İnternetin hayatımızda olmadığını düşünelim. Acaba neler olurdu? İnternetsiz nasıl yaşayabilirdik? Bu konuda daha önce yapılmış bazı çalışmalar var ancak net olarak internet olmasaydı neler olurdu bunu henüz pek fazla düşünmek istemeyen bir varlığız, insanız. İnsanlar internet olmadan 1950, 1980 ve 1990 yıllarında (bazı devlet kurumlarında o dönemde internet vardı ama yaygın değildi ve aktif olarak kullanılmıyordu) internet hayatımızda yoktu. 1985 yılında bulunan internet 1990’da ise kullanılmaya başlandı ancak Türkiye’de aktif kullanımı 1999 yılı ve sonrası başladı.

Bugün hastaneden randevu alırken interneti kullanıyoruz, hastanede yapılan işlemler internet sayesinde yapılıyor, hastalara ait bilgiler internet üzerinden devlet ve özel hastanelerde kayıt altına alınıyor. Her biri insanların tüm bilgilerini internet üzerinden kayıt altına alırken, geçmişte Türkiye’de devlet dairelerinde sistemlerin çökmesine sebep olan da zaten bu sorunlara dayanıyor. Hala bile Türkiye’de bazı devlet kurumlarında sistemlerin çökmesi sorunu yaşanıyor. Aslında bu durumda internet çökmüyor, sunucular çöküyor veya buna bağlı sebeplerden dolayı internet erişimi olmadığından dolayı ”sistem çöktü” denilebiliyor.

İnternet öncesinde insanlar birisini görüntülü arayamazdı. Herkes sesli aramalar yapabilir ama görüntülü aramalar yaparak başkalarını göremezdi. Gelecekte cep telefonları üzerinden koku gönderilmesinin mümkün olabileceğini iddia edenlere inanmayanlar geçmişte görüntülü aramaya da inanmayanların devamı niteliğinde.

Her Şey Geç Olurdu!

Ya İnternet Olmasaydı?

Her şey bir www ile doğdu. İnsanlar internet olmadığında her şeye daha zor ulaşıyordu. Akşam saatlerinde dışarıdan yemek getirmek mümkündü ancak bu çok zordu ve telefonla sipariş vermek daha uzun sürüyor, ürünü bilemiyor veya fiyatı hakkında yeterli bilgi edinilemiyordu. Artık sadece tek bir internet bağlantısı sayesinde tüm bu sorunlar çözülebiliyor ve insanlar istediklerine kısa süre içerisinde erişebiliyorlar.

Devlet Kurumları Hızlı Çalışamazdı

Ya İnternet Olmasaydı?

Bugün bile dünyada devlet kurumları yavaş çalışıyor. İnternet sayesinde bu biraz daha hızlandı ancak yeterli değil. İnternet öncesinde bazı bilgiler kayıt altına alınamamıştı ve bu sebeple olası bir yangın durumlarında dosyalar hasar görebiliyor ve bu dosyalara tekrar erişmek mümkün olmadığından milyonlarca dolarlık söz konusu kayıplar yaşanabiliyordu.

Dil Öğrenmek Kolay Olmazdı

Ya İnternet Olmasaydı?

Eskiden yabancı dil öğrenmek daha zordu. İnsanlar rahatlarını bozup günlerde, aylarca dil kurslarına gitmek zorunda kalıyor ve daha yüksek fiyatlar ödüyordu. Bir markadan şikayet varsa veya dolandırıcılık eylemini bildirmek isterse bunu yapabilmek mümkün olmuyordu. Gerçi internet çıktı çıkalı dolandırıcılık daha fazla arttı ama en azından giderek gelişen toplumlar dolandırıcılığı önlemek için sürekli farklı ve yeni çalışmalar düzenliyorlar.

Tıp Ve Diğer Sektörler Gelişemezdi

Ya İnternet Olmasaydı?

Eğer ki bugün internet varsa sağlık var. İnternet sayesinde tıp ve teknoloji daha fazla gelişti, rekabet ortamı daha iyi oldu ve insanlar bu sayede hastane ve doktor arayışlarını da internet üzerinden yapar duruma ve daha kolay bilgi birikimi elde edebildi. Tıp dışında demokrasi, eğitim, adalet konusunda da internetin bu sektörler üzerinde gelişmeye çok fazla katkıları oldu. Bugün bir mahkeme kararının öğrenilebilmesinde internet en etkili araçlar arasında ve bilgi edinme gibi haklarda internet sayesinde çok daha kolay ve hızlı erişilebilir hale geldi.