Orşit tanımı, erkeklerin testisler bölgesinde oluşan iltihaplanmayı ifade etmektedir. Orşit olarak bilinen bu hastalık, genellikle enfeksiyon yoluyla bulaşmasının yanı sıra kabakulak hastalığına benzer belirtiler ile ortaya çıkmaktadır.

Orşit nedeniyle testislerin birinde ya da ikisinde oluşan ağrı uzun süre devam edebilir ve beraberinde mide bulantısı, ishal gibi belirtilerin de ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte testislerin birinde ya da ikisinde oluşan ağrı bölgede tamamen hissedilmekte olup iltihaplanmanın nerede oluştuğu yapılan tetkikler sonucunda anlaşılmaktadır.

Orşit nedeniyle oluşan ağrı, kasık ağrısına benzer nitelikte ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle tespit edilmesi çoğu zaman zor olmaktadır. Fakat bu ağrı beraberinde mide bulantısı ya da ishal gibi şikayetleri de getirmesi nedeniyle enfeksiyona yönelik bir tedaviyi zorunlu kılmaktadır. Orşit Nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.

İnci nasıl oluşur? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Orşit Nasıl Bulaşır?Orşit Nedir, Nasıl Bulaşır?

 

Orşit bulaşma nedenleri, farklı şekillerde olabilmektedir. En çok karşılaşılan bulaşma nedenle şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İdrar yollarında enfeksiyon oluşması ve bu enfeksiyonun kısa sürede tedavi edilmemesi gibi durumlarda oluşabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sonucunda ortaya çıkabilmektedir.
  • Yaşlılarda prostat nedeniyle oluştuğu bilinmektedir.
  • Kabakulak hastalığına neden olan enfeksiyon sonucunda tekrar oluşabilmektedir.

Orşit yani testis iltihaplanması, enfeksiyona bağlı bir hastalık olması nedeniyle kan yoluyla ya da cinsel temas yoluyla hızlıca bulaşabilmektedir. Bu nedenle yukarıdaki faktörlerden bağımsız olarak da Orşit görülme riski bulunmaktadır.

Orşit Belirtileri Nelerdir?

Orşit belirtileri enfeksiyonun durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Fakat en çok görülen belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Testislerin bir ya da ikisinde şiddetli ağrı
  • Ağrı hissedilen bölgede şişlik ya da kızarıklık
  • İdrar yollarında yanma
  • İdrara çıkmada zorlanma
  • Mide bulantısı, kusma
  • İshal

Bu belirtilerin farklı bir nedene bağlı olmaksızın ortalama bir hafta boyunca devam etmesi durumunda gerekli tetkiklerin yapılması için mutlaka bir uzmana başvurulması önerilmektedir.

Orşit Hastalığının Risk Faktörleri Nelerdir?

Orşit hastalığının risk faktörleri, hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksek olan kişileri kapsamaktadır. Olası risk durumları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Çocukluk döneminde kabakulak aşısını yaptırmayan kişilerde
  • Çok sık idrar enfeksiyonu yaşayan kişilerde
  • Testis bölgesinde ameliyat gibi farklı nedenlerle şişlik oluşması durumunda
  • Çok eşli olan kişilerde
  • Gonore ve Klamidya hastalığı geçiren kimselerde

Bu gruplar risk faktörleri içerisinde yer alması nedeniyle herhangi bir ağrı yaşamaları durumunda mutlaka bir uzmana başvurmaları önerilmektedir.

Orşit İle İlgili Video Anlatım

Orşit Nedir konusuyla ilgili izleyebileceğiniz bilgilendirici bir video.

Orşit (Testis iltihabı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orşit Nedir konusunu detaylıca aktardıktan sonra sırada Orşit yani Testis İltihabı tedavisi var. Orşit tedavisi öncelikle hastalığın türünün belirlenmesi ile yapılmaktadır. Hastalığın türüne bağlı olarak viral ve bakteriyel tedaviler bulunmaktadır. Her iki tedavi yönteminde de farklı aşamalar bulunmaktadır.

Viral Orşit tedavisi olarak bilinen tedavi sürecinde genellikle ağrı kesici kullanımı bulunmaktadır. Doktor tarafından verilen ağrı kesicilerin düzenli alınması ile ortalama 3-4 gün içerisinde tedavi tamamlanmaktadır.

Bakteriyel Orşit yani testis iltihabı tedavisinde ise ağrı kesici yerine antibiyotik kullanılması gerekli olmaktadır. Fakat antibiyotik kullanımları daha uzun süreli devam eden tedavilerdir. Ortalama on ya da on beş gün devam eden tedavilerde kesin sonuç almak mümkün olmaktadır

Orşit tedavilerinde eğer farklı bir hastalığa geçiş olmamışsa kısa sürede sonuç almak mümkündür. Bununla birlikte hastalık kesin tedavi koşullarını içermesi nedeniyle herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır.

Bunların yanı sıra farklı nedenlerle iltihaplanmanın tedavi edilmemesi durumunda bu hastalığın kanser oluşturma riski de bulunmaktadır. Bu nedenle oldukça kolay yöntemleri olan tedavilerine kısa sürede başlanması önerilmektedir.

Tedavi Sonrasında Hastaların Hangi Konulara Dikkat Etmeleri Gerekir?

