Hapşırmak zaman zaman insanların yaşadığı, olması gereken ve insan vücudunda sık yaşanan bir eylemdir. İnsanlar beklenmedik zamanlarda hapşırabilir, beklenmedik zamanlarda burunları akabilir ve beklenmedik zamanlarda gözleri yaşarabilir. Hepsi vücudun doğal eylemleri sonucunda oluşan reaksiyonlar-tepkilerdir.
Hapşırmak eylemi bebeklikten, ölüme kadar devam eden, bazı insanları çok daha fazla etkileyebilen durum olmakla birlikte, bazı insanlar daha az hapşırır, bazıları ise daha çok hapşırabilir. Hiçbir zaman hapşırmadığını iddia eden %100 yalan söylüyordur.
İnsan vücudunda yer alan organlar arasında olan burun nasıl ki nefes almaya yarıyor, bu sayede insanlar yaşamlarına devam edebiliyor ise, hapşırmak gibi temel insan reaksiyonları burun organı gibi herkeste olan reaksiyonlardır.
İçindekiler
Toz Parçacıkları, Zararlı Küçük Organizmalar
Burun bölgemize herhangi bir toz parçası gelmesi durumunda hemen beynimiz sinyal alır ve bu durumda hapşırarak onu burun deliklerinden geri çıkarmak adına sinyaller verir.
Bu sinyalleri alan beyin anında hapşırma eylemine girişir ve bazen insanlar hapşırmayı kendilerinin engellediğini düşünüyor olsalar bile bu beyinden gelen anti-otomatik sinyaller ile yakından ilgilidir.
Bir kişi burnuna kaçan toz parçasını göremeyebilir, ancak vücut-beyin bunun insan vücudunda olduğunu otomatik olarak hiçbir işaret olmadan hemen algılayabilir.
Işığa Bakınca Hapşırma Nedeni
Güneş’e bakınca bir anda hapşırmak istiyorsanız %40’a yakın oranla diğer insanlarla aynı durumu yaşıyorsunuz demektir. Bazı insanlar parlak ışık ve Güneş ile bulutlara baktıklarında aniden hapşıra isteği içerisine girebilirler ve bunu vücutları kendi kendine yapar.
Bunun engellenmesi mümkün olmayacağı gibi, eğer ki bir kişi bu durumda hapşırıyor ise beyin tarafından vücuduna gönderilen gözlerini kısması için olan bir sinyal sonucu olduğu düşünülmektedir. Kesin olarak sebebi bilinmiyor olsa da gözlerin parlak ışıktan korunması adına beyin tarafından alınan otomatik bir önlem olduğuna inanılmaktadır.
Hapşırmak Zararlı Mı?
Hayır! Hapşırmak zararlı olmasının ötesinde yararlıdır. Eğer bir insan hapşırıyor ise bunu engellememelidir. Vücuduna girmemesi gereken bir şeyler vücut tarafından çıkarılıyor ve dış etkenlerden alacağı zararın azalması yönünde bir eylem sonucunda bu durum vücut tarafından ortaya çıkarılıyordur.
Bu sebeple hapşırmak insan vücudu için herhangi bir zararı olmadığı gibi, gözler açık hapşırırsam ne olur? Sorusu da çok fazla sorulmaktadır. Bu sorunun yanıtı bilimadamları tarafından verilmiştir
Bilimadamları bir kişinin gözleri açık hapşırabilmesinin mümkün olmadığına değinmekte, benzer olarak gözlerin açık hapşırılması durumunda gözler yuvalarında kaslar tarafından ve kemik yapısı tarafından yerini koruduğu için gözlerin yerinden fırlamasının mümkün olmadığını açıklamışlardır.