İnsanlar ne zaman rüya göreceklerini bilemezler ve rüyalarında ne göreceklerini bilemezler. ”Yarın keşke şu rüyayı görsem” diyerek uyuduğunuz bir gece rüya görmeyebilirsiniz ama tam tersi farklı bir zamanda farklı rüyalar görebilirsiniz. Dejavu ise rüyadan daha farklı bir durum ve insan beyninin kendisine oynadığı bir ‘oyun’ olarak tanınıyor.
Bir yere gittiniz, ilk kez yabancı ülkeyi ziyaret ediyorsunuz ama orada daha önce olduğunuzu hatırlıyorsunuz… Dejavu yaşıyorsunuz anlamına gelen bu tür olaylar insanlar ne zaman, nasıl ve nerede dejavu yaşayacaklarını bilemedikleri için tuhaf gelmektedir.
https://www.instagram.com/p/B6-_MAEB-IJ/
Bilimadamları tarafından yapılan açıklamalarda dejavunun insana herhangi bir zararı olmadığı, psikolojik bir sorun olmadığı ve her insanın sık veya az dejavu yaşamasının mümkün olabileceği belirtilmektedir.
İçindekiler
Dejavu neden olur?
Dejavunun sebepleri arasında yorgunluk, stres gibi faktörlerin yanısıra uykusuzluk veya uyku sorunları birinci sırada gösterilmektedir. Dünyada 4 milyar insanın bugüne kadar dejavu yaşadığı tahmin edilmektedir ve bu durum daha çok yetişkin insanlarda yaşanmaktadır.
Çocuklarda çok nadir görüldüğü tahmin ediliyor olsa da çocukların bu konuda içlerinde yaşadıkları durumu anlayamıyor olmaları ve dışa vurmuyor olmalarından dolayı kesin bir araştırma yapılamamıştır.
Dejavu kötü bir şey mi?
Hayır. Herhangi bir kişi dejavu olduğunda sağlık sorunu yaşamaz veya herhangi bir sağlık sorunundan dolayı dejavu olunmaz. Bu kendi kendine olan bir durumdur ve kişi bu durumu hemen unutur.
Kişiler daha önce yaşadıkları dejavu olaylarını çoğu zaman için asla hatırlamazlar. Ancak bazı durumlarda uzmanlar kişilerin bu durumları hatırlamalarının olayın yaşandığı yer ve bölgeye göre ve kişinin o anki durumuna verdiği öneme göre hatırlamasının mümkün olabileceğini belirtmektedir.
Ancak bilimadamları dejavunun en önemli sebebinin temporal lob epilepsisi yani beyinde anormal hareketlerin olmasından dolayı ortaya çıktığını belirtmektedir. Bu sebeple bazı hastaların daha çok bu tür dejavu olayları yaşayabileceklerine ve bunun kişilerin kendi elinde olmayan sebeplerden dolayı ortaya çıktığına kanaat etmektedirler.
Bazı ilaçlar, örneğin amantadin ve fenilpropanolamin alımında insanların daha çok dejavu yaşadıkları bu ilaçların dejavu yaşamaya sebep olduğu bilinir. Uzmanlara göre psikolojik olarak sağlık sorunu yaşayan insanlar dışında bir yerde bulunmayı çok isteyen insanlar daha çok dejavu hissi yaşayabilirler.
Bir kişinin daha önce gittiği ancak bir kez daha gitmek istediği bir yerde şekerci dükkanından aldığı şeker hissini daha önce tekrar yaşamış gibi dejavu olayları yaşaması bile mümkündür. Uzmanların görüşleri bazı insanların daha çok dejavu hissi yaşadıkları yönünde olsa da bazılarına göre bazı insanlar hiçbir şekilde ilaç etkisi olmadığı sürece dejavu hissini ömür boyu yaşamayabilirler.
Siz dejavu hissini yaşadınız mı? Eğer yaşadıysanız detaylarını bize yorum bölümümüzden iletebilir ve bu yönde diğer okuyucularımıza kendinizle ilgili durumunuzu paylaşabilirsiniz.
Kaynak ve ileri okuma:
Açık kaynaklar
https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9j%C3%A0_vu