Jammer uygulamasının tanımı sinyal karıştırıcı, sinyal boğucu cihazlar kullanılarak frekans ayarlarının karıştırılması olarak yapılır. Alıcı ve verici sistem arasındaki iletişimi bozar. Alıcının hassas olduğu aralıkta yüksek sinyal göndererek alıcının sağırlaşmasını sağlar. Jammer sözcüğü, İngilizce kökenli olup karıştırıcı veya bozucu anlamlarında kullanılır. Jammer uygulaması alıcı cihazları hedefleyerek yayınları bloke eder. Telsiz, bilgisayar, GSM vb. alıcıların algılarını bozmada yaygın olarak kullanılır.

Jammer Uygulaması Nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.

Jammer Uygulamasının Çeşitleri Nelerdir?

Jammer Uygulaması Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Jammer uygulamasının türlerinin neler olduğu kullanım alanlarına göre belirlenir. Jammer çeşitleri şunlardır:

  • Cezaevi Jammer
  • Askeri Jammer
  • Cami Jammer
  • Portatif Jammer
  • GSM Sinyal Kesici
  • GPS Sinyal Kesici
  • Drona Jammer
  • Wi-Fi Jammer
  • Sabit Jammer
  • Radyo(RF) Jammer
  • VİP Sinyal Kesici
  • Bluetooth Sinyal Kesici
  • Full Bant Jammer
  • Lo-Fi/UHF/VHF Sinyal Kesici
  • Araç Jammer

Ayrıca GPU ölçekleme nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Jammer Uygulaması Nasıl Çalışır?

Jammer uygulamasının çalışma şekli yüksek sesteki bir gürültüyle aynı mantığa sahiptir. Çalışma prensibi, alıcı cihazda duyarlılık ve seçicilikten yararlanmaktır. Cihazlar, frekans ayarlarını bozmak istedikleri yayınlara dijital olarak gürültü gönderir. Gürültü, bozulması amaçlanan yayınla aynı frekansa sahip olmalıdır. Sinyali bloke edilen ve devre dışı bırakılan cihaz işlemez hale gelir.  Elektromanyetik, ses veya dalga yolluyla sinyallerin taşınması sağlanabilir. Örnek verilecek olursa:

Cep telefonunun sinyali bozulmak istendiğinde cep telefonuyla aynı frekansa sahip güçlü bir sinyal gönderilir. İki sinyal birbiriyle çatışacağı için cep telefonu çalışamaz hale gelir.  Bazı durumlarda cep telefonu kendi gücünü arttırmaya yönelik tasarlanmıştır. Jammer uygulamasının olası bir güç arttırma durumunda bunu algılaması gerekir. Alıcının gücünü tekrar algıladıktan sonra  kendi güç ayarını yapabilir.

Jammer İle İlgili Video Anlatımı

Jammer Uygulaması Nedir konusuyla ilgili bilgilendirici bir video.

Jammer Uygulaması Hangi Amaçla Kullanılır?

Jammer uygulamasının kullanılma amacı günümüzde toplu sınavlarda kopyayı engellemek için olmaktadır. Aynı zamanda kişilerin toplu ortamlarda yüksek sesle televizyon veya radyo dinlemelerini engellemek gibi amaçlar da bulunur. Üst teknolojiyle üretilmiş cihazlar daha fazla frekansı engellerken daha alt teknolojiyle üretilenler belli aralıktaki frekansları önler.

Günümüzdeki uygulamalar arasında üniversite, okul ve ülke çaplı sınavlarda kopya girişimlerini engellemeye yöneliktir. Aynı zamanda cep telefonlarının engellenerek derslerin daha etkin dinlenmesi gibi amaçlar için kullanılmaktadır.

CSV dosyası nedir? Detaylarını da inceleyebilirsiniz.

Jammer Uygulamasının Kullanım Alanları

Jammer uygulamasının kullanıldığı yerler genellikle cep telefonu kullanımının sakıncalı görüldüğü ve kısıtlanmak istendiği alanlardır. Jammer uygulaması için kanunlar ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Kişisel amaçlar için yasaklanırken askeri veya devlet işlerinde kullanılabilir. Jammer kullanılan alanlar şu şekilde sıralanır:

  • Sinema veya konser alanları cep telefonunu engelleme,
  • Cami gibi ibadet edilen yerlerde telefonun önlenmesi,
  • Mikrofonlarda sinyal engelleme,
  • Toplantı veya konferanslarda mobil cihazları önleme,
  • Fabrika, işyerleri, okul ve ders işlenen yerlerdeki cihazları engelleme,
  • Uzaktan kumandalı bomba patlatmaları engelleme,
  • Teröristlerin veya suçluların birbiriyle iletişimi kesme,
  • Tesislerin kimyasal depolama alanlarının korunması,
  • Güvenlik kameralarını engelleme.

Portatif Jammer Uygulaması

Taşınabilir jammer uygulaması küçük ölçekli alanlar için kullanılır. Kişisel veya araçta kullanım açısından tercih edilen türlerdendir. Genellikle 5-100 metrekare arasında etki alanına sahiptir. Telefon sinyallerini 4.5G de dahil olmak üzere bozmaya yarar. Çantada, elde ya da araba taşınabildiği için kullanımı pratiktir.

Jammer Uygulamasının Etki Alanı Nedir?

Jammer Uygulaması Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Jammer uygulamasının etki ettiği alan baz istasyonlarının konumuna göre değişir. Düşük güce sahip olan jammerların etki alanı 9 metrelik yarıçap olarak belirlenmiştir. Yüksek güce sahip olanlar daha fazla alana etki ederek sinyalleşmeyi engelleyebilir. Jammer uygulamasının menzil gücü ve konumu etki alanı oluşturmasında önem taşır. Cep telefonları jammer uygulamasının en sık kullanıldığı alandır. Genellikle radyo sinyallerini kullanarak çalışır. Cep telefonunda haberleşme sağlanması için baz istasyonlarından sinyal alınması gerekir. Telefonla hareket halinde ilerleyen birisi farklı baz istasyonuna geçmiş olabilir. Jammer, etki alanı içerisinde cep telefonu sinyalleri için ölü alan oluşturur.

Jammer Uygulaması Hangi Bileşenlerden Oluşur?

Jammer uygulamasını oluşturan bileşenler şu şekildedir:

  • Anten: Bütün tipteki jammer cihazlarında sinyal iletimini sağlayan anten vardır. Bazı cihazlarda anten elektrik bölümünde bulunurken daha güçlü cihazlarda bağımsız olarak bulunabilir.
  • Devre Yapısı: RF yükselteci, gürültü üreten yapı, düzenleyici ve voltaj kontrollü osilatör bileşenlerinden oluşan devre bulunur. Osilatör, cep telefonu sinyalinin aynısını üretmeye yarar. Düzenleyici devre jammerın karıştıracağı frekansı test eder. Gürültü üreteci, sinyali karıştırmak için belli frekansta ses çıkarır. RF yükselteci ise frekans gücünü sinyali boğmaya yetecek şekilde yükseltir.
  • Güç Sağlayıcısı: Jammer uygulaması cep telefonu şeklinde olabilir. İçine takılan pil sayesinde sinyal gönderir. Güçlü olanları, farklı bir araçta bulunan elektrik sisteminden yararlanabilir.

Piston nedir, ne işe yarar? Hakkında detaylar yazımızdadır.

Jammer Uygulaması Nedir Konusuyla Alakalı Sıkça Sorulan Sorular

Jammer Uygulamasını Kullanmak Suç Mudur?

Jammer, çalma eylemi amaçlanarak otomobillerdeki sinyalin kesilmesiyle yapılan hırsızlık olaylarında kullanıldığında suçtur. Anahtarlık şeklinde jammerlar kısa mesafede etki sağlayarak araçların kumandalarındaki kapı kilitleme sinyallerini etkisiz hale getirir.

Askeri Jammer Nedir?

Askeri alanda ulusal güvenliği sağlamak amacıyla jammer uygulaması kullanılır. Savunma amacı gözetilerek karşı tarafın iletişimini bozmak, bombaları engellemek, casusluğa karşı önlem almak veya droneları durdurmak gibi yerlerde kullanılır.

ÖSYM’de Jammer Uygulaması Nasıl Kullanılır?

ÖSYM sınavlarında alınan güvenlik önlemleri arasında sinyal kesici olan jammerların kullanılması kararı alınmıştır. Cep telefonlarının sinyalini keserek kopyaya karşı önlem alınmıştır.

Radyo Jammer Nedir?

Alıcının radyo frekanslarını bozmayı hedefleyen jammer türüdür. Radyo frekansının gücünde sinyaller yollayarak alıcı sinyalini karıştırmaya yarar.

 

Jammer Nedir ve Jammer Uygulaması Nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.




Kategori: