Rektum, kalınbağırsağı anüse bağlayan son kısım olarak tanımlanır. Rektum, kalın bağırsağın son 15 cm’lik kısmına verilen isindir. 3 tabakadan oluşarak, kolonun son bölümü itibari ile başlayıp, anüse ulaşan kısa ve dar geçide giriş ile son bulur. Rektumun belirli poliplerden etkilenmesi halinde farklı türlerde rahatsızlıklar meydana gelir. Rektuma yönelik oluşan hastalıklar arasında rektum kanseri ve rektumda düşme gibi problemler yer alır.

Rektumun Görevi Nedir?

Rektum Nedir?

Rektumun vazifesi, geçici bir rezarvuar olarak çalışmak ve büyük abdestin belirli bir süre tutabilmesi sağlamaktır. Rektumdan önce, at nalı şekline sahip olan sigmoid kolon adı verilen bir kısım bulunur. Büyük abdest bu alanda birikir ve içinde bulunana sıvı çekilir.

Kabızlık yaşanır ve bu bölümde büyük abdest büyük oranda kalır ise taşlanma gelişir. Bu alanda içerde yer alan gazların tutulmasını sağlayan kaslar yer alır. Pelvis tabanını döşeyerek ilerleyen kaslardan biri, kement şeklinde rektuma sarılır. Rektumdan geçen kas ise leğen kemiğinin iç çıkıntısından tutunarak işlev görür. Rektum bu kasların yardımı ile defekasyon işlemini gerçekleştirir. Bu işlem büyük abdest sırasında düzleşme işlemidir. Rektum kas ve sinir yapısı sağlıklı olan bir kişi sosyal olarak kabul edilir bir süre zarfında tuvaletini tahatlıkla tutabilir.

Sitemizden parafin nedir? Bilgilerini de incelyebilirsiniz.

Rektum Bölümleri Neler?

Rektum tabakaları şu şekilde sıralanır:

  • Mukoza Bölümü: Bu rektum alanı dışkının geçişini kolaylaştırmak amacıyla mukus salgılayan bezelerin bulunduğu tabakadır. Buradan çıkan mukus rektumun iç yüzeyini kaplar.
  • Mukularis Propria: Bu alan rektum duvarının orta bölümü, tabakasıdır. Büzüşme eyleminin yapılmasına yardımcı olan kasalar bu alanda bulunur.
  • Yağ Tabakası: Yağ dokularla kaplı olan rektum bölümüdür.

Bu bölümlerin haricinde bağışıklık sisteminin parçası olan lenf bezleri rektumun etrafını sararlar.

Rektum Düşmesi Nedir?

Rektumun düşmesi, kalın bağırsağın son kısımları olan rektum ile sigmoid bölümlerinin anal kanaldan dışarıya çıkması olarak ifade edilir. Bu problemde altta yatan sebep, pelvik taban kaslarının yeteri oranda çalışamaması ve işlevlerini yitirmiş olmalarıdır. Yaşlı kişilerde, kadınlarda ve obezite sorunu bulunanlarda daha yüksek oranda teşhis koyulur.

Kadınlar yaşanan rektum düşmesi ardından rahim sarkması ve mesane sarkması problemlerinin yaşanmasına yönelik risk yükselir.

Kabızlık için uzun süre boyunca ilaç kullanan erkeklerde rektum düşmesi yaşanma riski yüksektir. Dışkılama sırasında veya bu andan bağımsız koşullarda rektumun dışarı sarktığı gözle görülür. Dışkıyı kaslar ile tutamama, karında şişkinlik, kabızlık ile aynı anda kaslara hakim olamama gibi semptomlar ardından rektum düşmesinden söz edilir.

Rektum Düşmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Rektum düşmesinin teşhisi için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:

  • İlk adımda rektum hastalığı tespiti için klinik muayene yapılır.
  • Dışarı doğru bombeleşen bir anüs, dışarı sarkmış rektum görüntüsü var ise tanı aşamasına geçiş yapılır.
  • Bu görüntü yok ise hastadan alınana belirli bilgiler doğrultusunda halen rektum düşmesinden şüphe duyuluyorsa, hastanın çömelmesi ardından detaylı muayene yapılır.
  • Prognoz değerlendirme için konvansiyonel veya MR defekografi gerçekleştirilir.
  • Makat kaslarının değerlendirilmesi için rektal ultrasonografi uygulanır.

Bu aşamalar ardından hastalığa ilişkin bulguların tespiti ile tanı koyulur.

Rektum Kanseri Nedir?

Rektumda kanser, malign diğer bir ifade ile kanserli hücrelerin rektum dokularında oluşturduğu ciddi hastalığa verilen isimdir. Rektum astarında oluşan polipler,  rektum kanserine sebep olur. ‘’ Koleraktal kanser’’ olarak adlandırılan rektum ve kolon kanserleri, yüksek riskli rahatsızlıklardır.

Ayrıca nevrotik ne demek? Hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Rektum Kanseri Kimlerde Daha Yüksek Oranda Görülür?

Rektum kanseri yüksek sayıda yakalananlar, erkek hastalardır. Kadınlara oranla erkeklerde rektum kanser teşhisi daha yüksektir. Bu hastalığa ilişkin farkındalığın artması ile muayene koşullarından yararlanan ve hastalık tespiti yapılan kişi sayısı da artış göstermiştir. Dünya’da her yıl ortalama 1 milyon kişiye kolon ve rektum kanser teşhisi koyulur. Bu topluluğun geniş kısmı ise erkek hastalardan oluşur. Türkiye’de ise 30 bine yakın kolon ve rektum kanseri teşhisi bulunur. En sık şekilde mukozadan kaynaklanan adenokarsinom rektum kanseri tespit edilir.

Rektum Kanseri Hangi Yaşta Görülür?

Rektum kanseri oluşan yaş, 35 ila 60 yaş aralığıdır. Kolon ve rektum kanserlerinin erken yaşta görülme ihtimalleri bulunsa da ağırlıklı olarak vakalar 35 yaş ve üstü kişiler ortaya çıkar. Hastalığı halen devam eden kişilerin yüksek oranı ise 50 ve üstü yaştaki kişilerden oluşur.

Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rektum kanseri semptomları şu şekilde sıralanır:

  • Makatta kanama ve dışkıda kan gözlemlenmesi,
  • Dışkıda mukus gözlemlenmesi,
  • Aşırı miktarda gaz, ishal, kabızlık ve bağırsak hareketlerinde ani değişimler,
  • Bağırsakların boş olduğu duygusunu devamlı yaşama,
  • Sık sık tuvalete gitmeye rağmen yeterli oranda dışkılama yapamama,
  • Ağrılı bağırsak hareketleri,
  • Baş dönmesi, nefes darlığı, hızlı kalp atışı,
  • Tümör büyümesi ile birlikte yaşanan bağırsak ağzının kapanması problemi etkisi ile bağırsak tıkanıklığı meydana gelmesi,
  • Diyet ve yoğun egzersiz dışı hızlı kilo kaybı,

Bu belirtilerin yaşanması halinde rektum kanserinden söz edilir.

Rektum Kanserinin Sebepleri Nelerdir?

Rektum Nedir?

Rektum kanserinin nedenleri şu şekilde sıralanır:

  • İlerleyen yaş,
  • Alkol ve sigara tüketim oranının yüksel olması,
  • Hayvansal temelli ve yüksek oranda yağlı beslenme şekli,
  • Polip oluşumu ve kolorektal kanser geçmişi bulunması,
  • Crohn, ülseratif kolit gibi kronik rektum hastalıklarının uzun dönem yaşaması ve tedavi koşullarından yararlanılmaması,
  • Geçmişte karım bölgesinden radyoterapi tedavisi alma,
  • Diyabet rahatsızlığı ile kanser riskinin yükselişi,
  • Ailede birinci derece kan bağı olan yakınlarda rektum ve kolon kanseri bulunması,

Bu nedenlere bağlı olarak kişide rektum kanser gelişimi gözlemlenir.

Münazara nedir? Bilgilerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Rektum Hastalıkları için Hangi Doktora Gidilmeli?

Rektum rahatsızlıklarında gidilen doktor, Gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanlarıdır. Rektum rahatsızlarına yönelik tedavi aşamalarında cerrahi uygulamaların önde yer alamsına bağlı olarak, bu konuda uzman olan hekimlere danışılması gerekir.

Kololorektal kanser ve rektum hastalıklarının tedavileri için genel cerrahi, gastroenteroloji ve onkoloji bölümleri uzamları bir araya gelerek bir tedavi sürecini yönetirler.

Rektum Hastalıkları Bulaşıcı Mı?

Rektum hastalıklarının bulaşıcılığı hakkında detaylar şöyle sıralanır:

  • HPV diğer bir ifade ile human papillomma virüs, Hepatit C ve B, makat siğilleri, rektum ve çevresine bulaşan bu virüs ve farklı mantar çeşitlerine bağlı olarak bir başka kişi ile cinsel ilişki ardından bulaşma ihtimali taşırlar.
  • Rektum kanseri ise diğer insanlara bulaşma riski bulunmayan bir rahatsızlıktır. Kanser tipinde bulaşıcılık değil genetik kod ile taşıma riski görülür.

Hemoroid Rektumda Hastalığa Sebep Olur Mu?

Hemoroid’in rektumda rahatsızlığa sebep vermesi mümkün değildir. Diğer yandan rektuma ilişkin kanser gibi rahatsızlıklar sırasında ortaya çıkan kanma ve ağrı gibi etkiler hemoroid probleminde de gözlemlenir. Bu açıdan rektum rahatsızlıkları ile hemoroid semptomlarının karıştırılmaması ve panik yapılaması için uzman hekime danışılmalıdır.

Aralarında risk içeren bir bağlantı tespit edilmemesine rağmen rektum kanseri ile karşı karşıya gelen hastaların yüksek bir bölümünde aynı anda hemoroid rahatsızlığı tespit edilir. Hemoroid’in bu durumdaki oluşumu yaşlanmaya bağlı etkiler olup, rektum kanseri oluşumundan bağımsız olarak inceleme yapılır.

Histamin ile ilgili bilgiler yazımızdadır.




Kategori: