Çok fazla sayıda mikrop, bakteri ve virüs her gün hayatımızın içerisinde yer alıyor. Biz onları asla gözle göremezken, onlar ise bizim vücudumuzda bile yer alıyorlar. İnsan vücudunda trilyonlarca bakteri olduğu tahmin edilirken, bu bakterilerin olmaması durumunda ölümle sonuçlanacak olduğu tahmin edilen tuhaf bir durum ortaya çıkıyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yapılan araştırmaya göre corona virüsü adı altında COVID-19 olarak adlandırılan virüsün yüzeylerde 72 saatten daha fazla bile kalabildiği, havada 3 saat boyunca kalabildiği belirtiliyor. Havada aktif olarak kalamadığı ve yere düştüğünden söz edilen virüsün özellikle hava yoluyla bulaşmıyor olsa bile özellikle zeminlere dokunulması durumunda insana bulaşabilecek olduğu biliniyor.

Dışarıdan gelen tüm ürünler dezenfekte edilmeli mi?Dışarıdan Gelen Ürünler Nasıl Sterilize Edilmeli?

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) ve ABD Hastalık Kontrol Ve Önleme Merkezleri (CDC) dışarıdan gelen özellikle riskli ürünlerin derhal dezenfekte edilmesini öneriyor. Poşetlerin üzerine %70 ve üzerinde alkol içeren dezenfektan spreyler sıkılabilecek olduğuna dikkat çeken birçok ABD’li uzmana göre sadece bununla sınırlı kalmamak gerekiyor.

Aynı zamanda eğer ki poşetle gelen ürünün poşeti çöpe atılacak ise poşet dezenfekte edilmiyor ise bile poşetin değdiği tüm zeminler alkol bazlı ürünler ile dezenfekte edilmeli.

CDC’ye göre 72 saatten daha fazla yüzeylerde yaşamaya devam edebilen COVID-19’un bulaşma riskini düşürmek için son derece önemli dezenfekten adımlarına uyulması gerek.

Dışarıdan gelen ürünler nasıl dezenfekte edilmeli?

  • Mümkünse, yiyeceklerinizi üç gün boyunca balkonda bırakmayı deneyin. Eğer ürün bozulacak bir ürünse bunu asla yapmayın.
  • NIH önerisine göre marketten eve sipariş ettiğiniz ürünlerin direkt size teslim edilmesi değil, kapınıza bırakılmasını isteyin. Özellikle bu dönemde Getir, BanaBi gibi uygulamalar bu özelliği uygulamalarına eklemiş durumdalar.
  • Yiyecekleri hemen içeri sokmanız gerekiyorsa – örneğin bozulabilir gıda ürünleri için – olası  kaplardan ve yiyeceklerden bulaşıyı önlemek için mutlaka alkol bazlı dezenfekten spreyler kullanın. Özellikle pişmesi gereken yiyecekleri daha yüksek ısıda biraz daha fazla pişirmeyi deneyin.
  • Poşetleri masa ve tezgaha koymadan önce dezenfekte edin, ardından yine sonrasında tekrar dezenfekte edin.
  • Mümkünse yiyecek poşetlerini kirli olduğunu düşündüğünüz alana koyun ve sadece işiniz bittikten sonra dezenfekte edin.
  • soda şişesi ve benzer paketli ürünleri su ve sabunla yıkayın! Evet, yanlış değil. İçerisine su ve sabun kaçmayacak kola şişesi, soda şişesi, kapalı paket gıdaları su ve sabunla yıkadıktan sonra açın.
  • Tüm meyve ve sebzeleri yıkayın. Meyve ve sebzeleri özellikle paketlenmiş ürünler olarak tercih edin. Daha pahalı olmasına rağmen hem daha iyi kalitede olmaları, hem de virüs riskinin daha az olabileceği gerçeği nedeniyle bu dönemde tüm ürünlerde kapalı paket ürünlere yönelin.
  • Evlerinizde sık kullandığınız alanları da mutlaka alkol bazlı spreyler ve sıvılar ile dezenfekte edin. Aynı zamanda dışarıdan gelen kıyafet ve benzeri ürünleri giymeden hemen önce 60 derece sıcaklıkta veya en az 40 derece sıcaklıkta yıkayın. Makinenizde sterilizasyon özelliği bulunuyorsa bu özelliği daha sık kullanın.



Kategori: