İçindekiler
Dünyanın En Büyük Ekonomileri
Dünya ekonomisi 80 trilyon doların üzerinde ve toplam rakam 80 trilyon doların üzerinde olmasına rağmen bu paranın büyük kısmını bir grup ülke kontrol ediyor. Her geçen gün daha fazla gelişen ekonomiler ortaya çıkarken, özellikle bazı gelişmeye devam eden ülkelerin ekonomileri ise günden güne eriyor.
Dünyanın en güçlü ekonomileri dendiği zaman Türkiye ekonomisinin bu ülkeler arasında yer alıp almadığını da bu içeriğimizde öğrenmek mümkün olacak. İşte karşınızda Dünyanın En Büyük Ekonomileri.
1 – Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) bir ülkenin ekonomik olarak ne kadar sağlıklı ve güçlü olduğunun en önemli göstergesidir. ABD’nin 2020 yılında nominal GSYİH toplamının 21 trilyon doları aşmış olduğu bilinmektedir. Bu oranıyla ABD’nin dünya ekonomisi için son derece en önemli ülke olduğu da açıkça anlaşılmaktadır.
ABD’nin dünyanın en büyük ekonomisi olmasının ülkeye getirdiği çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Ancak aynı zamanda bazı yasal tedbirlerin alınması konusunda da Washington yönetimini özellikle harekete geçirmektedir. ABD ekonomisinin petrol ve doğalgazdan gelen paralardan büyük kazanç elde ettiği biliniyor olsa da, dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi olan ABD aynı zamanda üretim alanında da tüm dünyada en çok üretim yapan ve satış yapan ülke konumunda ilk sıralardadır.
ABD’de üretilen ürünler katma değerli ürünler ve yüksek teknoloji ürünlerden oluştuğu için özellikle ülkenin kasasına her yıl trilyonlarca dolar değerinde para girmektedir. Bunu sağlarken aynı zamanda ABD yönetiminin vatandaşlara gelir dağılımı konusunda dikkatli hareket etmesi, asgari maaşlar konusunda çok sert kurallar uyguluyor olması da önemli görülmektedir.
2 – Çin
Çin veya Çin Halk Cumhuriyeti adıyla bilinen ülke 2019 yılında 9.2 trilyon dolar GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) ile dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında 2. sırada yer almaktadır. Çin Merkez Bankası bugün kasasında rezerv olarak 3 trilyon dolardan daha fazla döviz tutmakta olup ülkenin her geçen gün üretim alanında daha hızlı çalıştığı ve bu çalışmalar sayesinde çok büyük üretimden gelen kazanç elde ettiği bilinmektedir.
Pekin yönetimi son yıllarda ABD yönetiminin yaptırımlarına maruz kalmasına rağmen 2020 yılında yaşanan corona virüsü pandemisi döneminde bile ekonomik olarak sorunları birçok ülkeye oranla daha az ve daha kısmi bir şekilde yaşamıştır.
Çin’in en büyük ekonomik kazancı seri üretimden elde ettiği kazanç iken, aynı zamanda ülke dünyanın fakir ve demokratik skoru pek iyi olmayan ülkelere çok yüksek faizlerle kredi vermesi ve bu kredilerden yüksek gelir elde etmesi ile de tanınmaktadır. Ancak bu krediler ülke ekonomisinde %8’den daha az yer kaplamaktadır.
3 – Japonya
Dünyanın en büyük ekonomileri listesinde 3.sırada Japonya var. GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) 5,2 trilyon dolar rakamla listemizin 3. sırasında yer alıyor. Ülke her geçen gün daha fazla kazanç elde ederken, aynı zamanda Japonya ekonomisinin bu kadar güçlü olmasının ardında ABD ile girdiği savaşı kaybetmesinin ardından üretime geçmesi ve büyük oranda üretimdene elde ettiği kazançlar geliyor. Japonya başta iklimlendirme sistemleri, mobil teknolojiler ve ara parçalar gibi ürünler olmak üzere otomobil üretimi konusunda da Toyoto gibi markaları ile adından söz ettirmektedir.
4 – Almanya
4,2 trilyon dolar nominal GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) değeri ile Almanya listede 4. sırada bulunuyor. Ülke özellikle sanayi alanında yaptığı devasa üretimler ve otomobil alanındaki başarıları ile tanınıyor. Almanya ekonomisi sadece üretimden her yıl trilyonlarca dolar kazanıyor ve Alman hükümeti her yıl tüm dünyada milyarlarca dolarları aşan oranlarda yatırımları arttırmaya devam edeceklerini söylüyor. Ülke Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında en zengin ülke iken, cari fazla vermesi ile de tanınıyor. Cari fazla her zaman ekonomik anlamda çok iyi bir şey olmasa da, özellikle ülkenin borçlanma konusunda çok yüksek kredi skoru olduğu ve en güvenilir ekonomiler arasında olduğu bilinmekte.
5 – İngiltere
Birleşik Krallık veya İngiltere adıyla bilinen ülkede GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) değeri 3,2 trilyon dolardır. Almanya ile arasında biraz farklar olan ülke özellikle finans piyasalarında oldukça aktif olan isimler ile adından söz ettirmektedir. İngiltere’de her yıl üretim alanı başta olmak üzere kazanç getirecek olan sektörlerin sayısı hızla artmaktadır. Bu sektörlerin yıldan yıla artması ise İngiltere’nin daha zengin bir ekonomi haline gelmesinde olumlu sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Son yıllarda Brexit tartışmalarından sonra ekonomide bazı kırılmalar yaşanacağı iddia edilmiş olsa da, özellikle bugüne kadar geçen süre içerisinde İngiltere’nin Brexit nedeniyle milyarlarca dolarlık para ödemelerine rağmen ekonomik anlamda kayıp yaşamadığı, yaşadığı kayıpların ise ekonomide pek fazla kritik etkilere sebep olmadığı görülmüştür.
İngiltere ekonomisinin ABD başta olmak üzere Avrupa ile yakından ilişkili olduğu da ihracat ve ithalat rakamlarına ve ülkelerine bakıldığında rahatlıkla görülebilmektedir. Ülke finans piyasalarında da çok aktif olduğu için özellikle Türkiye ve dünyada piyasalara müdahale edebilecek güçte çok sayıda yatırımcı barındırdığı iddiaları ile sık sık ülkemizde de gündeme gelmektedir.
6 – Hindistan
Dünyanın en büyük nüfusa sahip 2. ülkesi olarak bilinen Hindistan, son yıllarda özellikle seri üretimden gelen kazançta düşüş yaşama riskleri altında. Ülkede GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) değeri 2,9 trilyon dolar olurken Çin ile yarışan ülkenin eğer ki doğru adımlar atabilir ve geleceğe dönük adımlarında başarı elde edebilirse Çin’i geçebileceğine yönelik uzmanların beklentileri mevcuttur. Çin ekonomisine oranla Hindistan’da daha çok giyim-kıyafet alanında seri üretim yapıldığı bilinmektedir ve Hindistan bu alanlardan her yıl milyarlarca dolar kazanmaktadır. Hindistan ekonomisi için seri üretim son derece önemli olduğu gibi özellikle yazılım sektörünün büyüklüğü ve diğer seri üretim kategorilerinde de yaptığı işlerin son derece önemli ve ülke için en büyük kazanç kaynaklarından olduğu bilinmektedir.
Hindistan’da görevde bulunan mevcut hükümeti kontrol eden Modi hükümetinin son zamanlarda dini adımlar atıyor olması bazı tepkilere sebep olmuş olsa da, ülkede 700 milyondan daha fazla insanın bu zenginliğe rağmen istedikleri gıdalara erişemediği, rahat yaşamlarının olmadığı bilinmektedir. Ülkede para fakir halka gitmek yerine tam tersine daha zengin isimlere ve orta direk insanlara gitmektedir. Ülkede eğitim kalitesinin diğer zengin ülkelere oranla düşük olmasına rağmen zengin bir ülke olabilmesinin sebebi yüksek nüfusa bağlı seri üretimden kaynaklandığı yönünde eleştirilere sebep olmuştur.
7 – Fransa
2,9 trilyon dolar GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) değeri ile yine Fransa dünyanın en güçlü ekonomileri listesi arasında 7. sırada yer almaktadır. Fransa ekonomisinin %70’i üretimden gelen değerdir ve ülke büyük bir üretim ülkesi olarak bilinmektedir. Özellikle bazı markaların ülke ekonomisine çok ciddi katkıları olduğu bilinirken, her geçen gün daha fazla büyüyen bir ekonomi olan Fransa’nın aynı zamanda gelir dağılımı konusunda adaletsiz kararlar alması nedeniyle halk Macron hükümetini zaman zaman protesto etmektedir.
8 – Brezilya
2,0 trilyon dolar GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) değeri ile listenin 8. sırasında olan Güney Amerika ülkesi 180 milyonu aşan nüfusu ile adından söz ettirmektedir.
9 – İtalya
2,0 trilyon dolar GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) değeri ile yine listenin 9. sırasında bulunan İtalya özellikle dev markalar ve otomobil markaları ile güçlü ekonomiler arasındadır. Aynı zamanda ülkede giyim sektörü büyük kazanç kaynağı olup gıda alanında da başarılı kazanç elde eden ülkeler arasında yer almaktadır.
10 – Kanada
Kanada ekonomisi 1,8 trilyon GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) değeriyle adından listenin 10. sırasında yer alırken 32 milyon nüfusu ile büyük ekonomiler arasındadır.
Dünyanın En Büyük Ekonomileri listesi ile ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz!