Havale, günümüzde internet bankacılığında en sık kullanılan işlemler arasında yer alır. İnsanlar artık bulundukları yerden, bilgisayar kullanarak ödemelerini yapabilirler. Para transferi, EFT ve havale olarak da adlandırılmaktadır. Havale yaparken kişinin bilgileri doğru girdiğinden emin olması gerekir. Açılışı Elektronik Fon Transferi olan EFT, farklı bankalar arasında yapılan para transferi anlamına gelir. Havale ise aynı bankalar arasında para transferi yapılması anlamına gelir.

EFT işlemini banka şubelerinden yapabilirsiniz ancak internet üzerinden EFT yapmak çok daha zahmetsiz olur. EFT yaparken 4 önemli unsur bulunur. Alıcının bankası, banka, gönderen ve alıcı bu 4 unsurdur. Bu 4 unsurla ilgili bililerin doğru girilmesiyle birlikte para işleme alınır. Banka tarafından işlem onaylama süreci de başlamış olur. İşlem başladığında ilk önce yatırılan miktar ve hesabın yeterliliği kontrol edilmektedir. Eğer sorun yoksa işlem onaylanmaktadır. Havale Ne Demek konusuna kısaca değindikten sonra detaylara geçiyoruz.

Havale İşleminde Ücret Var mı?

Havale Ne Demek, Nasıl Yapılır?

Hava işleminde ücret yoktur. Ancak EFT yapmanız halinde hesabınızdan EFF ücreti mutlaka düşülür. Bu ücret banka tarafından belirlenecektir. Her bankanın ücretlendirmesi farklı olabilir. Bu nedenle sabit bir miktar yoktur. Resmi tatiller dışında hafta içleri her gün saat 8 ile akşam 5 arasında EFT yapabilirsiniz. Bu saatlerin dışında EFT yapmanız halinde işlemler bir sonraki güne otomatik aktarılır. Havalede ise farklı bir bankaya para transferi söz konusu değildir. Havale işlemlerinde hesap sahibinin onayı gerekir. Havale işleminde bankadan onay gerekmez çünkü zaten işlem aynı banka içinde gerçekleşir. Bu nedenle mesai saatleri dışında havale yapmak mümkündür. Mobil bankacılık kullanan kişiler 24 saat havale yapabilirler.

Kemosentez nedir, çeşitleri nelerdir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Havale Yaptıktan Sonra Para Karşı Tarafa Ne Zaman Ulaşır?

Havalede paranın karşı tarafa ulaşması için beklemeniz gerekmez. Anında karşı tarafın hesabına para yatar. Havale tutarı çalıştığınız bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Bazı bankalar müşterilerinin ücretsiz havale yapmalarını sağlar. Emekli maaşlarını kendi bankalarından alan bankalar bu uygulamayı sıkça kullanmaktadır. Çoğu bankanın mobil uygulamasını telefonunuza indirdiğiniz zaman bu uygulama üzerinden de para transferini para ödemeden gerçekleştirebilirsiniz. Banka mobil uygulamalarını indirmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Mobil uygulamalar, Google Play ve App Store üzerinde bulunabilir. Eğer havale yapmak istediğiniz kişinin banka hesabı sizinle aynı banka şubesinde ise, işlem için yine ücret ödemeniz istenmez. EFT işlemiyle kıyaslandığı zaman havale daha kolay ve daha az zaman alıcıdır.

EFT İşlemi ve Havale Arasında Farklar Nelerdir?

EFT ve havale farkı başında, EFT’nin farklı banka hesapları arasında para transferi olması gelir. Ancak havale aynı bankanın hesapları arasında gerçekleşmektedir. Havale ve EFT arasında diğer farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Havale için ücret ödemeniz çoğu zaman gerekmez. Ücret ödeseniz bile fiyatı ucuzdur. Ancak EFT için daha yüksek ücret ödemeniz gerekir. Ne kadar ücret ödemeniz gerektiği çalıştığınız bankaya ve transfer etmek istediğiniz para miktarına göre değişiklik göstermektedir.
  • EFT işleminde transfer yapacak kişiden daha az bilgi istenmektedir. Bununla beraber havale yapacaksanız daha fazla bilgi girmeniz gerekir. Bu yönden bakıldığında EFT yapmak için daha kısa vakit ayrılması yeterli olurken, havale için daha uzun süre ayrılması gerekir.
  • EFT işleminde onay süresi daha uzundur.
  • Havale için banka yetkililerin onayı gerekmez.
  • EFT işlemi yalnızca banka mesai saatlerinde gerçekleşebilir. Ancak havaleyi ne zaman isterseniz o zaman yapabilirsiniz.
  • EFT sonrasında paranın karşı tarafın hesabına geçmesi zaman alır. Havalede ise bu süre çok daha kısadır.

Havale İle İlgili Video Anlatım

Havale Ne Demek konusuyla ilgili izleyebileceğiniz bilgilendirici bir video.

https://www.youtube.com/watch?v=JDWXsv1KTSU

Banka Havalesi Nasıl Yapılır?

Havale Nedir, konusunu inceledik. Şimdi havale Nasıl Yapılır konusundan bahsedeceğiz. Banka havalesi için göndericinin ve alıcının vadesiz hesaplarının aynı bankada bulunması gerekir. Bankaların uygulamaları farklı olabilir. Ancak çoğu zaman havale için ücret ödenmesi gerekmez. Havale yapmak için alıcının 26 haneli IBAN numarasının yazılması gerekir. IBAN uluslar arası banka hesap numarası olarak da bilinir. IBAN’a ek olarak para tutarı, ad ve soyad, hesap numarası ve şube gibi bilgilerin de girilmesi gerekir. Para transferi yapılacak hesabın bakiyesinin yeterli olması şarttır.

Havale yapmak için farklı yöntemler arasında seçim yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı, bankaların ATM’leri, mobil bankacılık uygulamaları ya da telefon bankacılığı kanalları banka havalesi için en çok tercih edilenler arasında yer alır. Seçiminizi yaptıktan sonra transfer etmek istediğiniz tutarı giriniz. Bilgileri girdikten sonra işlemi onaylayın. İşleminizin onay alması halinde para karşı tarafın hesabına saniyeler içinde ulaşır.

Kız Kulesi efsanesi bilgilerine de bakabilirsiniz.

PTT Havalesi Nasıl Yapılır?

PTT havalesi genellikle banka  hesabı olmayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. PTT kanalıysa yurt içinde ve yurt dışında yer alan alıcılara para gönderilmesi mümkündür. PTT havalesi yapmak isteyen kişilerin kendilerine en yakın PTT şubesine gitmeleri yeterli olur. Havale işlemi için kendi bilgileriniz ile birlikte alıcı adı, soyadı, adres bilgilerini havale formunda yazılıp transfer edilmesi gerekir. PTT’ye paranın nakden verilmesi şarttır. PTT havalesi için göndericinin belli bir miktar ücret ödemesi gerekebilir. Banka havalesiyle kıyasla, PTT havalesinin alıcıya ulaşması için geçen süre daha uzun olur. Posta çeki hesabı açtırarak PTT şubesine gitmenize gerek kalmadan online işlem yapabilirsiniz. Banka havalesinden farklı olarak, PTT ile havale işlemi yapmanız halinde PTT şubesinden teslim ve adrese teslim gibi seçeneklerden faydalanabilirsiniz.

Virman Nedir?

Havale Ne Demek, Nasıl Yapılır?

Virman bankacılıkta para transferi için kullanılan terimdir. EFT ve havale gibi Virman da bir banka hesabından farklı bir banka hesabına para transferi yapılmasını ifade eder. Ancak virman havale ve EFT işlemlerinden daha farklıdır. Bu farklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Virman, bir banka şubesinde aynı hesap sahibine sahip hesaplar arasında yapılan para transfer işlemidir. EFT ve havalenin ise ortak noktası farklı bankalar arasında para transferi yapılmasıdır.
  • Virman işlemi yapmak isteyen hesap sahibinin aynı şubede birden fazla vadesiz hesabının bulunması şarttır.
  • Virman işlemlerini banka şubelerinden yapacaksanız bankaların mesai saatleri içinde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer mobil bankacılık, internet bankacılığı, telefon bankacılığı tercih etmek isterseniz herhangi bir saat kısıtı bulunmaksızın 7 gün 24 saat boyunca işlem yapabilirsiniz.
  • Virman işlemi için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Ancak havale ve EFT işlemlerinden genellikle ücret alınır.

En iyi 13 Hint filmi önerisi bilgileri yazımızdadır.

Hangi Yollarla EFT Yapılır?

Havale Ne Demek konusunu detaylıca anlattık. Peki EFT Nasıl Yapılır?

EFT yapılan yollar arasında ilk sırada IBAN no ile EFT, ikinci sırada hesap numarası ile EFT gelir. Her iki yöntemle de sorunsuz şekilde EFT yapabilirsiniz. Ancak aralarında fark vardır. IBAN no ile EFT yapmak genellikle daha sık tercih edilen bir yöntemdir. Çünkü kolaydır. Yalnızca IBAN numarasının bilinmesi yeterlidir. Ayrıca tabi kişinin tam ismi de gereklidir. IBAN numarasını kullanarak gönderim yaptığınız zaman banka adı, şube, şube no ve kişiye ait hesap numarası öğrenilebilir. Bilgileri tek tek vermenize gerek kalmadan havale yapmanız pratiktir. Hesap no ile de EFT yapabilirsiniz. Havale yöntemini tercih etmek istemeyenler ve IBAN no bilgisi hakkında bilgi sahibi olmayanlar bunu tercih edebilir. Hesap no, tam ad, banka şube numarası, banka adı bilindiği zaman EFT yapılabilir.

Havale Ne Demek konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.




Kategori: