Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden (NIOZ) deniz ekoloğu Jennifer Welsh, laboratuvar ortamında yaptıkları araştırmalarda bazı deniz canlılarının virüsleri etkisiz hale getirdiklerini ortaya çıkardıklarını açıkladı. Okyanus ve denizlerde yaşayan canlıların, özellikle virüsleri vücutlarına alsalar bile bunların bu hayvanların vücutlarında yaşayamadıkları, bu sayede ise insanların vücutlarına bulaşının engellenmesinin söz konusu olduğu açıklandı.
Araştırmaya göre, eğer ki bir deniz canlısı herhangi bir virüsü bir nedenle bünyesine alırsa o bölgeden herhangi bir insan geçse bile zeminde yer alan virüs etkisiz hale geldiği ve hayvanın vücuduna girdiği için insana bulaşı olmuyor.
Aynı araştırmaya göre hayvanlardan insanlara virüsler bulaşabilecek olsa bile, özellikle okyanuslarda bulunan viral etkenlerin (virüslerin) hayvanlar tarafından zeminden silindikten sonra insana geçişinin imkansıza yakın olduğundan söz ediliyor.
Ancak Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden (NIOZ) deniz ekoloğu Jennifer Welsh, bu konuda bazı konuların önemli olduğuna dikkat çekiyor. Her virüsün hayvan vücudunda silinmesinin veya yok olmasının mümkün olamayabilecek olduğu, bu sebeple herhangi bir deniz canlısının tüketilmesi durumunda virüsün insana geçmeme garantisinin verilemeyecek olduğuna işaret ediyor.
Yapılan araştırmaya göre, özellikle okyanuslarda ve denizlerde yaşayan istavrit, süngerler ve yengeçlerin vücudunda virüslerin yaşaması son derece zor olduğundan bu canlılar zeminde yer alan virüsleri vücuda aldıklarında virüsler kısa süre içerisinde canlının vücudunda yok oluyor ve bunun sonucunda özellikle bu hayvan insan tarafından tüketilse bile virüs insana geçmiyor.
Bazı deniz canlılarının bu yönü ile antiviral bir aracı görevi taşıdıklarına değinen Welsh, bu konuda yaptıkları araştırmaların sonucunun başarılı olduğuna işaret etmekte.
İçindekiler
%94’ü 3 saat içerisinde, %99’u ise 24 saat içerisinde yok oluyor
Virüslerin hayvan tarafından ilk %94’lük kısmının 3 saat içerisinde yok edildiğini, kalan kısmının ise 24 saat içerisinde %99 oranında başarı ile yok edildiğine işaret eden çalışma, bu yönü ile denizlerdeki canlılığın insanlık adına ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Welsh, eğer ki denizlerde yer alan hayvan yaşamının yok olması durumunda insanların milyonlarca virüsle karşı karşıya kalabileceğini bu çalışma ile ispat ederken, denizlerdeki canlıların yok olmaması adına özellikle plastik kullanımının büyük oranda azaltılması gerektiğini göstermekte.
Canlıların denizlerde yer alan virüsleri aracı görevi görerek yok etmeleri özellikle büyük bir adım olarak görülürken, bir yandan ise viral enfekte hastalıkların önlenmesinde bu kadar kolay rol alıyor olmaları insanlık adına son derece iyi bir avantaj.
Deniz canlıları son derece önemli
Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden (NIOZ) deniz ekoloğu Jennifer Welsh, kendi evinin çok küçük olduğunu, tezini dizüstü bilgisayarı üzerinden yataktan savunabilecek olduğuna işaret ederek, özellikle de denizlerdeki canlı yaşamına dikkat edilmesi ve korunması gerektiğine işaret etmekte.
Bugüne kadar karada yaşayan canlılara oranla denizlerde yaşayan canlıların özellikle son derece sayıca fazla oldukları, karadaki nüfusa oranla deniz canlılarının çok daha fazla olabilecek olduğunu tahmin ediyoruz. Araştırmalara göre denizlerde yaşayan canlıların sayısı milyonlarla anılırken, görünmeyen deniz canlılarının olduğu, onlarca metre olmalarına rağmen okyanusların dibinde yaşayan bu deniz canlılarını göremediğimize işaret ediyorlar.
Araştırmalar, yine denizlerde yer alan canlı yaşamının özellikle bir bölümünün insanlar için öldürücü olabileceğini, tüm deniz canlılarının insanlar tarafından yenmemesi gerektiğine işaret ediyor. Tüm dünyada etkili olan corona virüsü pandemisinin karada yaşayan bir hayvandan geçtiği bilinirken, deniz canlılarından da insanlara gelecekte bundan çok daha kötü bir virüs geçebileceği riski olduğu, bu riskin hiçbir zaman %0 seviyesine indirilemeyecek olduğuna dikkat çekilmekte.
Araştırmacılar, bu konuda insanların yedikleri deniz canlılarını mutlaka yenebilecek olanlar arasından seçmelerini, absürt görüntü ve daha önce hiç yemedikleri için bilmedikleri deniz canlılarını asla tüketmemeleri gerektiğini tavsiye ediyorlar. Araştırmalar, yine bundan milyonlarca yıl önce insanların denizlerden yedikleri canlılarda mutlaka balık olanları tercih etmiş olabileceklerini, timsah eti gibi hayvanları yememiş olabileceklerini göstermekte.
Ancak bugün günümüzde kurbağa bacağından doğmamış deniz canlısı yavrularının yumurtalarına kadar birçok gıdanın tüketildiğini gösteriyor. Bu canlıların tat olarak iyi olsalar ve vücuda herhangi bir zarar vermeseler bile normal balık ve diğer deniz canlılarına göre daha fazla risk içerdiklerine dikkat çekilmekte.
Deniz canlılarının geleceği tehlikede ise bu ne anlama geliyor?
Eğer ki deniz canlıları bu kadar önemli bir rol oynuyorlar ise gelecekte büyük oranda yok olması öngörülmekte olan deniz canlılarının insanlık adına ne gibi bir senaryosu olabilir? Bilimadamlarına göre bu konuda bugünden yapılacak tahminler doğru olmayabileceği gibi, denizlerde eğer ki radyoaktif birikinti çok artmaz, hava ve suda yer alan kirlilik ile oksijen dengesi çok kötü hale gelmez ise deniz canlılarının toplu ölümü gibi bir durum yaşanmaz.
Deniz canlılarının sayı bakımından çok az bile kalsalar üreme yöntemi ile insanlara göre çok daha hızlı üreyebilecekleri, özellikle balıkların bu konuda çok hızlı üreme hızına sahip olduklarına değinmekteler.
Yine de, yapılan araştırmalarda deniz canlılarının korunmadığı, bunların korunmamalarına bağlı olarak ortaya çok ciddi sonuçların çıkabilecek olduğuna işaret ediliyor. ABD ve AB üyesi ülkeler tarafından bu konuda denizdeki yaşamların korunması için milyarlarca dolarlık fonlar desteklenirken, bunların özellikle gelişmeye devam eden bazı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde etkili olamadığı, özellikle bu ülkelerin dışında Çin’in deniz yaşamı konusunda çok daha aktif adımlar atması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Çin ve Asya bölgesinin deniz canlıları konusunda doğru adımlar atmadıkları, bu nedenle özellikle o bölgede denizlerdeki kirlilik seviyesinin gelecekte çok daha fazla artabileceğine dikkat çekiliyor.