Ateşlenme nedenleri arasında en sık sebepler nelerdir? Başta bebekler ve çocuklar olmak üzere her insan ateşlenebilir. Ateşlenme durumu bazen doğal nedenlerden, bazen ise doğal olmayan nedenlerden dolayı olabilir. Çoğu insan bebeklerin ateşlenmesi durumunda çok eskiden geçici olduğunu düşünür ve bazen hastaneye bile götürmez ve sonuç olarak bebekler ölürdü. Bugün artık insanlar gelişti ve ateşin ne kadar tehlikeli olabilecek olduğunun çok iyi farkına vardılar.
Bebeklerin ve çocukların ateşlenmesine oranla yetişkinlerde yaşanan ateş zaman zaman daha tehdit edici olabilir. Bebekler özellikle aşı dönemlerinde bu tür ateşlenmeler yaşayabilirler ancak durduk yere olan ateşlenmelerinde arkasında bir sebep vardır.
İçindekiler
Ateşlenme nedenleri
Ateşlenme sebepleri arasında ilk sırada enfeksiyon gelir. Enfeksiyon hafif veya çok fazla şiddetli olabileceği gibi ölümcül olabilir. İnsanlar ateşlendiklerinde özellikle enfeksiyon büyük değilse bile çok şiddetli ateşlenme vakası ile karşı karşıya kalabilir.
Ateşlenmek oldukça normal sebeplerden dolayı da meydana gelebilir. Örneğin çok aşırı sıcak yerde durmak ve buna bağlı olarak vücut ısısının yükselmesi ve vücudun kendini soğutmak için daha fazla çaba harcaması sonucunda kısa süre ateş olabilir.
Ateş nedenleri arasında diş çekiminden kaynaklanan veya zehirlenmeye bağlı vücudun yine enfeksiyonlara ve açık yaralara karşı savaşması sonucunda da ortaya çıkabileceği bilinmektedir.
Bakteri ve virüsler kaynaklı olarak ortaya çıkan ateşin en büyük sebeplerinden bir tanesi de dışarıdan alınan ilaçlar olabilmektedir. Özellikle 18 yaş altı çocuklarda ve bebeklerde bazı iğneler kısa süreli ateşe sebep olabilir. Ateşli hastalıklar arasında yer alan bir takım hastalıkların tedavi süresinde de hastalar kendilerini kötü ve aşırı ateşli hissedebilir.
Ateşin sebepleri arasında yer alan nadir nedenlerden bir tanesi de, mantarlardır. Vücutta oluşan bazı mantarlar ateşlenmeye sebep olabilir.
Ateş nasıl geçer?
Ateşin nedenini biliyorsanız ateşi geçirmek daha kolaydır. Eğer enfeksiyon nedeniyle ateş varsa hastanın antibiyotik kullanması gerekebilir. Eğer hasta enfeksiyona bağlı ateş yaşıyorsa mutlaka bir doktora görünmesi önerilir.
Ateşlenen kişilerin yapması gerekenler arasında ilk sırada kişinin derhal üzeri açılmalı, ılık bir banyo yapması sağlanmalı ve sıcak bir ortamda değil ılık bir ortamda durması sağlanmalı. Eğer kişi dışarı çıkabilecek durumdaysa kısa süreli hava değişimi ateşin düşmesinde etkilidir.
- Ateşinizin 39.5 derece ve üzerinde olması durumunda ne olursa olsun evde durmadan derhal acil servise başvurunuz. Özellikle bebek ve çocuklarda 39 derece üzerindeki ateş durumunda derhal acil servise başvurunuz.
Ateş eğer herhangi bir ilaçtan kaynaklanıyor ise ve bu durumun olacağı biliniyor ise ılık banyo ve suyla ıslatılmış bezler (sirkeye batırılmadan) vücudun eklem yerlerine konulması faydalı olabilir.
Zehirlenme ve benzer nedenlerden oluşan ateşlerde ise hastanın uygun serum veya benzer tedavileri almak için derhal zaman kaybı olmaksızın hastaneye gitmesi önerilir.
Ateş Ölçer Tavsiye başlıklı konumuzdan en iyi ateş ölçer cihazları‘na göz atabilirsiniz.
*Bu içerik bilgi amacıyla hizmete sunulmuştur. En doğru tıbbi bilgiler için doktorunuza başvurunuz.