teleskop

Uzaydan gelen radyasyonu görüntüye çeviren, uzaktaki cisimleri yakınlaştıran ve topladığı ışık ile görünmeyen gök cisimlerini görmemizi sağlayan, bu sayede gökyüzünü izlemeye imkan veren ve belki de insanoğlunun en önemli icatlarından olan aletlere genel olarak teleskop adı veriliyor. Teleskopların rasathaneler için üretilen üstün özellikli modellerinin yanı sıra amatör gözlemciler ve astronomlar tarafından kullanılan daha basit çeşitleri de bulunuyor.

Eğer genel olarak astronomi ve gözlemcilik ile ilgileniyorsanız ilerleyen aşamalarda mutlaka bir teleskoba ihtiyacınız olacaktır. Eğer gözlemciliğe yeni başladıysanız, giriş seviyesindeki teleskoplar ile bazı gök cisimlerini görebilirsiniz. Ancak daha kapsamlı gözlem yapmak için hangi aparatlara ihtiyaç duyacağınızı iyice araştırıp neleri gözlemlemek istediğinizi belirlemelisiniz. Astronomi hakkında daha fazla bilgi edinmek için Astronomi Nedir? Ne İşe Yarar? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Genelde astronomi ve gözleme öncelikle çıplak göz, ardından ise dürbün ile başlanması ve son aşamada teleskop kullanılması önerilir. Gök gözlemciliğine yeni başlayanlar hangi modeli alması gerektiğine karar vermekte genellikle zorlanırlar.

İlk kez teleskop alacak meraklı amatörler ve nispeten daha profesyonel gözlemciler için satın alma sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiğini ve en iyi teleskop markalarını yazımızda derledik.

 

 

 

Teleskop Çeşitleri

cesitler

Gerek profesyonellerin, gerekse gökyüzünü izlemeye yeni başlayan kişilerin kullanmayı seçtiği cihazlar temel olarak 3’e ayrılıyorlar.

 

  • Mercekli (Refraktör) Teleskop: Teleskop denildiğinde hemen herkesin aklına ilk olarak mercekli (refraktör) modeller gelmektedir. Bu cihazlar öndeki mercekten ışığı alıyor ve doğrudan sizin baktığınız göze (oküler) iletiyor. Mercekli tipteki cihazların en büyük avantajlarından biri bakım ve ayar gerektirmemesi, ayrıca tamamen kapalı oldukları için hava akımları, toz gibi çevresel faktörlerden etkilenmiyor. Ayrıca mercekli cihazlar ışığı doğrudan ilettiği için de görüntüler net ve parlak bir biçimde görünür.

 

  • Aynalı (Reflektör) Teleskop: Aynalı cihazların diğerinden farkı, ışığı aldıktan sonra bir aynada toplayarak baktığınız noktaya (oküler) iletmesi. Bu tip ürünler genellikle Newton tipi olarak da biliniyor. Nispeten daha ucuz seçenekler arasında yer alan aynalı teleskoplar, mercek yerine ayna kullanarak aynı sonucu elde etmek üzere tasarlanmışlardır. Bu tip cihazlarda oküler teleskobun üzerinde yer aldığından mercekli alternatiflere kıyasla kullanımı daha kolaydır. Ayrıca aynalı cihazlarda merceklilerde olduğu gibi renkler de dağılmadığı için daha net ve güzel görüntüler elde edilebilmektedir.

 

  • Apokromatik Teleskop: Dizayn olarak mercekli yapı kullanan apokromatik tip cihazlarda renk dağılımlarını önlemek ve kontrastı iyileştirmek için ek optikler kullanılması önerilmektedir. Bu optikler kullanıldığında elde edilen mükemmel görüntüler sayesinde apokromatik cihazlar profesyonel fotoğrafçılık için en ideal ürünlerdir.

 

 

 

Teleskop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

alirken 1

Teleskop almaya karar vermeden önce ihtiyacınızı ve amacınızı net bir şekilde belirlemelisiniz. Amacınızın gezegenleri görmek ya da gök cisimlerini gözlemlemek olması arasında dağlar kadar fark vardır. Diğer yandan internette gördüğünüz çarpıcı ve net fotoğraflara, ev tipi teleskoplarla özel optikler ve aletler kullanmadan ulaşamayacağınızı da belirtelim.

Evde kullanım için uygun görülen teleskop çeşitleri yukarıda bahsettiğimiz üzere reflektör (aynalı) ve refraktör (mercekli) teleskoplardır. Gökteki cisimleri incelemek için ideal olan bu teleskoplar aynı zamanda fiyat açısından da daha uygundur.

 

 

 

En İyi Teleskop Markaları

 

 

1) Bushman 70-400

bushman

Mercekli türdeki teleskobun ayna ayarı gibi ince ayarlar yapmanızı gerektirmiyor oluşu sayesinde oldukça kolay bir kullanımı var.

400 mm odak uzunluğu ile ideal yakınlaştırma sağlayan cihaz 70 mm optik açıklığa sahip. Marka, bu ürünle Ay üzerinde çıplak gözle görülemeyen kraterleri ve hatta bazı nebulaları (bulutsu) dahi gözlemleyebileceğinizi iddia ediyor.

 

 

2) Celestron PowerSeeker 50AZ

Celestron PowerSeeker 50AZ

Listemizde yer verdiğimiz bir diğer amatör dostu mercekli teleskop çeşidi olan Celestron PowerSeeker 50AZ modeli, 50 mm çaplı iki adet refraktör (mercek) bulunduruyor.

Ayrıca 600 mm odak uzunluğuna sahip olan cihaz 2,72 kg ağırlığında. Karasal gözlemler yapıyorsanız veya daha kolay taşıyabileceğiniz bir teleskop istiyorsanız benzer özelliklerde daha hafif olan modeller için listemizin devamına bakabilirsiniz.

 

 

3) Meade Adventure Scope 60

Meade Adventure Scope 60

Listemize yine mercekli bir teleskop olan Meade Adventure Scope 60 ile devam ediyoruz. 60 mm’lik merceğe sahip olan ürün, gökyüzü tutkunları için en çok önerilen cihazlardan biri.

1,3 kg ağırlığı ile oldukça hafif olan ürün taşınabilirliği açısından hem gökyüzü hem de karasal gözlem için uygun. Cihaz kolay kullanım için yanında tripodu ile birlikte geliyor. 20x ila 60x aralığında yakınlaştırma kapasitesi bulunan teleskobun odak uzunluğu ise 360 mm’dir.

 

 

4) Celestron Travel Scope 70

Celestron Travel Scope 70

Mercekli tip olan Celestron Travel, 70 mm’lik merceğe ve 400 mm odak uzunluğuna sahip.

1,5 kilogram ağırlığındaki cihaz, beraberinde gönderilen taşıma çantası ve tripod ile mobilite açısından kullanıcılara zorluk çıkarmayan modellerden.

 

 

5) Meade Infinity 50

Meade Infinity 50

500 mm mercek çapı ile gözlem yapmaya yeni başlayanlar için uygun modellerden biri olan Meade Infinity hem kara hem de gökyüzü gözlemleri için ideal çok yönlü cihazlardan biridir.

Ürün sadece 1,3 kg ağırlığında olduğundan kolaylıkla taşınabilir veya yeri değiştirilebilir. Ayrıca düzeltici prizması sayesinde doğa veya kuş gözlemciliği yapanlar için de harika bir cihaz.

 

 

6) Vixen Star Pal 50L

Vixen Star Pal 50L Teleskop

Japon menşei olan Vixen, teleskoplarının yanı sıra dürbünleri ile de kalitesini ispatlamış başarılı markalardan biri. Star Pal 50L ise amatör gözlemciler için özel olarak tasarlanmış bir model. Bu sebeple pratik bir kullanım sağlayan cihazın ışık toplama gücü de oldukça yüksektir.

2,5 kg ağırlığındaki ürün ile karasal manzaraları, gökyüzünü ve Ay’ı inceleyebilirsiniz. Ayrıca optik tüpü kolayca hareket ettirilebilir ya da sabitlenebilir.

 

 

7) Zoomex F30070m

Zoomex F30070m Astronomik Teleskop

Listemizdeki en uygun fiyatlı ürünlerden biri olan Zoomex F30070m, hem astronomi meraklıları hem de amatör gözlemciler için iş görür nitelikte ve bütçe dostu bir model.

Her türden gözlem için uygun olan çok yönlü cihaz, nişan dürbünü ile yön tayin etmenizi de kolaylaştırıyor.

 

 

8) Triline F36050M Tripod 90X

Triline F36050M Teleskop Tripod 90X

Uygun fiyatıyla dikkat çeken bir diğer model olan Triline F36050M, meraklı minikler için özel olarak üretilmiş ve gök gözlemciliğinden ziyade karasal gözlem yapmaya daha uygun olan bir cihaz.

Yeni başlayan gözlemciler ve çocuklar için yeterli diyebileceğimiz 50 mm lensinin yanı sıra ay ışığı filtresi, uzağı görebilme, dürbün ayarları ve kolay montaj gibi özellikleri ile oldukça kullanışlı bir ürün.

 

 

9) Konus 7124 Spotting

Konus 7124 Spotting

Gök gözlemciliğine yeni başlayan amatörler için ideal ürünlerden biri olan Konus 7124 mercekli mini teleskobu, dürbünden bir sonraki durak olarak tanımlayabiliriz.

Cihaz 15x ila 40x arasında yakınlaştırma, taşıma çantası, tripod ve lens temizleme bezi ile geliyor. Model ayrıca kompakt yapısıyla taşıma kolaylığı açısından da oldukça seviliyor. Teknik özlelikleri ile birlikte kompakt ve kolay taşınabilir tasarımı sayesinde karasal gözlemler için daha uygundur.

 

 

10) National Geographic Gelişmiş Set 9118300

National Geographic Gelismis Teleskop Ve Mikroskop Seti 9118300

Teleskop ve mikroskoptan oluşan bu set daha çok öğretmenler veya meraklı çocuklar için uygun modellerden.

50 mm’lik mercek çapı ile amatör gözlemciler için ideal olan setin içerisinde 5 adet düzeltici lens, 2 farklı göz merceği, ay filtresi, mikroskop ve mikroskop ekipmanları bulunuyor

Ancak eğer sadece teleskop almak istiyorsanız benzer özelliklerde daha uygun fiyatlı mercekli tipte ürünler bulabilirsiniz.