Katılım Bankası Ne Demek?

Katılım bankası, faizsizlik prensibine göre çalışan, her türlü bankacılık faaliyetini bu prensibe göre yapan bankacılık türüdür. Katılım bankası, kar ve zarara katılma esasına göre fon toplayıp, bu fonları finansal kiralama, ticaret ve ortaklık yöntemleriyle kullandıran bir bankacılık faaliyetidir.

Katılım Sözcüğünün Anlamı

İsimlerindeki “katılım” sözcüğü yapılan bankacılık faaliyetinin kar ve zarara katılma esasına dayalı bir bankacılık olduğunu ifade eder.

Katılım bankaları, tasarruf sahiplerinden topladıkları fonları, ticaret ve sanayide değerlendirerek, meydana gelen kar ya da zararı tasarruf sahipleriyle paylaşır.

Katılım Bankası Modeline İhtiyaç Duyulmasının Nedenleri

Dünya nüfusunun %23’ünün İslam dinine mensup olması ve İslam dininde faizin haram olması ana temelinde insanlardaki faiz hassasiyeti nedeniyle ortaya çıkmış bir modeldir.

Katılım bankası, 1. ve 2. Dünya Savaşlarından sonra dünya genelinde başlayan ekonomik toparlanma ve insanların yavaş yavaş belli tasarruflara sahip olmaya başlamaları, bu tasarrufların değerlendirilmesi ve ihtiyaç duyanların finansal ihtiyaçlarının faizsizlik prensiplerine bağlı kalınarak karşılanması gerekliliği sonucunda ilk etapta 1963 yılında Mısır’da Mit Ghamr Tasarruf Bankası ile başlamış ve nüfusu Müslümanların oluşturduğu diğer ülkelerde de hızla yayılmıştır.

Ülkemizde Katılım Bankacılığın Başlaması

Daha çok dini hassasiyetler nedeniyle muhafazakar kesimlerin ilgi gösterdiği bu sistem ülkemizde ilk olarak Albaraka Türk adıyla 1985 yılında başlamıştır.

Katılım Bankalarının Verdiği Diğer Hizmetler

Tasaruf sahiplerinin mevduatlarının değerlendirilmesi ve ihtiyaç sahiplerinin finansal ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra katılım bankaları, ticari bankalardan mevduatın toplanması, değerlendirilmesi, özel cari hesaplar işletilmesi, teminat mektubu verilmesi, akreditif açılması, çek karnesi verilmesi, ihracat akreditiflerinin ihbar ve teyit edilmesi, çek ve senetlerin tahsile alınması, seyahat çeki verilmesi, döviz alım satım işlemleri, yurtiçi ve yurtdışı havale ve transfer işlemleri, kredi kartları, fatura ödemeleri, sosyal güvenlik ve vergi ödemlerine aracılık edilmesi, alternatif hizmet kanalları gibi hizmetleri sunarlar.

Kategori: