Simmondsia chinensis bitkisinin tohumundan üretilen ve oldukça yoğun kıvamlı olan jojoba yağı özellikle Meksika’da has haliyle satılmaktadır.
Dünyanın birçok ülkesine oranla Meksika’da ve Avustralya’da satılan jojoba yağları son derece kaliteli ve en üst düzeyde olan yağlar olup, bu ülkelerde jojoba yağı pazarı her yıl milyarlarca dolarlık kazanç elde etmektedir. Büyük bir istihdamın sağlandığı jojoba yağı pazarında özellikle milyonlarca insanın aktif olarak çalıştığı, pazarın her geçen gün daha fazla büyümeye devam ettiği biliniyor.
İçindekiler
Jojoba Yağı Nedir?
Bitki tohumundan üretilen jojoba yağı nedir, sorusu günümüzde son derece fazla sorulmaktadır. Günümüzde başta güzellik sektörü olmak üzere çok sayıda sektör ve kişisel bakım uygulamalarında jojoba yağından yararlanılmaktadır. Jojoba yağı herhangi bir şekilde yemeklere katılamayacak durumda olan, gıda ve tüketim açısından uygun olmayan, cilt yüzeyine sürülebilecek yağlar arasında gösterilmektedir.
Tüketilmesi durumunda neler olabilecek olduğu konusunda çeşitli görüşler vardır. Öldürmesi çok tüketim olmadığı sürece mümkün olmamakla birlikte, karın ağrısı, kusma, midede yanma ve cilt reaksiyonları gibi sorunlara sebep olabilecek olduğu düşünülmektedir. Bazı gıdaların içerisinde eser miktarda jojoba yağı olduğu iddia ediliyor olsa bile bu gıdaların hangi gıdalar olduğu bilinmemektedir. Özellikle ucuz bir yağ olmadığı için jojoba yağı kalitesiz restoranlarda yemek içerisine eklenemeyecek kadar pahalı bir yağdır.
Jojoba bitkisi güneybatı Amerika Birleşik Devletleri’ne özgü bir bitkidir. Arizona, Güney Kaliforniya ve Meksika’nın çöl bölgelerinde yetişir.
Jojoba Yağı Saç İçin Kullanımı
Jojoba yağı içerisinde yüksek miktarda A vitamini, E vitamini, C vitamini, bakır ve çinko bulunmaktadır. Bu yönü ile antioksidan olarak görülmekle birlikte özellikle kurumuş saçlar için kullanılmasında herhangi bir sakınca yok, aksine daha fazla kullanılması teşvik edilir. Kuru, yıpranmış saçlara jojoba yağı sürülmesi halinde ve bunun düzenli olarak en az 30 gün süre ile her gün yapılması durumunda saçlarınızda belirgin bir kuruluğun gitmesi, parlaklık artışı ile karşılaşırsınız.
Ancak her kişinin saç telleri ve saç yapısı farklı olduğu için jojoba yağı her saç tipinde ve her kişide işe yaramayabilir. Saçınıza jojoba yağı sürdükten sonra en az 4 saat boyunca saçınızda kalmasına özen göstermeli, mümkünse saçınıza bone gibi bir şey takarak ilk 1 saat bone gibi bir ürünle durmanız önerilir.
Bu sayede saç deriniz ve saçlarınız çok daha kısa süre içerisinde emilim gösterecek, buna bağlı olarak ise jojoba yağından saçlarınız için çok daha fazla etki görebileceksiniz. Ancak jojoba yağının günde 1 kereden daha fazla saçlara sürülmesi veya çok aşırı miktarda saça sürülmesi durumunda saçlarınızda daha fazla yağlanma ve kuru kalması gibi durumlar ile kepek benzeri durumlar görülebilir.
Jojoba yağı özellikle saç derisi problemlerine iyi gelir. Saç derisi kepek problemleri ve hafif tortular sorunları yaşıyorsanız jojoba yağını günde 1 kez az miktarda saç derinize yani diplerine doğru sürmeniz durumunda kısa süre içerisinde saçlarınızın derisinde iyileşme görebilirsiniz. Özellikle saç deriniz çok aşırı kuru ve kaşıntı yapıyor ise günde 1 kez yeterli miktarda jojoba yağını saçlarınıza sürerek iyi ve doğal sonuçlar elde edebilirsiniz.
Doğal saç bakımı için jojoba yağının kullanılmasında herhangi bir sakınca olmamakla birlikte, eğer ki saç derinizde yara gibi herhangi bir durum varsa jojoba yağını yine sürebilirsiniz. Açık yara olmadığı sürece sürebileceğiniz jojoba yağı aynı zamanda saç derisinde yer alan sivilce ve yaraların kısa süre içerisinde iyileşmesine ortam sağlar ve kısa süre içerisinde (en az 10 gün) yara ve diğer sorunların ortadan kalkmasını sağlar.
