ABD’li araştırmacılar 8.5 yıl boyunca sürdürdükleri araştırmalarda sonuca vardılar. İnsanlar için tarih boyunca uyku düzeni her insan için çok farklı olmuştur. Dünya’da hiçbir insanın aynı dakika veya aynı saat yatması mümkün olmadığı gibi kalabalık toplu yerlerde bile bu durum büyük problemlere sebep olmuştur. Kimisi 4 saat uyku ile rahat ederken, kimisi ise 8 saat uyumadan uykusunu almış olmadığını söyleyebilir.
Tüm bunlar ise insanların fiziksel olarak harcadıkları güç, çalışma koşulları, stres, psikolojik sorunlar ve diğer birçok farklı etkene bağlı olarak değişebilir. ABD’li araştırmacılar ise bu konuda 8.5 yıl insanların uyku düzenlerini araştırdı ve kalp hastalığı ile felçten korunma konusunda bir çalışma yaptılar. Aslında çalışma çok zor olmadı ancak araştırma verilerini elde etmek araştırmacılar için büyük bir sorundu.
Araştırmacılar 385.292 insanın katıldığı araştırmada 8.5 yıl sonunda kaç kişinin kalp hastalığına yakalandığı, ya da kaç kişinin felç geçirdikleri konusunda veriler elde ettiler.
ABD, New Orleans, Tulane Üniversitesi’ndeki Tulane Üniversitesi Obezite Araştırma Merkezi Direktörü Profesör Lu Qi liderliğinde araştırmalarını sürdüren üniversite ekipleri konu ile ilgili olarak 8.5 yılın sonunda 8.000 insanın çeşitli hastalıklara yakalandıklarını resmen doğrulayabildiler ve bu kişilerin ‘iyi uyku düzenine sahip olmayan’ insanlar grubunda yer aldıkları açıklandı.
Katılımcıların 2.5 kat daha riskte olduğu açıklandı
ABD, New Orleans, Tulane Üniversitesi’ndeki Tulane Üniversitesi Obezite Araştırma Merkezi Direktörü Profesör Lu Qi ve ekibi konu ile ilgili yaptıkları açıklamada 8 saatten az uyuyan ve iyi bir uyku uyuyamayan insanların 2.5 kat daha fazla felç ve kalp hastalığı geçirme riski olduğunu açıkladı. Uzmanlar bir süredir uyku düzeninin gelişen dünyada giderek problemlere sebep olduğunu ve insanların daha az uyku ile daha fazla enerji harcadıklarını bildiriyorlar.
Bazı ülkelerde insanların daha fazla kendilerine vakit ayırabilmek ve iş nöbetlerine yetişebilmek için uyku engelleyici ilaçlar aldıkları ve bunlarla uzun saatler boyunca ayakta kalmaya çalıştıkları belirtiliyor.
Japonya, Çin, Güney Kore tehlikede
Araştırma sonuçları uzun saatler düzgün uyku alamayan milyarlarca insanın yaşadığı Asya’nın üretim devi ülkelerinde büyük problemler olabileceğini gösteriyor. Dünya’da en büyük ölüm sebeplerinden olan kalp hastalıklarının giderek daha fazla artış gösterdiği son birkaç yıl içerisinde insanların kalp krizi, kalp damar hastalıkları ve diğer birçok kalp problemlerinden etkilendikleri biliniyor.
Türkiye’de de uzun süren çalışma koşulları, özellikle de iş şartlarından dolayı birçok insanın kalp sorunları yaşadıkları biliniyor. Günde 7 veya 8 saat düzgün uyku almayan insanların bu tür hastalıklara yakalanma riski daha büyük olduğu için gelecekte insanların daha çok bu tür problemler ile karşı karşıya kalabilecekleri tahmin ediliyor.
En az 7 saat uykunun önemi giderek artarken, insanların gün içerisinde ne kadar az enerji harcarlar ise harcasınların uyanık iken kalp ve beyin faaliyetleri daha çok olduğu için mümkün oldukça düzenli ve en az 7 saat uyku uyumaları öneriliyor.