Yeşil kart desteği maddi açıdan yetersiz olan, ek geliri bulunmayan ve sağlık sigortasına sahip olacak parasal gücü olmayan bireylere sağlanmakta olan bir destektir. Güncel ismi 60 c-1 olarak bilinmektedir. Birey maddi gücünün yetersiz oluşunu gerekli gelir testiyle ispat ettiği takdirde yeşil kart kullanımı hakkı tanımlanmaktadır. Bu kart gerekli güvenceye sahip olmayan düşkün yaşlılara destek amacıyla da etkinlik göstermektedir. Yeşil kart aracılığıyla sağlanan sağlık sigortası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilmektedir. Kişi özel hastane ve devlet hastanelerinde ilgili sağlık bölümlerinden faydalanmakta olup katılım ücreti ödemektedirler. Bu katılım ücreti dışında kalan ve hekim tarafından yazılan ilaçların tamamını Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamaktadır.

İmtiyaz nedir? İmtiyaz vermek ne demek? Detaylarına yazımızdan bakabilirsiniz.

Yeşil Kart Nedir konusuna kısaca değindikten sonra detaylara geçiyoruz.

Yeşil Kart Tarihçesi

Yeşil Kart Nedir? – Yeşim Kart Şartları ve Başvurusu

Yeşil kartın zaman içindeki yeri 1992 senesine dayanmaktadır. O senenin sağlık bakanı olan Yıldırım Tuna’nın bu destek gücünü yoksul insanlara dağıtması halk tarafından güzel tepkilerle karşılanmıştır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bulunan şehirlerde bu destek yoğunlaştırılmıştır. 2000’li yıllar itibari ile bu karta sahip olan yaklaşık on milyon kişi görülmektedir. Fakat halk içerisinde bulunan bazı bireyler yanlış gelir testini sunarak bu karttan faydalanma hakkına eriştikten sonra milyonları aşan kartların sayısı indirilmiştir. Bu düzenbazlıklar sebebi ile uygulama 2008 yılının sonlarında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’nın bünyesine girmiş olup uygulama son bulmuştur.

Yeşil Kartın Karşıladıkları

Yeşil kartın kişiye sağladığı destek devlet bünyesinde yer alan sağlık kuruluşlarında ücret talep edilmeden tedavi olmasıdır. Bu sağlık kuruluşları içinde sağlık ocakları ve hastaneler yer almaktadır. Kişinin hastalığı hangi sağlık bölümüne aitse oraya gidip hekimin yazdığı reçetedeki ilaçları almaktadır. Kişinin reçetesinde bulunan bu ilaçlar da ücret talep edilmeksizin verilmektedir. Fakat bu yalnızca devlete ait sağlık kuruluşlarında mümkün olmaktadır. Kişinin tercih ettiği özel hastane veya sağlık kuruluşları verdiği hizmetin bedeli olan ücret ne ise onu hasta kişiden talep etmektedir.

Yeşil Kart İle ilgili Video Anlatımı

Yeşil Kart Nedir konusuyla ilgili bu bilgilendirici videoyu da izleyebilirsiniz.

Yeşil Kartın Verildiği Kişiler

Yeşil karttan fayda sağlamak isteyen bireylerin kendilerine düşen gelir ortalamasının o yıla ait net asgari ücretin üçte birinden az olması gerek görülmektedir. Bu destekten yararlanmak için başvurmuş kişiye ait hiçbir sigortası olmaması lazım olmaktadır. Vatandaşın vergi ödemesi bulunmaması da şartlar arasında yer almaktadır. Ayrıca kişinin kayıtlarında emeklilik halinin bulunması bu destekten yararlanamayacağı anlamını taşımaktadır. Kişinin yapacağı gelir testi ardından sonuçlarını beklemesi gerekmektedir. Onaylanan gelir testine sahip birey bu karttan yarar sağlayabilmektedir.

Yeşil Kartın Kullanım Koşulları

Yeşil kart kullanımının şartlarından ilki başvuran bireyin yetişkin bir birey olması olarak bilinmektedir. 18 yaşını doldurmamış kişilerin gerekli sağlık tedavileri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından zaten karşılanmaktadır. Yeşil kart kullanımı için kişiden istenen diğer şartlar ise şu şekildedir:

  • Kişiye ait kira ya da başka bir gelirin bulunmaması
  • Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sağlık sigortası olmaması
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna ait bir yerde çalışılmaması
  • Kişinin mülkiyetinin olmaması
  • Bireyin gelir testine zorunlu tutulması
  • Kişiye ait bir emekli maaşının bulunmaması

MYK bedir? MYK yeterlilik belgesi hakkında merak edilenleri inceleyebilirsiniz.

