Etki Alanı Ad Sistemi (DNS) internetin temel yapı taşlarından bir tanesidir. En hızlı DNS adresleri sayesinde yasaklı internet sitelerine giriş yapmak daha kolay olabilir ve sadece bu amaçla değil birden fazla nedenle DNS kullanılabilir ya da kullanılması gerekli olabilir.

DNS, en basit haliyle, sayılarla eşleşen adlardan oluşan bir dizini belirtir. 4 haneli rakamdan oluşur. DNS kullanımı genellikle yasaklı internet sitelerine giriş için kullanılıyor gibi görünse bile sadece bu amaçla kullanılmaz. Bazı durumlarda zorunlu kullanım söz konusu olabilir.

DNS’nin GeçmişiEn Hızlı DNS Adresleri – DNS Nedir? – DNS Nasıl Kullanılır?

İnternet daha çok yeni iken insanlar IP adresleri ile internet sitelerine erişim sağlayabiliyordu. O dönemde çok sayıda internet sitesi yoktu ve harf ile kodlamaya ihtiyaç duyulmuyordu. Ancak 1980’den sonra özellikle internet daha fazla yayılmaya başladı ve daha fazla yaygın kullanım beraberinde daha fazla internet sitesi, posta servisi demekti. O dönemde internetin çok az sayıda kullanıcısı olmasına rağmen özellikle de gelişen internet ağında bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu gözlemlendi.

İnternet büyüdükçe IP adreslerini hatırlamak zorlaştı, Feinler bu duruma çözüm bulmak için bazı adımlar attı ve DNS adını verdiği sistemi geliştirdi. Bu sistem sayesinde sunucular ile web sitesi adresleri eşleşti ve harf ile kodlanan bugünün temelini oluşturan web sitelerinin temelleri atılmış oldu. 40 yıl öncesine oranla DNS bugün biraz daha farklı çalışıyor olmasına rağmen temel yapı taşları aynı durumdadır ve çok büyük değişimler görmemiştir.

DNS Sunucularının Çalışma Prensibi Nedir?

DNS kısaca ismin sayılarla eşleştirilmesidir. İnternette 400 milyon alan adı sunucusu olduğu tahmin edildiğinde DNS’nin önemi burada daha fazla ortaya çıkmaktadır. Eğer ki DNS olmasaydı insanlar 400 milyon internet sitesinin IP adresini aklında tutamayacağı için internette dolaşım mümkün olmazdı, zaten DNS olmasaydı internetin bu kadar gelişmesinin de beklenmeyeceği açık bir şekilde gözlemlenebilir.

DNS Kullanmak Güvenli Mi?En Hızlı DNS Adresleri – DNS Nedir? – DNS Nasıl Kullanılır?

Evet ve hayır. DNS sunucularını özellikle bilgisayarınızda aktif olarak sürekli kullanacaksanız sadece en hızlı DNS adreslerini kullanmanız önerilir. Aksi durumda veri trafiğinizin takibi veya internetinizin olduğundan daha yavaş olması gibi sorunlar boy gösterebilir ve bu durumda kaybeden taraf siz olursunuz. DNS kullanımında özellikle güvenilir olan DNS adreslerinin kullanımı büyük önem taşımaktadır.

Zaman zaman DNS’ler beklenmedik düzeyde yavaşlamaya sebep olabilir. Bu durumlarla karşı karşıya kalındığında beklemek en iyi çözüm olabileceği gibi sabit DNS adresini bilgisayarınızda kullanıyorsanız bunun yerine farklı DNS çözümlerini denemek daha iyi olabilir.

Her DNS adresinin belirli güvenilirlik seviyesi vardır. Bazıları çok güvensiz olabileceği gibi sizi saldırılara karşı açık hale getirebilir, tüm veri gizliliğinizi ihlal edebilir ve bu da beraberinde çok ciddi güvenlik sorunlarına yol açabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için güvenilir olan DNS adreslerini kullanmak önerilir.

  • Varsayılan DNS – 3. Parti DNS – İnternet servis sağlayıcınız sizin için otomatik olarak bir DNS atamıştır. İnternet servis sağlayıcıları otomatik olarak atanan bu DNS sunucuları sayesinde (IP adresleri) sizin veri trafiğinizi kısmen veya tamamen görebilir. Bağlı bulunduğunuz ISS sizin ne kadar kullanım yaptığınız, ne zaman aktif olduğunuz, hangi siteye girdiğiniz gibi bilgilere sahip olabilir. Normal şartlarda özel DNS’lere ihtiyacınızın olmamasının sebebi de DNS’nin zaten size aslında otomatik olarak atanmış olmasıdır.
  • Ücretsiz DNS ve Ücretli DNS – Ücretsiz ve ücretli DNS seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçenekler arasında ücretsiz olanların daha güvenilmez olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak ücretli olan DNS’ler çok daha güvenli olabilir ve aynı zamanda daha fazla müşteri desteğine sahip olabileceği gibi hız açısından size olumlu katkılar sağlama avantajlarına sahiptir.
  • Genel DNS ve Özel DNS – Genel DNS internet servis sağlayıcısı tarafından otomatik olarak atanır veya verilir. Özel DNS’ler ise, genellikle şirketler tarafından çalışanlara yalnızca dahili web sitelerine/IP adreslerine daha kısa sürede erişmek veya yetkiler dahilinde erişebilmek için atanır/verilir. Evinizde kullandığınız DNS ile işyerinizde kullandığınız DNS farklıdır.

En Hızlı DNS Adresleri 2020En Hızlı DNS Adresleri – DNS Nedir? – DNS Nasıl Kullanılır?

OpenDNS

208.67.222.222

Cisco’nun sahip olduğu OpenDNS’nin 2 farklı ücretsiz seçenek sunar. Çocuklar için ve aile için. Aile için olan seçenekte ebeveynler belirli kontrolleri elinde tutabilir ve bu sayede çocuklar için daha güvenli ortam sağlanabilir Çocukların cihazlarında çocuklara özel oluşturulan özel DNS adresleri tercih edilebilir.

Cloudflare

1.1.1.1

“Dünyadaki en hızlı DNS adresi” Cloudflare’nin ücretsiz DNS hizmetinin bazı avantajları vardır ve bunlar şöyledir:

  • DDoS saldırılarına karşı dayanıklı olması
  • Global CDN olması
  • SSL sertifikasına sahip olması
  • Gizlilik konusunda avantajları olması
  • Sınırsız bant genişliğine sahip olması

1.1.1.1 with Warp

1.1.1.1

Bu bir Cloudflare iştirakidir ve alt ürün olarak pazarlanmaktadır. 1.1.1.1 with Warp mobil cihazlar için tasarlanan DNS adresidir. Uygulama şeklinde sunulmaktadır ve gizlilik amaçlı olarak hiçbir şekilde verilerinizi satmayacağını taahhüt etmektedir. Android ve iOS cihazlar için güvenilir DNS adresleri arasındadır ve uygulama şeklinde olması nedeniyle kullanımı çoğu kişi için kolay olacaktır.

Google Public-Genel DNS

8.8.8.8

Google’a ait olan DNS’dir. Erişime yasaklı olan internet sitelerine girişte herhangi bir katkısı olmadığı gibi hız açısından ve gizlilik açısından en iyi DNS adresleri arasında yer aldığı biliniyor. Dünyada en çok kullanılan DNS çözümü olarak da bilinmektedir.

Comodo Security-Güvenli DNS

8.26.56.26

Comodo Secure DNS’nin bulut tabanlı Dome Shield Gold paketi herkes için ücretsizdir (aylık 300.000’e kadar girişe izin verir). Gizlilik açısından oldukça güvenli olan Comodo, aynı zamanda siber saldırılara karşı daha etkin bir koruma sunmakta olup filtrelemeye karşı koymaktadır. Aynı zamanda Comodo DNS sayesinde raporlamalar elde edebilir ve veri trafiğinizi de gözden geçirebilirsiniz.

Quad9

9.9.9.9

Quad9, güvenlik ve gizlilik amacı gütmektedir. Kuruluş amacı olarak herkesin internette anonim kalabilmesini sağlamak ve güvenle gizli bir şekilde internette gezinebilmek olduğu belirtilmekte. Çok sayıda internet kullanıcısının güvenerek kullandığı Quad9’u güvenle kullanabilirsiniz.

Verisign Public DNS

64.6.65.6

Verisign, kararlı bir DNS olması ile ve hız açısından beğeni kazanması ile bilinir. Aynı zamanda Verisign hiçbir şekilde verilerinizi 3. taraflara satmayacak olduğunu taahhüt etmektedir.

OpenNIC

13.239.157.177

OpenNIC, genel olarak sansürsüz bir internet yaratma düşüncesi ile hareket eder. Özellikle internette anonim kalmak isteyenler tarafından güvenilerek kullanılan DNS adresleri arasında ilk sıralarda yerini alıyor.

UncensoredDNS DNS

91.239.100.100

Danimarka merkezli UncensoredDNS aktif olarak sansüre karşı, hızlı ve güvenli DNS adresi olarak tanınır. Kurucusu tarafından kontrol altında tutulduğu belirtilmektedir.

En Hızlı DNS Adresleri Konusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hızlı DNS adresleri konusunda bazı soru işaretleri haklı olarak mevcut olabilir. İşte o soru işaretlerinden bazıları:

En hızlı DNS hangisidir?

En hızlı DNS adreslerinin her birisine En hızlı DNS adresleri adresinden ulaşabilir ve kontrol edebilirsiniz. Zaman zaman değişebilir.

En hızlı DNS adresleri ücretsiz mi?

Bazı DNS adresleri ücretsiz olarak çok hızlı ve iyi imkanlar sunarken, bazı hızlı ve güvenli olan DNS adresleri ise ücretli olabilir.

DNS adreslerini kullanmalı mıyım?

Eğer ki yasaklı sitelere giriş, anonimlik veya hız, veri takibi ile ilgili herhangi bir isteğiniz yoksa DNS adreslerini kullanmanız gerekli olmayabilir. Zaten ISS tarafından size verilen otomatik atanmış DNS’yi kullanıyorsunuz ve ekstradan DNS adresi değişimine ihtiyacınız olmayacaktır. DNS adresi kullanıp kullanmamak tamamen sizin kararınızdır.