Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Covid 19 Hakkında Yanlış Bilgiler ve Şehir Efsaneleri

Covid-19 hakkında birtakım yanlış bilgiler ve spekülasyonlar sosyal medya sayesinde maalesef virüsün kendisinden daha hızlı yayılıyor. İşte hastalık hakkındaki bazı iddialar ve gerçekler…

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 1 – Covid 19 olan herkes şiddetli semptomlar göstermeye başlar ve ölür.

Gerçek: Aslında COVID-19’a yakalanan çoğu insan, muhtemelen hastalığın hafif semptomlarına sahip olacak hatta hiç semptom göstermeyecek ve hastanede tedaviye ihtiyaç duymadan evde iyileşebilecek. Herhangi bir COVID-19 semptomunuz varsa, evde kalın ve tavsiye için SABİM ALO 184 Covid Destek Hattı’nı arayın. Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, göğsünüzde sürekli ağrı veya konuşma ya da hareketlilik kaybı yaşıyorsanız, hemen en yakın sağlık merkezine başvurun.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 2 – Birinin Covid-19 taşıdığını test yapmadan anlamak mümkündür.

Gerçek: COVID-19’a neden olan virüs, semptomlar görülmeden önce bir kişinin vücudunda 14 güne kadar kalabilir ve bazı insanlar hastalığı hiçbir semptomu olmayacak kadar hafif şekilde geçiriyor olabilir.

Yani herhangi bir semptomunuz olmasa bile Covid pozitif olmanız mümkün. Sonuç kesin olarak yalnızca test yaptırılarak anlaşılabilir. Bu nedenle, sağlıklı hissetseler bile herkesin önlemlere tavsiyelerine uyması önemlidir – sosyal mesafe almak, yüz maskesi takmak ve düzenli olarak ellerini yıkamak.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 3 – Covid 19 sadece belirli bir sınıfa bulaşıyor.

Gerçek: COVID-19’un maddi durum, sosyal statü veya farklı sınıfları ayırt etmesi gibi bir şey mümkün olamaz. COVID-19 dünyanın her yerinde tüm ırklarda, yaşlarda ve finansal durumlarda olan insanları etkiledi.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 4 – Covid 19 sadece yaşlı insanları etkiler bu yüzden gençlerin önlem almasına gerek yoktur.

Gerçek: COVID-19 sebep olduğu semptomlardan dolayı yaşlı insanlarda daha tehlikeli olabilirken, bu gençlerin tamamen güvende olduğu anlamına gelmez. Hastalığa yakalananlar arasında semptomları çok ağır geçiren ve hastanede tedavi görmek durumunda kalan gençler de olduğu dünyanın pek çok ülkesinden bildirilmiştir. Bazı insanların neden daha ciddi semptomlar yaşadığını henüz tam olarak anlamamış olsak da, gençlerin obezite, diyabet, kanser veya yüksek tansiyon gibi kronik sağlık sorunları varsa ciddi semptomlar geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu biliyoruz.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 5 – HIV pozitif olan insanlar Covid 19’a yakalanırlarsa daha ağır semptomlar gösterir.

Gerçek: Hala HIV ile yaşayan insanlar için şiddetli COVID-19 geliştirme riskini tam olarak öğrenebilmiş değiliz. Mevcut kanıtlar, HIV ile yaşayan kişilerin riskinin daha yüksek olduğunu; ancak obezite, diyabet, şiddetli astım, kalp veya akciğer sorunları, inme, bunama veya ileri yaş gibi sağlık sorunlarına kıyasla daha az olduğunu göstermektedir.

HIV pozitifseniz, sağlıklı kalmanın en iyi yolu tedavinize devam etmektir. Bu, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasını sağlar, böylece enfeksiyonlarla baş edebilirsiniz. HIV taşıdığınızdan endişe ediyorsanız mutlaka test yaptırın, böylece ihtiyacınız olduğunda tedaviye başlayabilirsiniz.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 6 – Covid aşıları güvenli ve etkili değildir başka amaçlarla üretilmiştir.

Gerçek: Şu anda kullanımda olan COVID-19 aşılarının tümü, güvenli ve etkili olduklarından emin olmak için titiz bir test ve onay prosedüründen geçmiştir. Merak etmeyin kimse beynimize çip takmaya çalışmıyor!

COVID-19 aşı denemelerinin çoğu HIV pozitif insanları içeriyor ve şu ana kadar elde edilen sonuçlar aşıların HIV’li kişiler için güvenli olduğunu gösteriyor.

Çoğu aşıda olduğu gibi, bazı kişiler COVID-19 aşılamasından sonraki günlerde hafif semptomlar yaşayabilir. Bu semptomlar; aşının yapıldığı kolda ağrı, hafif ateş veya genel olarak kendini kötü hissetmek olarak sıralanabilir. Az sayıda insan aşılandıktan sonra alerjik reaksiyon yaşamıştır ancak bu durum çok nadirdir ve güvenle yönetilebilir.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 7 – HIV için antiretroviral tedavide kullanılan ilaçlar COVID-19’a karşı etkilidir.

Gerçek: Şu anda HIV tedavilerinde kullanılan antiretroviral ilaçların COVID-19’u tedavi edebileceğine veya önleyebileceğine dair bir kanıt bulunmamaktadır.

HIV ile yaşıyorsanız, antiretroviral tedavinin COVID-19’a karşı herhangi bir bağışıklık sağladığına dair hiçbir kanıt olmadığından, COVID-19 için genel önlem ve tavsiyelere mutlaka uymanız gerekmektedir.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 8 – Sıtma ilaçları COVID-19’a karşı etkilidir.

Gerçek: Şu anda sıtma ilaçlarının COVID-19’u tedavi edebileceğine veya önleyebileceğine dair hiçbir kanıt yoktur.

COVID-19’a karşı etkili bir tedavi bulmak için ana klinik çalışmaları yapan kurumlar, 2020 yazından itibaren anti-sıtma ilacı olan hidroksiklorokin hakkındaki araştırmasını, bu ilacın insanların ventilasyona ihtiyaç duymasını veya ölmesini engelleyebileceğine, ya da iyileşmelerini hızlandırabileceğine dair hiçbir kanıt bulamadıkları için durdurmuşlardır.

COVID-19’a karşı etkili bir tedavi bulmak için diğer denemeler şu anda devam etmektedir.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 9 – Covid 19 sıcak ve güneşli havalarda yavaş bulaşır.

Gerçek: Hava ne kadar güneşli ve sıcak olursa olsun bu COVID-19’a yakalanma riskinizi azaltmaz. Kendinizi güneşe veya yüksek sıcaklıklara maruz bırakmak COVID-19’u önlemez veya tedavi etmez. Bu nedenle, hava nasıl olursa olsun kendinizi virüsten korumak için resmi tavsiyelere uymalısınız.

Ancak güneş ışığına çıkmak, vücudunuzun bağışıklık sisteminiz için önemli olan D vitaminini  üretmesine yardımcı olduğu için hala iyi bir fikirdir.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 10 – Sıcak içecekler tüketmek Covid 19’u durdurur.

Gerçek: Pandemi döneminde en çok yayılan yanlış bilgilerden biri de hepimizin denk gelmiş olduğu üzere virüsün ilk bulaştığı birkaç gün boğazda kaldığı ve sıcak içeceklerle yayılmadan yok edilebileceği hikayesidir. Böyle bir şey elbette ki söz konusu değildir.

Sizi korona virüsten koruyacak veya hastalığı iyileştirecek herhangi bir sıcak veya soğuk içecek yoktur. COVID-19’a yakalanan çoğu insan hastanede tedavi görmeye gerek kalmadan kendi kendine iyileşir. Parasetamol almak, bol sıvı tüketmek ve yeterince dinlenmek semptomlarınızı azaltmaya yardımcı olabilir.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 11 – Korona virüsten korunmak için elleri, yüzü ve vücudu çok güçlü dezenfektanlarla temizlemek gerekir.

Gerçek: Vücudunuzu temizlemek için güçlü bir dezenfektan kullanmamalısınız. Ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkamak veya üzerlerine alkol bazlı bir dezenfektan sürmek virüsün bulaşmasını önleyecektir. Cildinizde daha güçlü kimyasallar kullanmak tehlikeli olabilir. Asla dezenfektan veya el dezenfektanı içmeyin çünkü bu ciddi hasara neden olabilir.

 

 

Covid19 Hakkında Mitler ve Gerçekler

Mit 12 – Alkol tüketmek Covid-19’u engeller.

Gerçek: Virüsle ilk tanıştığımız aylarda ortaya atılan bu şehir efsanesi maalesef İran başta olmak üzere pek çok ülkede onlarca insanın alkol zehirlenmesinden ölümüne sebep olmuştur.

Alkol içmek COVID-19’u iyileştirmez veya önlemez, hatta alkol almak bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir bile. Yetişkinlerin sağlıklı kalmak için alkol alımlarını sınırlamaları önerilir.

Bazı temizlik ürünlerinde veya el dezenfektanlarında olduğu gibi yüksek mukavemetli etanol içmek çok tehlikeli olabilir. Bu ürünleri tüketmemelisiniz. Sizi COVID-19’dan korumazlar, bu ürünleri içmek sakatlığa veya ölüme neden olabilir.

 

 

Kaynaklar

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-hiv-and-antiretrovirals