Muhabbet kuşu ömrü 8 ile 10 sene arasında değişmektedir. Muhabbet kuşu 1 yaşına geldiği zaman erişkin olur. Dişi muhabbet kuşları 4 yaşından sonra yaşlanırken erkek muhabbet kuşları 6 yaşından sonra yaşlanmaya başlar. Muhabbet kuşlarının yaşam süreleri aldıkları bakımla doğru orantılıdır. Muhabbet kuşları çok soğuk yerlerde yetiştirilmemelidir. Çünkü bu canlılar soğuklara fazla dayanıklı değildir. Klima ve vantilatör gibi aletler muhabbet kuşunun konforunu etkiler. Yaşam alanlarının ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekir.

Stres, beslenme şartları ve bakım bir muhabbet kuşunun yaşamı konusunda en belirleyici olan etkenler arasında yer alır. Muhabbet kuşları sıkça açık kalan kapı ve pencerelerden dışarı kaçarlar. Bu canlılar yaşamlarını dışarıda sürdüremez. Mutlaka bakım almaları gerekir. Muhabbet Kuşu Ömrü Ne Kadar konusuna kısaca değindik. şimdi detaylara geçelim.

Drift ne demek, nasıl yapılır? Detaylarını da inceleyebilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Muhabbet Kuşu Ömrü Ne Kadar?

Muhabbet kuşu alırken dikkat edilmesi gerekenler başında kuşun satın alındığı yer konusunda dikkatli olmak gelir. Kuşun alınacağı yer hakkında araştırma yapmakta fayda vardır. Beslenme şekilleri, kuşların satıldığı kafes boyutları konusunda da araştırma yapılmalıdır. Muhabbet kuşu satın alınmadan önce sağlıklı olduğundan emin olunmalıdır. Kuşun sağlıklı olup olmadığını anlamak için bakışlarına bakın. Sağlıklı kuşların bakışları canlı olur. Tüyler parlaktır. Duruş diktir. Uçuşu iyidir. Kuşu gözlemleyerek onun sağlıklı olup olmadığını hemen anlayabilirsiniz. Kuşlar erken dönemde geliştikleri için yavru olanlar tercih edilmelidir. Renk açısından beğendiğiniz herhangi bir rengi tercih edebilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Hakkında Az Bilinen Bilgiler Nelerdir?

Muhabbbet kuşu bilgileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuşların ağırlıkları genellikle 30 ile 34 gram arasında değişiklik göstermektedir.
  • Amerikan ve İngiliz olmak üzere 2 farklı çeşitte olabilirler.
  • Muhabbet kuşları cinsel olgunluğa 6 ay içinde ulaşırlar.
  • Eğer muhabbet kuşunuz ile fazla zaman geçiremeyecekseniz tek kuş almak yerine çift kuş alın.
  • Muhabbet kuşlarının kökeni Avustralya’ya dayanmaktadır.
  • Muhabbet kuşları ortalama 6 sene yaşarlar.
  • Yetişkin erkek muhabbet kuşlarının ceresi mavi olur. Dişilerinkisi ise pembedir. Muhabbet kuşlarının burun deliklerinin olduğu kısım cere olarak adlandırılmaktadır. Bazı muhabbet kuşları için yukarıda sayılan durum geçerli olmayabilir.

Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır?

Muhabbet kuşu bakımı için kullanılan kafesin küçük olmaması gerekir. Kuşların kafeste rahat edebilmeleri çok önemlidir. Mümkün olduğu kadar geniş kafesler tercih edilmelidir. Kafes üzerine tünek alanı yapılırsa, kuş herhangi bir yere tuvaletini yapmak istemez. Kuşların tuvalet eğitimini almaları için bu alanlara ihtiyacı vardır. Kuşlar soğuya karşı aşırı hassas canlılardır. Bu nedenle eğer özellikle kış aylarında onları dışarıda bırakırsanız mutlaka hasta olacaklardır. Muhabbet kuşu bakımı hakkında dikkat edilmesi gereken diğer noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuşlara yem verirken onların hoşuna gidecek türleri tercih edin.
  • Önemli olan verilen yem miktarı değil, yemlerin hoşuna gitmesidir.
  • Kafes içine mutlaka gaga taşı koyun. Bu taş, kuşların gagalarını pürüzsüzleştirmeye yarar.
  • Kuşun suyu her gün tazelenmelidir.
  • Bir gün önceden pet şişede beklemiş su koyun. Bu sırada klor ölür. Kuş sağlığı açısından klor zararlı bir etki yaratabilir.
  • Gazete kağıdı günlük değiştirilmelidir. Değiştirilmediği zaman dışkı kokar ve böcekler gelebilir. Kafesin içinde pislik oldukça kuş kendini kötü hissedecektir.
  • Kafesin içine ayna almak yerine başka bir muhabbet kuşu alın. Bu sayede kuşun canı sıkılmayacaktır.
  • Muhabbet kuşlarını yıkamak yerine su koyun ve onun kendisini yıkaması için gerekli ortamı oluşturun.
  • Kuşlar stres oldukları zaman tüy dökerler. Yalnızlıktan sıkılmak, ilgi beklemesi, yerini sevmemesi gibi durumlar kuşun strese girmesine yol açar. Eğer tüy çok sık dökülüyorsa uzman bir veterinere görünmekte fayda vardır.
  • Dişi muhabbet kuşlarının yumurtalarına dokunmayın. Dokunmanız halinde yumurtaları kıracaklardır. Yavru zarar görebilir.
  • Vitamin verirken dozları hakkında bilgiyi veterinere danışarak verin. Meyve ve sebzeler ek olarak verilebilir.

