ABD dünyanın en zengin ülkesi olarak vatandaşlarına A’dan Z’ye refah sunarken, fakir olan ülkeler neden sınırsız para basmıyor? Akıllı çocuklar bu soruyu küçükken çok fazla merak ederler ve sorarlar. Ancak o yaşlarda hiçbir zaman bu sorularına net bir şekilde yanıt alamazlar. Afrika ülkeleri, Türkiye ve diğer ülkeler neden sınırsız para basarak fakir halkın sorunlarına çözüm bulmuyor? Para basarsak ne olur? Bu soruların yanıtını bulmak için paranın değerini oluşturan unsurlara dikkat etmek gerek.
Bugün T.C. Merkez Bankası sürekli olarak değil ancak aralıklarla para basıyor. Aslında basımlar sürekli oluyor, zira paraların yenilenmesi gerekebiliyor. Bu nedenle Merkez sürekli olarak para yenilerken, para basmış sayılmıyor.
Para Basarsanız Paranın Değeri Azalır
Bir ülkenin sınırsız para basması demek o ülkenin para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değersiz olması ve zarar demek. ABD bugün dünyada sınırsız para basabilecek en güçlü ülke olmasına rağmen, 1 anda 20 trilyon dolar basması durumunda dünya ekonomisine büyük oranda zarar verebilir.
Bu nedenle ABD bile bir anda 20 trilyon dolar basmak yerine aralıklarla emtia ve diğer vadeliler karşılığında para basıyor. Örneğin 1 dolar bugün 7 TL seviyesinde ise ve siz 7 TL karşılığında 1 dolarlık limon alabiliyorsanız, Türkiye yarın 10 milyar dolar* (örnek rakam) para basarsa 1 dolar 8 TL seviyesine yükselir ve 1 dolarlık limon için 8 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Bu da sizin para biriminizin değerinin yok olması, buna bağlı olarak ise para basmanın anlamsız hale gelmesi demektir. Para basmak hem paranın değerinin kaybolmasına ve diğer dövizler karşısında değer kaybetmesine sebep olurken, aynı zamanda hipernenflasyon yani çok güçlü yüksek oranlı enflasyonlara sebep olur.
Para basmadan önce 100 TL olan kırmızı etin kilosu, emtia ve diğer vadelilerin alacakları karşısında para basmamışsanız bir anda 1.000 TL’ye yükselebilir.
Bu durumda ülke para basarak kendini daha fakir hale getirmiş olacaktır. Bunun engellenebilmesi adına ise birçok ülke para basma işleminde gelecek vadeliler kadar para basma, diğer ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmaları kadar para basma yönünde adımlar atar ve bu sayede elde olan para birimleri çok daha fazla değer kazanmış olur.