Ülkemizde her yıl öğrenciler en iyi liselere girebilmek için liselere giriş sınavlarına hazırlanıyor. Son yıllarda ise mesleki yeterlilikleri genç yaşta artırma vizyonu ile kurulmuş olan Meslek Liselerine olan rağbet giderek artıyor.
Gün geçtikçe çeşitli sektörlerde mesleki alanlarda yetişmiş daha genç yaşta bireylere ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada 60’tan fazla alan ve yüzlerce alt dala sahip olan meslek liseleri devreye giriyor ve ülkenin her yerinde ve en iyi şekilde eğitim sunmaya çalışıyor.
Mesleki liselerde eğitim görmek gün geçtikçe ülkemizde daha çok değer kazanıyor. Bu sebeple eskiden anadolu ve fen liselerine kıyasla yeterince değer görmeyen meslek liseleri için son yıllarda pek çok iyileştirme ve tanıtım çalışmaları yapılıyor.
Meslek liselerinden mezun olanlar devlet desteği ile fabrikalar, dükkanlar veya çeşitli işletmeler kurarak veya tecrübe ve eğitimleri ile hali hazırda var olan işletmelerde çalışmaya başlayarak ülke ekonomisine genç yaştan itibaren katkıda bulunmaya başlayabilirler.
Yazımızda sizler için gelecekteki çalışma alanları ve imkanları bakımından en iyi meslek lisesi bölümlerini tanıtacağız. Ancak unutmayın, sevmeyeceğiniz veya hayallerinizden ve becerilerinizden uzak bir bölüm seçmek çok büyük bir hata olacaktır. Meslek lisesi bölümlerinin en iyilerini arayıp üzerine fazla düşünmeden tercih yapmak yerine en çok seveceğiniz mesleği ve buna uygun bölümleri aramak sizin için daha yararlı olacaktır.
İçindekiler
Doğru Meslek Lisesi Bölümünü Nasıl Seçilir?
Meslek lisesinde eğitim almak isteyenlerin doğru ve kendilerine uygun bölümü seçmeleri için cevap aranması gereken soru vardır:
- Bu mesleği gelecekte keyif alarak ve sıkılmadan yapabilecek miyim?
- Bu mesleği yaparak kazanabileceğim ücret benim yaşam hedeflerim için yeterli olacak mı?
- Ülkemizde ve dünyada bu mesleğe duyulan güncel ihtiyaç ne durumdadır ve ileride nasıl olacak?
- Bu mesleği yaparken karşılaşacağım zorluklara göğüs gerebilecek miyim?
- Okuyacağım bölümde mezun olduğumda iş imkanı bulabilecek referanslara veya niteliklere sahip miyim?
Listemizde yer alan bölümleri incelerken de kendinize bu soruları sormanızı ve tercihlerinizi bu yönde yapmanızı öneririz.
En İyi Meslek Lisesi Bölümleri
Bilişim Teknolojileri
Bilişim sektörüne yönelik bölümler hem lise hem de üniversite adayları için geleceği en parlak alanlardan birisidir.
Meslek liselerinde bulunan Bilişim Teknolojileri bölümünün alt dallarından web programcılığı ve ağ işletmeciliği bölümleri en çok önerilen meslek lisesi bölümlerindendir. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte özellikle web alanında çok fazla iş olanağı bulunuyor. Eğer ağ işletmeciliği bölümünü tercih etmeyi düşünürseniz mezun olduğunuzda büyük bankalarda ve internet servis sağlayıcılarında iş bulabilirsiniz.
Yine bölüm dahilindeki veri tabanı programcılığı da büyük veri’ye (big data) ilgi duyan ve bu alanda çalışmalar yapmak isteyen kişiler için iyi bir başlangıç olacaktır. Bu bölümlerde alacağınız eğitimler ileride üniversite ile eğitim hayatınıza devam etmek isterseniz size çok büyük katkı sunacaktır.
Alt Dallar:
- Ağ İşletmenliği
- Bilgisayar Teknik Servisi
- Veri Tabanı Programcılığı
- Web Programcılığı
Uçak Bakımı
Uçak Bakımı özellikle son yıllarda sağlanan istihdamla en çok tercih edilen ve yüksek iş potansiyeline sahip meslek lisesi bölümlerindendir.
Uçak bakımı bölümünden mezun olanların çoğu iş garantisi ile mesleklerini icra etmeye hemen başlıyor. Özellikle ülkemizde THY’de bu bölümden mezun birçok teknisyen çalıştırılmaktadır. Polis ve bakanlıklara ait helikopterlerin bakımları da yine uçak bakımı bölümünden mezun kişiler tarafından yapılıyor.
Ancak bölümün iş alanının kritik ve hassas olması sebebiyle hem eğitim görürken hem de sonrası için çok ciddi bir şekilde çalışmanız gerekir. Uçak ve havacılık alanına ilgi duyuyorsanız bu bölümleri kesinlikle incelemelisiniz.
Alt Dallar:
- Uçak Elektroniği
- Uçak Gövde-Motor
Elektrik Elektronik Teknolojisi
Çoğu meslek lisesinde uzun yıllardır yer alan ve en çok tercih edilen bölümlerden biri olan elektrik ve elektronik teknolojisi alanında, özellikle güvenlik firmaları dahilinde veya işletmelerin güvenlik donanımlarından sorumlu birimlerde iş olanakları çok fazladır.
Alt Dallar:
- Bobinaj
- Büro Makinaları Teknik Servisi
- Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
- Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
- Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım
- Endüstriyel Bakım Onarım
- Görüntü ve Ses Sistemleri
- Güvenlik Sistemleri
- Haberleşme Sistemleri
- Yüksek Gerilim Sistemleri
Hemşirelik
İçinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi sebebiyle son dönemde sağlık sektöründe çalışanların ne kadar kritik ve önemli bir iş yaptıkları daha da iyi anlaşılmıştır.
Sağlık sektöründeki önemli ve en çok istihdam ihtiyacı bulunan işlerden birisi de şüphesiz ki hemşireliktir. Dilerseniz lisede hemşirelik bölümünü okuduktan sonra üniversite sınavına girerek iki yıllık yüksek okullardan eğitiminize devam edebilirsiniz. Ön lisans içim tercih edebileceğiniz bölümler; fizyoterapi, engelli bakım ve rehabilitasyon, evde hasta bakımı ve yaşlı bakım gibi son yıllarda iş gücü ihtiyacı daha da artmış alanlardır. Bunların dışında eğer laboratuvar çalışanı olarak çalışmak isterseniz buna göre bölümler de bulunuyor.
Denizcilik
Meslek liselerinin en çok rağbet gören bölümlerinden biri olan denizcilik bölümünde tercih edebileceğiniz önemli alt dallar yat kaptanlığı ve balıkçı gemisi kaptanlığı olacaktır.
Elde edeceğiniz denizcilik ehliyetlerinin yanı sıra alanda kendinizi iyice geliştirerek oldukça iyi maaşlara çalışmanız mümkündür. Kaptanlık yapmayı tercih etmiyorsanız da gemi yönetimi ve gemi otomasyonu alanları sizin için daha uygun olacaktır.
Özellikle büyük gemilerde çalışma olanağı sunan denizcilik bölümünün çalışma şartları düşünüldüğünde maddi getirisi diğer mesleklere göre daha fazladır. Ancak sadece iyi maaş konusuna odaklanmayın, zira denizcilik alanında çalışacağınız işler hiç de kolay olmayacaktır. Belki de aylarınız gemide, karaya ayak basmadan geçecek, dolayısıyla bu alandaki meslekleri sevmeden yalnızca parası için yapabilmeniz uzun vadede olası değildir.
Gemicilik ve gemide çalışma koşulları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Gemide Çalışmak Nasıldır? Gemide Çalışanlar Ne Kadar Maaş Alıyor?” yazımızı mutlaka inceleyin
Alt Dallar:
- Balıkçı Gemisi Kaptanlığı
- Yat Kaptanlığı
- Gemi Elektroniği ve Haberleşme
- Gemi Otomasyonu
- Makine Zabitliği
- Su Ürünleri Üretimi
- Gemi Yönetimi
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
Eğer uzun vadede kamu personeli olma hedefiniz varsa, özellikle endüstriyel otomasyon teknolojileri bölümlerinden mezun olanlar, KPSS sınavından da başarı elde etme kaydıyla, devlet kurumlarında iyi pozisyonlarda çalışabilirler.
Bu alandan mezunlar genelde makine ile alakalı birçok pozisyon ve sektörde çalışabilirler. Ülkemizde özellikle otomotiv ve elektronik alanlarında iş bulma şansınız daha yüksek olacaktır.
Dilerseniz bu bölümü bitirdikten sonra kendi işyerinizi açarak da çalışmaya başlayabilirsiniz. Eğer mekatronik konusunda kendinizi geliştirmek isterseniz, bu bölümün ardından üniversitede 4 yıllık mekatronik bölümlerine geçiş için iyi çalışarak güzel bir kariyere ulaşabilirsiniz. Eğer yurt dışı hedefiniz varsa İngilizce dilde eğitim veren bir mekatronik bölümü kazanırsanız yurt dışındaki proje ve işlerde çalışabilme olasılığınız da artacaktır.
Alt Dallar:
- Endüstriyel Kontrol
- Mekatronik
Ortopedik Protez ve Ortez
Ortopedik protez ve ortez teknisyeni, beden sakatlığı olanlara suni maddelerden teknik yardımcı cihazları imal eden, onaran ve doktor reçetesine göre çok hassas çalışması gereken kişilerdir. Bu sebeplerle ortopedik protez-ortez teknisyeni olmak isteyenlerin; el ve parmak becerisi olan, şekil ve cisimleri algılama gücüne sahip, ince ayrıntıları görebilen, titiz ve dikkatli kişiler olması gerekir.
Ortopedik protez-ortez teknisyenleri; hastanelerin atölyelerinde ve özel atölyelerde, uzun süre ayakta kalmayı gerektirecek şekilde çalışırlar. Ayrıca torna, eğe, matkap gibi aletlerin kullanımı da gerektiğinden fiziksel güç ve dayanıklılık da isteyen bir meslektir. Çalışma esnasında yoğun kimyasal maddeler kullanılması nedeniyle alerjik ve solunum yolları hastalıklarına neden olabilecek bir ortam söz konusu olabilir.
Bu alanda yetişmiş elemanlara özel ve kamuda mevcut protez-ortez atölyelerinde sürekli gereksinim duyulmaktadır. Ayrıca, devlet hastanelerinde ortopedi teknisyeni kadroları mevcuttur. Bu alandan mezunlar dilerlerse kendi atölyelerini de açabilirler.
Büro Yönetimi
Çağımızda bilgisayarın ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi, büro otomasyonunun önemini de arttırmıştır. Bunu sağlamak amacıyla eleman yetiştirmeye yönelik olarak meslek liselerinde büro yönetimi bölümleri yer almaktadır.
Bu alandan mezun olanlar özel sektör ve kamu kuruluşlarında, hastane, belediye, dernek, oda, baro gibi kurumların ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca hukuk, hekimlik, mühendislik, mimarlık bürolarının temel ihtiyacı olan sekreterlik görevlerini en iyi şekilde yapabilecek elemanlar büro yönetimi mezunlarıdır.
Alt Dallar:
- Hukuk Sekreterliği
- Ticaret Sekreterliği
- Yönetici Sekreterliği
Acil Tıp Teknisyenliği
Acil tıp teknisyenlerinin görevleri arasında; toplumdaki birey yada bireylerin bedenen , ruhen kazaya uğraması veya hastalanması halinde tıbbın gerektirdiği bilgi ve becerilerle ilk yardım ve acil bakım hizmetlerini uygulamak, yaralı ya da kazazedenin sağlık merkezlerine ulaştırmasını sağlamak gibi kritik görevler yer almaktadır.
Bu alanda eğitim almak isteyenlerin; insanlara yardım etmekten hoşlanan, dikkatli, temiz, titiz, soğukkanlı, kriz anlarında hızlı ve doğru karar verebilen, hem bedenen hem de ruhen sağlam ve güçlü kişiler olmaları gerekir.
Acil Tıp Teknisyenliği dalından mezun olan öğrenciler; hastaneler (üniversite, devlet, özel) sağlık ocakları, poliklinikler, komuta kontrol merkezleri, acil yardım istasyonları, ambulanslar ve özel ambulans servisleri gibi alan ve pozisyonlarda görev alırlar.
Makine Teknolojisi
Makine teknolojisi bölümünün amacı her türlü makineyi ve makinenin parçasını tasarlayabilen, tasarımının üretim resimlerini bilgisayar ortamında iki veya üç boyutlu olarak çizebilen, bütün el aletleri ve talaşlı imalat tezgâhlarını kullanarak, makine ve parçalarını üretebilen, bu makinelerin tamir ve bakımını yapabilen sektörün ihtiyacı olan nitelikli elamanları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda en üst düzeyde bilgi ve beceriye sahip olarak yetiştirmektir.
Günümüzde makine sanayii kalkınmış ve kalkınmakta olan tüm ülkeler için temel sanayi türüdür ve bu nedenle de iş olanaklarının en geniş olduğu sanayi alanlarındandır. Dolayısıyla makine teknolojisi gençlere meslek seçiminde gönül rahatlığı ile önerilebilecek bir meslek alanıdır.
Bu alandan mezun olan öğrenciler çeşitli makinelerin veya makine parçalarının imal edildiği işyerlerinde çalışabilecekleri gibi bu alanda kendi işyerini açma imkanına sahip olurlar
Alt Dallar:
- Bilgisayar Destekli Makine İmalatı (CNC)
- Endüstriyel Kalıpçılık
- Makine Bakım ve Onarımı
- Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
- Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
- Mermer İşleme Dalları
Tüm Meslek Lisesi Bölümleri – Meslek Liselerinde Hangi Bölümler Var?
Anadolu Meslek Lisesi Bölümleri
- Ağırlama ve Gıda Teknolojisi
- Bilgisayar
- Büro Yönetimi ve Sekreterlik
- Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
- El Sanatları ve Teknolojisi
- Fotoğrafçılık
- İç Mekan Tasarımı
- Resim
Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik Lise Bölümleri
- Alt Yapı
- Kalıp
- Ayakkabıcılık
- Kimya
- Bilgisayar (Yazılım)
- Konfeksiyon Makineleri Bakım Ve Onarım
- Bilgisayar (Donanım)
- Konfeksiyon
- Baskı (Tipo-Ofset)
- Kontrol Ve Enstümantasyon Teknolojileri
- Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (CNC)
- Kuyumculuk
- Boya-Apre
- Kütüphanecilik
- Boya Teknolojisi
- Lastik Teknolojisi
- Cilt Ve Serigrafi
- Makine
- Çay Teknolojisi
- Makine Ressamlığı
- Çinicilik Ve Seramik (Dekorlama)
- Matbaa
- Çinicilik Ve Seramik (Şekillendirme)
- Mermer Teknolojisi (Süsleme Taşçılığı)
- Dekoratif Sanatlar
- Metal İşleri
- Deri Konfeksiyon
- Mikroteknik
- Deri Teknolojisi
- Mobilya Ve Dekorasyon
- Dizgi
- Model
- Dokuma
- Motor
- Döküm
- Örme Teknolojisi
- Döşemecilik
- Plastik İşleme
- Elektrik
- Proses
- Elektronik
- Reprodüksiyon Ve Klişe
- Elektro Mekanik Taşıyıcılar
- Restorasyon
- Endüstriyel Elektronik
- Sanayi Boyaları Uygulama Teknolojileri
- Gıda Teknolojisi
- Soğutma Ve İklimlendirme
- Grafik
- Su Ürünleri
- Harita Ve Kadastro
- Telekomünikasyon
- Hidrolik Pnomatik Teknolojisi
- Tesisat Teknolojisi (Isıtma-Doğalgaz)
- İnşaat (Üst Yapı)
- Tesisat Teknolojisi (Isıtma-Sıhhi Tesisat)
- İplik
- Tesviye
- İş Makinaları (Bakım Onarım)
- Tıp Elektroniği
- İş Makinaları (Operatörlük)
- Yapı
- İzabe
- Yapı Ressamlığı
Sağlık Meslek Lisesi Bölümleri
- Acil Tıp Teknisyenliği
- Anestezi Teknisyenliği
- Diş Protez Teknisyenliği
- Hemşirelik
- Laboratuvar Teknisyenliği
- Radyoloji Teknisyenliği
- Çevre Sağlığı Teknisyenliği
- Ortopedi Teknisyenliği
- Tıbbi Sekreterlik
Ticaret Meslek Lisesi Bölümleri
- Muhasebe
- Bankacılık
- Büro Hizmetleri
- Kooperatifçilik
- Dış Ticaret
- Borsa Hizmetleri
- Sigortacılık
- Emlak Komisyonculuğu
- Bilgisayar Alanı
- Büro yönetimi ve Sekreterlik
- Adalet