Tedavi sonrasındaki süreçte hastaların dikkat etmeleri gereken konular, iyileşmenin hızlı olması ve sonrasında tekrar etmemesi için önemli olmaktadır. Şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Doktorun önerisi baz alınarak yatarak dinlenme gerekmektedir.
  • Yatma pozisyonunda testislerin yukarıda kalması gerekmektedir.
  • Tedavi sürecinde hastaların soğuk kompres yardımıyla testis bölgelerini sürekli kontrol etmeleri gerekmektedir.
  • Testis bölgesinde herhangi bir tahribat olmaması için ağır kaldırmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

Tüm bunların yanı sıra tekrar enfeksiyon riskinin oluşmaması için tedavinin belirli bir kısmında cinsel birliktelikten de uzak durulması gerekebilir. Fakat bunun için doktor tarafından bilgilendirme alınması gerekmektedir.

Tedavinin tamamlanma sürecinin akabinde hastalığın tekrar yaşanma riski her zaman bulunmaktadır. Bu nedenle enfeksiyon riskine karşı mutlaka hastaların kendilerini korumaları gerekmektedir.

Orşit Hastalığının Önlenmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Orşit hastalığının önlenmesi için hem tıbbi anlamda hem de çevresel faktörler bağlamında dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Ergenlik öncesi dönemde kabakulak olmaması için mutlaka aşı yapılması önerilmektedir. Kabakulak hastalığına neden olan enfeksiyonlar ilerleyen dönemlerde Orşit oluşumuna da neden olabilmektedir.
  • Kabakulak bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle hasta olan kişilerden uzak durulması gerekmektedir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da enfeksiyona neden olacağı için bu anlamda da dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Birden fazla partner ile cinsel ilişki kurulması durumunda mutlaka prezervatif kullanılması gerekmektedir.
  • İdrar yolları enfeksiyonunun oluşması durumunda kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda Orşit oluşabilmektedir.

Bu öneriler her yaştan erkek için gerekli olmakla birlikte çoğunlukla 25-40 yaş arası erkeklerin daha hassas olmasını gerektirmektedir. Bu yaş döneminde aktif cinsel hayat olması nedeniyle risk durumu daha belirgin olmaktadır.

Çemen nedir, faydaları nelerdir? Bilgilerini inceleyebilirsiniz.

Orşit Hastalığının Tespitinde Hangi Testler Yapılır?

Orşit Nedir, Nasıl Bulaşır?

Orşit hastalığının tespit edilme sürecinde kullanılan testler genellikle enfeksiyon durumunun tespit edilmesine yönelik içerikler sunmaktadır. İlk belirtiler ile birlikte şu testlere yönlendirme yapılmaktadır:

  • İdrar tahlili
  • İdrar kültürü
  • Semen analizi
  • Kan tahlili
  • Testis ultrasonu

Bu testlerin her birisinde Orşit olma durumları tespit edilebilmektedir. Görüntülemenin yapılamadığı durumlarda ultrason testleri ile detaylı incelemelerin yapılması mümkün olmaktadır. Bu sayede farklı hastalıklar ile karıştırılması gibi bir durum da ortadan kalmış olacaktır.

Bu testler aynı zamanda testis bölümünde oluşan farklı hastalıkların da tespit edilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle böbrek ile ilgili olarak yapılan tetkiklere oldukça benzer içerikler olarak sunulmaktadır.

Testlerin yapılmasından önce doktor tarafından ağrının anlaşılması için öncelikle fiziki muayene yapılmaktadır. Bunun yanı sıra doktor tarafından belirtilere yönelik hasta geçmişi öğrenilmekte ve sonrasında yönlendirme yapılmaktadır.

Büyük ve küçük kan dolaşımı hakkında detaylar yazımızdadır.

Orşit, Prostat Kanserine Neden Olur Mu?

Orşit nedeniyle prostat kanseri olma durumu tıbbi olarak bir gerçeklik sunmamaktadır. Orşit, kanser hücresini taşıyan bir hastalık değil enfeksiyon nedeniyle oluşan bir hastalık olarak bilinmektedir.

Orşit kısa sürede tedavi edilebilen ve kolaylıkla sağlıklı yaşama kavuşma olanağı sunan bir hastalıktır. Bu nedenle kanser ile ilişkilendirilmesi doğru olmamaktadır. Fakat bazı durumlarda kanser hücresi tanınmadığı için Orşit tanısı konabilmektedir. Detaylı görüntülemeler sonucunda bu durum da kanser hücresi ile ilgili olduğu açıklanmaktadır.

Bunların yanı sıra Orşit hastalığına yakalanan ve tedavisi gerçekleşmeyen kişilerin de herkes kadar kanser riski bulunmaktadır. Nitekim enfeksiyon oluşturan hücreler, testis bölgesindeki dokulara zarar verebileceği için kanserin yanı sıra farklı hastalıklar da meydana gelebilmektedir.

Kanser ile ilişkili olsun ya da olmasın Orşit yani testis iltihaplanması belirtilerinin görülmeye başlanması durumunda mutlaka bir uzmana başvuru yapılarak tedavi süreçlerinin başlatılması gerekmektedir. Tedavi zaten kısa süreli olduğu için başlanmasından itibaren tedavi sonuçlanmaktadır. Orşit tedavisinin ertelenmesi ya da üst üste hastalığın nüksetmesi gibi durumlarda farklı hastalıkların oluşmasına neden olabileceği de göz önünde bulundurulmaktadır.

Orşit Nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz!




Kategori: