NASA’dan bugün Türkiye saati ile 17 sularında yapılan açıklamada Big Ben’den 2 kat daha büyük bir göktaşının Dünya’ya doğru hızla hareket ettiği ve çok kısa süre içerisinde Dünya’nın 4.5 milyon kilometre yakınından geçecek olduğu açıklandı.

NASA bu göktaşını izlemeye devam ettiklerini ve göktaşının Dünya’ya çok yakından geçecek olmasına rağmen Dünya’ya çarpmayacak olduğunu açıkladı. Big Ben’in 2 Katı Büyüklükte Göktaşı Dünya’ya Doğru Hızla Geliyor!

Binlerce göktaşı tarihte Dünya’ya çok yakın mesafeden geçti ve bu göktaşları tarihte tahminen sadece 1 kez dinozorlar döneminde Dünya’ya çarpmıştı.

4.5 milyon kilometre çok yakın sayılıyor

Normalde 4.5 milyon kilometre çok uzak bir mesafe olmasına rağmen astronomik rakamlardan söz edildiği zaman 200 metre büyüklükte olan bu göktaşı için ‘çok yakın’ mesafe olarak açıklanıyor. Bu göktaşının Dünya’ya çarpmasının ancak farklı bir yönden ve nedenden dolayı göktaşının yönünü değiştirmesi durumunda mümkün olacağı biliniyor.

Dünya’ya çarpması durumunda nükleer bir etki yaratacak olan bu kadar büyük bir göktaşının hızının çok hızlı olmasına bağlı olarak insan ırkını yok etmese bile büyük bir yıkım yaratabileceğine inanılıyor. Tarihte 2 kilometre büyüklükte olan ‘2009 BH2’ olarak adlandırılan göktaşının Dünya’ya çarpma olasılığı ise %1 altında.

Olası durumda ABD devreye girebilir

Dünya’ya bir göktaşı çarpacak olsa NASA bunu bilebilecek tek yetkili kurum. Bu kurum ABD’de aktif olarak göktaşlarını izlemekle kalmıyor, aksine Dünya’ya olası bir göktaşı çarpacak olursa nükleer füzelerin kullanılması konusunda Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon ile işbirliği yapabilecek yetkilere sahip.

Olası bir göktaşı Dünya’ya çarpacak olsa ilk olarak NASA tarafından ABD Başkanı bilgilendirilmek zorunda. ABD Başkanı’na sunulacak olan seçenekler arasında en büyük ve en önemli seçenek göktaşının Dünya’ya çarpmadan önce nükleer füzeler ile vurularak parçalanması.Big Ben’in 2 Katı Büyüklükte Göktaşı Dünya’ya Doğru Hızla Geliyor!

ABD Başkanı bu seçeneği zaten kabul etmek zorunda kalacağı için NASA ve Pentagon bu konuda harekete geçiyor.

Daha önce böyle bir senaryo olmadı ancak olası senaryolara karşı ABD’nin kurumlarının hazır olduğu biliniyor.

Bir göktaşını hangi ülke durdurabilir?

Bir göktaşı çarpacak olursa bunu görebilecek ve durdurabilecek olan tek ülke olarak ABD gösteriliyor. ABD dışında Rusya’nın nükleer füzelerinin olduğu ancak göktaşlarını izlemek ve olası önlemler almak devreye girince Rusya’nın asla bu konuda başarılı olamayabileceği beklenmekte.

ABD’nin bile göktaşını %100 durdurmaya gücü yetmeyebilir. 7.000 tane nükleer füzeden onlarcası uzayda kullanılmak için üretilmedi ve çok uzağa fırlatılabilecek füze rampaları olsa bile uzayda füzelerin nasıl hareket edeceği bilinmiyor. Uzaya fırlatılacak nükleer füzenin Dünya’ya geri düşmesinin mümkün olabileceği bile ihtimal dahilinde tutuluyor.Big Ben’in 2 Katı Büyüklükte Göktaşı Dünya’ya Doğru Hızla Geliyor!

Yine de olası bir durumda zaten insanlık yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalacağı için ABD’nin ve diğer ülkelerin ortak olarak çalışarak bir göktaşını kısa süre içerisinde durdurması ve çarpma öncesi paramparça etmesi mümkün.

*Göktaşının çok büyük olması durumunda nükleer füzelerin yetersiz kalabileceği ihtimaller dahilinde tutuluyor.




Kategori: