Muayyer araç terimi,özellikle ikinci el araç alım satımlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Aslında Türk Dil Kurumunda aratıldığında böyle bir sözcük ile karşılaşılamayacağı görülecektir. Zira bu kullanım yanlıştır. Sözcüğün aslı “muhayyer”dir. Ancak zamanla dilin yozlaşması sebebiyle günümüzde daha çok muayyer olarak kullanılmaktadır.

Kaba tabirle malın garantisinin, ürünün satıcısı olan kişi olduğunu ifade edebilmek için kullanılmaktadır. Yani argoda “garanti benim” demek gibi bir anlama sahiptir. Bu ifadenin kullanılmasından her ne kadar beğenilmediği ya da bir sorun çıkardığı takdirde aracın geri getirilmesinde sıkıntı olmayacağı anlamı çıksa da bu durumun gerçek bir otomobil alım satımında mümkün olmadığı aşikardır.

Muayyer Araç Ne Demek konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylı bilgi verelim.

Yeşil kart nedir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Araç Alım-Satım Sözlüğü

Muayyer Araç Ne Demektir?

Hemen her meslekte olduğu gibi otomobil alım satımlarında da sektörün kendine has bir jargonu bulunmaktadır. Bu alana yabancı konumdaki kimseler de haliyle, konuşulan dili anlamakta güçlük çekebilmektedir.

En sık kullanılan kelimelerden derlenmiş otomobil alım- satım sözlüğü şöyledir:

  • Garaj Arabası: Aracın kapalı bir alan içerisinde konumlandırıldığı söylenmek isteniyor ve bu durumun avantajları anlatılmaya çalışılıyor. Öncelikle kapalı alanlarda muhafaza edilen araçların park halindeyken çarpılması veya doğa olaylarının olumsuz etkilerine maruz kalması gibi durumlar söz konusu olmamaktadır. Bunun yanında garajda tutulan arabaların çoğunla 2 arabalı kişilere ait olduğu da bilindiğinden daha az kullanılmış bir otomobil olduğu anlatılmaya çalışılıyor.
  • Sigara İçilmemiş: Özellikle sigara içmeyen bireylerin otomobil alırken dikkat ettiği bir husustur. Zira sigara içilen araçlarda küf oluşma riski arttığı gibi isin koltuklara sinme ihtimali de meydana geliyor.
  • İstediğiniz Ustaya Gösterebilirsiniz: Satıcının alıcıya verdiği bir güvendir. Herhangi bir ekspere ya da tanıdık ustaya gösterilmesinde sakınca olmadığı ima edilmektedir.
  • Pazar Arabası: Ailelerin ikinci arabalarını ifade etmek için kullanılır. Genellikle hafta sonu kullanılan ve dolayısıyla kilometresi düşük araçlardır.
  • Sıfır Gibi: 5 bin kilometreden ve altındaki araçlar için kullanılmaktadır.
  • Gırtlak Dolu/Daha Dolusu Yok: Full paket arabalar kastedilmektedir.

Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomobil satın almak oldukça meşakkatli ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Bu süre içerisinde pek çok elementin varlığı aynı anda aranmakta ve deyim yerindeyse ince elenip sık dokunmaktadır. Araba alınırken dikkat edilmesi önerilen noktalar şu şekildedir:

Öncelikle alınması planlanan aracın kişi için en uygun seçenek olup olmadığının dikkatli bir biçimde tahlili yapılmalıdır. Bu durumda aracı kullanacak kişi sayısı birden fazla ise diğer fertlerin de düşüncelerine önem vermek gerekir.  Alınacak olan otomobilin ne maksatla satın alındığının tespitini yapmak hem zaman hem de nakit tasarrufu için en önemli unsurdur. Çünkü aksi takdirde kişi, yanlış arabalara bakmakla vaktini harcayabilecektir.

Daha sonra aracın bakım ve kontrollerinin düzenli şekilde yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır. Bununla beraber elbette ki parça değişikliği ya da boyalı olup olmadığı da değerlendirilmelidir. Günümüzde bu işi yapan çok iyi araba eksperleri vardır. Bu işi bir meslek olarak yaptıklarından objektif bir biçimde yaklaşım sağlayacak ve alıcıya en doğru bilgilerin aktarımını yapacaktır. Kısacası beğenilen araç satın alınmadan evvel mutlaka bir eksper gözüyle de değerlendirilmelidir.

İkinci el araçların alımı beklenildiğinden daha masraflı olabilmektedir. Dolayısıyla satın alacak olan tarafın mutlaka bu ihtimali göz önünde bulundurması gerekmektedir. Dolayısıyla ikinci el alımlarında iyi bir pazarlık yapmanın önemi büyüktür.

Vazelin nedir? Vazelin yararları ve kullanımı hakkında bilgiler yazımızdadır.

Araç Satışı Öncesi Yapılması Gerekenler

Satış işlemleri, satıştan önceki işlemler ve satış sırasındaki işlemler olarak ikiye ayrılmaktadır. 2. El araba satışlarının noter üzerinden yapılması da zorunlu olduğundan kişinin satış sırasında zamandan tasarruf sağlayabilmesi adına önceden halletmesi gereken bazı işlemler bulunmaktadır.

Otomobil satışından önce tamamlanması gereken işlemler şunlardır:

  • Varsa araç üzerindeki ipotek ya da haczin kaldırılması
  • Trafik cezaları ile vergi borçlarının ödenmesi
  • Aracın muayenesinin yapılmış olması

Özellikle belirtilmelidir ki otomobil alım-satımı yapabilmek için Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik cezalarının ödenmiş olması zaruridir. Bu nedenle notere gidilmeden evvel herhangi bir sürpriz ile karşılaşılmaması adına bir kontrol yamak yerinde olacaktır.

Arabanın kredi ile alınmış olması durumunda da yine banka tarafından haczin kaldırıldığını teyit etmek yerinde olacaktır. Her ne kadar son dönem kredilerindeki hacizlerin kalkması otomatikleştirilmişse de bazı hallerde önceki dönem borçlarından kaynaklı sorunlar yaşanabilmektedir. Dolayısıyla yine noter işlemi öncesinde kredi çekilen şube ile görüşme sağlamak faydalı olacaktır.

Araba Alım- Satımı için Gerekli Belgeler

Muayyer Araç Ne Demektir?

Diğer alım satım işlemlerinde olduğu gibi otomobil alanında da pek çok bürokratik evrak işi mevcuttur. Araç alım- satım işlemlerinde aranan belgeler ise şunlardır:

  • Noter satış belgesi
  • Vergi ilişiği kesme belgesi
  • Tescil ve trafik belgesi
  • Vergi numarası
  • Trafik sigorta poliçesi
  • Otomobilin plaka numarası
  • Eğer işlemleri ruhsat sahibi harici herhangi biri yapacak ise vekalet
  • Eğer araç, plakasının ait olduğu şehirden başka bir şehre gidecekse ve bu nedenle de plakası değiştirilmek isteniyorsa şehirler arası trafik soruşturma yazışmalarına gelen cevap

Askere gidene ne denir? Detayları yazımızdadır.

2020 yılı araç satış işlemleri için notere ödenmesi gereken tutar ne kadardır?

2020 yılı itibariyle belirlenen tüm noter masraflarının tutarı 224,50 TL’dir.

Engelli raporu ile satın alınan araçların satışı yapılabilir mi?

Engelli raporu sunularak satın alınan araçlar, 5 yıl süreyle satılmamak üzere alındıklarından 5 yılın sonunda satış yapılması mümkün hale gelecektir.

Ekspertiz nasıl yapılmaktadır?

Oto- ekspertiz, aracın detaylı şekilde incelenmesi ile yapılmaktadır. Bu inceleme sırasında tespit edilen araç aksesuarı değişiklikleri, kazalardan kalan hasarlar veya boyama gibi unsurlar alıcıya bildirilmekte ve bu sayede fiyatta yanıltma gibi bir durum yaşanmasının önüne geçilmektedir.




Kategori: