İnsanlar belirli bir saat boyunca uyku uyumak zorundadırlar. Yapılan araştırmalarda her gün ortalama olarak insanların en az 6 saat boyunca uyuması, mümkünse 7 saat uykunun doğru bir tercih olacağı yönünde ifadeler mevcuttur. 9 saatin üzerinde uykunun fiziksel sorunlar yaratma riski olduğu yönünde araştırmalar yapılırken, özellikle de 8 saatten daha fazla yetişkin insanların uyuması önerilmez. Çoğu insan zaten işi olsun veya olmasın 9 saat veya daha fazla uyumaz, vücut uyku süresi boyunca yorgunluğu giderir ve bundan sonra kişi uyumak istese bile uykusu olmaz ve uyumaz.

Bu nedenle özellikle insanların günde kaç saat uyuması gerektiği konusunda uzmanların farklı görüşleri mevcuttur. Bu görüşler arasında özellikle de 7 saat uyuyan bir insanın zaman zaman 4 saat uyuyan insana göre neden daha uykulu hissettiği konusunda olur. Bu sorunun yanıtını uzmanlar kişinin genel olarak uyuduğu ortam, stres ve yatak kalitesi gibi durumların bile etkili olduğu yönünde ifadeler ile yanıtlarlar.

Uykusuz Yaşam

Uykusuz kalarak yaşamak mümkün değil. Ancak araştırmalar gösteriyor ki fareler üzerinde farelerin uyumasına engel olunsa bile aslında farelerin beyinlerinin belirli bir bölümünün öğrenme yetisini uyumuyor olsalar bile uykuları geldiğinde kapattığını, yani farelerin aslında uyumasalar bile beyinlerinin ve diğer organlarının belirli oranda dinlenmesinin mümkün olduğuna işaret ediyor.

Bu durumda araştırmacılar farelerin uyumasına engel olarak uykusuz kalmaları durumunda ölüp ölmeyeceklerini test ederken, ölmedikleri, ancak beyinlerinin bazı bölgelerinin kapandığını ve bir süre boyunca uyumuş kadar olduklarına değindiler.

İnsanlar üzerinde kesin bir araştırma ölüm ve benzer riskler dolayısı ile bilindiği kadarıyla yapılmış değil. Ancak araştırmacılar özellikle de bir insanın uzun saatler boyunca özellikle uyumaması durumunda bazı fiziksel etkiler göreceklerini, bunların baş ağrısı, bilinç sorunları ve halsiz kalma gibi durumlar ile vücutta birçok kötü etkiler yaratabilecek olduğuna değiniyorlar.

Bir insanın uyumamasının mümkün olmayacağını, bir süre sonra bayılabileceğini dile getiren uzmanlar bu durumda kişinin yaşam desteğine bağlanmasının bile gerekli olabileceğinden söz etmekteler.

*İnsanlar üzerinde deneyler bu konuda yapılmadığı için kesin sonucu asla bilemeyeceğiz.




Kategori:

Etiketler: