Sıcak hava balonu uçmayı başaran ilk cisimler olabilirler. Uçaklar, araçlardan önce balonlar havada süzülüyordu. Bir cisim eğer havaya yükseliyorsa, havadan daha hafif olmalıdır düşüncesi hakimdir. Bununla birlikte sıcak hava soğuk havadan daha hafiftir. Sıcak hava balonu çalışma prensibi işte bu düşünceye dayanmaktadır.
Sıcak hava balonu sıcak havanın hafifleşerek yükseğe çıkması mantığıyla ilk defa Joseph Montogolfier kardeşler tarafından keşfedilmiştir. İpek bir balon sıcak hava ile doldurulmuştur. Serbest bırakıldıktan sonra balon havaya doğru yükselmeye başlamıştır. Kardeşler bu olaydan sonra çok sayıda deney yapmaya başlamışlardır. 5 Haziran 1783 tarihinde ise ilk sıcak hava balonu uçmaya başlamıştır. İnsanın uçurduğu ilk araç böylece sıcak hava balonu olmuştur. Bu araç gökyüzünde tam 2,5 km yol almayı başarmıştır. Ne var ki balonların yönlendirilmesi kolay değildir. Günümüzde sıcak hava balonlarının yerini uçaklara bırakmasının bir nedeni budur.
Sıcak Hava Balonu Nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi Sıcak Hava Balonu Nasıl Uçar konusuna geçelim.
Mantolama nedir, faydaları nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
İçindekiler
- Sıcak Hava Balonu Nasıl Uçar?
- Sıcak Hava Balonu Nasıl Kontrol Edilir?
- Sıcak Hava Balonları Nerelerde Kullanılıyor?
- Sıcak Hava Balonu İle İlgili Video Anlatımı
- İlk İnsansız Sıcak Hava Balonu Uçuşu Ne Zaman Gerçekleşti?
- Sıcak Hava Balonları Uçması için Nasıl Hazırlanırlar?
- Sıcak Hava Balonları Ne Kadar Hava Tutabilir?
- Sıcak Hava Balonları ile Ulaşım Yapmak Mümkün müdür?
- Sıcak Hava Balonlarının Parçaları Nelerdir?
Sıcak Hava Balonu Nasıl Uçar?
Sıcak hava balonu uçması basit bir ilkeye dayanmaktadır. Sıcak hava ısındığı zaman yükselir. Balonun sıcaklığa dayanması açısından ana gövdesi yanmaz kumaşlardan yapılıyor. Balon ana gövdesi altında sepet bulunuyor. Bu sepet havayı ısıtmaya yarıyor. Gövdenin tepesinde ise paraşüt valfı bulunuyor. Balonun içinde yer alan hava bu donanım sayesinde kontrol ediliyor. Balon ne zaman yükselmek istense, ateşleyici bölümü aktif hale getiriliyor. Bunun için sıcak hava balonundaki ipler çekiliyor. Bu şekilde balon yükselmeye başlıyor. Balon gövdesindeki hava soğuduğu zaman, balon alçalmaya başlar. Balon yalnızca aşağı yukarı hareket etmez. Rüzgarlar sayesinde balon hareketi çok yönlü oluyor. Atmosferin farklı yüksekliklerinde farklı yönde rüzgarlar eser.
Sıcak Hava Balonu Nasıl Kontrol Edilir?
Sıcak hava balonu kontrol edilmesi zordur. En usta balon pilotları bile balonu kontrol ederken zorlanırlar. Kimi zaman rüzgarların istenmeyen yönden estiği olur. Balonların kontrol edilmesi kolay olmadığından ekipteki birinin balonu yerden otomobille izlemesi daha güvenli olur. Bu şekilde balonun nereye indiğini de kontrol etmiş olurlar. Uçuş yapılmadan öne mutlaka hava durumunun kontrol edilmesi gerekir. Rüzgar için yönlerin saptanması ve esiş hızlarının da ölçülmesi önem taşır. Bütün bu veriler kontrol edildiği zaman daha konforlu bir uçuş mümkün olur.
Sıcak Hava Balonları Nerelerde Kullanılıyor?
Sıcak hava balonlarının kullanılması geçmişte gözetleme, askeri görevler ve keşif için tercih edilirdi. Günümüzde sıcak hava balonları daha çok turistik amaçlarla kullanılmaktadır. Çevre güzelliklerini fark etmek, huzurlu vakit geçirmek isteyen kişiler sıcak hava balonlarını tercih edebilirler. Özellikle Türkiye’de Antalya ve Kapadokya bölgelerinde çok sayıda sıcak hava balonu bulunmaktadır. Sıcak hava balonları geçmişten günümüze kimi insanlar için özgürlük, kimi insan için zamansal kazanç ve bazı insanlar için yalnızca merağı temsil ediyordu. İnsanlar her ne kadar uçuşun ilk defa Wright Kardeşler tarafından bulunduğunu düşünse de aslında uçuşun mucidini sıcak hava balonlarının mucidi gösterilebilir.
Sıcak Hava Balonu İle İlgili Video Anlatımı
Sıcak hava balonu nedir konusuyla ilgili bilgilendirici bir video.
İlk İnsansız Sıcak Hava Balonu Uçuşu Ne Zaman Gerçekleşti?
İnsansız sıcak hava balonu uçuşu Annonay Köyü’nde gerçekleşmiştir. 10,5 metre olan keten ve ipek torba ilk uçuş için sıcak havayla doldurulmuştur. Daha sonra bu bez parçası serbest bırakılmıştır. Uçuş bu şekilde gerçekleşmiştir. Tarihler 5 Haziran 1783’ü gösterdiği zaman, 10 dakika içinde balonun 2,5 km yol alması mümkündür. Ne var ki ilk balon günümüzdekinden farklı olarak hidrojenle değil, sıcak havayla doldurulmuştur. Öz ağırlık açısından sıcak havanın soğuk havadan daha düşük olduğu bilinir. Sıcak hava bu özelliği nedeniyle bacadan tüten havaya benzer şekilde yukarıya doğru yükselir. Günümüzde halen kullanılan balonların uçma tekniği budur.
Sıcak Hava Balonları Uçması için Nasıl Hazırlanırlar?
Sıcak hava balonlarının uçmaya hazırlanması için yalnızca bir iki adımın tamamlanması yeterli olur. Yer ekibi balon ekipmanlarını tamamlar. Daha sonra muhafaza aracından bu ekipmanlar çıkarılır. Dikey askılar sepete bağlanırken, zarf kablolar ise askılara bağlanır. Zarf serilir ve şişirme vantilatörü kullanılarak soğuk şişirme işleminin başlanması için balon ağzı açılır. Zarfın kapasitesinin yüzde 75’e kadar dolması gerekir. Bu kapasitede bile balon halen yana yatmış şekilde durmaktadır. Pilot tarafından zarf içine propan ısının aktarılması gerekir. Balon yukarı dikilir.
Sıcak Hava Balonları Ne Kadar Hava Tutabilir?
Sıcak hava balonunun tuttuğu hava miktarı standart bir balon için 90 bin fit küp olarak ölçülmüştür. Bu miktar 2 milyon 548 bin 515 litreye eşittir. Kaldırma kapasitesi ancak deniz seviyesinde ölçülmektedir. Hava sıcaklığının ölçüm sırasında 65 Fahrenheit olması gerekir. Bu derece 18’dir. Brüt kaldırma kapasitesi bu ölçülere göre 725 kg olacaktır. Balonlar uçuş için hazır hale geldikleri zaman yaklaşık 317 kg ağırlığa ulaşır. Bu nedenle balon içindeki yolcular için 408 kg kapasite kalmış olur. Orta büyüklükte bir balon içinde yaklaşık 4 kişinin seyahat emesi mümkündür. Ancak daha yüksekler için kapasite 2 kişi kadar olacaktır. Kişi kapasitesi balon türüne göre değişiklik göstereceğinden en iyisi konu hakkında bilginin hizmet alınan firma aracılığı ile alınmasıdır.
Gezegenler ve özellikleri hakkında detayları da inceleyebilirsiniz.
Sıcak Hava Balonları ile Ulaşım Yapmak Mümkün müdür?
Sıcak hava balonu ile ulaşım yapmak mümkün olsa da, balonlar ulaşım için el verişli araçlar değildir. Balonlar rüzgarın hızına bağlı uçarlar. Rüzgarın hızının ve yönünün kontrol edilmesi mümkün değildir. Farklı yükseklikte balon rüzgara tahmin edilemeyen tepkiler verebilir. Havacılık tarihine bakıldığında sıcak hava balonları yerini uçaklara bırakmıştır. Bunun nedeni sıcak hava balonlarının ulaşım için el verişli olmamasından kaynaklanmaktadır. Balonlara yön vermek pilotlar için de dahil olmak üzere kolay değildir. Balonun yapısı aero dinamik değildir. Yani dış etkilere açık bir yapısı vardır. Balon rotası belirlenirken pilotun dikkatli olması gerekir.
Sıcak Hava Balonlarının Parçaları Nelerdir?
Sıcak hava balonlarının parçaları temelde 3 tanedir. Bu parçalar şu şekilde sıralanabilir:
- Burner,
- Sepet,
- Kubbe balonun temel parçaları arasında yer alır.
Kubbe balonun kendisi olarak da bilinir. Kubbenin yırtılmayan, naylon ve hafif bir malzemeden yapılması gerekir. Burner kelimesi İngilizcede yakıcı anlamına gelir. Sıvı propan bu kısım tarafından gaza çevrilerek yakar ve balon içindeki hava ısınmış olur. Sepet kısmı hasır malzemeden yapılır. Yolcular, pilot ve sıvı propan sepett kısmı tarafından taşınır. Zarf yapımında genellikle naylon malzeme kullanılmaktadır. Bazen polyester de kullanılır. Balonun alt kısmının ateşe dayanıklı olması gerekir. Bunun için nomex adı verilen bir madde tercih edilir. İtfaiyeciler de iş kıyafeti olarak bu maddeden yapılmış giysi giyerler.
Sepet pilot ve yolcuların başının hemen üzerinde yer alır. Bu kısımdan sıcak hava balonunun ısınması için oldukça güçlü bir alev çıkar. Balonun içindeki hava ısındığı zaman, balon yükselmeye başlar. Balon alçalsın diye pilot balonun içinde yer alan havanın soğumasını bekler. Soğuyan hava çevreden daha ağır olarak, yer çekiminin etkisine girer ve alçalmaya başlar.
Kolostomi nedir? Bilgilerine yazımızdan bakabilirsiniz.
Sıcak Hava Balonu nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.