Pekin yönetimi birkaç gün önce resmi olarak mobil hat sahiplerinin korunması adına yüz tarama teknolojisi ile doğrulama yapılmasını zorunlu kıldı ve mobil hat şirketleri tarafından vatandaşlar artık yüz tarama verileri alınarak SIM kart ile ilgili işlemlerini yapabilecekler. Bu sayede Pekin en ufak bir durumda mobil hat sahibi kullanıcının bilgisine erişebilecek, hangi sitelere girdiğini görebilecek ve kişisel verilerin gizliliğini iddialara göre eğer doğruysa ihlal edecek.

İnsan hakları karnesi pek iyi olmayan Pekin yönetiminin vatandaşlardan tepki çekse bile asla bir adım geri gitmemeye kararlı olduğu ve halkın bu olaylara tepkisinin yetersiz olması ve Pekin yönetiminden korku duyuluyor olmasının asıl sebepler olduğu iddia ediliyor. ABD ve AB tarafından insan hakları konusunda defaatle defalarca uyarılan Pekin yönetiminin yüz tarama güvenliği konusunda da endişelere yanıt veremediği biliniyor.

Şirketler Depoluyor, Merkezi Hükümete Gönderiyor

Çin Vatandaşlarının Yüz Tarama Verilerini Nasıl Depoluyor?

Şirketler Pekin tarafından zorunlu kılınan verileri önce kendileri depoluyor, ardından ise bu veriler iddialara göre Pekin’e yani merkezi hükümete gönderiliyor. Merkezi hükümet halkın yüz, parmak izi ve diğer verilerini diğer ülkelerdeki örneklerinden biraz daha farklı depoluyor ve parmak izi gibi veriler Pekin yönetiminin siber birimleri tarafından korunuyor. 1 milyardan fazla insanı kontrol etmek, olayları engellemek kolay değil ancak bu kişisel hakların ihlal edilmesini asla haklı kılmıyor.

Pekin İstediğini Bulabilir

Çin Vatandaşlarının Yüz Tarama Verilerini Nasıl Depoluyor?

Çin istediği her vatandaşına anında ulaşabilecek bir güce sahip olmayı istiyor. Ancak bu gücü elde edebilmesi için yüz tarama sistemlerini çok iyi kullanması gerektiğini biliyor ve parmak izinin yeterli bir veri olmadığının ve yeterli bir doğrulama yöntemi olmadığının farkında. Bu da Pekin yönetimini yüz tanıma sistemlerine daha fazla ilgi göstermesine ve daha fazla insanını bu şekilde kontrol altına almasına neden oluyor.

Yüz tanıma Çin için önemli bir teknoloji ve bu teknolojiden yararlanan tek ülke veya tek hükümet Çin’in Pekin yönetimi değil.

Her Yetkili Ulaşamıyor

Çin Vatandaşlarının Yüz Tarama Verilerini Nasıl Depoluyor?

Çin’de merkezi hükümet tarafından kaydedilen yüz tanıma verilerine asla her yetkili ulaşamıyor. Devlet başkanı Xi, tüm verilere ulaşma yetkisine sahip olsa da partisindeki yetkililerin hepsi bu verilerin tamamına ulaşamaz. Verilere ulaşmak büyük bir skandalı doğurabilir ve sadece emniyet güçlerinin bu verileri kontrol etmesi mümkün olabilir. Emniyet güçlerinin de binlerce veri kaydı arasında her veriyi değil, sadece gerekli olan verileri kontrol etmesi mümkün. ABD ve diğer ülkelere bu verilerin ulaşmasını engellemek için Pekin sürekli güvenlik önlemlerini geliştirirken, bu verilere ulaşılması ülke vatandaşları üzerinde büyük bir etki yaratabilir.

Yüz tanıma verilerinin depolanması için özel yöntemleri kullanabilecek güce sahip olan Çin, bu gücü paradan elde ediyor. Ticaret savaşları ve kendisine karşı açılan hiçbir ekonomik savaşı kaybetmiyor, zarar görüyor ancak bu zarar Çin yönetimi için dünya sahnesinde daha fazla güç kaybetmesi ile beraber dünyanın kendi üzerindeki etkisini kısıtlama yolunda atılmış adımlardan bir tanesi olarak kaydediliyor.




Kategori: