İnsanlar sivilce sorunlarını yüzyıllardır görüyorlar. Son son 20 yıl içerisinde sivilce sorunları büyük oranlarda arttı. Aşırı yağlı beslenme, kirlenmeye devam eden Dünya havası ve diğer sebepler sivilce sorunlarına daha büyük oranda sebep olmaya başladı. İnsanlar bundan 50 yıl öncesinde bugüne oranla daha az sivilce sorunları yaşarken, bugün ise yağlı gıda tüketiminin erken yaşlardan itibaren artması ve diğer sebepler sivilce sorunlarının özellikle ergenlik döneminde çok daha fazla yaşanmasına sebep oldu.

En iyi sivilce tedavileri bile zaman zaman bazı insanlarda işe yaramayabilir. Özellikle Türkiye’de ve bazı ülkelerde dermatoloji doktorları genç yaşta olan hastalara sivilce tedavisi için daha güçlü tedaviler vermek yerine daha basit tedavileri sivilce sorununu geçirmeyeceğini bildikleri halde vermekte ve bunun sonucunda özellikle ergenlik döneminde olan ve sivilce sorunlarından dolayı psikolojisi bozulan kişilerin daha fazla psikolojik olarak sivilceden etkilenmesine sebep olmaktadırlar.Sivilce Hakkında En Büyük Rehber: Sivilce Tedavisinde En Etkili İlaçlar, İlaç Dışı Yöntemler Nelerdir?

Olması gereken kişiye uygun tedavinin verilmesi ve bu tedaviyi uzman cildiye hekiminin bilmesi gerektiği yönündedir. Birçok cildiye (dermatoloji) hekimi ne yazık ki ülkemizde ve bazı ülkelerde gençlere uygun tedaviyi vermekten kaçınmakta, sivilce sorunları üzerinde etkisi az olan krem tedavileri vererek evlerine göndermektedir.

Tüm bunların karşısında gençler özellikle çok büyük sivilce sorunu yaşayanlar birden daha fazla doktor gezerek en uygun tedaviye erişmek zorunda kalmaktadırlar. Özellikle erkek hastalar ve kadın hastaların sivilce sorunları genelde farklı yöndedir. Erkek hastaların sivilce sorunları daha çok sırt ve omuz bölgesi gibi bölgelerde olurken, kadın hastaların ise yüz, göğüs ve bacak bölgeleri gibi bölgelerde daha fazla sivilce sorunları yaşadıkları bilinmektedir.

Dermatoloji Hekimleri Hastalara Uygun Tedaviyi Neden Vermiyor?

Bugün sivilce ile ilgili Google’da bir araştırma yaptığınız zaman dermatoloji hekimleri ile ilgili büyük şilayetler görürsünüz. Aslında bunların sebebi dermatoloji hekimlerinin hepsinin başarısız tedaviler vermesi değil, zaman zaman kişinin sivilce tedavisinde başarılı yanıtlar vermemesidir. Ne kadar zaman zaman dermatoloji hekimleri sivilce tedavisinde gerçekten doğru ve en uygun tedaviyi vermek yerine kafasına göre istediği ve işe yaramayacak kremi yazıyor olsa bile en uygun ve en güçlü tedaviler verilse bile bazı kişilerin cildi bu tedavilere yanıt vermeyebilir. Bunun sonucu olarak ise kişi dermatoloji hekimini suçlar ancak aslında sorun ne kendisinde, ne de dermatoloji hekimimde değildir. Sorun kişinin kendi vücudunun ve cildinin tedaviye başarılı yanıt vermemesi sonucunda ortaya çıkmıştır ve bu sorunu düzeltmek için farklı yöntemler aranabilir.

Genelde dermatoloji hekimlerinin verdikleri tedaviler ilk etapta size sorular sorması yönünde olmalıdır.

Bir dermatoloji hekimine gittiğinizde ve sorununuzun sivilce sorunu olduğunu söylediğinizde aranızda geçecek konuşma şu şekilde olmalıdır;

  • Merhaba, sivilce sorunu için gelmiştim
  • Merhaba, sivilce sorunu yaşadığınız bölgeyi görebilir miyim?
  • Elbette
  • Ne zamandır bu sivilce sorununu yaşıyorsunuz?
  • Ne kadar süredir yaşıyorsanız ifade edersiniz
  • Daha önce herhangi bir sivilce tedavi gördünüz mü, mevcutta bu bölgede kullandığınız herhangi bir krem veya farklı bir ürün mevcut mudur?
  • Varsa söylenir, yoksa hayır denir

Bu sayede uzman dermatoloji hekimi sizin hakkınızda tam bilgi sahibi olur ve size en uygun tedaviyi vermek yönünde girişimlerde bulunur. Ancak 1 tane sivilceniz varsa ve bu sivilce birkaç gün sonra geçecek bir sivilceyse bu konuşmalara gerek kalmaz bile. Sivilce sorunlarınız büyük ve gerçekten sizi rahatsız edecek, toplumda sizi daha fazla üzecek durumlara sebep oluyorsa ancak bu konuşmalara gerek olur. Ancak genelde maalesef kişinin daha önce aldığı tedaviler ile mevcut kullandığı ilaçlar ile durumu sorulmaz ve kişiye herhangi bir soru sorulmadan direkt olarak tedavi verilerek gönderilir.

Bu tür durumlarda kişinin farklı dermatoloji hekimini tercih etmesinde fayda vardır. Sonuç olarak dermatolojik tedaviler uzun süreçler alabilen, kişinin psikolojisini büyük bir şekilde etkileyen tedavilerdir ve hiçbir hekimin veya kimsenin kişinin cildi veya psikolojisi ile gereksiz yere oynaması doğru değildir.

Ergenlikte Sivilce Sorunu Neden Olur?

Ergenlik döneminde sivilce sorunları genelde yenilen ve içilen gıdalardan dolayı değil, hormonların çok yüksek oranlarda çalışmaya başlaması ve bununla beraber ilk kez hormonların etkili olmaya başlaması sonucunda olur. Erkek ve kızlarda daha farklı bölgelerde sivilcelenme sorunları görülse bile ergenlikte genelde yüz kısmında sivilce sorunları yaşanmaktadır. Ergenlikte sivilce tedavisi konusu özellikle eğer çok fazla sivilce yoksa ve bu sivilceler uzun süre kalmayacak ise herhangi bir tedavi verilmesi bile gerekli görülmeyebilir ve bu durumda dermatoloji hekimine kızmamak gerekir.

Ancak zaman zaman bazı ergenlerde aşırı derecede sivilceler söz konusu olmakta ve bunlar ergenlik sonrasında bile iz bırakabilecek ve kalabilecek sivilceler olmaktadır. Uzman hekimler işinde gerçekten başarılı ise hangi sivilcenin kalıcı izler bırakabilecek olduğunu, hangi sivilcenin tedavi edilmez ise geçmeyeceğini bilirler ve buna uygun olarak tedavi önerileri sunarlar.

Ergenlikte yaşanan sivilce sorunlarının temelinde yatan sebepler hormonlar olsa da, bazı ergenler aşırı kilolu olabilirler. Aşırı yemek yemeye bağlı olarak ve aşırı içececek içmeye bağlı bir şekilde sivilce sorunları yaşanması mümkün hale gelmektedir. Genelde ergenlikte sivilce tedavisi için ilk etapta özellikle çocuk yeni ergenliğe giriyor veya girdi ise herhangi bir tedavi uygulanmadan beklenmesi uygun görülmektedir.Sivilce Hakkında En Büyük Rehber: Sivilce Tedavisinde En Etkili İlaçlar, İlaç Dışı Yöntemler Nelerdir?

Veya zaman zaman daha önce hiç sivilce sorunu yaşamazken, 15-16 yaşında sivilce sorunları yaşamaya başladıysa bir ay veya birkaç hafta beklemek sivilcelerin kendi kendine yok olmasını sağlayabilir. Bu sebeple zaman zaman dermatoloji hekimleri ergen kişiye ve ailesine bu dönem içerisinde beklenmesi gerektiğini, hafif tedaviler ile yeni sivilce oluşumlarını engelleyecek tonik ve benzer ürünler vermeyi tercih edebilirler. Bu durumda bazı kişiler bu tedavilerin gerçekten kendilerine veya çocuklarında işe yarayıp yaramayacak olduğu konusunda soru işaretlerine sahip olsalar bile genelde tonik ve benzer ürünler özellikle yeni çıkan sivilcelerde son derece etkili olabilmektedir.

Ergenlikte sivilce sorunu hormonal sebepler ile olsa bile ergen kişisinde bir hastalık nedeniyle sivilce olması mümkündür. Özellikle karaciğer enzimleri, dolaşım problemleri ve psikolojik sıkıntılar kişide sivilce yaşanmasına sebep olabilir. Psikolojik sıkıntıların direkt olarak sivilce yaratması beklenmez ancak ergen kişilerde psikolojik sıkıntılar sonucunda özellikle yüksek dozda şekerli ürünler tüketmek, yüksek dozda katkı maddesi içeren ürünler tüketmeleri gibi sebepler dolayısı ile sivilce sorunları yaşamaları mümkün hale gelmektedir. Eğer dermatoloji hekimi sivilcenin cilt veya hormonal sebepler dolayısı ile olmadığına işaret ediyor, bu durumun altta yatan ve bilinmedik bir hastalık dolayısı ile olduğunu söylüyorsa mutlaka dikkatli bir şekilde ilgili hekimlere müracat edilmesi önerilmektedir.

Yaz Aylarında Sivilce Oluyor, Kış Aylarında Olmuyor!

Yaz aylarında özellikle kadınlar başta olmak üzere her yaş grubundan insan aynı sorunu yaşamaktadır. Yaz aylarında özellikle cildin ter bezleri daha aktif olarak çalışmakta olup bunun sonucunda cilt gözenekleri, ter, kir ve benzer sebepler dolayısı ile mikro veya tam olarak tıkanır. Bunun sonucunda ise kişinin sürekli olarak temizlense bile ter bezleri aktif olarak daha fazla çalıştığı ve daha fazla kirlendiği için küçük sivilceler yaşamaları mümkündür. Ancak özellikle kadınlar ve erkeklerin yaz aylarında dikkat etmesi gereken bir diğer önemli konu, yaz aylarında kullandıkları krem ve benzer ürünler ile ter önleyici ürünlerin kendi ciltlerinde sivilce sorunlarına sebep olabiliyor oldukları yönünde olmalıdır.

Eğer kişi sürekli olarak yaz aylarında güneş kremi kullanıyor ve güneş kremini sürdüğü yerde sivilce oluyor ise daha farklı marka ve model güneş kremini denemesinde ve kaliteli ürünleri tercih etmesinde fayda olacaktır. Yaz aylarında sivilce sorunu yaşanmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi olarak yine benzer olarak kılların alınması gerekçe olarak gösterilir.

