Rosenhan deneyi olarak adlandırılan ve 1970’li yıllarda gerçekleştirilen deneye göre psikolojik hastalar ile sağlıklı hastalar aynı anda teste tabii tutuldular. Bu testten herkesin haberi yoktu ve psikolojik hastalar ile sağlıklı hastaların tıp dünyası tarafından doğru şekilde ayrılıp ayrılamayacak olduğuna yönelik bir testti. Yapılan test sonucunda doktor Rosenhan, sağlıklı hastalar ile psikolojik hastaları (ki bazıları akıl hastası) arasında ayrım yapılıp yapılamayacağına dair kesin yanıtlar bulmuştur.

https://www.instagram.com/p/B60v9_5hBp0/

 

İlk olarak Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi psikolog David Rosenhan 1973 yılında yayınlanan araştırmaya göre birden fazla klinikte akıl hastaları ve psikolojik hastalara ek olarak sağlıklı insanları bu kliniklere sokmuş ve bu kliniklerde sağlıklı insanlara yanlış teşhisler konulduğunu ve özellikle söz konusu psikoloji olunca doğru teşhis konulamayabilecek olduğunu anlamıştır.

 

Rosenhan Deneyi Nedir?

Yapılan çalışmalar sonucunda Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi psikolog David Rosenhan, bu deneyi birden fazla kez denemiştir ve son testte 193 hasta bir kliniğe gönderilmiş ve klinikte olanlar bu 193 hastanın kaç tanesinin psikolojik hasta, kaç tanesinin hasta olmadığına karar vermesini istemiştir.

Doktorlar ve klinik çalışanları yaptıkları çalışmalar sonucunda 193 hastadan 41 tanesinin gerçek hasta olamayabilecek olduğu yönünde görüş bildirmiştir.

Ancak aslında Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi psikolog David Rosenhan, son deneyde kliniğe 193 psikolojik hasta göndermiştir ve bu hastaların hepsi de gerçekten ileri seviyeye varan akıl sorunu yaşayan hastalardır. Özellikle 19 hastanın daha ağır vakalar oldukları iddia edilmiştir.

Psikolojik sağlık sorunlarına doğru teşhis konulamaz mı?Rosenhan Deneyi Nedir?

Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi psikolog David Rosenhan, bu deneyi yaparak tıp dünyasının o günden bugüne kadar aslında psikolojik her sorunu anlamayabilecek olduğunu ve sorunlar üzerinde kesin bir tanı koyamayabilecek olduğunu göstermiştir.

Bugün bazı psikiyatristler bu durumu kabul etmiyor olsa da deney sonuçlarına katılan çok sayıda psikiyatrist bulunmaktadır. Araştırmalar sonucunda çoğu hasta kendisinin psikolojik sorunu olduğunu düşünerek doktora başvuruyor olsa da aslında ardında yatan sorunların psikolojik olmayabileceği de unutulmaktadır. Psikolojik teşhisler koyarken doktorların her zaman doğru teşhis koyamayabilecek olduğu gibi kişilerinde doktorları psikoloji söz konusu olduğunda yanıltabilecekleri ortaya çıkmıştır.

Tıp en doğru teşhisleri koyamayabilirRosenhan Deneyi Nedir?

Bugün için tıp sürekli olarak gelişiyor. En ufak ağrımız olduğunda doktorlara başvurabiliyor. Ancak bazı konularda henüz insan eli ile geliştirilen sağlık hizmetlerinin özellikle de fiziksel olmayan sorunlar söz konusu ise çok doğru tanılar koyamayabilecek olduğu rahatlıkla anlaşılmaktadır. Net olarak bilinen konulardan bir tanesi de özellikle de psikolojik hastaların kendi hastalıklarını daha abartılı anlatması durumunda her hekimin bu durumu anlamayabilecek olduğu, doktor değişimi gibi durumlar söz konusu olursa hastanın diğer doktorları yanıltarak rapor bile alabilecek olduğu gerçeğidir.

Nitekim bu durumun benzeri Türkiye’de de yaşanmaktadır. Örneğin kısa süre önce Müge Anlı’nın programına çıkan Z.E isimli kişi bir hastalıktan rapor almış ancak aslında hastalığı bulunmadığı apaçık ortadadır.

https://www.instagram.com/p/B60v9_5hBp0/

Kaynaklar ve ileri okuma:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rosenhan_experiment