Dövme bakımının nasıl yapıldığı yeni dövme yaptıranların ilk andan itibaren bilmesi gereken konular arasında yerini alır. Dövme iğnesi ve özel boyalar kullanılarak cilde yapılan uygulamanın tam anlamıyla iyileşebilmesi için ortalama 2-6 hafta arasında bir sürecin atlatılması gerekir. Bu süreç içerisinde özel dövme bakımı yapılması ve dövmenin bozulmasının engellenmesi önem taşır. İyileşene kadar bölgenin temizliğinin sağlanması ve buna yönelik olarak hassas bakım önerilerinden yararlanılması, dövme bakımı konusunda dikkat edilecek en temel noktalardandır.

Dövme Bakımı Kremle Nasıl Yapılır?

Dövme Bakımı Nasıl Yapılır? – Dövme Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dövme bakımını kremle yapmanın yolu öncelikle doğru bakım ürünlerinin tercih edilmesidir. Dövme uygulaması, cilt dokusunda açık yaralar meydana getirdiğinden iyileşme süreci belirli bir zaman alır. Bölgenin hijyenik ve nemli kalması iyileşme sürecinde son derece etkilidir. Cilt onarıcı ve alkol içermeyen bakım kremleri, dövme yaptıranların sıklıkla kullandıkları ürünler arasında gelir.

Dövme yaptırma sürecinden sonra bölgeye sarılan bandaj veya streç film, her değiştirildiğinde onarıcı krem uygulaması da tekrar edilir. Kullanılan krem, cildin tahriş olmamasını ve daima nemli kalmasını sağlayarak iyileşme sürecinin hızlı ilerlemesine yardımcı olur. Bu sayede dövmede renk bozulmaları ve solmalar meydana gelmeden cildin normale dönmesi daha kolay gerçekleşir.

Ayrıca göz içerisine dövme bilgilerine de bakabilirsiniz.

Dövme Bakım Aşamaları Neler?

Dövme bakım aşamalarının neler olduğu ilk yaptırılma anından itibaren şu şekildedir:

  • Birinci Gün Dövme Bakımı: Dövme tamamlandıktan sonra bölge, dışarısı ile temas etmemesi için bandaj benzeri bir materyal ile kapatılır. Antibakteriyel krem sürülerek kapatılan dövme, yaklaşık 2-3 saat boyunca orada kalmalı ve çıkarılması için tavsiye edilen süreye uyulmalıdır. Bandajın kalma süresi ile alakalı dövme sanatçısından ön bilgi mutlaka alınmalıdır. Süre dolduğunda bandaj, hijyenik ellerle yavaş biçimde çıkartılır ve ılık su ile nazik hareketlerle dövme bölgesi yıkanır. Antibakteriyel sabunlarla yapılan yıkama işlemi, bölgenin temiz kalmasını ve mikrop kapmamasını sağlar. Dövme bölgesinin kabuklanması bu şekilde engellenerek tampon hareketlerle kağıt havlu ile kurulanır. Kuruduktan sonra ince tabaka halinde antibakteriyel krem sürülür ve bu şekilde bölgenin nemli kalması sağlanır.
  • Dövmeyi İyileştirme Süreci: Yeni dövme yaptırdıktan sonra uygulanan ilk bakım aşamalarından sonra dövmenin düzenli olarak temizlenmesi ve yıkanması önem taşır. Bu süreç iyileşmeye bağlı olarak 2-6 hafta arasında bir dönemi kapsayabilir. Günlük temizlik için antibakteriyel sabun ve ince tabaka halinde krem uygulaması düzenli olarak yapılmalıdır. Dövme bakımı için içeriğinde kimyasal olmayan, doğal sabunların kullanımı tavsiye edilir. Bu şekilde rutin uygulamalar yapılarak dövmenin bakımı gerçekleştirilir ve bölgedeki kabuklanmanın kaybolması sağlanır.

Dövme Bakımı Video Anlatımı

Dövme Bakım Önerileri Neler?

Dövme bakım önerilerinin neler olduğu yapılması gerekenlerin yanı sıra yapılmaması gerekenleri de kapsar. Bu bağlamda dövmenin daha çabuk iyileşebilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Zaman geçtikçe dövme üzerinde oluşan kabuklaşmanın kendiliğinden yok olması beklenmeli, el ile müdahale edilmemelidir.
  • Bölgenin çok kuru olması kaşınmalara sebep olabileceğinden nemlendirici kremlerle cildin kuruluğu giderilmelidir.
  • Yeni yapılan dövmelerde renklerde solma meydana gelmemesi için doğrudan güneş ışığı ile temas ettirmekten kaçınılmalıdır.
  • Dövmenin tahriş olmaması ve acı vermesi gibi durumlara maruz kalmamak için iyileşene kadar tene yapışmayan bol kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Dövmenin yapıldığı bölgeye bağlı olarak ilk dönemlerde aşırı hareket etmek, gereğinden fazla tahriş olmasına ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir.
  • Doğal iyileşme süreci tamamlanıncaya kadar deniz, havuz gibi aktivitelerden kaçınmak ve enfeksiyon oluşturabilecek durumların önüne geçmek en iyisidir.
  • Dövmenin iyileşme sürecinde veya sonrasında güneş ışığı ile temas etmesi gereken durumlarda koruyucu krem uygulaması mutlaka yapılmalıdır.
  • Kullanılan temizlik malzemelerinin parfüm, alkol ve zararlı kimyasal içermemesi cilt dostu bileşenlerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

İyileşmeyi hızlandırmak ve herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşmamak adına dövme bakımı önerilerini dikkate almak önem taşır. Dövme yaptırıldıktan sonra oluşan kızarıklık, soyulma veya ödem, doğal olarak gelişen bir süreçtir. Oluşan kabuklar soyulmaya çalışılmamalı, kazıma gibi tahriş edici uygulamalardan genel anlamda kaçınılmalıdır. Bunların haricinde şiddetli ve normalin dışında belirtiler ile karşılaşanlar ise uzmandan yardım almalıdır.

Dövme Bakımı İçin Hangi Krem Kullanılır?

Dövme Bakımı Nasıl Yapılır? – Dövme Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dövme bakımı için sıklıkla önerilen kremlerin başında bepanthen gelmektedir. Dövmenin renklerinin daha canlı kalması ve bölgeyi nemlendirmesi açısından yeni dövme yaptıranların eczanelerde rahatlıkla bulabileceği bir kremdir.

Dövmenin İyileştiği Nasıl Anlaşılır?

Dövmenin iyileşmeye başlamasının en belirgin kriteri, kabuklaşmaya başlamış olmasıdır. Dövmeler iyileştikçe kabuk tutmaya başlar ve zaman içerisinde kabuklar kendiliğinden düşerek bölge normal bir görünüme kavuşur.

Martı sürüsü dövme yaptıran kadın klişeliği! Yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Dövmeye Vazelin Sürülür Mü?

Vazelin, petrol bazından elde edilen bir ürün olması ve yoğun kıvama sahip olması nedeniyle dövmeye sürmek için pek fazla tavsiye edilmemektedir. Sahip olduğu yapısal özellikler, gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir ve bölgenin hava almasını engelleyebilir.

Dövmenin Solmaması İçin Ne Yapılır?

Yeni yapılan dövmelerin doğrudan güçlü gün ışığına maruz bırakılması, renklerde solmalar meydana getirebilir. Bu nedenle dövme yapılmasını takiben birkaç haftalık süre diliminde bölge, mümkün olduğunca güneşe maruz bırakılmamalı ve kapalı kalması sağlanmalıdır.

Dövme Kaç Günde İyileşir?

Dövmenin iyileşme süreci ortalama 2-6 hafta arasında olmakla beraber yapıldığı bölgeye ve ebatlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. İyileşme sürecini hızlandırmak adına hijyene dikkat edilmeli ve dövme sanatçısının tavsiyelerine eksiksiz biçimde uyulmalıdır.