Kadınlar ve erkekler, yaz aylarında bacaklar başta olmak üzere göğüs ve diğer bölgelerde olan kıllarını daha fazla alırlar ve bunun sonucunda cilt bariyerleri daha fazla hasar görür ve zaman zaman kıllar makine ile çekilerek alındığında cilt hasar gördüğü için çok ciddi bir sivilce sorunu ile karşı karşıya kalmak mümkün hale gelmektedir. Bunu engellemek için özellikle yaz aylarında bacaklarınızda kıllarınızı aldıktan sonra sivilce çıkması sorunu yaşıyorsanız daha hassas tüy dökücü kremleri kullanmak, çekici makineler ile kılları almak veya jilet gibi ürünlere kılları almak yerine tüy dökücüleri kullanmak büyük oranda fayda sağlayabilir. Sivilce Hakkında En Büyük Rehber: Sivilce Tedavisinde En Etkili İlaçlar, İlaç Dışı Yöntemler Nelerdir?

Eğer kıllarınızı sürekli olarak alıyorsanız ve sivilce sorunu yaşıyorsanız alternatif olarak her 2 günde bir kez kıllarınızı alabilirsiniz. Bacak kıllarınız haftada 1 gün tam uzuyor ve her 7 günde 1 kez bacak kıllarınızı alıyorsanız her 2 günde bir kez daha kıllar tam çıkmadan alarak sivilce sorunlarını engelleyebilirsiniz.

Koltuk Altımda Çok Sivilce Çıkıyor Ne Yapmalıyım?

Koltuk altında çıkan sivilceler için tedavi yöntemleri farklıdır. Özellikle koltuk altında çıkan sivilce yumru şeklinde olup daha fazla can acıtıcı olan türden olur. Genelde cildin iç bariyerinde çıkmış hissi veren bu nohut kadar büyük olabilen, bazen daha bile büyük olan sivilcelerin tedavisi aslında krem ve benzer ürünler ile değil, kendiliğinden kişisel hijyene dikkat ederek olmalı. Eğer kişi koltuk altında sivilce sorunu yaşıyorsa ve bu sivilce çok fazla büyükse bu durumda yapması gereken kısa süre beklemek, ama nasıl?

Bir sabah kalktınız ve koltuk altınızda sivilce olduğunu elinizle dokunarak hissettiniz. Genelde dokunduğunuzda çok fazla acı verecek şekilde bir his duyarsınız ve bu sizi bağırtabilir. Tatlı bir acı verdiği için bir yandan oraya daha fazla dokunmak ve daha fazla sıkmak isteyebilirsiniz. Ama durun! Bu doğru değil.

Eğer ki koltuk altınızda sivilce çıktıysa öncelikle yapmanız gereken herhangi bir iltihap ve benzer beyaz veya sarımtırak bir görüntü olup olmadığına ayna karşısında bakmak olmalıdır. Eğer ki kızarıklık var ancak iltihap ve benzer durum yoksa bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Eğer iltihap var gibi görünüyorsa bu durumda özellikle antibakteriyel ürünler ile baticon ile o bölgeyi silebilir ve daha temiz tutarak kısa süre içerisinde sorunun geçmesini sağlayabilirsiniz.

Bir sonraki adım yani bu adımda eğer iltihap yoksa yapmanız gereken koltuk altınızı iyice yıkamak olmalıdır. Mümkünse antibakteriyel sabunlar ile koltuk altınızı elinizle çok fazla bastırmadan yıkadıktan sonra herhangi bir krem veya benzer ter önleyici losyon sürmeyin. Bu sayede kısa süre içerisinde koltuk altında yaşadığınız sivilce sorunu ortadan kalkacaktır.Sivilce Hakkında En Büyük Rehber: Sivilce Tedavisinde En Etkili İlaçlar, İlaç Dışı Yöntemler Nelerdir?

Koltuk altınızda sivilceniz eğer ki uzun süre boyunca geçmiyor ise ve bu giderek daha fazla büyümeye başladıysa bu durumda en yakın zamanda dermatoloji hekimine başvurunuz.

Koltuk altı sivilcelerinin geçme süresi genelde ortalama 10 gün kadar sürebilir. Ancak eğer sivilce 10 gün içerisinde çok daha fazla büyüdü ise vakit kaybetmeden en yakın  zamanda bir uzmana başvurulması son derece önemlidir. Ayrıca koltuk altınızda çıkan sivilcelerin üzerine kremler sürmek daha fazla tıkanıklığa yol açabileceğinden herhangi bir pudra ve benzer losyon gibi kremler sürmeyin ve bu bölgeyi sürekli olarak temiz bırakarak her gün antibakteriyel sabunla yıkamaya devam edin. Bu sayede büyük oranda sivilceniz geçecektir.

Yüz Sivilceleri Patlatılmalı  Mı?

Yüzde çıkan sivilceler her zaman en önemli ancak en acısız sivilceler olmuştur. Yüz bölgesinde çıkan sivilcelerin büyük bölümü iltihaplı olmayan, küçük ancak görüntü olarak kötü ve kirli bir görüntüye sebep olan sivilcelerdir. Bu yönüyle özellikle sivilcelerin son derece fazla insanı etkilediği düşünüldüğünde toplum içerisinde yüz sivilcelerinin ne kadar fazla psikolojik yan etkileri olduğunu görebilmek basittir.Sivilce Hakkında En Büyük Rehber: Sivilce Tedavisinde En Etkili İlaçlar, İlaç Dışı Yöntemler Nelerdir?

Yüzde çıkan sivilceler eğer ki çok küçük ve iltihaplı ise bazı uzmanlar bunların hemen sıkılarak içinin boşaltılması ve bu sayede büyümesi ve ağrı vermesinin engellenmesi gerektiğine değinmektedirler. Ancak büyük olan sivilcelerin sıkılarak patlatılmasının özellikle iltihabın dışa akıtılmasının geçici süre o bölgede iz bırakabileceği, bu durumdan dolayı özellikle büyük olan sivilcelerin yüzde olsun veya olmasın patlatılmamasının daha doğru bir karar olacağına değinirler. Ancak küçük sivilcelerin zaten dokunulduğunda bile patlayabilecek kıvamda olmasından dolayı patlatılmasında herhangi cildi çok sıkarak yapmadığınız sürece kabul edilebilecek olduğu açıklanıyor.

Her Yaşta Sivilce Çıkar Mı?

Evet, her yaşta insanların sivilce sorunları yaşamaları mümkündür. Sivilce özellikle her yaşta insanda çıkabilecek olsa bile yaşlanmayla beraber etkisi büyük oranda azalır. Hormonların yaşlanmaya beraber daha az çalışması, ter bezlerinin çalışma hızının azalması gibi sebepler dolayısı ile sivilce sorunlarının daha çok genç, orta yaş grubunda daha çok görüldüğü açıktır.

Her yaştan insanda zaman zaman gerek aldığı ilaçlar, gerek tüketim alışkanlıkları gibi sebepler dolayısı ile birçok farklı etken ve faktör dolayısı ile sivilce çıkması mümkündür. 20 yaşında bir genç bireyde nasıl sivilce çıkabiliyor ise 15 yaşında ergen bireyde de sivilceler çıkabilir. 70 yaşında yaşlı bir bireyde de sivilceler çıkması mümkün olabilmektedir.

Bunların temelinde insan vücudunun yapısı ve cildimiz yatıyor. Yaşadığımız bu hayat süresi içerisinde mutlaka birden fazla kez yaş grubu farketmeksizin sivilce sorunları ile az veya çok karşılaşmak mümkün olacak. Kimilerinde 1 tane sivilce çıkacak, kimilerinde ise 10 tane ama mutlaka herkes en az 1 tane sivilce sorunu ile karşı karşıya kalacaktır.

Kıl Sivilce Yapar Mı?

Kıl sivilceye sebep olur mu? Olur. Kıllı ortam havasız ortamdır ve daha fazla ölü deri birikmesine sebep olur. Bunun bir sonucu olarak ise kıllı ortamda çok daha fazla sivilce çıkması mümkün hale gelmektedir. Özellikle uzun süredir kılların alınmadığı vücut bölgelerinde kıllanmaya bağlı olarak pislenme ve havasızlık dolayısı ile sivilce sorunları görülmesi mümkündür.

Sakal Sivilceye Sebep Olur Mu?

Bazı erkekler özellikle çok gür sakallara sahip olabilirler ve uzatabilirler. Sakalların aşırı uzatılması cildin havasız kalmasına sebep olur ve cilt asla %100 temizlenemez. Kıllar her zaman sabun ve diğer yıkama jellerinin cilde direkt temas etmesini engeller ve havasız, pis ve bakteri dolu bir ortama sebep olur. Hatta bazı araştırmalar erkek sakallarının en kirli yerler olduğunu ve en fazla bakterinin sakallarda olduğunu göstermiştir. Bu sebeple bakteri ve havasız ortam birleştiğinde eğer sivilceye yatkın bir cildiniz varsa daha fazla sakal altında sivilce sorunları yaşayabilirsiniz.

Sivilcem var sakalımla saklıyorum  diyerek sorunu daha fazla ilerletmiş olursunuz. Eğer sivilceniz var ve traş olamıyorsanız bu durumda yapmanız gereken en kısa süre içerisinde bir kez daha traş olduktan sonra yüzünüze en uygun sivilce kremleri ile tedavi olmaya yönelik adımlar atmak olmalıdır. Sakallarınız sivilceye sebep olmuş olabilir. Yüzünüz her gün yıkasanız bile sakallarınız özellikle uzunsa asla temizlenmeyebilir ve bunun sonucunda sivilce cilt üzerinde çok büyük miktarlarda ve çok daha fazla sayıda görülebilir.

Sakallı erkekleri özellikle sivilce sorunları yaşamaları durumunda sakallarını kesmedikleri bilinirken, bu durum aslında sorunu daha fazla ilerletir. Doğru temizlik olmaması, daha büyük oranda bakteriye maruz kalması ve daha fazla sivilceye sebep olabilecek olan havasız sakallı ortam dolayısı ile sakal bölgenizde sivilcelerin artması kaçınılmaz bir son haline gelecektir.

Özellikle sakal bölgenizde sivilce sorunları yaşıyorsanız en kısa süre içerisinde biraz acılı olabilecek olsa bile tam sıfır tıraş olmak, ardından ise yüzünüzü dermatoloji hekimimin vereceği kremler veya kendinizin alacağı kremler ile tedavi etmek (aşağıda en iyi sivilce tedavisi kremleri listemize bakabilirsiniz) mümkün hale gelecektir.

Bacaklarda Çıkan Sivilcelere Ne Yapılmalı?Sivilce Hakkında En Büyük Rehber: Sivilce Tedavisinde En Etkili İlaçlar, İlaç Dışı Yöntemler Nelerdir?

Bacaklarda kıllarınızı aldıktan sonra çıkan sivilceler için herhangi bir krem sürmeye gerek olmayacaktır. Bu sivilceler biraz zaman alacak olsa bile kendiliğinden en geç 30 gün kadar süre içerisinde eğer çok fazla aşırı değilse geçecektir. Her gün bacaklarınızı antibakteriyel sabunla yıkamak sivilcelerin daha kısa sürede geçmesini ve daha fazla sayıda sivilce oluşmasını büyük oranda engelleyebilecek bir adım olacaktır.

Sırtta Çıkan Sivilceler

Sırtta çıkan sivilceler en zor geçen, geçmesi en mümkün olmayanlar arasında 1. sırada yer alan sivilcelerdir. Yüzünüzdeki en ağır sivilceleri geçirebilirsiniz ancak sırtınızda ve omuz bölgenizde çıkan sivilceleri geçirmek son derece daha fazla zor olacaktır. Bunun sebeplerinden bir tanesi özellikle gün içerisinde 1 veya birden daha fazla yıkama durumunun daha az olması, arkada kalıyor olmasından dolayı krem ve benzer ürünleri kendiniz tam süremiyor olmanız, sırtınızın sürekli olarak bir yerlere dayanıyor olmasına bağlı olarak terleme ve benzer sorunların sırt cildinde daha fazla tıkanıklık ve buna bağlı daha fazla terleme yaratması sonucunda sırtta sivilce oluşumuna sebep olmaktadır. Sırtınızda olan sivilcelerin tedavisi için ilk etapta eğer ki çok fazla sayıda sivilce yoksa uzmanlar genellikle herhangi bir krem tedavisinden çok her gün 1 kez antibakteriyel sabun veya sivilce önleyici jeller ile sırtınızı yıkamanızı, çok bastırmadan kese yapmanızı ve haftada 1 kez sadece 3 hafta boyunca sıcak suyla kese yapmanızı önermektedirler.Sivilce Hakkında En Büyük Rehber: Sivilce Tedavisinde En Etkili İlaçlar, İlaç Dışı Yöntemler Nelerdir?

Bu sayede sırtta olan sivilcelerde eğer ki 3. hafta herhangi bir azalma olduysa sorun kendiliğinden bu şekilde yaparak çözülebilir. Ancak geçmiyorsa bu durumda mecburen en iyi sivilce kremi tedavileri uygulanmalı ve bu sayede sivilce sorunu kısa süre içerisinde olmasa bile orta vadedede tamamen kökünden çözülmelidir.

Erkeklerde sırtta sivilce sorunu daha fazla olmakta olup, kadınlara oranla erkekler daha fazla sırtta sivilce problemi yaşamaktadırlar.

Spor Yapanların Sırtında Sivilce

Özellikle spor yapan erkeklerin sırtında sivilce sorunlarına daha fazla rastlanır. Sırttı sivilceye sebep olan en büyük sorunlardan bir tanesi normal şartlarda bakterilere bağlı olarak oluşan sivilcelerdir. Bu sivilcelerin giderilmesinde etkili kremler kısa süre içerisinde işe yararlar ve sivilceleri kısa süre içerisinde tedavi ederler. Ancak spor yapan ve aşırı takviye alan erkeklerde sırtta çıkan sivilceler vücutta yaşanan değişimlerin bir eseri sonucu görülürler. Spor yapan erkeklerin sırtında çıkan sivilceler özellikle yüksek dozda sporcu gıdası tüketmeleri ve vücut için haddinden daha fazla bu gdaları almaları sonucunda yaşanır. Şekerli sporcu gıdaları sırtta sivilceye daha fazla sebep olmakta olup, sporcu erkeklerin sırtlarında çıkan sivilceler için kremler ile tedavi etkili olmuyorsa tükettikleri sporcu gıdalarını azaltma veya bir süreliğine terketme yolunda adımlar atması uzman hekimler tarafından önerilebilir.

Özellikle dışarıdan steroid alan sporcu erkeklerin sırtlarında daha büyük oranlarda ve çok daha fazla sivilce sorunu görmek mümkündür. Bunun sebebi olarak özellikle vücutta hormonların daha fazla takviye ile desteklenmesi ve bunun vücudun her tarafında yan etkilere sebep olabilecek sorunlar yaratmasına bağlı olarak ortaya çıkmasından dolayıdır. Eğer ki vücudunuza erkeklik hormonu almaya başlarsanız zaten doğal olarak bu hormonu üretiyor olduğunuz için kısa süre içerisinde çok ciddi sivilce, sinirlilik ve benzer problemler yaşamanız olası hale gelecektir. Sırtında sivilce olan sporcu erkeklerin bu sorunun sebebi için uzman doktorlara başvurması en doğru karar olacaktır.

Evde Sivilce Tedavisi

Evde sivilce tedavisi kolay olan ancak her sivilce üzerinde etkili olmayacak olan tedavi olacaktır. En kolay sivilce tedavisi 2020 yılında evde yapılacak olan tedaviler olmaktadır. Evde etkili sivilce tedavisi için ne yapabilirim? Sorusuna yanıt bulmak ise o kadar kolay olmayabilir.

En iyi sivilce giderici tedavi konusunda uzmanlar evde en etkili sivilce tedavisi yöntemleri konusunda bazı öneriler sunmaktadırlar.

Sabun Ve Su

Evde sivilce olan bölgenin her gün ılık su ve antibakteriyel sabun veya sivilce karşıtı sabunlar ile 2 kez yıkanması, eğer çok ulaşılamayacak bir yerde ise gün sonunda 1 kez yıkanması önerilir. Bu sayede sivilcenin kısa süre içerisinde geçmesi hedeflenir. Ancak evde su ve sabunla uygulanacak olan sivilce tedavisinde dikkat edilmesi gereken her gün düzenli kullanımla yıkama yapılması ve farklı sabunlar ile değil, her gün aynı sabunla yıkama yapılmasıdır.

Bazı çok büyük sivilce sorunlarını bile evde bu şekilde herhangi bir ekstra tedavi olmadan geçirmek mümkün olabilir.

Sivilce Karşıtı Jeller

Evde sivilce tedavisinde en etkili yöntemlerden bir tanesi ise sivilce karşıtı jel kozmetik ürünleri olacaktır. Bu ürünler arasında özellikle SebaMed, La Roche-Posay, Darpha, Bioderma gibi markaların sivilce karşıtı yüz temizleme jellerini alabilirsiniz. Bunların adları yüz temizleme jeli olarak geçmesine rağmen sivilce sorun herhangi bir vücut bölümünde de bunları kullanmanız mümkün olabilir.

Kısa süre içerisinde bu jeller sayesinde sivilcelerinizden kurtulmak mümkün hale gelebilir. Ancak bu jeller ilk kullanıldığından itibaren özellikle en az 30 gün süre ile kullanılmalı ve her gün düzenli olarak kullanılmalıdır. Cildiniz 30 gün içerisinde iyi sonuçlar vermese bile oldukça fazla sivilce gitmiş olabilir ve bunu devam ettirerek evde kendi cildinizi kendiniz sivilceden en etkili arındırma yöntemini uygulamış olabilirsiniz.

Benzoil peroksit: Hafif akne için benzoil peroksit içeren reçetesiz bir ilaçla tedaviyi deneyebilir veya doktorunuz size bu tedaviyi önerebilir. Bu maddenin özellikle akneye sebep olan bakterileri yok ederek etkili olduğu düşünülmektedir. Bu etken maddeli ürünleri en az 4 hafta boyunca kullanmanız gerekir ve bu ürünlerin kullanımı sırasında eğer ki düzenli kullanım söz konusu olmaz ise sivilce tedavisi başarısız olacaktır. Bunun dışında bu tedavide kişi özellikle sivilce sırt veya benzer farklı bir bölgesindeyse mutlaka üzerine beyaz kıyafet giyerek uyuması ve koltuk gibi eşyalara oturması önerilir. Aksi durumda ürünlerde renk açılması gibi durumlar meydana gelebilir ve bu durum istenmeyen bir durumdur. Ayrıca bu etken maddeli tedaviden sonra eğer ki bakteri oluşumu engellenmez, kişi cildini temiz tutmaz ise sivilceler bir süre sonra yeniden gelecek ve aynı yerde eskisi gibi çıkmaya devam edebilir.

Salisilik asit: Deride salisilik asit, hücrelerin anormal şekilde artmasını düzeltmeye yardımcı olan bir etken maddedir. Daha hafif akne için salisilik asit, lezyonların çözülmesine ve önlenmesine yardımcı olur ve gözeneklerin tıkanmasını engelleyerek gözenekleri açacak bir etken maddedir. Bu sayede kısa süre içerisinde olmasa bile kişinin cildinde oldukça iyi etkiler yaratı. Sebum üretimi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur ve bakterileri öldürmediği için özellikle sırt gibi bölgelerde olan sivilcelerde etkisinin daha az olabileceği unutulmamalıdır. Bakteri kaynaklı sivilcelerde bu etken maddeli ilaçların kullanılması önerilmemektedir. Benzoil peroksit gibi sürekli kullanılmak zorundadır, çünkü kullanmayı bıraktığınızda etkileri biter ve tekrar sivilce sorunları yaşanmaya başlayabilir – gözenekler tekrar tıkanır ve akne sorununuz yeniden geri döner. Salisilik asit, losyonlar, kremler ve katı formlar dahil olmak üzere birçok akne ürününde mevcuttur.

Kükürt: Alkol ve salisilik asit gibi diğer maddelerle kombinasyon halinde mevcuttur ve kötü kokusu nedeniyle özellikle çoğu insan tarafından kullanılmaz. Sivilce üzerinde pek fazla etkisi olduğu düşünülmez.Topikal retinol jel veya kremler: Retinol sivilcelerin oluşmasını önlemek için iyi bir şekilde çalışır ve bu sayede sivilceleri kısa süre içerisinde giderecek olan önemli bir madde olarak bilinmektedir. Hücrelerin büyümesini etkiler ve gözeneklerin tıkanmasını önlemek için hücre döngüsünün daha iyi çalışmasına ve daha fazla hızla artmasına sebep olur. Akneniz iyileşmeden önce bu tedavi süresinde daha fazla akne sorunları yaşamanız mümkün olabilir, çünkü cildinizin altında bulunan sivilceler kısa süre içerisinde cilt üzerine çıkacak ve bu sayede cilt altındaki sivilcelerden de bu tedavi sayesinde kurtulmuş olacaksınız. Sürekli kullanılmalıdır ve sonuçların tam etkili olarak ortaya çıkabilmesi için en az 8-12 hafta süre gereklidir. Retinol eskiden sadece reçete ile satılan bir madde olmasına rağmen artık reçetesiz olarak satılmaktadır.Alkol ve aseton: Alkol hafif bir anti-bakteriyel maddedir ve aseton cildin yüzeyindeki yağları kaldırabilecek kadar güçlü bir üründür. Bu maddeler reçetesiz satılan bazı akne ilaçlarında birleştirili ve bu sayede sivilce sorunlarını engellemede etkili oldukları bilinmektedir. Ancak pek fazla etkileri olmadığı için genelde sivilce tedavisinde kullanılmazlar, cildi çok ciddi kuruturlar.

Bitkisel, organik ve “doğal” ilaçlarla sivilce tedavisi: Sivilceleri tedavi etmek veya önlemek için pazarlanan birçok bitkisel, organik ve doğal ürün ve karışımlar bulunuyor. Bu tedaviler denenebilir.

Önemi Not: İçi dolu sivilceler patlamaya hazır olduklarında, doğal patlama sürecini teşvik etmek için birkaç dakika sıcak bir havlu ile üzerine baskı uygulamanız önerilir. İltihaplı sivilce sadece cerrahi aletler kullanan ve antiseptik uygulamaları takip eden bir hemşire veya doktor tarafından açılması önerilir. Ancak hafif iltihaplı sivilcelerde de benzer patlatma yöntemleri uygulanabilir (tırnak ucu kadar olanlar). Sivilceleri kendiniz sıkmak daha fazla iltihaplanmaya ve belki de kalıcı yara izlerine sebep olabilir.

En İyi Sivilce Tedavisi Önerileri – Reçeteli Tedaviler

Antibiyotikler: Antibiyotikler cildin üstünde (topikal) veya oral yoldan (sistemik) alınabilir. Antibiyotikler, akneye neden olan bakterilerin cildini temizleyerek ve iltihabı azaltarak çalışır ve bu sayede kısa süre içerisinde olmasa bile özellikle iltihaplı sivilcelerin kurutulmasında son derece etkili olmaktadırlar. Ancak bakteri veya iltihap kaynaklı olmayan, cilt hasarına bağlı olarak ortaya çıkan sivilcelerde antibiyotik tedavisinin asla uygulanmaması gerekir. Çünkü antibiyotikler bakterilere karşı savaşırlar ve sadece bakteri kökenli olan sivilceler antibiyotikle tedavi edilebilir. Antibiyotikle sivilce tedavisinde özellikle de bazı ani gelişen büyük iltihaplı sivilcelerde çok kuvvetli antibiyotiklerin uygulanması mümkün olmaktadır. Bu sebeple mümkün oldukça uzmanlar antibiyotik kullanımı sırasında kişinin sivilce tedavisi için başka hap almasını önermemektedirler.

Sıklıkla kullanılan diğer oral antienflamatuar antibiyotikler, çoğu akne vakasında oldukça etkili olan doksisiklin, minosiklin ve tetrasiklindir olarak biliniyor.Antibiyotikler aynı zamanda vücut için gereksiz yere kullanılır ise ciddi antibiyotik direncine sebep olup gelecekte etkisiz olabilirlerRetinoidler veya A vitamini türevi tedaviler: Bu ilaçlar topikal veya oral ilaçlar olarak mevcuttur. Topikal retinoidler, ciltte şiddetli akneleri yok eder. Benzoil peroksit ve oral antibiyotikler gibi farklı kombinasyonlar ile kulanılmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Topikal retinoidlerin ve oral yolla alınanların ciddi bir yan etkisi bulunmaz. Ancak hamile kadınların bu tedavileri yüksek dozda A vitamini dolayısı ile kullanmaması önerilir. A vitamininin yüksek dozda alınmasının bebeğe zarar verebileceği, bebek cildinde doğum öncesinde bazı olumsuz değişimlere sebep olabileceği düşünülmektedir.

A vitamini türevi ilaçlar en şiddetli akneleri bile neredeyse kalıcı olarak yok etmekte en etkili tedavilerdir. Kilo oranına göre doz ayarlaması yapılarak verilir ve çoğu zaman her ay kan tahlili yapılarak kullanılması mecburi kılınmıştır. Her ay kan tahlili yaparak kullanılmasının sebebi ise karaciğer değerlerini büyük oranda etkilemesinden ve kan değerlerini aşırı oranda yükseltebilecek ve kalıcı hasarlara sebep olabileceğinden dolayıdır. Yüksek dozda A vitamini içeren bu ilaçlar arasında Roaccutane adlı oral yoldan alınan hap ilaç sadece dermatoloji doktoru tarafından reçeteli olarak yazılabilir ve kullanılabilir. Roaccutane farklı adlar ve formlarda da satılmaktadır ve Türkiye’de Zoretanin adı ve farklı adlarda da benzer yüksek dozda A vitamini türevi içeren bu tür reçeteli ilaçlar uygulanmaktadır. A vitamini türevi bu ilaçlar yüksek dozda A vitamini içerdiğinden dolayı özellikle ciltte ve kişide büyük değişimlere sebep olabilir.

Yüksek dozda A vitamini içeren bu oral ilaçlar hamile kalma durumu olanlar veya hamile olduğunu düşünen, hamile kalacağını düşünenler tarafından ASLA KULLANILMAMALIDIR! Bu ilaçlar yüksek dozda A vitamini içermekte olup bebeğin düşmesine sebep olabilir ve bebekte kalıcı hasarlar yaratabilir. Bu ilaçlar birkaç ay süresince kullanıldıktan sonra ilaç tedavisi sona erdikten 30-90 gün sonra hamile kalmakta sakınca yoktur. Eğer bir erkek tedavi görüyorsa bir kadınla beraber olması ve bebek denemeleri yapmalarında herhangi bir sakınca olmadığı belirtilmektedir. Ancak yine de doktora danışılması büyük önem taşımaktadır.

Diğer yan etkiler bu ilaçlarla beraber yaşanabilir: kuru cilt ve dudaklar, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, yüksek trigliserit seviyeleri, yüksek karaciğer enzimleri ve nadiren geçici saç  dökülmesi sorunu yaşanabilir. Bu ilaçları alan çoğu insan için yan etkiler tolere edilebilir ve akne temizlenmeden önce tedaviyi bırakmanın mantıklı bir seçenek olmadığı, bir süre bu duruma katlanmanın sonucunda kalıcı bir şekilde sivilcelerden kurtulacak olmanın sevinci ve heyecanı kişiyi motive etmelidir. Bu ilaçlar kullanıldığı sırada dudaklar aşırı derecede acıyabilir ve bu sebeple özellikle dudaklar sürekli çok yağlı kremler ile nemlendirilmelidir.

Azelaik asit: Bir başka topikal, jel, krem ​​veya köpük halinde gelen ve antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip azelaik asittir. Rosacea adı verilen başka bir hastalık için daha yaygın olarak kullanılır, ancak hafif akneye yardımcı olduğu ve tedavi ettiği bilinmektedir.Azelderm azelaik %20 oranında asit içeren bir kremdir. Daha çok sivilce lekesi tedavisinde de kullanılabilir.Oral kontraseptifler: (DİKKAT! BU TEDAVİ YÖNTEMİ UZMAN HEKİM KONTROLÜNDE VE SADECE UZMAN HEKİM TARAFINDAN UYGULANMALIDIR, AKSİ DURUMDA KALICI CİNSİYET PROBLEMLERİNE SEBEP OLABİLECEĞİNDEN ENDİŞE DUYULMAKTADIR) Doğum kontrol hapları, erkek hormonlarının (testosteron) akne üzerindeki etkisine karşı koyarak etkili olmaktadır ve erkekler üzerinde çok ama çok nadir uygulanmaktadır. Türkiye’de neredeyse hiç uygulanmadığı gibi dünyada da çok az sayıda erkekte uygulanmaktadır. Meme hassasiyeti ve benzer kadınlara özgü durumların erkeklerde gelişmesine sebep olabileceği düşünülmektedir. Sivilce tedavisinde özellikle hormon dengesi nedeniyle sivilce sorunu yaşanıyorsa kullanılır. Özellkle ergen erkeklerde asla kullanılmaması önerilmektedir.

Spironolakton (Aldakton): Spironolakton, tedavisi FDA onaylı değildir ve kullanılmaması önerilmektedr.

Akne Tedavileri Hakkında Uyarı

Akne ilaçları özellikle oral yoldan ilaçlar çok ciddi yan etkilere sebep olmazlar. Ancak belirli yan etkilere sebep olabilecekleri net olarak bilinmektedir. Bu sebeple herhangi bir oral güçlü akne tedavisine başladığınız zaman bazı yan etkileri yaşama riskiniz olduğunuzu bilin. Eğer çok güçlü yan etkiler yaşıyorsanız bu durumu derhal doktorunuza bildirin, eğer dilde şişme gibi çok kuvvetli yan etkiler yaşıyorsanız derhal bu makaleyi okumayı bitirmeden 112 acil yardım hattını arayın!Topikal retinoidler ve benzoil peroksit, cildi kızarık, kuru ve güneş ışığına duyarlı hale getirebilirler. Yüksek dozda A vitamini içeren Roccutane ve benzer ilaçlar ciltte kuruluk, kanın daha fazla akışkan hale gelmesi gibi durumlara sebep olabilir ve bu sebeple özellikle bu tedaviler sırasında hayat şartlarınızı değiştirmeniz önerilir.Sivilce Hakkında En Büyük Rehber: Sivilce Tedavisinde En Etkili İlaçlar, İlaç Dışı Yöntemler Nelerdir?Oral antibiyotikler güneş ışığına ve mide rahatsızlığına sebebiyet verebilirler.

Benzoil peroksit, bazı topikal retinoidlerin etkilerini inhibe edebilir, bu sebeple ikisi asla aynı anda uygulanmamalıdır.

Birkaç haftadan fazla oral antibiyotik almak, kadınlarda maya enfeksiyonları yaratabilir ve bu açıdan çok riskli olabileceği bilinmeli, uzman doktor tarafından bu durum kontrol altında tutulmalıdır. Gerekirse engelleyici ekstra ilaçlar kadın hastalara verilmelidir.

Bazı reçeteli ve reçetesiz sivilce tedavisi ürünleri boğazda sıkışma, nefes darlığı, bayılma veya yüzün veya dilin şişmesi gibi yan etkilere neden olabilir. Bu durumda ilacı derhal kesmeli, derhal 112 acil yardım hattı aranmalıdır!

Akne İzleri Tedavileri

Bazı insanlar sivilce tedavisinden sonra özellikle çok ciddi sorunlar yaşarlar ve bu durumdan dolayı özellikle akne skarlarını tedavi etmek isterler. Ancak sivilce tedavisinden daha zor bir tedavi olan en iyi sivilce izi tedavisi çok zorlu bir süreç olabilir.

  • Akne izi tedavisi birkaç farklı şekilde olabilir
  • Akne izi tedavisinde kremler kullabılabilir
  • En iyi akne izi tedavisi lazer yöntemi ile uygulanabilir ancak her hastada gerekli görülmeyebilir

Dermatologlar, glikolik veya salisilik asit daha farklı tedaviler ile beraber de lekeleri gidermeyi deneyebilirler.

Sivilceyi Nasıl Önleyebilirim?

Sivilceleri önlemek için yapılması gerekenler birkaç farklı adımdan meydana gelmektedir.

Gelecekteki sivilceleri önlemeye yönelik önemli ipuçları :

  • Cilt tahrişini azaltın. Mümkünse jilet kullandığınız zaman sivilce sorunu yaşıyorsanız tüy dökücüler kullanın. Ancak tüy dökücüler bazı ciltlerde daha fazla sivilce yaratabilir ve bu sebeple deneyerek öğrenin.
  • Günde iki kez hafif bir temizleyici ile cildinizi temizleyin, mümkünse tonik kullanarak cildinizi silin.
  • Çok katkı maddesi içeren ve yağ içeren ürünleri cildinizden mümkünse uzak tutun. Bunlar cildinizda tıkanmaya sebep olur ve ciddi sivilcelere sebep olabilir.
  • Çok fazla yağlı, katkı maddeli ve şekerli gıda ve içeceklerden uzak durun.
  • Günlük komedojenik olmayan bir nemlendirici ve güneş kremi kullanın.
  • Komedojenik olmayan makyaj malzemelerini kullanın, diğerlerini kullanmayın.
  • Sivilceleri ellemekten, sıkmaktan veya patlatmaktan kaçının. Bu, yara izi ve cilt enfeksiyonlarına sebep olabilir.

Kaynaklar ve ileri okuma:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/understanding-acne-treatment#2

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

https://www.medicalnewstoday.com/articles/107146

https://www.medicinenet.com/acne/article.htm

https://www.healthline.com/health/skin/acne

https://www.healthline.com/health/difference-between-acne-and-pimples

https://www.aad.org/public/diseases/acne/DIY/wont-clear

https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne