Japon kültüründe senpai, bireylerin kendilerinden büyüklere hitap etmekte kullandığı saygı ifadesine denmektedir. Burada sözü geçen büyüklük kavramı, sosyal bir hiyerarşide kişiden daha üstte yer alan bireyler için kullanılmaktadır.

Kişiden daha önde olan, ondan daha uzun süredir o iş kolu ile uğraşan kişilere senpai denmektedir. O konudan daha altta bulunan kişinin kendisi ise bu halde kouhai (düşük rütbeli kişi) olmaktadır.

Japon kültürünün dışında yetişmiş bireylerin anlamasının çok kolay bir kavram olduğu söylenilemez. Zira bu altlık üstlük ilişkisi, kriter almada neyin esas olduğuna göre değişkenlik göstermektedir.

Örnek vermek gerekirse 20 yaşındaki biri için 60 yaşındaki bir büyüğü, ondan yaşça büyüktür ancak aynı yerde işe ya da okula başlamış olmaları durumunda 20 yaşındakinin daha uzun süredir o ortamda bulunması gibi bir durum söz konusu olduğu takdirde asıl rütbeli tarafın yaşı küçük olan kişi olduğu görülecektir. Bu halde yaş bakımından düşünülünce 60 yaşındaki kişi senpai olarak nitelendirilecekken iş bakımından ise 20 yaşındaki kişi senpai olacaktır.

Senpai ne demek konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.

Ayrıca MYK nedir? Hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Genel Bakışla Japon Kültürü

Senpai Ne Demektir?

Japon halkının yapısı sakin, mesafeli, çalışkan ve disiplinlidir. Ülke genelindeki en belirgin sosyal kural ise selamlaşmadır.

Geleneklerine bağlı bir yaşam sürmeleri ile de bilinen Japonlar, uzun bir içe kapanıklık dönemi yaşamış ve 19. Yüzyılda nihayet Batı dünyasına açılmaya başlamıştır. Ancak bu durum belirtildiği üzere geleneklerine olan bağlılıklarını etkilememiştir.

Özel gün ve bayramlarında geleneksel kıyafetleri olan ve kimono adı verilen giysiyi giymeleri de bunun en tipik örneklerindendir. Kimonolar vücudu saran ve bel kısımlarında obi adı verilen kalın bir kuşak ile bağlanılan giysilere denilmektedir. Düğün günlerinde de gelin ve damada giydirilen siyah renkli kimonolar ile sorguçların takılması da adettir. Bu özel günde erkekler, kimonoların üzerine bol paçalı hakama adı verilen pantolonlar ve yine bol bir kalıba sahip olan haori isimli ceketlerini giyerler.

Kimonoların Japon kültürlerindeki yerleri bambaşkadır. Nesilden nesile aktarılan bu geleneksel kıyafetlerin iyi bir şekilde muhafaza edilmesine de bu sebeple büyük önem gösterilmektedir. Bunun yanında takılan obilerin de düzgün şekilde bağlanması oldukça meşakkatli bir iş olduğundan ailedeki kadınların bu yönde özel bir eğitim aldıklarını da belirtmek gerekir.

Japonya’da Eğitim Sistemi

Japonya’daki zorunlu eğitim süresi 9 yıldır. Bu sürenin düzeylere dağılımı ise şöyledir:

  • İlkokul: 6 yıl
  • Ortaokul: 3 yıl

Zorunlu eğitime başlangıçtaki yaş 6’dır. Bu da demektir ki 6 yaşına gelen her çocuk ilkokul eğitimine başlamak zorundadır. İlkokuldaki eğitim süreci çoğunlukla aktif katılımlı şekilde işlenmektedir. Yani öğretmen tarafından sorulan sorular öğrencilerin cevap verdiği bir işleyiş vardır. Bununla beraber gezi, etkinlikler ve projeler ile de öğrenim süreci etkin bir hale sokulmaya çalışılır. Bunun yanında laboratuvar derslerinin de müfredatta önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenledir ki fen laboratuvarları, Japon okullarında oldukça aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

İlkokul düzeyindeki okullarda temizlik görevlilerinin de bulunmadığı bilinmektedir. Buradaki hijyeni sağlamak bizzat çocukların görevidir. Bu yolla çocuklardaki sorumluluk ve temizlik bilincinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Hijyen kurallarını uygulamak için ise okula sokak ayakkabısı ile girilmesi yasaktır.

Görüldüğü gibi çekirdekten itibaren disipline bir profil yetiştirmek hedeflenmektedir. Çocukları hem kişisel hem de akademik anlamda bilinçlendirmek ise Japon eğitim sistemindeki en önemli unsurlardandır.

Hermeneutik nedir? Ayrıntılara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Japonya’da Mimari

Senpai Ne Demektir?

Japonya, dünya genelinde tapınaklarının eşsiz mimarisi ile bilinmektedir. Japon mimarisi her ne kadar ilk başlarda Çin yapılarından ve kültüründen etkilenmiş olsa da zamanla kendine özel bir çizgi içerisinde ilerlemeyi başarmıştır.

Özellikle Tokyo gibi metropolize olmuş şehirlerde yüksek gökdelenlere, elektronik ve dünyaca ünlü mağazaların birbirinden farklı dizaynlarına rastlansa da geleneklerine bağlılığıyla bilinen Japon kültürüne ait pek çok yapının da varlığı bilinmektedir. Bahsi geçen yerel dokulara özgü mimari örneklerine ise şu yapılarda rastlamak mümkündür:

  • Himeji ve Matsumoto Kaleleri
  • Kinkaku-ji Tapınağı (Altın Tapınak)
  • Kanazawa’daki Samuray Evleri
  • Todaiji Tapınağı
  • Kamakura’daki Buddha Heykeli
  • Fushimi Inari (Şinto Türbesi)

Japon Bahçeleri

Japonya kültürü denildiğinde ilk akla gelen yapılardan biri de Japon çiçeği olarak da bilinen sakuralardan meydana gelen muazzam güzellikteki Japon bahçeleridir. Öyle ki bu çiçekler, ülkeye dair sembollerden biri haline gelmiştir ve pek çok dünyaca ünlü parfüm markası tarafından da parfüm üretiminde kullanılmaktadır.

Japon çiçekleri ünlü parklardan biri olan Ueno Parkı’nda yaklaşık 9,000 kiraz ağacının bulunduğu bilinmektedir. Bunun yanında Kanazawa’da yer alan Kenroku-tr’ de ülekeki en eski ve en güzel bahçeler arasında yer almaktadır.

Japonya’ya gidecek olanların mutlaka görmesi gereken bu doğal güzellikler ülkenin daha pek çok yerinde konumlandırılmıştır ve yüzlerce canlıya da ev sahipliği yapmaktadır.

Bauhaus Akımı hakkında detayları da inceleyebilirsiniz.

Geleneksel Japon Kuralları

Başlangıçta bahsedilen senpai sözcüğünün saygı ifadesi belirtmesi gibi daha pek çok yalnızca Japon kültürüne özgü adetler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şöyle sıralanmaktadır:

  • Japon kültüründe misafirliğe gidildiğinde ayakkabıların çıkarılması beklenir.
  • Çiğ at eti yemek, Japonya’daki popüler ögelerden biridir.
  • Yürürken bir şeyler yiyip içmek ayıp karşılanır.
  • Toplu taşıma araçlarında yüksek sesle konuşmamalıdır.
  • Ulusal sporları sumadır.
  • Geyşa kültürü hala deva etmektedir ve ilk geyşaların erkekler olduğu bilinmektedir.
  • Origami (kağıt katlama) sanatı ve ikebana gibi çiçek düzenleme sanatlarına ilgi oldukça fazladır.

 

Senpai Ne Demek Konusuyla Alakalı Merak Edilenler

Kouhai ne demek?

Senpainin tam zıttıdır. Düşük rütbeli kişilere hitap edilme şeklidir.

Sensei ne demektir?

Sensei, “öğretmen, usta” anlamına gelmektedir. Özellikle akademisyen, doktor ve avukatlar için kullanıldığı görülmektedir.




Kategori: