Kargaların 200 sene yaşadığı düşünülmektedir, fakat bu tamamen bir efsaneye dayanmaktadır. Bu yazımızda sizlerin kafasında olan kargayla ilgili bütün soruların cevaplarını bulacaksınız. Karga kaç yıl yaşar? Karganın kaç yıl yaşadığı sorusu, birçok insanın efsane dediği yanlış bir bilgidir. Bu soru karganın 100-200 yıl hayatta kalmasının cevabını doğursa da aslında kargaların ömrü sandığınız kadar uzun değil. Sıradan bir karganın kendi doğal ortamında 10 yıl yaşayabildiği görülmüştür. Kargaların en uzun yaşam süresinin nadiren 20 yıl olduğu tespit edilmiştir. Bazı kargaların ömrü sadece 4-8 yıldır. Ancak hepimizin bildiği gibi çok özel bir bakımla 30 yıl yaşayabilirler. Kayıtlara göre, kargaların bilinen en uzun ömrü 40 yıldır.
İçindekiler
Karga Türlerine Göre Yaşama Süreleri Nelerdir?
Kargalar sanılanın aksine 150-200 yıllık bir ömre sahip kuşlar değildir. 30-40 farklı karga türü vardır. Bazı kargaların ortalama yaşam süreleri aşağıdaki gibidir:
- Bayağı kuzgun: 10-15 yıl yaşamaktadır.
- Amerikan kargası: 7-8 yıl yaşamaktadır.
- Avustralya kargası: 22 yıl yaşamaktadır.
En uzun yaşadığı kanıtlanan karga 40 yıl dayanabilmiştir.
Ayrıca ağaca tırmanabilen hayvanlar hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.
Karga Yaşam Süresi Hakkında Video Anlatımı
Kargaların 150-200 Sene Yaşadığı Söylenen Efsane Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Kargalar yüz yıldan fazla bir süre yaşar efsanesi yıllar boyu herkes tarafından inanılan bir hikaye olarak kalmıştır. Kargalar renkli nesnelere büyük ilgi duyan kuşlardır. Kargalar, mitolojiye ve sanat tarihine yön verebildikleri için müebbet hapis cezası çarptırılmış ve ömürlerinin uzunluğu abartılmıştır. Bu nedenle 150-200 yıl arasında yaşadıkları söyleniyor. Kargaların uzun ömürleri eski zamanlara kadar izlenebilir. Özellikle zekice ve esrarengiz davranışları, insanların onları “bilge, gizemli ve inanılmaz hayvanlar” olarak görmelerine neden oluyor. Bu inanç nesilden nesile aktarılır.
Kargaların Bilinen Özellikleri Nelerdir?
Kargaların bilinen ve hayran kalacağınız birçok özelliği vardır. Bu özelliklere şöyle bir bakacak olursak, aşağıdaki liste karşımıza çıkar.
- Karga türünün zekası, sıradan 7 yaşındaki çocuklarınkiyle aynıdır.
- Kuşlar arasında aynada tanımlanabilen tek kuş Avrupa Saksağanı’dır. Yapılan deneylerde, diğer karga türlerinin kendilerini aynada gördüklerinde aynanın arkasında başka bir karga arayacakları gözlemlenmiştir. Kısacası kendilerini tanıyamıyorlar. Ayna deneyi hayvanlar için kolay değil.
- Kargaların görsel hafızası hala çok gelişmiştir. İnsanların ve hayvanların yüzlerini unutmazlar. Aslında, onları önbelleğe almak isterlerse, ortamdaki cansız nesnelerin görünümünü bile tanıyabilir ve hatırlayabilirler.
- Sürüleri ve aile bireylerini bu olayların yaşanmaması konusunda uyarırlar ve olaylara göre harekete geçerler. Yeni öğrenilen bilgileri nesilden nesile yayarlar ve bizim gibi çok karmaşık dil becerilerine sahip insanlarla iletişim kurarlar.
- Alet yapabilirler, örnek verecek olursak, Yeni Kaledonya kargalarının ağaç deliklerindeki larvalara ulaşmak için çubuk veya dal kullandıkları görülmüştür. Larvayı direk yukarı çekmek yerine.
- Kargalar gelecek planları yapabilir ve düşünebilir.
- Karga yiyecekleri gizler.
- Kargalar sosyal ve savunmacı kuşlardır. Eşlerini, aile üyelerini, gençlerini ve bölgelerini korumak için ellerinden geleni yapacaklardır, ancak bunun tam tersi olacaktır.
- Kargalar aynı türe ait olsalar bile yabancı kargaların popülasyonlarına girmesini istemezler, sürüden ya da aileden olmadıkları sürece onlarla yiyecek paylaşmazlar.
- Yeni kargalar sürüye katılmaya çalıştıklarında, geçici olarak kabul etmeyebilirler.
- Kargalar bir cenaze töreni düzenlerler ve biri öldüğünde ölü karganın etrafını kuşatırlar ve birbirleriyle karmaşık yollarla iletişim kurdular. Ne olduğunu bilmek isterler. Birini kimin öldürdüğünü, yaraladığını veya esir aldığını öğrenirlerse, intikamını almak isteyeceklerdir. Kediler, insanlar ya da herhangi bir yırtıcı bunu yaparsa onu yalnız bırakmayacak, yüz ve fiziksel özelliklerini akılda tutacak ve her gördüklerinde alarm sesi gibi bir sesle onları rahatsız edeceklerdir. Yapabilirlerse, vurup kaçabilirler.
- Kargalar çoğunlukla evlerini ağaçların üzerine inşa ederler. Türkiye’de kargalar, şubat veya mart ayının son haftasında ortalama olarak her ayın ilk haftasında yuva yapar.
- Genç kargaların tüyleri yetişkinlerin parlaklığına ve kirli / solgunluğuna benzemiyor. Gagalarının kenarında ten rengi yumuşak bir doku vardır. Ağzın içi kırmızı, gözler maviye yakındır. Yaşla birlikte gözleri koyu kahverengiye dönecek, gaganın yumuşak dokuları kaybolacak ve ağzın iç kısmı (gaga) kararacaktır.
Geçmişte yaşadığı iddia edilen hayvanlara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Karga Kaç Yıl Yaşar ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular:
Kargalar ne ile beslenir?
Karga yemek yemeyi tercih etmezler. Çöpten böceklere, meyvelerden sebzelere her şeyi yiyebilirler.
Yavru kargalar ne ile beslenebilir?
Yavru bir kargayı kuru kedi maması ve ıslatılmış şişmiş tavuğu besleyebilirsiniz. Kaliteli kedi maması tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
Kargalar neyin habercisi olarak kabul edilir?
Kargalar, günümüzde ölümü ve kötü haberi simgeleyen hayvanlardır. Ancak Yunan mitolojisine baktığımızda karganın ölümsüzlüğü temsil ettiğini görüyoruz. Karga, Yunan mitolojisinde saygın bir hayvandır.
Karga sesinin anlamı nasıl yorumlanır?
Karganın sesi uğursuzluk getirir. Kargaların ve baykuşların ötmesi en ünlü batıl inançlardan biri olarak kabul edilir.
Kargaların cinsiyeti nasıl anlaşılır?
Bir karganın erkek mi dişi mi olduğunu sadece görünüşüyle söylemek imkansızdır. DNA, kan testi cinsiyeti belirler. Özellikle yuvalama mevsimi boyunca kargaların günlük yaşamları üzerine yapılan araştırmalar, cinsiyete dair ipuçları sağlayabilir, ancak çoğu insanın görebileceği bir şey değildir.
Karga ile kuzgun arasında fark var mıdır?
Kargalar ve kuzgunlar arasındaki temel fark, kargaların nispeten küçük, kuzgunların ise önemli ölçüde daha büyük olmasıdır. Ek olarak, kargalar gruplar halinde yaşar ve kuzgunlar genellikle çiftler halinde seyahat eder. Ayrıca karganın kuyruğu yelpaze şeklindedir ve kuzgunun kuyruğu kama şeklindedir.