Her üç gençten 1’inin çevrimiçi siber tehditler yaşadığını daha önce duydunuz mu? Yoksa ergenlerin ve gençlerin %25’inden çok daha fazlasının cep telefonu ve sosyal medya üzerinden zorlandığı, siber zorbalık olaylarına maruz kaldığını? Maalesef, siber zorbalığa maruz kalan gençlerin yarısından daha fazlası siber zorbalık mağduru olduğunu ailesine veya çevresine söyleyemiyor.

Siber zorbalık gerçekleri…

En çok sosyal medyada görülüyor!

Siber zorbalık en çok sosyal medyada yaşanıyor. Kullanıcılar sosyal medya hesaplarında sürekli olarak siber zorbalık mağduru olma tehdidi ile karşı karşıya bulunuyorlar ve giderek daha fazla sayıda kullanıcının zorbalık mağduru olduğu haberleri yayılıyor.

Türkiye’de en çok ergenler mağdur ediliyor!

Türkiye’de net olarak araştırma yok ancak en çok ergenlerin siber zorbalık mağduru oldukları tahmin ediliyor. Yapılan araştırmalarda da özellikle kız çocuklarına dönük olarak siber zorbalık tehditlerinin giderek daha fazla arttığından, erkek çocuklarında kız çocuklar kadar siber zorbalık mağduru olabildiklerinden söz ediliyor.

Cinsel şantaj birinci sırada geliyor

Sosyal medyada özellikle cinsel yönelim ve cinsel içerik şantajları birinci sırada gelen zorbalık olayları arasında yer alıyor. Bir kişinin LGBT yönelimini farklı mecralara ve ailesine, yakın çevresine yayma zorbalığı günden güne Türkiye’de daha fazla artıyor.

Cezalandırılmıyor!

Siber zorbalık genellikle kullanıcıların mahkemeye başvurmaması, genelde ergen kimselerin maruz kalması nedeniyle cezasız kalıyor. Cezasız kalan bu suç ardından suçlu tarafından daha fazla işleniyor ve çok ciddi boyutlara varabiliyor.

Okullarda da görülüyor

Bir çalışmada, 12-17 yaş arası öğrencilerin yaklaşık %75’inin okulunda geleneksel zorbalık olayı veya olayları yaşadığını göstermiştir ; Öğrencilerin %34’ü özellikle siber zorbalık yaşadıklarını açık bir şekilde ifade etmiştir.

Aileler habersiz kalıyor

Genelde siber zorbalık mağduru olan genç erişkinlerin bile böyle bir siber zorbalığa maruz kaldığı olayı ailelerin bilgisi dışında kalıyor. Çok sayıda genç kız ailesine bu tür olayları açması durumunda olayın büyüyecek olduğunu düşünerek ailesine en ufak bir bilgi vermiyor. Bilgi vermekten kaçınan genç kızların sayıca fazla olduğu tahmin ediliyor.

*Siber zorbalığa maruz kalırsanız en yakın polis karakoluna, eğer ki polis karakolundan yanıt alamazsanız savcılığa başvurun!