Jojoba Yağı Fazla Kullanılırsa Ne Olur?
Eğer 1 veya birkaç kez jojoba yağını fazla sürdüyseniz hiç endişe etmeyin. Cildiniz bunu tolere edecek kadar emecek, kalan kısmını ise ememeyecektir. Ancak fazla miktarda jojoba yağı sürdüyseniz bir kısmını kuru peçete ile çok bastırmadan alabilirsiniz. İsterseniz peçete ile aldıktan sonra sabunlu suyla jojoba yağı sürdüğünüz cilt bölümünü yıkayabilir ve daha sonrasında tekrar az miktarda jojoba yağı sürebilirsiniz.
Ancak sık sık fazla jojoba yağı sürerseniz, özellikle cilt tipiniz kuru bile olsa yağlanma sorunları kaçınılmaz olur. Aynı zamanda fazla miktarda jojoba yağı sürülmesi durumunda bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.
Jojoba yağı fazla kullanıldığında ortaya çıkabilecek yan etkiler şunlardır: baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, ciltte kızarıklık ve reaksiyonlar ile panik ve endişe hali görülebilir. Bu yan etkiler bugüne kadar çok az sayıda insanda görülmüştür. Ancak panik atak benzeri durumlar yaşıyorsanız bu durumla jojoba yağından bağımsız olarak sizde aniden görülebilir. Endişe etmeyin. Ancak eğer ki jojoba yağı sürdüğünüzde diliniz ve cildiniz şişmeye başlarsa jojoba yağına veya içeriğindeki herhangi bir maddeye alerjiniz olabilir ve bu sizi öldürebilir. Bu sebeple derhal 112 acil yardım hattını arayınız.
Jojoba Yağı Ne İçin Kullanılır?
Birçok farklı sebeple jojoba yağı kullanılabilir.
Nemlendirici
Cildiniz için doğal bir nemlendirici arıyorsanız jojoba yağı kullanabilirsiniz. Ancak tek nemlendirici olarak 1 yıl içerisinde sürekli jojoba yağı kullanmayın. Zaman zaman farklı nemlendirici kremler kullanarak cildinizin daha iyi bunları tolere etmesini sağlayın. Aksi durumda bir süre sonra jojoba yağı cildinizde emilmeyebilir ve bu da cildiniz için iyi sonuçlar almanızı engelleyerek cildinizde yağlanma yapabilir.
Antibakteriyel
Jojoba yağı antibakteriyeldir. Bu sebeple özellikle yaraların iyileşmesi için son derece fazla kullanılmasa bile etkili bir yara kapatıcıdır. Mukoza yüzeyleri hariç yaralarınızın üzerine jojoba yağı sürerek hem mikrobik etkenleri uzaklaştırabilir, hem de cildinizde yaranın kısa süre içerisinde kapanmasını sağlayabilirsiniz. Yara iyileşmesinde antibakteriyel kremler yerine doğal jojoba yağından yararlanabilirsiniz.
Antioksidan
E vitamini formları içeren jojoba yağı antioksidandır. Bu sayede özellikle kafa derisi gibi bölümlerde kullanılması durumunda son derece temizleyici olup, cildinizin toksinlere maruz kalmasını engeller. Cildinizde oluşan pisliklerin temizlenmesinde, özellikle makyaj çıkarmak için bile jojoba yağı kullanabilirsiniz.
Cildinizde siyah noktalar sonrasında gözenekler mevcut ise ve yeni oluşum yaşanıyor ise bu durumda her gün cildinizi pamuğa döktüğünüz az miktarda jojoba yağı ile silerseniz antioksidan etkisi hem cildin kir tortuları ile dolmasını engelleyecek, hem de cildinizin daha parlak ve daha iyi görünmesine, daha sağlıklı durmasına yardımcı olacaktır.
Akne (sivilce) engelleyicidir
Jojoba yağı cildinizde üretilen sebumdan farklı değildir. Bu yönü ile cildinizde sivilce sorunlarını engellemek için kullanılabilir. Bir yağ sivilce oluşumunu engeller mi? Demeyin. Jojoba yağı sivilce sorunlarını engellemek üzere tasarlanmamış olsa bile etkisi vardır ve sivilce sorunlarının engellenmesinde, yeni sivilce oluşumlarının ortaya çıkmasının önüne geçmek konusunda son derece etkili bir yağdır.
Sebum üretimini normal düzeyde tutar
Jojoba yağı cildinizde üretilen sebumun fazla salgılanmasını engeller. Bu sayede cildiniz daha iyi görünürken aynı zamanda sivilce, pislik gibi sorunların yaşanmasını büyük oranda engeller. Ancak jojoba yağı kullanan herkes sivilcelerinden kurtulacak diye bir şey yoktur.
Jojoba yağı sivilcelere iyi geliyor mu? Sorusuna 10 kişiden 8’i olumlu yanıt verirken, 2’si ise kendine bağlı nedenler dolayısı ile hayır yanıtını verebilir. Her sivilce cilt kaynaklı olmadığı için bir kişi bir süre jojoba yağı kullandığında tüm sivilcelerinden kurtulacak anlamı taşımamaktadır.
Kollajen sentezini teşvik eder
Bu yağ özellikle cildinizdeki kollajen sentezini teşvik ederek daha sağlıklı, daha iyi bir cilt görüntüsü ortaya çıkarır.
Egzama, sedef gibi rahatsızlıklara iyi gelir
Geçmesi mümkün olmayan inatçı egzama için jojoba yağı kullanımı faydalı olabilir. Cilt problemlerine iyi gelen jojoba yağı, aynı zamanda sedef hastaları için de oldukça etkili olabilir. Ancak kısa süre içerisinde bu cilt problemlerini %100 geçirmesi mümkün değildir. Sadece belirtileri büyük oranda azaltabilir, hastalığı geçiremez.
Güneş yanıklarına iyi gelir
Güneş yanıkları son derece kötü görüntülere sebep olur, jojoba yağı ise güneş yanıklarının iyileşmesinde oldukça etkili bir yağdır. Kısa süre jojoba yağı sürerek güneş yanıklarından kurtulmanız mümkün.
İnce çizgileri ve kırışıkları azaltır
Cildinizde kuruluğa bağlı olarak ince çizgiler oluştu ise bu durumda hemen jojoba yağı kullanarak bunları geçirirsiniz demek doğru olmayabilir. Ancak jojoba yağı kullanarak cildinizde kırışıklıkları geçirebilir ve ince çizgileri ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için her gün 1 kez cildinize jojoba yağı sürmeli ve en az 3 ay boyunca bunu devam ettirmelisiniz.
Jojoba Yağı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Jojoba yağı kullanırken çok dikkat edilmesi gereken önemli noktalar konusunda ilk sırada yeterli miktarda, ne az, ne fazla kullanmamak gerekiyor. Günde 1 çay kaşığından daha fazla jojoba yağı kullanılması cildinizde daha iyi bir etki yaratmaz, aksine daha kötü etkilere sebep olabilir.
Bunu engellemek için mutlaka dikkatli kullanmalı, bir pamuğa dökerek cildinize sürmeye çalışmalısınız. Bunun dışında eğer yüzünüze sürecekseniz elinizle iyice yüzünüze dağıtarak sürebilirsiniz. Pamuk çok kısa süre içerisinde jojoba yağını emse bile cildinize hafif bastırarak sürdüğünüzde cildinize temas ettiğini fark edeceksiniz.
Kaliteli bir ürün kullanmak son derece önemlidir. Saf jojoba yağı daha iyi olup, özellikle iyi kaliteli jojoba yağı kullanmak cilt sağlığınız için daha kısa süre içerisinde işe yarayabilir ve daha iyidir. Eğer sadece içerisinde jojoba yağı bulunan bir ürün alırsanız bu ürünün içerisinde bulunan maddeler sizin cildinize olumlu etki yapmama riski olduğu için jojoba yağının cildinize iyi gelmediğini düşünebilirsiniz. Özellikle yaraya sürülecek olan jojoba yağı direkt saf olmalı, yani içerisinde %100 jojoba yağı bulunuyor olmalıdır.
Aldığınız saf jojoba yağı eğer çok akışkan ise bu durumda kalitesi kötü olabilir. Jojoba yağı son derece yoğun kıvamlı bir yağ olup, özellikle bir su gibi akmaz. Bunun yerine zeytinyağı kıvamında olması gerekir. Hatta zaman zaman zeytinyağından daha fazla yoğun kıvamlı olabilir. Ancak sert parçacıklı veya çok aşırı petrol katılığında olmaması gerekir. Petrol katılığında olan jojoba yağı ya bozulmuştur – ki bozulması pek olası değildir, ancak sürekli güneşte durması ve yüksek basınç veya soğukluk altında durması gibi sebepler buna sebep olur – ya da gerçek jojoba yağı değildir.
Jojoba yağı kullanırken herhangi bir farklı ürünü aynı anda kullanmayın. Jojoba yağı çok kısa süre içerisinde cilt tarafından emiliyor olsa bile zaman zaman cildinizin daha hızlı jojoba yağını emmesi için hyaluronic asit ürünleri ile beraber kullanabilirsiniz. Öncesinde cildinize hyaluronic asit serumu sürebilir, ardından 1-2 dakika kadar bekledikten hemen sonra jojoba yağı sürebilirsiniz. Bunu her gün aynı rutinde yapmak yerine 2 günde bir rutininize hyaluronic asit eklemek daha doğrudur.
*Bu içerik Zovovo.com için özel olarak üretilmiştir. Herhangi bir tedavi edici sağlık bilgisine, cerrahi bilgiye yer verilmemiş olup sadece genel bilgi amaçlıdır.