Muhabbet Kuşu İle İlgili Video Anlatım

Muhabbet Kuşu Ömrü Ne Kadar konusuyla ilgili bilgilendirici bu videoyu da izleyebilirsiniz.

Muhabbet Kuşları için Kafes Seçimi Nasıl Yapılır?

Muhabbet kuşları için kafes seçimi yaparken kafes ölçüleri önem taşır. Kuşlar uçmayı seven canlılar olduğundan kafesin geniş ve rahat olması gerekir. Küçük kafesler kuşların hareket alanını kısıtlar. Bu durum kuşların huzursuz hissetmesine neden olur. En küçük kafesin 45 cm x 45 cm olması gerekir. Pek çok farklı kafes çeşidi olmakla birlikte genellikle dikdörtgen olanların tercih edilmesinde fayda vardır. Bu kafeslerde kuşlar daha kolay eğitilebilirler. Muhabbet kuşunun kafesi seçildikten sonra kafesin doğru yere konması önemlidir. Kafes doğrudan ışığa bakmamalıdır. Ayrıca soğuk sıcak değişimlerinin fazla olduğu yerler tercih edilmemelidir. Sıcaklığın olabildiği kadar sabit bir yere konmasında fayda vardır.

Hemogram nedir? Bilgilerine yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarının Kafes Temizliği Nasıl Yapılır?

Kafes temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Muhabbet kuşları her 15 20 dakikada bir dışkılarlar. Bu nedenle kafesleri çok sık kirlenir. Yem ve su kaplarından da kafes içine bir şeyler sıçrar. Muhabbet kuşlarının temiz bir ortamda yaşaması gerekir. Kafes bu nedenle  her gün temizlenmelidir. Haftada 1 gün de kafes içinin sabunlu suyla temizlenmesi şarttır. Bu şekilde kafes dezenfekte edilmiş olur. Yalnızca kafesin temizlenmesi yetmez. Su ve yem kaplarının da temizlenmesi şarttır. Kafes içine geniş bir su kabı koyarak, kuşların kendilerini temizlemesini sağlayabilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi Nasıl Olur?

Muhabbet Kuşu Ömrü Ne Kadar?

Muhabbet kuşu beslenmesi için fındık, badem, kurutulmuş ceviz, fıstık ve buna benzer kuru yemişler tüketilebilir. Kuşlar armut, elma, bezelye ve havuç gibi besileri de severler. Muhabbet kuşları için piyasada hazır mamalar da satılmaktadır. Hangi mamanın ya da yiyeceğin verileceği kadar miktar da önem taşır. Fazla fazla mama vermek yerine yalnızca o öğün yenecek kadar mama verilmesinde fayda vardır. Mamaların beklemesi böceklerin gelmesine yol açabilir. Muhabbet kuşlarının severek tercih ettikleri besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yenilebilir çiçekler. Meyveli ağaç çiçekleri, hanımeli, gün zambağı, karanfil ve papatya vb.
  • Tam tahıllar ve küçük parçalı besinler. Normal pirinç, ekmek, yulaf, keten, kuskus, horoz ibiği çiçeği vb.
  • Yeşillik ve otlar,
  • Elma, muz, nektarin, kavun, kivi, üzüm, erik, armut, şeftali vb. Meyveler yan besin olarak da verilebilirler.

Hayvanların sağlığından emin olmak için mutlaka belli aralıklarla veterinerin ziyaret edilmesi gerekir. Özellikle üreme dönemi zamanlarında kuşların veteriner gözetiminde tutulması önemlidir. Eğer muhabbet kuşunun davranışlarında ve hareketlerinde herhangi bir problem olduğunu görürseniz, veterinere danışmanız gerekir. Muhabbet kuşlarının kafes içinde rahat ve güvenli yaşaması için sahiplerinin ona ilgi göstermesi gerekir. Kuşlara zarif ve kibar davranmak gerekir.

Muhabbet Kuşlarının Konuşması Mümkün müdür?

Muhabbet kuşu konuşması söz konusu olabilir. Kuşlar pek çok sesi taklit yoluyla çıkarabilirler. Bir iki kelime konuştukları olmuştur. Erkek muhabbet kuşlarının dişilere göre daha çabuk öğrendikleri bu nedenle daha çabuk konuştukları bilinmektedir. Erkek muhabbet kuşlarının kolay ve çabuk konuşması için tek başına bırakılmasında fayda vardır. Muhabbet kuşunuzu konuşturmak istiyorsanız özel eğitim verebilirsiniz. Ancak eğitim sırasında onlara konuşamadıkları için kızmayın. Kuşunuza kızmanız halinde o da size karşı hırçınlaşacaktır. Muhabbet kuşu kelime öğrendiği zaman ödüllerle ödüllendirilebilir.

Bilgisayarda olması gereken programlar hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Ömrü Ne Kadar konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.




Kategori: