Bir bağırsak paraziti çeşidi olan kıl kurdu, sıklıkla insanlarda görülür ve genellikle yanlış tabir edildiği için, pek çok endişe de ortaya çıkabilir. Peki, genel itibari ile kıl kurdu nedir? Parazitik solucanların etken olduğu kıl kurdu, bağırsaklarda oluşan bir çeşit enfeksiyondur. Pek çok farklı şekilde insanlara bulaşabilen kıl kurdu, ince ve kalın bağırsakta yaşar. Genel anlamda bir parazit olması sebebi ile temiz olunmayan durumlarda ortaya çıkabilir. Peki, kıl kurdu hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Kıl Kurdunun Gelişim ve Oluşum Evresi

İçerisinde bulunduğumuz dönemlerde sık sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan kıl kurdu, bağırsak enfeksiyonu olduğu için, pek çok farklı sebep çerçevesinde bulaşabilir. Bu nedenle kıl kurdunun ne olduğu ve yapısı hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Şimdi sizlere bu konudan bahsedelim.

  • 2-10 yaş aralığındaki çocukları çoğunlukla etkileyen bir bağırsak enfeksiyonudur.
  • Bir yetişkin kıl kurdu, aşağı yukarı 5 ila 10 mm uzunluğunda olabilir.
  • Yetişkin kıl kurtları beyaz ve krem renginde olurlar. Küçük beyaz ipler gibi görünürler.
  • Kıl kurtlarının yaşam süresi ortalama olarak 6 haftadır.
  • Yumurtalarını insan vücudunda anal bölgeye bırakmasına karşın, bu yumurtaları mikroskop dışında görmek imkansızdır.
  • Çok büyük rahatsızlık vermeyen bir enfeksiyondur. Küçük rahatsızlıklar vererek, vücuttan ayrılırlar. Ancak kolay bir şekilde ortaya çıkabilecekleri unutulmamalıdır.

Yukarıda da görüldüğü üzere, kıl kurdu rahatsızlığından mustarip pek çok insan var. Burada dikkat edilmesi gereken konu da, hayvanlardan bu rahatsızlığın bulaşmayacağıdır. Evcil hayvan besleyen kişilerin, bu rahatsızlığın onlardan bulaştığını düşünmesi tamamen yanlıştır.

Kıl Kurdu Neden Olur?

Kıl Kurdu Oluşumu

Enterobius olarak adlandırılan parazitlerin yumurtalarının vücuda solunum yolu ve yutma ile girmesi sonucunda, kıl kurdu oluşumu gerçekleşir. Artık vücuda giren kıl kurtları, burada yumurtlayarak, 6 hafta gibi bir süreç içerisinde yaşarlar. Oluşum süreci ile ilgili olarak aşağıdaki bilgiler çok önemlidir.

  • Kıl kurtları vücuda girdiklerinde, direkt olarak ince bağırsağa yerleşirler ve burada yaşarlar.
  • 1-2 hafta civarında burada yaşadıktan sonra, yetişkin kurtlara dönüşürler ve boyları ortalama olarak 5-10 mm civarında olur.
  • Yetişkin seviyeye gelen dişiler, özellikle gece vakitlerinde kalın bağırsaktan geçerek, anal bölgeye ulaşımı gerçekleştirir.
  • Bu bölgeye, yani anüsün çevresine yoğun bir şekilde yumurtalarını bırakırlar.
  • Yumurtalarını buraya bırakmaları sonucunda, anal veya vajinal bölgede kaşınmalar meydana gelir. Kaşınmaların şiddeti üst seviyeye de çıkabilir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, kıl kurdunun oluşum evresi çok basit olabilir. Bu nedenle temizliğe ve hijyene çok dikkat etmek gerekir. Peki, kıl kurdu nedenleri nelerdir?

Kıl Kurdu Nedenleri

Milyonların mustarip olduğu bir enfeksiyon olan kıl kurdu, pek çok farklı etken neticesinde ortaya çıkabilmektedir. İlk etapta ince bağırsakta yer alan ve yetişkin hale geldiğinde, anal bölgeye kadar inen kıl kurtları, bu sebeple şiddetli bir kaşıntı ve uykusuzluğu ortaya çıkarmaktadır. Peki, hangi nedenler sonucunda kıl kurdu enfeksiyonu ortaya çıkmaktadır?

  • Yiyeceklerin veya nesnelerin üzerinde bulunabilen kıl kurtları, yutma yolu ile insan vücuduna girebilir.
  • Solunum yolu da kıl kurtlarının vücuda giriş noktalarından bir tanesidir.
  • Tuvaletler, banyolar, iç çamaşırları, okul sıraları, yatak örtüleri, havlular ve yiyecekler gibi pek çok yerde kıl kurtları bulunabilir ve yutma ile solunum yolu vasıtasıyla kıl kurtları insan vücuduna girebilmektedir.

Yukarıda da görüldüğü gibi pek çok etken sebebi ile kıl kurtları insan vücuduna girebilir. Peki, kıl kurdu enfeksiyonu ile karşılaştığımızı nasıl anlarız? Belirtileri nelerdir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

Kıl Kurdu Belirtileri

Kıl Kurdu Belirtileri

Kişiler kıl kurdu rahatsızlığı ile karşı karşıya kalıp kalmadıklarını bazı belirtiler ile rahatlıkla anlayabilirler. Peki, bu belirtiler nelerdir?

  • Vajinada meydana gelen akıntılar,
  • Anal veya vajinal bölgede meydana gelen şiddetli kaşıntılar,
  • Karın ağrısı veya mide bulantısı,
  • Anal veya vajinal bölgede kaşıntı olması sebebi ile uykuda oluşan huzursuzluk ve
  • Dışkıda kıl kurtlarının gözle görülür bir şekilde bulunması, kıl kurdu enfeksiyonunun yaşandığının anlaşılması için yeterli olabilir.

Unutulmamalıdır ki tüm sebepler bunlar değildir. Ancak bazı durumlarda kıl kurdu herhangi bir belirti vermeden vücuttan ayrılabilir. Akabinde ise bu tür belirtiler ile karşılaştığınızda mutlaka doktorunuza müracaat etmelisiniz.

Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kıl Kurdu Tedavisi

Enfeksiyon türü olması çerçevesinde düşünüldüğünde, tedavisinin kolay olması ile diğer türlerden ayrılır. Bazı durumlarda kendi kendine bile ortadan kalktığı görülse de, bazı durumlarda tedavi gerekebilir. Kıl kurdu tedavisi için ise aşağıdaki yöntemler izlenir?

  • Gerekli olan ilaç takviyesi (ağızdan alınan ilaçlar) ve
  • 5-6 haftalık bir hijyen planlaması, kıl kurdu enfeksiyonunun tedavisi için yeterli olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bu süreçte hijyen çok önemli bir yere sahiptir.

Kıl kurdu tedavisi için çok büyük yöntemler kullanılmıyor. Çünkü çok büyük bir enfeksiyon değil. Bu nedenle kısa süreli bir ilaç takviyesi ile kıl kurdu rahatsızlığı ortadan kalkabiliyor.

Kıl Kurdu Nasıl Önlenir?

Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız, dokunduğumuz ve etkileşimde olduğumuz alanlardan bulaşan kıl kurtları, bu alanların dikkatle kullanılması sonucunda ortadan kalkabilir. Peki, bu süreçte kıl kurdu enfeksiyonundan uzak kalmak için hangi önlemleri almalıyız?

  • Kaşımamaya Gayret Etmek: Anal bölge şiddetli bir şekilde kaşınacaktır. Ancak kesinlikle kaşımamak sizin için yararlı olacaktır. Çünkü bu şekilde kıl kurdu yumurtaları elinize bulaşabilir. Yara oluşmaması için de kaşımamak en doğrusu olacaktır.
  • El Temizliğine Dikkat Etmek: El temizliği her şeyin başıdır. Ancak kıl kurdu enfeksiyonundan uzak durmak için, el temizliğine ek önem vermek gerekir.
  • Anal Bölgenin Temizlenmesi: Anal bölge kaşıntısı şiddetli olacaktır. Üstelik dişi kıl kurtları yumurtalarını bu bölgeye bıraktıkları için, temizlik çok önemlidir.
  • Çarşaf ve İç Çamaşırı Değişikliği: İç çamaşırlarının ve çarşafların günlük olarak değiştirilmesi, enfeksiyondan kurtulmanın en önemli gerekleri arasında yer almaktadır.

Kıl kurdu enfeksiyonundan kurtulmanın en önemli yolu, yukarıdaki önlemleri almaktır. Ancak mutlaka doktorunuza danışmakta fayda vardır.

2 yaşından küçük çocuklarda görülme olasılığı düşüktür. Bu olasılığın en yüksek olduğu yaş grubu ise, 2-10 yaş aralığıdır. Burada bahsedilen yaş aralığında olan çocukların vücut temizliğinin ailesi tarafından hassas bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.

Bir enfeksiyon çeşidi olan kıl kurdu, oluşumu ile milyonlarca kişiyi rahatsız etmektedir. Bu rahatsızlık çok büyük olmasa da, yaşam enerjisinin düşmemesi için önlemler alınması gerekir. Gerekli önlemler alınırsa, kıl kurdu enfeksiyonundan çok da fazla etkilenilmeyecektir. Bu içeriğimizde ise sizlere kıl kurdu nedir? belirtileri nedir? gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Umarız değerli bilgileri edinmeniz için yardımcı olma şansına erişmişizdir.