Türkiye’de internet hızı birçok ülkeye göre çok daha yavaş ve çok daha fazla pahalı. İnternet hızının normalde daha hızlı olup zaman zaman ise daha yavaş olması durumlarında ise internet kullanıcıları internetimi nasıl hızlandırabilirim? Sorusuna yanıt aramaktalar.
İnternet hızını artırmak için yapılması gerekenler neler? Bu soruların yanıtı sdece tek bir yanıta bağlı değil. Birden fazla kullanıcının aynı modem üzerinden internet kullanıyor olması bile internet hızını derinden ve yakından etkileyen konular arasında bulunuyor.
İnternet hızının yavaşladığını düşünen kullanıcıların yapması gerekenler arasında ilk sırada sakin kalmak geliyor. Hemen çağrı merkezini aramak doğru olmadığı gibi, çağrı merkezini arayarak karşıdaki temsilciye tepki göstermek doğru değildir. Karşıdaki temsilci internet servis sağlayıcısının yaptıklarından, olan bitenden sorumlu olan kişi olmadığı gibi, genellikle sizin internet hızınızı kasıtlı olarak yavaşlatamaz.
İçindekiler
Modemi Kapatın Ve 10 Saniye Bekleyin
İnternet hızım düştü ne yapacağım? Diye kara kara düşünüyorsanız önce sakin kalın. Öncelikle yapılması gereken eğer ki farklı internet sitelerine girdiniz ve speedtest.net üzerinden hız testi yaptıysanız ve hız düşük görünüyor ise bu durumda modemi kapatın ve 10 saniye fişe takmayın. Eğer ki modem sizin evinizde değilse, bu durumda 192.168.1.1 adresine girin ve modemi yeniden başlat seçeneğine tıklayın.
Bu durumda eğer internet hızını düzeldiyse sorun teknik veya IP sebepli olabilir. Sorun düzelmediyse okumaya devam edin. Düzeldiyse bile okumaya devam edin ki gelecekte karşınıza çıkacak sorunlara daha kısa süre içerisinde müdahale edin.
Virüs Olabilir
Eğer ki problem sadece tek cihazda ise virüs buna sebep oluyor olabilir. Virüs taraması yapın. Eğer bir virüs nedeniyle internet hızınız düşükse tehlike altındasınız anlamına gelir. Virüsler genelde bilgisayarlar, tabletler ve mobil cihazlarda sık sık görülen zararlı bileşenlerdir. Virüslerin bir bölümü internet hızınızı asla etkilemez. Ancak bir bölümü vardır ki bunlar internet hızınızı büyük oranda kullanırlar ve bunun bir sonucu olarak cihazlarınızda internet hızı beklenmedik bir şekilde düşebilir. Siz bilgisayarınızı kapattığınız zaman bile bu virüsler arka planda bilgisayarınızı çalıştırmaya devam ediyor olabilir.
Bunlara dikkat etmek, mümkünse cihazlarınızda sık sık virüs tarama programları ile manuel taramalar yapmak önemlidir. Deneyimsiz bir bilgisayar kullanıcısı iseniz otomatik olarak virüs tarama programlarını kullanabilirsiniz.
Kanal Hızını Değiştirin
Modeminizin kanal ayarları doğru olmayabilir. Kullanılması gereken kanal ile aktif olan kanallar farklı olabilir. Modeminiz eğer 2.4GHZ’de çalışıyor ise bunu modem destekli ise 5 GHZ hızına yükseltmek internet hızınıza büyük oranda etki edebilir. Ancak bu durumda 5GHZ bandını desteklemeyen bazı cihazlarınızda internet problemleri yaşanabilir. Henüz birçok cihaz 2.4GHZ uyumlu iken, diğer türe uyumlu değildir. Bu sebeple dikkatli hareket etmek, varsa özellikle buzdolabı gibi ürünlerin WiFi desteğinin 2.4GHZ destekli olduğuna dikkat etmek gerekiyor.
Sistemi Yeniden Başlatın
Eğer ki sorunlar sürekli olarak devam ediyorsa bu durumda modem kurulumu yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden restore edin. Bu durumda genelde sorun düzelmezse altyapı ve kablo ile ilgilim problemler var demektir.
Altyapıyı Kontrol Ettirin
Apartmanınızda yakın zamanda herhangi bir tadilat yapılmamış olabilir. Ancak bazen su hasarı gibi hasarlar beklenmedik durumlara sebep olabilirler. Bu sebeple özellikle apartmanınız eski ise altyapıyı kontrol ettirmek için internet servis sağlayıcınız ile iletişim kurarak altyapı kablolarında sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Eve gelecek olan ekipler ellerinde cihazlar ile hız ölçümü yapabilirler. Bu sayede sorunun nereden kaynaklandığını kısa süre içerisinde anlayabilirler. Bu cihazlar modemi aradan çıkararak direkt olarak cihaza bağlanan kablo ile internet altyapısının sağlık durumu, sinyal kalitesi ve internet hattınızın hız ve durum bilgilerini gösterir.
Genelde bazı internet servis sağlayıcıları müşterilerinin sorunu çözmesine bu şekilde yardımcı olur, ancak eğer ki size yardımcı olmuyorlar ve işi yokuşa sürüyorlar ise bu durumda farklı bir servis sağlayıcısına geçmeyi deneyebilirsiniz. En azından kısa süreliğine sorunu çözmek için bu yöntemler denenebilir.
Eve gelecek olan ekipler internet hızında herhangi bir sorun tespit ederler ise bu durumda yapmanız gerekenler konusunda sizi hemen bilgilendirecek, gerekli yerler ile iletişime geçmenizi sağlayacaklardır. Eğer apartmanda altyapı kaynaklı sorun varsa, örneğin apartman kapısına kadar kabloda sorun yok ancak kapıdan itibaren sorun var ise bu durumda internet servis sağlayıcısı sizin bir elektrikçiden yardım almanızı, kabloları yeniletmeniz gerektiği konusunda bilgilendirebilirler. Kablolar 10 yıldan sonra büyük oranda eskimiş olsa bile eğer ki herhangi bir hasar verilmedi ise soğuk ortamda olmaları, dışarı ile iletişimleri olmaması ve herhangi bir kıpırdama, nem ve benzer sorunlar yaşamadıklarından dolayı 50 yıl bile kullanılabilirler.
Bazı çok eski apartmanlarda kablolar 100 seneyi aşkın durumdur aktif olarak kullanılmaktadır. Ancak internet kablolarının sürekli olarak değişmesi gerekmese bile gelecekte daha yüksek altyapıdan yararlanmak adına apartmanınızda internet kablolarını 10-29 yılda bir değiştirmeniz gerekebilir.
Diğer Cihazları Kapatın
Diğer cihazları kapatarak internet hızını yeniden test edin. Eğer yine internet hızınız düşükse yine teknik sebepler dolayısı ile bu sorunu yaşadığınız akla gelir. Diğer cihazları kapattıktan sonra internet hızınız düzeldiyse bu durumda ise internet hızınızı diğer cihazlarda bulunan virüs veya indirme gibi işlemler etkilemekte olabilir. Bu sebeple özellikle de diğer cihazlarda virüs taraması yapmak son derece önemli olabilir. Bu durumda diğer cihazlardan 1 tanesi ağı engelliyor olabileceğinden ağ izleniyor bile olabilir. Dikkatli olmak önemlidir, aksi halde kimlik hırsızlığı sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Başka Cihazdan Deneyin
Eğer sorun devam ediyorsa farklı bir cihazdan internet sitelerine girmeyi deneyin. Yine hız testi yapın. Eğer sorun devam ediyorsa internet hızı düşük demektir. Ancak sorun farklı cihazda yok sadece bir cihazda var ise bu durumda yapmanız gerekenler sırasız olarak:
- VPN bağlantısı varsa kapatmak
- DNS adreslerini otomatik yapmak
- Cihazı yeniden başlatmak
- Cihazda varsa 3. parti internet kontrol programlarını kapatmak
- Eğer sürekli veri yükleniyor veya indiriliyor ise bunları durdurup hızı test etmek
- Cihazın WiFi anteninin sağlam olduğundan emin olmak (dışarıdan görülemez)
- Cihazı en son çare sorun saatlerdir devam ediyorsa sıfırlamak
Çözüm olabilir.
Başka bir cihazda sorun devam ediyorsa bu durumda yapılması gerekenler daha farklıdır.
Yeni Modemle Deneyin
Eğer sorun tüm cihazlarda devam ediyorsa farklı bir modem ile deneme yapmadan hemen önce modeminizi yeniden kurun. Bu işlem sorunu eğer altyapı kaynaklı değilse çözecektir. Modem kaynaklı sorunlarda ise bu işlem sorunu çözmeyecektir. Zaman zaman aşırı sıcaklığa maruz kalan modemlerde iletken sorunları yaşanabilir, sinyal sorunları radyofrekans dalgaları dolayısı ile engellenebilir.
Bunun yanısıra modeme WiFi ile bağlanıyorsanız mikrodalga gibi bir ürünün modemi engellemediğinden, sinyal kesmediğinden ve kablonun sağlam olduğundan emin olun. Eğer tüm bunları kontrol ettiyseniz ve modemi yeniden kurduysanız bu durumda sorun hâlâ devam ediyorsa önce internet servis sağlayıcınızı arayın. Onlar sorun yok diyorsa farklı bir modem ile deneme yapın.
Farklı modemle sorun çözülecektir. Ancak yine yeni modem aldınız ve sorun çözülmedi ise sorun altyapısal olabilir. Bu nedenle teknik destek almak gerekebilir.