Bazı insanların ayakkabıları o kadar pislenebilir ki beyaz olan ayakkabıyı siyah zannetmenize sebep olabilir. Ayakkabılar özellikle sürekli aynı ayakkabı giyiliyorsa çok kısa süre içerisinde pislenebilir ve bu pislenme sonucunda ortaya çıkacak olan bakımsızlık ayakkabının ömrünü kısaltabilir.

Ayakkabılarınızın ömrünü korumak, daha iyi sonuçlar elde etmek için dikkat edilmesi gerekenler neler?

Sık sık temizleyin

Ayakkabınız temiz görünse bile ayakkabı temizleyici spreyler veya ıslak mendil ile ayakkabılarınızı silin ve temiz kalmasını sağlayın. Gözünüze görünmeyen hafif lekeler bu sayede gün geçtikçe daha görünür hale gelmeden kaybolacak ve bu sayede ayakkabınızın derisinde veya kumaşında herhangi bir kalıcı leke olması veya inatçı leke olması engellenecektir.

Ayakkabılarınızı silerken içini her zaman silmemeye, mümkünse içini silmeden sadece dış kısmını silmeye ve alt tabanına elinizi değdirmemeye özen ve önem gösterin. Alt tabanın silinmesi çoğu zaman eğer aşırı pis değilse gereksizdir.

Ayakkabı tabanı nasıl temizlenir?

Ayakkabının tabanını temizlemek için eğer ayakkabınız beyazsa çamaşır suyu ve bulaşık süngeri kullanabilirsiniz. Süngere biraz Domestos çamaşır suyu dökerek ovmaya başlayın ama içerisine değdirmemeye çalışın. Ayakkabı renkliyse bu işlemi yaparken çok daha fazla dikkatli olun ve daha az çamaşır suyu kullanın.

Eğer ayakkabı süet ve benzer kumaştan oluşuyorsa çamaşır suyu kullanmayın. Yerine Protex antibakteriyel sabunu süngere dökün ve ovalamaya başlayın. Ayakkabının altından kısa süre içerisinde pis görüntünün kalkacak olduğunu görebilirsiniz. Süngerin sert tarafı ile ovalarsanız taş ve benzer küçük sıkışan parçalarda çıkacaktır.

İçine koku giderici sprey sıkın

Ayakkabının içerisine koku giderici sprey sıkarak içinin temiz kokmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede ağır koku oluşmasının önüne geçersiniz. Ayaklarınız kokmuyor olsa bile ter ve benzer etkenler zaman içerisinde kokmaya sebep olabilir ve bu sebeple spreyler önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Yıkamayın!

Ayakkabılar özellikle de hassas kumaştan olan ayakkabılar asla yıkanmamalıdır. Ayakkabıların taban kısımlarına sıkma işlemi zarar verebilir. Eğer ayakkabıyı yıkayacaksanız çok nadir bu işlemi yapın ve sıkma işlemi yaptırmadan makineden alın. Sulu ayakkabıyı çok iyi kurutun ve mümkünse ayakkabınızı bir süre boyunca giymemeye özen gösterin.