Multiple Skleroz (MS) kısa adının okunuşu ’emes’ olan bir sağlık sorunu yani hastalık. İnsanların son birkaç yıldır adını daha sık duyduğu ve çevrelerinde daha fazla sayıda hasta gördükleri bu hastalıkla ilgili bazı yanlış bilgiler, bazı açıklamalar var. Bazı şarlatan olarak tanıtılabilecek tipler ise hastaları çeşitli gıdalar ve benzer ilaçlar ile ”Multiple Skleroz (MS) hastalığına %100 tedavi çözüm” diyerek kandırmaya çalışıyor.
Multiple Skleroz (MS) nedir?
Multiple Skleroz (MS) merkezi sinir sistemi mss etkileyen bir sağlık sorunudur. İnsan beyni tarafından komut verildiğinde vücudumuz harekete geçer, ancak myelin kılıfı adı verilen mss’nin en önemli iletim bölgesindeki kılıf hasar görür ve sertleşir. Bu daha sonradan hastanın vücuduna komutlar vermesine engel olabilir ve bu sebeple de ciddi sorunlar hastaya ızdırap yaşatabilir.
Hastalık merkezi sinir sistemini etkilemiş olduğu için hastalar bazen konuşamaz olabilir, bazen ise yürüyemez olan hastalar görmek mümkündür. Ancak her hafta farklıdır ve bazı hastalar yürürken, bazıları ise yürüyemez tam tersi yürümesi düzgündür ama konuşma kabiliyeti hasar almış olabilir. Bu ve buna benzer vakalar olsa da en çok hastaların etkilendiği genellikle uzuvları ve de özellikle bacakları yani yürüme konusu sorun olmuştur.
Hastaların büyük bölümünde yürürken takılma, düşme ve benzer belirtiler olabilir ve bunlar zaman içerisinde değişebileceği gibi daha ağırlaşması da mümkün hale gelebilir.
Multiple Skleroz (MS) tedavi edilebilir mi?
Kısmen. Multiple Skleroz (MS) henüz kesin olarak tedavisi olmayan kişinin normal yaşantısına devam edebildiği gibi ağır duruma da gelebilen bir hastalıktır. Ancak ölümcül değildir ve herhangi bir ölümcül duruma sebep olduğu bilinmemektedir. Türkiye’de 50 bin kadar, dünyada ise toplam 45-65 milyon arası Multiple Skleroz (MS) hastası bulunmaktadır.
Bu hastalığın tedavisinin bulunabilmesi için bazı çalışmalar yapılsa da kesin olarak henüz sonuç alınmış değildir.