Tıp dünyası gelişiyor gelişmesine, ancak ağrı kesiciler konusunda henüz anında ağrıyı kesecek, yan etkisi ve bağımlılık yapma oranı düşük bir ağrı kesici bulunamadı. Ağrı neden olur? Sorusuna yanıt arayan tıp dünyası, her zaman her konudan dolayı insanların çeşitli yerlerinde ağrı veya ağrılar duyabileceklerine işaret etmektedir. Ağrı sebepleri arasında ilk sırada darbeler gelmektedir.
Herhangi bir darbe veya herhangi bir baskı sonucunda vücudun herhangi bir yerinde aşırı kullanım sonucunda ağrı sebebi oluşabilir.
Örneğin uzun süre kolunuzun üzerine yatarsanız kol veya sırtınız ağrıyabilir. Ağrılar her zaman şiddetli olmayabileceği gibi, bazen ise dayanılmayacak şiddette ağrılar olabilir.
Ağrı nasıl olur?
Ağrı nedenleri arasında yine organ ve dokularda yaşanan hasarlanma ilk sıralarda gelmektedir. Bazen herhangi bir ciddi hastalık, bazen ise ciddi olmayan bir hastalık ağrı duymaya ve ağrının değişik formlarda görülmesine neden olabilir.
Eğer herhangi bir yeriniz ağrıyorsa hemen panik yapmamak gerekir. Hemen panik yapmaya gerek yoktur. Zaten eğer ki aşırı ciddi bir durum varsa ağrı çoğu zaman için hafif şiddetli değil, sizi kıvrandırabilecek ve hastaneye gitmenize sebep olacak düzeyde görülür.
Örneğin ani beyin kanaması durumunda ağrı çoğu zaman aşırı şiddetli olur ve baş ağrısı beyin kanamasının ilk görülen belirtileri arasındadır. Yine renal kolik (böbrek ağrısı) taş düşürürken yaşanır ve bu ağrı dünyanın en dayanılmaz, en şiddetli ağrısı olarak bilinir.
Ağrıyı önemsiz görmek risk almaktır!
Eğer herhangi bir yeriniz uzunca süredir ağrıyor ancak çok az ağrıyor diye doktora gitmezseniz daha kötü sonuçlarla karşılaşmanız olasıdır. Bazen hafif ağrılar vücudun size verdiği ‘bu organda, bu noktada bir problem var, doktora git!’ uyarısıdır.
Ağrı tedavisi
Ağrı nasıl tedavi edilir? Eğer kişi renal kolik ağrısı yaşıyorsa acil olarak NSAİ grubu ağrı kesici iğneler uygulanabilir. Yine serum yoluyla bu ağrı kesiciler kişiye verilebilir. Ancak böbrek taşı düşüren kişiye hap veya şurup ile tedavi yapılması (hastane içerisinde) uygun değildir. Doktor renal kolik ağrısının şiddetine göre size morfin uygulayabilir, uyuşturucu etkisi olan bu ağrı kesiciler çoğu zaman NSAİ grubu ağrı kesicilerin işe yaramamış olması halinde size uygulanabilir.
Herhangi bir kol ağrısı durumunda ise ağrı kesici iğneye gerek olmayabilir. Hasta kişiye kol ağrısı tedavisi için hap verilebilir ve iğne tipi bir ağrı kesici veya serum yoluyla ağrı tedavisi uygulanması gerekli olamayabilir.
Eğer kişi bir organında hasar meydana gelmesi sonucunda ağrı yaşamaya başladıysa (örneğin apandisit) derhal cerrahi müdahale veya durumuna göre antibiyotik tedavisi uygulanarak ağrının geçmesi sağlanabilir.
Ağrı kesiciler her ağrıda hemen içilmemelidir. Kişiler olası ağrı durumunda 2 dakika içerisinde ağrı kesici içmek yerine bir süre bekledikten sonra (örneğin 30 dakika) ağrı geçmiyorsa ağrı kesici içmelidirler. Eğer ağrı şiddetli ise ağrı kesici içilmemeli, ağrı izlenmeli ve gerekirse acil yardım 112 hattı üzerinden tamamen ücretsiz olarak istenmelidir.