MEB’in önerdiği filmler özellikle öğrenciler ve öğretmenlere önerdiği kaliteli yapımlar çok sayıda kişi tarafından merak ediliyor. MEB tarafından önerilen en iyi okul filmleri özellikle de eğitim hayatını derinden kapsıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere önerilen filmler arasında bazı filmlerin çok dram içerdiğini söyleyebiliriz. Bazı filmler ise hem komedi, hem de eğitim hayatınızı düzenlemenize yardımcı olabilecek yerli ve yabancı yapımlardan oluşuyor.

MEB’in Önerdiği FilmlerMEB’in Önerdiği Filmler – Milli Eğitim Bakanlığı Film Önerileri

MEB tarafından en iyi filmler arasında birçok yapım en iyi IMDb puanına sahip filmler arasında yer alıyor.

İki Dil Bir Bavul (2008) IMDb 7.5

Bir öğretmen okuldan mezun olduktan sonra ilk görev yeri olan Kürt nüfusun çok yoğun olduğu köye atanır. Ancak öğretmenin Kürtçe dil bilgisi bulunmadığı için ve bölgede çoğu kişinin Türkçe dilini tam olarak konuşamaması nedeniyle yaşadığı zorluğu konu alıyor. Filmde özellikle öğretmenin öğrencilere karşı şefkatli davranışına rağmen bu tür durumların önüne geçmek için nasıl önlemler alınması, öğretmenlerin bu tür durumlarda neler yapması gerektiği gayet açık bir şekilde sahneye yansıtılmakta.

Yerdeki Yıldızlar (2007) IMDb 8.5

Sınıfın birincisi olan Yohaan adındaki abisine hiç benzemeyen bu küçük ama ‘büyük’ olan öğrenci kendi hayal dünyasının sınırları içerisinde yaşamaktadır. Ishaan adındaki bu öğrenci 3. sınıfta sınavları geçemeyerek kaldığı için tekrar aynı sınıfı okumaya devam etmektedir ancak bu durum onun üzerinde daha büyük bir boşvermişlik haline neden olmuştur. Ishaan, gerek öğretmeninin özel ilgisi, gerek ailesinin kendisine verdiği tavsiyelere rağmen hiçbir şekilde başarılı olma ve diğer öğrenciler gibi olmayı istememektedir. Bu duruma çare bulabilmek için son seçenek olarak Ishaan yatılı okula gönderilecektir.

Tepetaklak Nelson (2006) IMDb 7.2

Gelir düzeyi düşük olan ailelerin çocuklarının gittiği devlet lisesinde başarılı, karizmatik ve sevilen öğretmen olan Dan Dunne, sosyal hayatında ise bazı sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar arasında en büyüğü olarak gösterilebilecek olan sorun ise uyuşturucu bağımlılığıdır. Bir gün kendisinin sınıfında olan lise öğrencisi tarafından sosyal hayatında yakalanan bu öğretmen o dakikadan sonra Drey adındaki bu öğrenci ile daha yakın bağlantı kurar. Ancak öğrenci Drey, öğretmenini kimseye şikayet etme niyetinde değildir. İkili arasında yaşanacak olan gelişmeler ve öğretmen öğrenci arasındaki güçlü bağları iyi anlatan en iyi eğitim filmlerinden bir tanesi.

3 Aptal (2009) IMDb 8.4

https://www.youtube.com/watch?v=S-LltgOtFSg

Rancho Chhanched, Farhan Qureshi ve Raju Rastogi adındaki 3 üniversite öğrencisi aynı okulda eğitim görmektedir. 3’ü farklı sebeplerle farklı bölümleri seçmek zorunda kalmalarına rağmen eğitim sisteminde büyük sorunlar olduğunu sık sık dile getirmekte ve eğitim sistemini şiddetli bir biçimde eleştirmektedirler. Bu 3 kafadar aynı zamanda bir o kadar yakın oldukları ancak bir o kadar da zıt oldukları öğretim görevlisi profesör olan Viru ile yaşadıkları sahneler filmde oldukça gülmenize sebep olacak. 3 kafadarın yaşadıkları da bir o kadar ilgi çekici.

Birinci Sınıf (2010) IMDb 7.5

Tarihler 2002 yılını göstermektedir, Afrika’da bir ülke olan Kenya’nın yönetimdeki merkezi hükümeti tüm ülkede artık ilköğretim okullarının ücretsiz hale getirileceğini ilan eder. Birçok farklı sorunla karşı karşıya olan Kenya, ilk kez bu adımı atmıştır çünkü ülkede eğitim alamayan, okuma yazma bilmeyen milyonlarca insan olduğu bilinmektedir. Gelecek nesiller için büyük önem arz eden bu eğitim kararı 84 yaşındaki ülkesi adına her zaman savaşmış olan Kimani Maruge adlı adamın bile dikkatini çekecektir. Gerçek olaylardan esinlenilen filmler arasında yer alan bu filmde ilköğretim sıralarında sadece minikler değil aynı zamanda ömrünün son demlerinde olan koca çınar oturmaktadır.

Süpermen’i Beklerken (2010) IMDb 7.5

https://www.youtube.com/watch?v=s1up4dVqGTg

ABD’de paralı okullara karşı özel okulların başarı oranı, puanları ve diğer detayların yer aldığı ve incelendiği bu filmde araştırmaların sonuçları da kısmen ekrana yansıtılmaktadır. Devlet okullarına oranla her yıl 300 bin doları aşan eğitim ücretleri ile gündeme gelen ABD’nin en önde gelen okullarının devlet okullarından ne farkı vardır? Bu soruların hepsine olmasa bile bir kısmına en iyi şekilde yanıt veren bu filmde, özellikle de devlet okullarının kalitesinin dünyanın en büyük ve en başarılı ülkesinde bile halini gayet net olarak özetlemektedir. Birkaç ülke hariç devlet okullarının kalitesinin çok yüksek düzeyde olmadığı, trilyon dolarlık Amerikan ekonomisinin ve Amerikan eğitim sisteminin bile %100 başarı elde edemediğini canlı izleme örneği sunulmaktadır.

Can Dostum (1997) IMDb 8.3

Will Hunting son derece akıllı bir gençtir. MIT bünyesinde akşam saatlerinde temizlikçi olarak çalışan bu genç bir gün temizlik için girdiği sınıfta tahtada yazılı çözülmesi son derece zor olan bir matematik sorusuna denk gelir. Dikkatini çeken bu matematik sorusunu çözer. Matematik profesörü ise kısa süre içerisinde sorunun birisi tarafından çözüldüğünü görür ve bunun sonucunda genç ile iletişime geçer. Genç profesör tarafından verilen diğer soruları da kolaylıkla çözebilmekte ve matematik konusunda büyük bir başarı elde etmektedir. Ancak bir anda yaşanan olay sonucunda hapis cezasına çarptırılacaktır ve bu durumdan kurtulabilmesi için yine kendisine yardımcı olan profesöre ulaşmaya ihtiyacı olacaktır.

Kör Nokta (2009) IMDb 7.7

13 kardeşin arasında annesi tarafından pek de yeterli bakım alamayan Afro Amerikan bir çocuk babasının kim olduğunu bile bilmemektedir. Bir süre sonra zengin bir aile tarafından bakılmak üzere alınan çocuk normalde sokaklarda yaşamakta, okula gitmesine rağmen hiçbir şekilde eğitimde başarı elde edememekte ve okuma yazma bile öğrenememektedir. Zengin ve elit aile tarafından alındıktan kısa süre sonra eğitimde ve kendi alanında başarı elde etmeye başlayacak olan çocuğun hikayesi filmde çok iyi bir şekilde özetlenmekte. Aynı zamanda filmde zengin ailelerin başarısız olacak çocukları bile çok başarılı bir geleceğe kavuşturabilecekleri gayet net ve basit şekilde anlatılmakta. Ancak bazıları bu görüşe katılmasa bile çoğu kişi bu duruma katılmaktadır.

Olmak Ve Sahip Olmak (2002) IMDb 7.9

Fransa’da pek de merkezi olmayan bir kentte ulaşım ve maddi durumları pek iyi olmayan bir bölgede öğrenciler bir araya getirilir. Kısa süre içerisinde tek sınıf halinde oluşturulan bu okullarda neler yaşandığı, gün içerisinde nasıl zorlukların görüldüğü ve eğitimin bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinden bir tanesi olan Fransa’da bile o dönemde özellikle ne kadar zor olabildiğinin en iyi kanıtı niteliğinde. Özellikle film en iyi komedi filmleri arasında yer almasa bile eğitim filmleri arasında oldukça iyi denilebilir.

MEB’in Önerdiği Filmler Konusu Hakkında Sıkça Sorulan SorularMEB’in Önerdiği Filmler – Milli Eğitim Bakanlığı Film Önerileri

MEB’in Önerdiği Filmler konusu ile ilgili çok sık sorular sorulmaktadır. Özellikle de MEB’in hangi filmleri önerdiği konusu ile ilgili öğretmenler ve öğrencilerin soru işaretleri mevcut olabilir.

meb’in önerdiği filmler 2019

Milli Eğitim Bakanlığı belirli filmleri önermektedir. Listemizde adlarına yer verdiğimiz filmler MEB tarafından öğrenci ve öğretmenlere önerilmektedir.

Öğrencilere izletilebilecek filmler MEB

Listemizde yer verdiğimiz tüm filmler MEB tarafından önerilmektedir ve öğrencilerinize izletebilirsiniz. Öğrencilere ayrıca sadece bu filmleri değil aynı zamanda kendi beğendiğiniz filmleri de kendiniz değerlendirip izletebilirsiniz.

meb’in önerdiği filmler 2020

2020 yılında MEB tarafından önerilen en iyi filmler arasında bu filmler bulunurken, MEB’in önerdiği filmleri sınıfınızda öğrencilerinize de önerebilirsiniz.