Büyük ve küçük kan dolaşımının görevleri, vücut için gerekli olan oksijenin taşınmasını sağlamaktır. Büyük ve küçük kan dolaşımı sırasıyla vücuttaki kirli kanın temizlenerek kalbe ulaşması için bir sistem halinde çalışırlar.

Küçük kan dolaşımı vücuttaki organlarda biriken kirli kanları kalp üzerinden akciğere ulaştırıp temizlenmesini sağlarken, büyük kan dolaşımı da bunun akabinde temiz kanın yeniden kalbe taşınmasını sağlamaktadır.

Büyük ve küçük kan dolaşımının her ikisi de kalbe kanın ulaşmasını sağlarken büyük kan dolaşımı sağ kulakçık bölümünden, küçük kan dolaşımı ise sol kulakçık bölümü üzerinden sistemini sonlandırmaktadır.

Kalp içerisinde dört farklı bölüm olması nedeniyle vücuttan taşınan kirli kan, kalpte bulunan temiz kana bulaşmadan kalabilmektedir. Bu sistem kendi içerisinde bir döngü olması nedeniyle kapalı dolaşım sistemi olarak adlandırılmaktadır.

Beyin küçülmesi neden olur, nasıl anlaşılır? Detaylarına da bakabilirsiniz.

Büyük Kan Dolaşımı Nasıl Gerçekleşir?

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı Nedir, Nasıl Gerçekleşir?

Büyük kan dolaşım sistemi, kalbin sol karıncık denen bölgesindeki temiz kanın vücuda dağıtıldığı sistemdir. Aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk aşama sol karıncık denen bölgede başlayarak burada bulunan temiz kan dağıtılmak üzere organlara gönderilir.
  • İkinci aşamada ise ana ata damar olarak bilinen Aort damarı üzerinden dağıtma işlemi alt ve üst organlara yönelik devam eder.
  • Üçüncü aşamada ise Aort damarı üzerinden kılcal damarlara temiz kan verilerek tüm organlara ve ince dokulara gerekli olan kanın ulaştırılması sağlanır.

Bu aşamalar büyük kan dolaşımı sistemini ifade etmektedir. Fakat büyük kan dolaşımı organlara temiz kanın teslim edilmesiyle tamamlanmamaktadır. Bununla birlikte toplardamarlar üzerinden kirli kan tekrar alınarak kalbe tekrar ulaştırılmasını sağlayarak sağ kulakçık bölümünde büyük kan dolaşımı sonlanmaktadır.

Büyük ve küçük kan dolaşımı birbirinden ayrı sistemler değildir. Her iki dolaşım da birbiri ile organize bir biçimde çalışmaktadırlar. Fakat sistem içerisinde hangi organların ya da hangi damarların kullanıldığına bağlı olarak dolaşımlar küçük ve büyük olarak ikiye ayrılmaktadır.

Küçük Kan Dolaşımı Nasıl Gerçekleşir?

Küçük kan dolaşımı sistemi, kalbin sağ karıncık kısmından kirli kanı aldıktan sonra temizlenmesi için akciğere gönderen bir sistemdir. Aşamaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk aşama büyük kan dolaşımının tam tersi olan yönden yani sağ karıncık bölümünden başlar.
  • Sağ karıncık bölümünde bulunan kirli kanı akciğer atar damarlar yoluyla akciğere ulaştırır.
  • Akciğer toplardamarları yardımıyla temiz olan kanı toplayarak tekrar kalbe götürür.
  • Son aşama ise sol kulakçık bölümünde tamamlanmaktadır.

Küçül kan dolaşımı olarak bahsedilen sistem içerisinde, kanın karbondioksit oranı yüksek olan durumlarda kirli kan olarak kabul edilen kanın taşınması yapılmaktadır. Fakat büyük kan dolaşımından farklı olarak bu kanı vücudun hiçbir organına götürmeden doğrudan temizlenmesi için akciğere götürme işlemini kapsamaktadır.

Küçük kan dolaşımı Aort damarı üzerinden herhangi bir işlem yapmamaktadır. Yalnızca bazı atar damarların ve toplar damarların yardımıyla sistemin doğru bir şekilde işlemesine yardımcı olmaktadır.

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı İle İlgili Video Anlatım

Kapalı Dolaşım Sistemi Nedir?

Kapalı dolaşım sistemi, vücuttaki kan akışının doğru ve düzenli bir şekilde yapıldığı sistemdir. Kapalı olarak adlandırılmasının nedeni, kirli kanların vücut içinde temizlenerek dışarı atılmadan dolaşıma katılması olarak ifade edilmektedir.

Kapalı dolaşım sistemi içerisinde büyük kan dolaşımı ve küçük kan dolaşımı birlikte ifade edilmektedir. Genel hatlarıyla; kalpte bulunan kirli kanın toplardamarlar yoluyla akciğerde temizlenmesinin ardından yine kalp üzerinden temiz kan olarak vücuttaki organ ve dokulara ulaştırılması olarak adlandırılabilmektedir.

Kapalı dolaşım sistemi insanların yanı sıra farklı omurgalı canlılarda da bulunan bir dolaşım sistemidir. Fakat genel olarak diğer canlılarda açık dolaşım sistemi olduğu bilinmektedir. İnsanda kapalı dolaşım sistemi olmasının avantajı ise hızlı bir kan akışı olmasının mümkün hale gelmesi olarak bilinmektedir. Hızlı kan dolaşımı ile insanın ihtiyacı olan enerji miktarı da yeterli düzeyde karşılanmış olmaktadır.

Benlik nedir, nasıl oluşur? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Sağlıklı Kan Dolaşımı Neden Gereklidir?

Sağlıklı kan dolaşımının gerekleri, vücudun en temel organlarından olan kalbin doğru çalışması için önemli olmaktadır. Kalpteki temiz kan depoları doldurulamaması durumunda damarlarda tıkanıklık oluşma riski bulunmaktadır.

Büyük ve küçük kan dolaşımı vücudun genel dengesinin sağlanması için oldukça önemlidir. Kan akışı başta tansiyon olmak üzere pek çok hastalığın oluşum nedenleri arasında yer almaktadır.

Kan dolaşımının doğru bir şekilde devam edebilmesi için hem biyolojik anlamda bir problem olmaması hem de çevresel faktörler nedeniyle kan akışının bozulmasının engellenmesi gerekmektedir. Bu nedenle sağlıklı yaşama ilişkin öneriler genellikle kan dolaşımının destekleyici önerileri arasında yer almaktadır.

Sağlıklı Kan Dolaşımı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı Nedir, Nasıl Gerçekleşir?

Sağlıklı kan dolaşımı için yapılması gerekenler öncelikle vücudun sağlıklı işleyişinin korunması ile ilgili olmaktadır. Bunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken konulardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Aile öyküsünde herhangi bir tansiyon, kalp ya da damar hastalığı olması durumunda düzenli olarak doktor kontrollerinin alınması gerekmektedir.
  • Sağlıklı beslenme de kan dolaşımı açısından oldukça önemlidir. Yağlanmaya neden olmayacak sebzelerin tüketilmesi, paketli gıdalardan kaçınılması ve doğal ürünlerin tüketilmesi önerilerin başında gelmektedir.
  • Düzenli egzersizlerin yapılması kan akışını destekleyen öneriler arasında yer almaktadır. Bir uzman kontrolünde yapılacak olan her türlü spor çalışması kan dolaşımını destekleyebilmektedir.
  • Önerilerden bir diğeri ise düzenli uykudur. Özellikle vücudun dinlenmeye geçtiği 23.00- 03.00 saatleri arasındaki uykunun sağlıklı bir biçimde alınması gerekmektedir.

Bu öneriler ile birlikte vücudun dengesini bozduğu düşünülen bir diğer faktör ise stres ve kaygı durumlarıdır. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için mümkün olduğunca stresten kaçınılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kaygının da yoğun olarak yaşanması sağlık için tehdit oluşturmaktadır.

Vücut damarlarından herhangi birisinde tıkanıklık olması gibi durumlarda da kan dolaşım sisteminde bozulmalar meydana gelebilmektedir. Kalbe giden damarlar yeterli performansı gösteremediği durumlarda temiz kanın kalpte azalması, beraberinde farklı organ hastalıklarına neden olabilmektedir.

Arsenik nedir? Hakkında detaylar yazımızdadır.

Dolaşım Sisteminin Bozulması Durumunda Hangi Hastalıklar Oluşabilir?

Dolaşım sistemindeki bozulmaların neden olduğu hastalıklar, çoğunlukla kalp ve damar hastalıkları olarak bilinse de kan dolaşım sisteminin bütün organlara kan taşıması nedeniyle hastalıklar da farklı bölgelerde oluşabilmektedir. Dolaşım sistemindeki bozulmalar sonucunda oluşan hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kan akışının sinir sistemini etkilemesi nedeniyle inme ya da felç gibi hastalıklar oluşabilmektedir.
  • Kan akışı nabzı doğrudan etkilemesi nedeniyle yüksek tansiyon ya da düşük tansiyon gibi şikayetler oluşabilmektedir.
  • Doğrudan etkisi olan kalp için taşikardi ya da kalp krizi gibi hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
  • Damarlarda sertleşme meydana gelebilmektedir.
  • Kan Kanseri olarak bilinen lösemi hastalığının da en büyük nedeni kan dolaşım sisteminde bozulma meydana gelmesidir.
  • Kalp iltihaplanması ya da damar romatizması gibi şikayetler de aynı nedenlerle oluşabilmektedir.

Büyük ve küçük kan dolaşımı nedeniyle oluşan hastalıklar vücuttaki kirli kanın farklı organlara gitmesinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra temiz kanın kalp içerisinde yeterli miktarda bulunmaması ya da tıkalı damarlar nedeniyle doğru bir şekilde organlara ulaştırılamaması da nedenler arasında gösterilmektedir.

Kan dolaşım sistemi vücudun en önemli sistemleri arasında yer almaktadır. Çünkü bu sistem beraberinde sinir sisteminden, sindirim sistemine kadar farklı pek çok alanı etkileyebilmektedir. Özellikle bazı organlarda hasara neden olması sonucunda farklı hastalıkların nedeni olmasa da kaynakları arasında gösterilebilmektedir.

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı başlıklı içeriğimizle ilgili soru ve yorumlarınızı bekliyoruz!

Kategori: