Bu yazımızda, Corona Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır? Corona Virüsü Tedavisi ve Aşısı var mı? Corona Virüsü Maskeleri gibi merak edilen tüm konulara cevap vermeye çalışacağız.
Dünya, 2020 yılına girmeden hemen önce Aralık 2019’da Çin’in Wuhan bölgesinde başlayan corona virüsü salgını ile tanışmıştı. Çin yönetiminin o dönemde bazı doktorlar tarafından salgının erken fark edilerek uyarıldığı, ancak Çin yönetimininin bu konuda doktorlara sessiz kalması yönünde baskı yaptığı ve doktorları hapse atmakla tehdit etmesinin ötesinde ciddi insan hakları ihlalleri ile tehdit ettiği ortaya çıkmıştı.
Bugün corona virüs salgınının bu duruma gelmesinden sorumlu olarak Çin hükümetinin tutarsız ve doğru olmayan kararları gösterilirken, eğer salgının erkenden fark edilseydi bugün 80 bini aşkın hasta olmayacağı, hasta sayısının son derece sınırlı olacağı neredeyse kesin olarak beklenen bir şey. Çin o dönemde bu salgını fark eden ancak salgın ile ilgili herhangi bir araştırma yapmayan doktorlara kağıt imzalatmış, bir doktor bu konuda polis merkezine götürülerek baskı uygulanmıştı.
Bugün 2020 yılında artık bu nedenlerden dolayı corona virüsü salgını büyük oranda tüm dünyaya yayıldı. Çin’den yola çıkan virüs kısa süre içerisinde tüm kıtalarda etkisini gösterdi. ABD, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika kıtasında etkili olan virüsün 100.000 binden daha fazla insanı etkisi altına alması ise tüm dünyada büyük bir panik ve endişeye sebep oldu.
Corona virüsü tanımaya başlamadan hemen önce, corona virüsünün aslında çok ölümcül bir salgın olmadığını bilmek gerekiyor. İspanyol Nezlesi kadar ölümcül olmayan corona virüs şimdilik öngörülere göre %5’in altında ölümcül. Ancak corona virüsünden kurtulan hastaların daha sonraki yaşamlarında ortaya çıkabilecek herhangi bir problem olup olmayacağı, hastaların yaşam ömründe virüsün etkili olup olmayacağı elde hiçbir kanıt olmadığı için yanıtlanması pek de mümkün olmayan bir soru olarak kalmakta.
İçindekiler
- Corona virüs nedir?
- Corona virüs belirtileri neler?
- Corona virüsü nasıl bulaşır?
- Corona virüsü aşısı çıktı mı?
- Corona virüs nasıl tespit ediliyor?
- Corona virüsü olup olmadığımı nasıl anlarım?
- Corona virüsü olan birisi nasıl belirti verir?
- Corona Virüs Maskesi
- Corona virüs kaç kişiyi öldürdü?
- Corona Virüsüne Karşı Öneriler
- Corona Virüs Rehberi [VİDEO]
Corona virüs nedir?
Corona virüs geçtiğimiz yıllarda yaşanan SARS-MERS salgınlar grubundan olan ancak daha farklı bir tipte olan bir virüstür. Corona virüsün çok ölümcül virüsler sınıfında yer almadığı, hastaların aşırı şiddetli belirtiler göstermediği bir virüs olarak bilinmektedir.
Örneğin herhangi bir iltihap durumunda vücut çok ciddi ateş ile tepki verirken, bazı corona virüs hastalarının ateşi çok yüksek değildir.
Bu yönü ile teşhis edilmesi son derece zor olan virüs, ancak testler sayesinde pozitif veya negatif test edilebilir. Corona virüsünün herhangi bir insan eliyle yapılıp yapılmadığı akıllarda büyük bir soru işaretlerine sebep olmaktadır.
Corona virüs belirtileri neler?
Corona virüs belirtileri arasında birçok farklı belirti yer alıyor. Kişiden kişiye ve bulaşı tarihine göre değişim gösteren bu belirtiler yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere göre belli başlı farklılıklar göstermektedir.
Bu belirtiler arasında en yaygın olanı ateş ve halsizlik iken, bir grup hastada ise şiddetli öksürük gözlemlenmiştir. Bazı hastalar herhangi bir öksürüğü olmadığı halde ateş ve halsizlik gibi belirtilerden dolayı hastanelere başvurur ve sonucunda yapılan testler ile corona virüs teşhisi konabilir.
Hastaların özellikle kendilerini grip sandıkları bu virüs salgınında yayılma hızında bu durumun çok daha fazla etkili olduğu tahmin edilmektedir. Çok sayıda insan bugün grip olduğunu düşünerek sokaklara çıkarken, aslında aralarından birkaç tanesi bile olsa corona virüsü vakasıdır. Bu virüsü engelleyebilecek şimdilik herhangi bir önleyici tedavi veya tedavi edici herhangi bir ilaç olmadığı için belirtileri gösteren bazı hastaların eğer durumları çok ağır değilse evlerinde kendi kendilerini tedavi edebileceklerinden bahsedilmektedir.
Corona virüs belirtileri:
- Ateş
- Öksürük
- Halsizlik
- Grip benzeri belirtiler
- Bazı hastalarda nefes alıp vermede zorluk
Bu belirtiler birçok farklı hastalığın belirtileridir. Grip ve soğuk algınlığı durumunda bu belirtilerin tamamı görülebilir ve bu nedenle corona virüs tanısının evde kendi kendinize koyabilmek hiçbir şekilde mümkün değildir.
Hasta eğer ki corona virüsüne yakalandı ve kendisine bu teşhisi doğrulatmak istiyorsa mutlaka test yapılmalıdır. Sadece bu belirtiler ile hiçbir hastanın corona virüsü olduğu söylenemez, hastalar bu durumlarından bağımsız olarak bu belirtileri herhangi bir enfeksiyon durumunda bile gösterebilirler (boğaz enfeksiyonlarında öksürük yaşanabilirken, diğer enfeksiyonlarda öksürük olmayabilir).
Corona virüsü nasıl bulaşır?
Corona virüs bulaşıcı mı? Evet. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) salgının çok büyük bir hızla ve çok kısa süre içerisinde bir insandan diğer insana bulaştığını, 1 hastanın virüsü en az 2-3 hastaya bulaştırdığını tahmin etmektedir. WHO, tüm dünyada salgının bu kadar büyük bir hızla ilerliyor olmasının ardında yatan sebeplerden bir tanesinin ise solunum yolu ile bulaşan virüsün sert zeminlerde ve cansız zeminlerde uzun süre boyunca aktif ve canlı kalabilmesinin bir sebep olduğunu söylemektedir.
Amerikan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri’nden yapılan açıklamada virüsün bazı zeminlerde saatlerce canlı kalabilecek olduğu, hastaların herhangi bir hapşırma durumunda bile cansız zeminlere virüs bulaştırarak ciddi bir salgına sebep olabilecekleri bildirilmiştir. Onaylanan vaka sayısı 100 bin üzeri olduğu için salgın hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışan uzmanlar ise bu konuda virüsün bazı zeminlerde 9 dakika kadar canlı kalabileceğini, bazı zeminlerde ise daha uzun süreler canlı kalabilecek olduğunun bilinmesini istemişlerdir.
Evlerde ve sokaklarda özellikle pis olan yerlere dokunulmaması önlemler arasında yer almalıdır. Dünya Sağlık Örgütü yetkililerine göre corona virüs çok bulaşıcı salgınlar arasında yer almaktadır, ancak salgının sadece solunum yolu ile değil, aynı ortamda havadan bulaşabilecek olduğu bildirilmiştir.
Herhangi bir kişi ile yakın temas kurmasanız bile aynı ortamda kaldığınız süre boyunca hastanın hava yolu ile virüsü etrafa saçması ve bu virüslerin gelip sizi bulması mümkün olarak görülmektedir. Virüs bir kez vücuda girdikten sonra hiçbir şekilde geri çıkarmak mümkün olmamaktadır. Virüs ile ilgili olarak bazı soru işaretleri olmasının sebeplerinden bir tanesi ise bu konu olmasına rağmen, virüslerin antiviral ilaçlar dışında herhangi bir antibiyotik ile tedavi edilebilmesi maalesef ki mümkün olmamaktadır.
Virüsü kapan bir hasta kendisinden başkalarına birçok farklı yolla virüsü bulaştırabilir.
- Birinci sırada hastanın sık sık doğru olmayan hareketlerde bulunması gelir. Eğer hasta kendisini grip gibi hissediyor ve buna rağmen dışarı çıkıyor ise yine hatalıdır. Grip olan hasta corona virüsü olmamış olsa bile iyileşene kadar topluma karışmamalı, eğer ihtiyaç nedeniyle dışarı çıkıyorsa maske takarak dışarı çıkmalıdır. Hapşırırken dirsek kısmına veya mümkünse peçeteye hapşırarak peçeteyi hemen çöpe atmalıdır. Hastalar kendilerini toplumdan birkaç gün süre ile izole etmedikleri sürece virüsü onlarca, binlerce insana bulaştıracaklardır.
Bu virüsün 1 kişiden bu kadar kişiye bulaşmasının sebebinin ardında da bu durum mevcut. Eğer hasta 0 olarak bilinen Çin vatandaşı kişi önceden karantinaya alınsaydı bugün bu kadar büyük sorun olmayacaktı.
- İkinci sebep ise hastaların virüsü bulaştırma yolları arasında dokundukları zeminler var. Eğer bir hasta ellerini ağzına götürdü ise ve bunu bilmeden bile yaptıysa dokunduğu yere virüsü bırakabilir. Bunun sonucu olarak ise hastanın bıraktığı virüs cansız zeminde canlı kalabildiği için başka sağlıklı bir kimse o zemine dokunup elini yanlışlıkla ağzına, gözüne, yüzüne götürdüğünde veya anüs bölgesini sildiğinde virüs vücuda girer ve sonucunda 2. hasta ortaya çıkar.
Yine 2. hasta grip olduğunu düşünerek hastaneye gidene kadar yolda karşılaştığı kişilerle konuşması durumunda, ellerini bir yerlere değdirmesi, veya yakınları ile tokalaşması-öpüşmesi durumunda virüsü 3. kişiye yayar ve salgın bir şekilde her zaman için zincir şeklinde bulaşmaktadır.
- Yine farklı bulaştırma yöntemlerinden bir tanesi ise kişilerin sık sık birbirlerine dokunması, bilgisayar, cep telefonu, kumanda, otobüs direkleri, kapılar ve tuvaletlerin ortak kullanım nedeniyle temizlenmemesi sonucunda ortaya çıkar.
- Virüsü ortaya çıkaran sebepler arasında en yaygın sebep metro, uçak ve benzer ulaştırma araçlarının çok fazla ve çok sık kullanılması etkilidir. Çok sayıda kişiye virüsün İtalya’da salgın sırasında marketlere akın edilmesi sonucunda bulaştığı düşünülmekte olup, marketlere akın eden İtalyan vatandaşlarının raflara dokunması, hapşırması gibi sebepler sonrasında bilmeden de olsa başkalarına virüsü bulaştırdıkları görülmüştür.
Salgının bu kadar hızla ve çok fazla kişiye bulaşmasının ardında özellikle metro gibi toplu ulaşım araçlarını her gün kullanan çok sayıda insanın olması etkili olmuştur. Metrolarda yaşanan kalabalık bir süre sonra hastaların birbirlerinin çok yakınında nefes vermesi ile virüsü direkt havadan diğer sağlıklı kişiye ulaştırmakta ve sonucunda ise bir metrodan belki 4-5 veya daha fazla ortaya çıkarması ile gerçekleşmektedir.
- Bulaşma yöntemleri arasında ne kadar bu salgın cinsel hastalık salgını olmasa bile cinsel ilişki hastalığın bulaşmasında önemli bir yer tutmaktadır. Eğer corona virüsüne yakalanmış herhangi bir partner ile birlikte birkaç dakika cinsel aktivite uygularsanız bunun sonucunda nefes, ter ve öpüşme gibi durumlardan dolayı virüs sağlıklı diğer partnere %100’den fazla olasılıkla geçecektir.
Virüsün en fazla geçebileceği yer sanılanın aksine cinsel ilişki sırasındadır. Her 2 kişinin çok yoğun temas kurduğu cinsel ilişkide hasta kişi sağlıklı kişiye çok kolaylıkla virüsü bulaştırabilir. Cinsel ilişki sırasında eğer partneriniz herhangi bir belirti gösteriyorsa hemen ilişkiyi durdurmak en doğru karar olacaktır. Eğer partneriniz herhangi bir salgın belirtisi göstermiyorsa herhangi bir endişe duymadan eyleme devam edebilirsiniz.
Ancak bu dönemde özellikle cinsel ilişki öncesinde partnerler birbirlerine dokunmadan dirsek kısımlarına kadar ellerini dezenfekte etmeli veya sabunla en az 20 saniye boyunca yıkamalı. Aksi durumda iki sağlıklı partnere dışarıdan bir nedenle virüs geçebilir ve ikisi de aynı zamanda veya farklı gün aralıkları ile hasta olabilirler.
- Salgının bir diğer bulaşma yöntemlerinden bir tanesi ise elle yemek yemek, sık sık saçını, yüzünü ve diğer bölgelerini ellemek yer alır. Eğer bir kişi takıntılı bir şekilde sürekli yüzünü, anüs bölgesini, genital bölgesini, saçlarını elliyor ise bu durumda tehlike alarmları çalar. Kişi virüsü kendisine bu şekilde çok daha kolay bir şekilde bulaştırabileceğinden özellikle de bu dönemde OKB hastalarının takıntılı olarak bir yerlere dokunmaması, eğer dokunurlar ise kendileri ve yakınlarının ölümcül salgına yakalanabilecek olduklarını düşünmeleri çok önemlidir.
Birçok OKB hastası eğer herhangi bir zemine dokunmaz, veya herhangi bir hareketi belirli bir sayıda yapmaz ise kendisine veya ailesine zarar geleceğini düşünür ve psikolojik olarak rahat edemez. OKB hastaları corona virüsü salgını açısından son derece riskli grupta yer almalarının sebeplerinden bir tanesi de her zaman için bir yerlere dokunma isteklerinin olmasıdır.
- Bulaştırma yöntemleri arasında özellikle aynı kişisel eşyaların kullanılması da büyük bir yer tutar. Tırnak makası, tarak, saç bandı, kaşık-çatal-bıçak ortak kullanımı, tabakların veya kıyafetlerin ortak kullanılması virüsün bulaşmasını kolaylaştırır. Bu nedenle özellikle bu tür ürünlerin kişiye özel olduğu, özellikle vücuda direkt olarak temas eden ürünlerin ortak kullanılmaması önerilir.
- Yine bir farklı bulaştırma yöntemlerinden bir tanesi ise grip benzeri belirtiler gösteren kişilerin olduğu ortamlarda uzun süreli olarak bulunmaktır. Sokakta herhangi bir yerde dururken eğer birisi sizin üzerinize hapşırmadı veya dokunmadı, çok yakından nefes vermedi ise virüsü sokakta size bulaştırma olasılığı çok ama çok düşük olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada virüsün kapalı ortamlarda 1-2 metre uzaklıktan bulaşmasının bile eğer uzun dakikalar-saatler boyunca durulmaz ise bulaşma riskinin yan yana olan iki kişiye oranla çok daha düşük olacağı açıklanmıştı.
Corona virüsü aşısı çıktı mı?
Corona virüsü tedavisi bulundu mu? Hayır. Henüz ABD tarafından ve İsrail tarafından bu konuda çalışmalar yapılmaya devam ederken, Avrupa ülkelerinde de aşı ve ilaç çalışmaları devam ediyor. Antiviral tedailerin bulunmasının çok daha zor olması nedeniyle özellikle aşının sadece ABD tarafından bulunabileceğine inanılıyor. Ancak ABD’de bugüne kadar aşıyı bulamadı ve bu konuda 8.3 milyar dolarlık fon ayrılmasına rağmen ilaç ile ilgili henüz herhangi bir ilerleme en azından basına açıklandığı kadarıyla kaydedilmedi.
ABD’de geçtiğimiz haftalarda aşı bulunduğu iddia edilmiş, ancak bunun 3 ay test edileceği iddiası ortaya atılmıştı. Bu konuda yapılacak olan aşı çalışmalarında test son derece önemli olduğu için aşı bugün bulunsa bile 3 ay içerisinde ABD tarafından herhangi bir kişiye direkt olarak uygulanmayacağı düşünülüyor. Bunun dışında AB üyesi ülkelerde ise aşı bulunmasının 24 ayı geçebileceği, Fransa ve Almanya dışında diğer Avrupa ülkelerinde Hollanda dışında aşı bulabilecek kadar güçlü ülke olmadığı düşünülüyor.
Türkiye’de ise aşı çalışmaları konusunda iktidar partisinden bugüne kadar herhangi bir çalışma yapıldığı bilgisi paylaşılmadı. Yine Türkiye’nin bu konuda aşı bulmasının son derece zor olduğu, ABD tarafından bulunacak aşının bu sebeple tüm dünya için büyük ve yüksek öneme sahip olduğundan söz ediliyor. Eğer ki ABD tarafından aşı bulunamaz ise ve diğer ülkelerde aşıyı bulamaz ise toplumların kısa süre içerisinde en kötü senaryoya göre %70’inden fazlasına virüsün bulaşması, 100 milyondan daha fazla insanın ölmesi bekleniyor.
Eğer ki ABD’de en kötü senaryo gerçekleşirse bu durumda 280 milyon kadar ABD’linin corona virüsüne yakalanması, 1 milyondan daha fazla ABD’linin ise ölmesi öngörülüyor. İtalya’da devam eden salgın 10.000’den daha fazla insanı etkilerken, birçok kişi evlerinde kalmaya devam ediyor.
Corona virüs nasıl tespit ediliyor?
Corona virüsün tespit edilmesinin tek yolu yapılacak olan doğru testlerdir. Eğer ki test yapılmadan corona virüs tanısı aldıysanız bu tanı doğru ve kesin olmayabilir. Tanı ancak yapılacak doğru test ile başarılı olmaktadır. Her hastanede test yapılmazken, kendisini hasta hissetmeyen veya riskli durumu olmayanların asla hastanelere giderek corona virüsü testi yaptırmak istememesi gerek. Test kitlerinin sayısı zaten son derece az olduğu için ve tüm halka yetecek test kiti olmadığı için ihtiyaç dışında bu test kitlerinin kullanılmaması önerilmektedir.
Corona virüsünün herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkması da mümkündür. Sadece hafif ateş ve hafif yorgunluk durumu olabilir ve bu durumlarda herhangi bir hastaneye gitmeden evde kendinizi karantinaya alarak hastalığın geçmesini bekleyebilirsiniz.
Corona virüsü olup olmadığımı nasıl anlarım?
Eğer herhangi bir grip benzeri belirtileriniz varsa bu durumda çok fazla endişe etmeyin. Dönemsel olarak grip olabileceğinizi düşünün ve belirtileriniz şiddetli durumda değilse birkaç gün evden çıkmayarak ve yakınlarınızdan uzak durarak hastalığın geçmesini bekleyin. Eğer ateş yükseliyor, halsizlik daha fazla artıyor ve nefes darlığı sorunu yaşıyorsanız derhal maske takarak veya maske yoksa bir tişörtle ağzınızı kapatarak en yakın acile başvurun. Eğer bunları yapamayacak durumdaysanız 112 acil yardım hattını arayın ve durumunuzdan bahsedin.
Her an corona virüsüne yakalanmış gibi panik olmayın. Corona virüsüne yakalanmak sandığınızdan daha zor, ancak çok kolay yakalanma ihtimali olan virüstür. Eğer önlem alırsanız, birkaç gündür evden çıkmadıysanız ve soğuk aldıysanız ve belirtiler hissediyorsanız büyük olasılıkla corona virüsü değil, grip veya benzer geçici sağlık sorunu yaşıyorsunuz demektir.
Corona virüsü olan birisi nasıl belirti verir?
Corona virüsü olan kişilerde dışarıdan cilt üzerinde herhangi bir belirti olmamaktadır. Organ yetmezliği gelişirse morarma ve benzer durumlar ortaya çıkabilir.
Corona Virüs Maskesi
Corona virüse karşı maske, bu konuda maskelerin kişileri corona virüsünden koruyup korumadığı hakkında soru işaretleri bulunmaktadır. Uzmanlar, standart tek kullanımlık maskelerin özellikle ince maskelerin hastaları virüse karşı 20. dakikadan itibaren korumasının mümkün olmadığını belirtmektedirler. Eğer corona virüse karşı maske arıyorsanız plastik ve ağzı-burnu tam kapatan maskeler daha iyi bir koruma sağlar.
Bu maskelerde ağız ve burun tamamen kapalı kaldığı için ve nemden dolayı aşınma olmadığından ötürü virüsten korunmak için daha etkilidirler. Ancak standart maskeleri hastaların takması daha doğru olup, virüsün dışarı çıkmaması, tükürük ve hava yoluyla yayılmaması için önlem olarak uygulanması önemlidir.
Maske takacak olanların maskeyi mutlaka doğru takması daha önemli bir konu. Eğer bir kişi maskenin ağız kısmını kullanır, burun tarafını kullanmaz ise bu durumda maske herhangi bir koruyucu etki sağlayamaz. Bunun yanında maskenin kesilmesi, ağzın açık burnun kapalı olması durumunda da yine maske herhangi bir fayda sağlamaz. Maske kullanacak olan kişilerin evde otururken maske takması da doğru değildir.
Maske sadece dışarıda toplum içerisinde kullanılabilir. Türkiye’de vaka sayısı 10’un altında olduğu için maske kullanımı konusunda uzmanların bir bölümü bu dönemde toplum içerisinde maske kullanılmasının pek de gerekli olmadığına kanaat getirmektedir.
Corona virüs kaç kişiyi öldürdü?
Bugüne kadar 2.000’den fazla insanı öldüren corona virüsü daha fazla can almaya devam ediyor. Corona virüsünün en çok can aldığı yaş grubu 80 ve üzeri olsa da 60 yaş ve üzerinde olanların ekstra dikkat etmesi gerektiği belirtiliyor. Ölüm oranları 10-40 yaş arasında %0.2 iken, yaş ilerledikçe %4.59’lara kadar çıkıyor. Bazı ülkelerde ölüm vakalarının corona olarak kaydedilmediği iddiaları, özellikle de Çin’de bu konuda bazı soru işaretleri olduğu iddia edildiğinden dolayı ölüm oranlarının net olarak ne kadar, hangi yaş grubunda nasıl olduğu ile ilgili %100 doğru bir çalışma olmadığına inanılıyor.
Corona virüsünün giderek daha fazla sayıda insanı etkilemesi, daha çok sayıda insanı etkisi altında bırakmasına bağlı olarak çok sayıda sorun yaşayan insan olsa da, gelecek günlerde vaka sayılarında beklenmedik oranlarda ciddi artışlar olacağı düşünülüyor.
Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanları öldüren virüs, çocuk, genç ve orta yaş grubunda çok fazla ölümcül olarak görülmüyor. Bağışıklık sistemi aşırı düşük olan gençlerin bile virüs dolayısı ile ölebildikleri, özellikle de zayıf, şişman, iri yapılı demeden bağışıklık sistemi zayıf olanların virüse karşı çok daha fazla dikkatli olması gerektiğinden söz ediliyor.
Ancak bunun yanında devamlı kronik hastalıkları olanların bu konuda daha dikkatli olması, eğer dikkatli olmazlar ise sonucunda ciddi sorunların yaşanabilecek olduğundan söz ediliyor. Ölümcül olaylarla karşı karşıya kalmamak için kronik hastaların hastanelerde tedavi edilmesine daha doğru bakılırken, kronik hastalığı olmayan ve az belirti gösterenlerin ise salgından çok fazla ölüm oranı olmadığından evlerde bile tedavi olabilecekleri belirtilmekte.
Corona Virüsüne Karşı Öneriler
Corona virüsüne karşı evlerinizde yapabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır.
- Marketlere gitmemek, bunun yerine online sanalmarket gibi yerlerden sipariş vermek çok önemlidir. Eğer ki intenetten sipariş vermek yerine aynı fiyatla marketten almak isterseniz bu virüse yakalanma olasılığınızı kalabalık bir market ortamına girecek olduğunuz için artırabilir.
- Dışarıdan gelen koli, paket gibi ürünleri hemen açmak yerine yere koyduktan sonra 10 dakika bekledikten sonra açmak ve hemen ardından elleri dezenfekte etmek yine çok önemlidir. Eğer ki kısa süre içerisinde seyahat etmeniz gerekiyorsa gideceğiniz yere kendi arabanızla gitmek, veya mümkünse daha boş olan saatleri seçmek yine önemli bir noktadır.
- Evlerde yapılabilecek önlemler arasında sık sık evleri dezenfekte etmek, kapı kollarını silmek, yerleri silmek, sık dokunulan yerleri temizlemek yine önemlidir. Bunun dışında eğer ofiste yaşıyorsanız ve ofis alanında sık sık vakit geçiriyorsanız çalışanların sık sık ellerini ve masalarını dezenfekte etmesi önerilir.
- Cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlar dezenfekte edilerek kullanılmalı. Ellerinizi sık sık dezenfekte ediyor ama cep telefonu gibi ürünleri dezenfekte etmiyorsanız bu durum tehlike doğurabilir. Yine ocak düğmelerini sık sık dezenfekte etmek, sigara kullananlar için çakmakları dezenfekte etmek evlerde alınabilecek olan iyi önlemlerden sadece birkaç tanesidir.
Tüm bunlara dikkat edilmesi halinde virüsün bulaşma olasılığı yine büyük oranda azalacaktır.
Corona Virüs Rehberi [VİDEO]
https://www.instagram.com/p/B9pSvUQJHzK/