Hapşırmak veya diğer adıyla aksırmak normal her insanın başına gelen, alerjik bünyelerde veya bazı ilaçlar ve eylemler neticesinde daha sık görülen durumdur. İnsanların hepsi hayatlarında en az birkaç kez hapşırır, bebeklerde hapşırır.
İnsanların hapşırdıkları an hemen otomatik olarak gözleri kapanır ve %99 gözlerini açık tutamazlar. Bazı insanlar zorla gözlerini açık tutarak hapşırmayı dener ve biraz da olsa bunu başarırlar. İnsanların bir bölümü hapşırdıkları sırada gözlerini kapatmazlar ise gözlerinin yerinden fırlayacak olduğunu düşünür.
Hayır, insanlar hapşırırken gözlerini kapatsın veya kapatmasın gözlerine asla zarar gelmez. Ancak hapşırırken insanlar kemiklerini kırabilir. Evet yanlış duymadınız! Eğer çok şiddetli hapşırmaya çalışırsanız ve kendinizi kontrol edemezseniz aniden çene kemiğinizi kırabilir veya boyun kemiklerinize kırılmaya varacak darbeler alabilirsiniz.
Bu durumdan dolayı ölen daha önce olmamış olsa da, çok fazla sorun yaşayan insan vardır. Özellikle esneme eylemi içerisine giren kişiler ağızlarını sonuna kadar açmamalı ve mümkün olduğu kadar az ağızlarını açmalı.
Neden hapşırırız?
Hapşırma eylemi burun içerisine giren tozlar veya diğer havada uçan tozlar nedeniyle olabilir ve otoimmün sistemin ani bir yanıtıdır. Aşırı tozlu ortamda veya karabiber kokladığınızda hapşırmaktan kaçamayabilirsiniz. Veya Güneş’e baktığınızda refleks olarak hapşırma veya hafif vücutta ekşime hissi hissedebilirsiniz.
Hapşırmak herhangi bir zarar vermez, aksine yararlı olabilir ve olası sorunlardan vücudun kendisini koruması için en önemli refleksler arasında yer alır.
Sık sık temiz havada olmanıza rağmen hapşırma ihtiyacı içerisinde oluyorsanız bunun için mümkün oldukça burun ve ağız bölgenizi temiz tutun. Temiz havada görünmeyen mikro tozlar olabilir ve farklı bir ortamda durmayı deneyin. Bazen grip gibi dönemlerden geçerken vücudunuz durmadan arka arkaya hapşırma eylemi içerisinde olabilir ve bunu engellemek genellikle alerji ilaçları ile mümkün olabilir.
Doktora danışmadan alerji veya hapşırık kesen ilaçları kullanmanız önerilmese bile bu tür geçmeyen hapşırık tedavisi için en yakın aile hekimine veya acil servislere başvurabilirsiniz. Eğer çok fazla sizi rahatsız etmiyorsa acil servisler yerine kulak burun boğaz veya dahiliye polikliniklerinden herhangi birisine randevu alarak başvurabilirsiniz.
Genellikle birkaç kez hapşırdıktan hemen sonra bir daha uzun süre boyunca hapşırmazsınız. Ama eğer ortam müsait ise ve çok toz var ise bu durumda hemen her dakika hapşırmadan durmanız mümkün olamayabilir.
Yünlü kıyafetler, havasız odalar, sıcak su hapşırmanıza sebep olabilir
Sıcak suda uzun süre banyo yapmak, bir odada temiz hava olmadan saatler boyunca durmak veya yünlü bir takım kumaşlardan üretilen kıyafetler hapşırma nedenleri arasındadır. Bunları engellemek için deneme yanılma yöntemleri ile kendinizi test edebilirsiniz.