Ekspertiz Nedir?

Ekspertiz; alanında uzman olan bilirkişi tarafından gayrimenkulün, aracın veya ekspertiz raporuna konu olan herhangi bir varlığın gerçek değerinin belirlenmesi için yapılan çalışmaya verilen isimdir. Ekspertiz çalışmasını yapanlara eksper denmektedir. Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı için yapılan sınava katılıp başarılı olanlar ekspertiz raporu hazırlayabilmektedirler. Ekspertiz raporları; maliyet yöntemi, emsal yöntemi, geliştirme yöntemi ve finansal yöntem esas alınarak hazırlanabilmektedir.

Maliyet yöntemi ile alıcının değerinden fazla para ödememesi sağlanmaktadır. Emsal yöntemi ile ekspertiz raporuna konu olan varlık ile benzer koşullardaki varlıklar karşılaştırılmaktadır. Geliştirme yönteminde; gerçek değeri hesaplanan varlığın başka bir amaç ile kullanılması durumunda değerindeki değişimin ne kadar olduğuna bakılmaktadır. Finansal yöntem ise; belirli bir süre içerisinde ekspertiz raporu çıkartılan varlığın ne kadar değerleneceğini görebilmeyi sağlamaktadır.

Ekspertiz Nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçiyoruz.

Neden Ekspertiz Raporu Alınmadan Gayrimenkul veya Araç Alınmamalıdır?

Ekspertiz Nedir?

Gayrimenkul ve araç alımında ekspertiz raporunun önemi göz önüne alındığında; alım yapacak olan kişiye ev veya araç ile ilgili yanlış bir beyanda bulunulmuş ise, ekspertiz raporu ile bu ortaya çıkabilmektedir. Özellikle ikinci el araç alımlarında; kilometresiyle oynama, araçtaki bazı kusurları saklama gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Aracın masrafının olmadığı veya kazasının bulunmadığı belirtilebilmektedir. Ekspertiz raporu ile beraber aracın mevcut durumu tarafsız bir şekilde görülebildiği için alım yapacak olan kişiye yanlış beyan verilmiş ise de ortaya çıkmaktadır. Özellikle taraflar arasında anlaşmazlıkların olduğu durumlarda, ekspertiz raporu ile bu anlaşmazlıklar ortadan kaldırılabilmektedir.

Azot döngüsü nedir, nasıl oluşur? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Oto Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?

Oto ekspertiz raporu sağlanabilmesi için yetkili bir ekspertiz servisi ile iletişime geçilmelidir. Araç ile ilgili gerekli ölçümler gerçekleştirildikten sonra araç ile ilgili bilgiler bir rapor halinde sunulmaktadır. Aracın kaportasının durumu, motor ömrü, kaza geçmişi gibi birçok bilgi şeffaf bir şekilde verilmektedir. Rapor ile beraber insanların kafalarında alacakları araç ile ilgili herhangi bir soru işareti kalmamaktadır.

Oto Ekspertiz Raporunda Tespiti Yapılanlar Nelerdir?

Oto ekspertiz raporunda yer alan değerlendirmeler aşağıda verilmiştir:

  • Aracın belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı belirtilmektedir.
  • Aracın dış görünümünde herhangi bir eksikliğin ya da arızanın olup olmadığı yer almaktadır.
  • Belirtilen arızalar harici arızasının olup olmadığı raporda bulunmaktadır.
  • Geçmişte aracın bir kazaya karışıp karışmadığı oto ekspertiz raporunda yer almaktadır.
  • Aracın değişen bir parçasının olup olmadığı raporda belirtilmektedir.
  • Oto ekspertiz raporu çıkartılan araç eğer daha önceden kaza yapmış ise; bu aracın toplam hasarının maddi boyutunun ne kadar olduğu raporda belirtilmektedir.

Atmosferik motor nedir, çalışma prensibi nasıldır? Detayları yazımızdadır.

Gayrimenkuller İçin Ekspertiz Raporu Hazırlanırken Dikkat Edilen Kriterler Nelerdir?

Ev alımlarında ekspertiz raporu hazırlanırken bakılan kriterler, yapının gerçek piyasa değerini belirlemektedir. Bu kriterler doğrultusunda bina; birinci sınıf, ikinci sınıf, üçüncü sınıf, lüks ve süper lüks olarak sınıflandırılmaktadır. Gerçek piyasa değeri belirlenirken değerlendirilen kriterler ise şöyledir:

  • Yapının adresine bakılmaktadır.
  • Yapının türü önemlidir. Müstakil ev, villa, apartman dairesi gibi sınıflandırılmaktadır.
  • Binanın yaşına ve metrekaresine bakılmaktadır. 5 yaşından daha küçük olan yapıların piyasa değerleri daha yüksektir.
  • Binanın kat sayısı, oda sayısı ve kullanım durumu raporda belirtilmektedir.
  • Binanın belediyeden ve tapudan imar durumu öğrenilerek ekspertiz raporuna eklenmektedir.
  • Yapının ulaşım durumu, piyasa değerini belirlerken önemli olmaktadır. Yakınından herhangi bir ulaşım aracının geçmesi, değeri arttıran bir durumdur.
  • Betonarme ve ahşap gibi yapının fiziksel durumu göz önünde bulundurulmaktadır.
  • Manzarası değerlendirilmektedir.
  • Binada yangın merdiveni veya asansör olup olmaması piyasa değerini etkilemektedir.
  • Binanın altyapısı ile ilgili değerlendirmeler raporda yer almaktadır.

Ekspertiz Ücreti İçin Ne Kadar Ödeme Yapılır?

Ekspertiz Nedir?

Ekspertiz ücreti için standart bir fiyat verilebilmesi mümkün değildir. Ekspertiz firmalarına göre fiyatlandırmalar değişmektedir. Ayrıca ekspertiz raporu çıkartılacak olanın türüne göre de fiyatlar değişiklik göstermektedir. Gayrimenkul veya araba almak için bankadan kredi alınacak ise; bankanın anlaşmalı olduğu ekspertiz firması raporu hazırlamaktadır. Dolayısı ile eksper ücreti de kredi masrafı içerisinde bankaya ödenmektedir.

Hazine Müsteşarlığı her yıl ekspertiz ücretleri için ideal tutarı açıklamaktadır. TÜİK’in açıkladığı üretici fiyat endeksindeki artışa göre her yıl bu tutar güncellenmektedir. Belirtilen tutar; ulaşım, konaklama gibi giderleri kapsamamaktadır. Bu sebeple ekspertiz firmaları, bu tutarın üzerine giderlerini ilave edebilmektedirler.

Ontoloji nedir? Hakkında detayları da öğrenebilirsiniz.

Ekspertiz İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

👩‍🏭 Eksper Ne İş Yapar?

Eksper; banka, gayrimenkul, sigorta, denizcilik gibi sektörlerde uzmanlaşarak müşterilerine danışmanlık yapabilecek donanıma sahip olan kişilere denmektedir. Konut değer tespiti, potansiyel yatırım getirisi ve risk analizi gibi konular hakkında müşterilerine hizmet vermektedir.

📜 Eksper Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Eksper olmak isteyenler; kendi alanları ile ilgili eğitimlerini tamamladıktan sonra Hazine Müsteşarlığı’nın sınavına girmeli ve sınavda başarılı olmalıdırlar. Ardından kendilerine eğitim verilmektedir ve 6 aylık bir staj sonrasında eksper olabilmektedirler.

👨‍🔧 Eksper Olmanın Şartları Nelerdir?

Eksperliğin koşulları; 2 yıllık MYO veya 4 yıllık ön lisans mezunu olmak, Türkiye’de ikamet ediyor olmak, daha önce iflas etmemiş olmak, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmak ve verilen kursu başarı ile tamamlamaktır.

🚗 Oto Ekspertizin Kapsamı Nedir?

Oto ekspertiz; araçların teknik cihaz ve ekipmanlarının gerçek değerlerinin yerinde ölçülerek raporlar halinde sunulmasına verilen isimdir.

📝 Araç Ekspertiz Raporu Yorumlama Nasıl Yapılır?

Araç ekspertiz raporunu değerlendirirken motor ve tekerlek gücü, ölçülen motor torku, süspansiyon ve fren testi sonuçlarının değerlerine bakılmalıdır. Ekspertiz raporundaki değerler ile ilgili ekspertiz firması bir değerlendirme yapmaktadır.

 

Ekspertiz Nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.