temizliğinin sağlanması bu ayırıcı türünde amaçlanmaktadır. Çünkü deniz ve havanın insan ve doğaya verdiği yararlar çok fazla olarak bilinmektedir. Gemilerdeki olan sintine seperatörleri ‘oily water seperator’ olarak da adlandırmak mümkündür. Sintine operatörün asıl görevi gemiye çeşitli sebeplerle gelmiş atık sıvıların içerisinde olan yağ ve türevini minimum düzeyde azaltıp ardından bu sıvıları tekrar denize ulaştırılabilir konuma getirmektir. Bu işlemi gerçekleştirmenin iki temeli vardır:

  • Filtreleme özelliği
  • Özgül ağırlık ilkesi

Bu ilkelerden yararlanılarak birden fazla çeşitte ayırıcı üretilmektedir. Fakat bu ayırıcıların görevi temelde aynı olduğu için aralarında pek fark bulunmamaktadır. Ancak çoğu zaman kalite farkı gözlenebilmektedir.

Sintine ayırıcılarının tümü filtreleme tankına sahiptir ve bu tank sayesinde görevini yapmaktadır. Gemi içindeki biriken su ve sıvılar filtreleme tankının içine aktarılır ve böylece amaçlanan işlem gerçekleşmeye başlar. Yağ yoğunluğu sudan fazla olan bir sıvı olması sebebiyle filtreleme tankında üst kısma çıkmaktadır. Su ise alt kısımda kalmaktadır. Yağ miktarının bitiş uyarısını sensör vermektedir. Bu uyarının ardından filtreleme tankının yağsız olduğundan emin olmak için gereken önlemler alınmaktadır. Denize geri aktarılacak suyun milyonda 15 oranını aşmaması prensip edilmektedir. Bahsedilen bu seperatörün sıklıkla kontrollerinin yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kontroller yetkili ve alanında uzmanlığa ulaşmış firmalar tarafından yapılması gerekli olmaktadır.

Vazektomi nedir, kimlere yapılır? İle ilgili detaylara da inceleyebilirsiniz.

Seperatör Nedir Konusuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Seperatör ne işe yaramaktadır?

Seperatörün asıl görevi ayırmak, ayırıcılık görevi yapmaktır. Bu amaçla mimaride, gemilerde ve endüstriyel alanlarda kullanılabilir.

Gemilerde kullanılan seperatörlerin asıl amacı nedir?

Gemilerdeki seperatörlerin asıl amacı filtreleme işlemi yaparak su ve yağı birbirinden ayırıp elde edilen temiz suyu denize bırakmaktır. Filtreleme özelliği ve özgül ağırlık ilkesinden yararlanarak ayırıcı işlemine devam etmektedir.

Mimari alanlarda seperatör nasıl kullanılır?

Mimari alanlarda çoğunlukla dekorasyon amaçlı seperatörler kullanılır. Ahşap ve pleksi malzemeden üretilen bu seperatörler hem karışık görüntüyü engeller hem de ayırma görevini tamamlamış olur.

Ahşap seperatörlerin kullanıldığı alanlar nelerdir?

Ofisler, ev, iş yeri, oteller ve alışveriş merkezleri bunlardan bazılarıdır. Bu tür alanlarda ahşap malzemeden yapılmış seperatörler sıklıkla tercih edilmektedir.

Süt seperatörlerinin amacı nedir?

Süt seperatörlerinin amacı da sütün içinde bulunan yağı ayırmaktır. Santrifüjleme esası temelli çalışmaktadır.

 

Seperatör Nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.




Kategori: