Bazı insanların telefonda konuşmasını anlamak çok güç olabilir. Öyle bir konuşma tarzları vardır ki tüm kelimeleri uzatırlar, ya da kısaltırlar. Telefon görüşmesi günümüzde 7’den 70’e her yaştan insanın yaptığı görüşmeler arasında yer alırken, özellikle bazı telefon görgü kuralları vardır ki bunların son derece önemli olduğu bilinmektedir.
Telefonda görgü kuralları ile ilgili olarak ilk belirttiğimiz gibi hiçbir zaman “Alo” kelimesini asla çok yakın arkadaşınız olmadığı sürece uzatmayın. Bu karşı taraf sizinle ciddi bir konu paylaşacak ise bile paylaşmasını engelleyebilir veya söylemekten vazgeçmesini sağlayabilir.
İçindekiler
Çok Bağırmayın!
Telefonda görgü kuralı olarak asla çok bağırmayın. Zaten karşı taraf sizi duyamıyor olsa söylerdi. Normal hayatta nasıl konuşuyorsanız telefonda da öyle konuşun ve ses tonunuzu yükseltmeyin. Karşı taraf sizi duyamıyor olsa zaten daha sesli konuşmanızı isteyecektir.
Hemen Açmayın
Belki diyeceksiniz ki “hemen açmak daha iyi” ama değil. Karşı taraf sizi aradığı anda telefonu daha kulağına götürmeden açarsanız yani 1. çalışta açarsanız uygun olmayabilir. 2. çalışta veya 3. çalışta açmak en doğrusu olabilir.
Konuşurken Gülümsediğini Belli Et
Eğer sevdiğin bir kişi ile konuşuyor ve mutlu oluyorsan bunu gülümseyerek belli edebilirsin. Özellikle görüntülü görüşmelerde halin kötü bile olsa gülümseye çalışmak karşı tarafın gününün çok daha iyi geçmesini ve daha fazla mutlu olmanızı sağlayabilir. Ancak somurtarak konuşmak hem isteksizlik yaratır, hem de konuları kısa kesmeye sebep olabilir.
Yumuşak Tonda Konuşun
Telefonda konuşurken yumuşak tonda, bağırmadan ve sert olmayan bir ses tonu ile konuşun. Özellikle sizi tanımayan birisi ile sert ses tonunda konuşursanız bunu yanlış algılayabilir. Belki bir erkek olarak sesiniz normalde de çok kalın ve sert olabilir, ama mümkün oldukça telefonda yabancılar ile konuşurken daha yumuşak tınıda konuşmaya özen gösterin.
Ne Dediğine Dikkat Et!
Telefonda konuşuyorsun diye karşında normal bir insan olduğunu asla unutma. Telefonda konuşurken özellikle de karşı tarafa karşı kaba olma. Mümkünse sekreter ve benzer çağrı merkezi temsilcisi ile konuşurken bağırmamaya özen göster. Mümkünse bağırmak yerine daha nazik bir tonda konuş ve ne söylediğini kulakların mutlaka duysun, duymalı.