Yeşil Kartın Başvurusu

Yeşil Kart Nedir? – Yeşim Kart Şartları ve Başvurusu

Yeşil kart için yapılan müracaatlar e-devlet aracılığıyla gerçekleşmektedir. Başvuru için gerekli adımlar aşağıdaki gibidir:

  • E-devlet giriş ekranı üzerinden giriş yap butonuna tıklanır.
  • Başvuracak kişi T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapar.
  • E-devlet ana ekranındaki e-hizmetler butonunu tıklanır ve ardından kurumlar seçeneği işaretlenir.
  • Kurumlar seçeneğine tıkladıktan sonra kişinin karşısına çıkan bu ekranda bulunan “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” bölümü işaretlenir.
  • Ardından gelir testi sonucu sorgulama bölümüne tıklanarak kişiye ait gelir testi sonucu sorgulanır.
  • Olumlu sonuçlanan gelir testi sonrası birey yeşil kart için başvurusu için kendisinden istenen formu doldurur.

Yeşil kart başvurusu için gerekli evraklar bu şekildedir:

  • Başvuru yapan bireyin kimlik belgesi ve fotokopisi
  • Kişiye ait ikametgâh belgesi
  • Yaşanılan mahalleye ait muhtar tarafından onaylanan kişinin muhtaçlık belgesi
  • Kişinin oturduğu ev kira ise kira
  • Kişinin oturduğu ev kendisinin ise eve ait tapu belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından istenen gelir testi

Bu adımlara göre başvuru formunu doğru ve eksiksiz bir biçimde dolduran birey yaşadığı şehirde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine kendisine ait belgeleri ulaştırmaktadır. 10 ile 15 gün arasında başvuru sonuçlanmakta olup kişinin yeşil karttan yararlanıp yararlanamayacağı açığa kavuşmaktadır. Kişi bu destek sonucunu yine e-devlet üzerinde sorgulama seçeneğine sahiptir.

Yeşil Kart Gelir Testi

Yeşil kart sahibi olmak için istenen gelir belgesi kişiden aşağıda verilen koşullara sahip olmasını istemektedir:

  • Genel Sağlık Sigortası’na sahip olmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, gelir testi karşılığında sosyal desteklerden yarar görmektedir.
  • Kişiden istenen gelir testi sonucuna yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı Müdürlüğü tarafından edilen yardımlar devamlılığını sürdürmektedir.
  • Hane içindeki bireylerin kişi başına düşen net aylık geliri doğru şekilde iletmeleri gerekmektedir. Ve asgari ücretin üçte birinden az oranda olması istenmektedir.
  • Yeşil kartın bireye sağlayacağı destek öncesinde, kişilerden gelir testi istenmektedir.

Bu destekten yararlanmak amacıyla istenen gelir testini kaymakamlık bünyesinde bulunan Sosyal Dayanışma Müdürlüğü ya da ek seçenek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürlüğü yapmaktadır. Gelir testi sonucu onaylanan kişi yeşil kart kullanımı desteği sunulmaktadır.

Ayrıca öyküleme hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Yeşil Kart Nedir Konusuyla İlgili Merak Edilenler

Yeşil kart sadece devlete ait sağlık kuruluşlarının ücreti mi karşılamaktadır?

Yalnızca devlete ait sağlık kuruluşlarının ücretleri karşılanmaktadır. Özel sağlık kuruluşlarının ücretini kişi kendisi öder.

Yeşil kart neleri kapsamaktadır?

Yeşil kart devlete ait hastane, sağlık ocağı ve poliklinik gibi yerlerde ücretsiz tedavi görmeyi kapsamaktadır.

Gelir testi nerede yaptırılmaktadır?

İstenen gelir testi kaymakamlık bünyesinde bulunan Sosyal Dayanışma Müdürlüğü ya da buna ek seçenek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürlüğü’nde yapılmaktadır.

Kategori: