Virtüöz herhangi bir müzik aletini büyük bir ustalıkla çalan kişiye verilen isimdir. Virtüöz kelimesi dilimize İtalyanca virtuoso kelimesinden geçmiştir. Virtöz kelimesi müzik sektöründe kullanılsada aslında kelime becerikli, yetenekli anlamlarına gelir. Genel anlamda bir işi iyi yapan insanlar için kullanılan bir kelimedir. Önceden bu kelime futbolcu, mimar, ressam, yazar vb. gibi farklı meslekler için de kullanılıyordu. Ancak şu an yalnızca müzik sektöründe kullanılmaktadır. Her enstrümanı iyi çalan kişiye virtüöz demek doğru olmaz. Mutlaka bir ayrım olması gerekir. Hızlı çalmak bu ayrımlardan bir tanesidir.

Hızlı çalan kişiler bol miktarda pratik yapmalıdır. Pratik yapıldıkça kişinin parmak kasları gelişir ve hızlanır. Koşu yapan bir atlet düşünüldüğü zaman 100 metreyi daha hızlı koşması için düzenli olarak antrenman yapması ve bacak kaslarını güçlendirmesi gerekir. Virtüöz Ne Demek konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçiyoruz.

Virtüözler Duygulu Çalar

Virtüöz Ne Demek, Kimlere Denilir?

Virtüöz çalması duygulu olur. Duygulu çalmak için de etüt yapılması şarttır. Müziğe duygunun katılması için mutlaka kişinin kendinden bir şeyler vermesi gerekir. Düzenli pratik yapan kişiler için bunu yapmak zor olmayacaktır. Elbette bu işin içinde pratik yapmanın dışında yetenek de vardır. Virtüözler çaldıkları enstrümanla bütünleştikleri için usta olurlar. Geri kalan kısmını pratikle halledebilirler. Virtüözlerin eserlerine his katması için eserleri iyi bilmesi gerekir. Arif Sağ’ı ele alacak olursak, Sağ bir bağlama virtiözüdür. Bir eseri 100 kere bile çalsın dinleyenler her seferinde aynı eserde farklı bir yorum bulabilirler.

Virtüöz Ne Demek konusunu detaylıca anlatmaya devam ediyoruz.

Kimlere Virtüöz Denir?

Virtüöz denilen kişiler müzikle uğraşan insanlardır. Üstün yetenekli müzisyenler bu unvan ile anılırlar. Virtüöz kelimesi kişiler için bir iltifat olarak da kullanılabilir. Bu iltifatı almak için bir işin sadece iyi yapılması elbette yeterli olmaz. Virtüöz olarak anılan kişilerin belli kıstasları yerine getirmesi gerekir. Bir işi birden fazla insan yapabilir. Ancak bazı insanlar diğerlerinden bir adım öne çıkar. Yeteneklerini diğerlerinden bir adım öne çıkarak sergileyebilen bu insanlar virtüöz olarak adlandırılmaktadır. Dünya çapında virtüöz örnekleri bulunur. Dünya virtüözleri arasında akla ilk gele isimlerden bir tanesi, kemanı ağlatan adam olarak bilinen Farid Farjad’dır. Farjad klasik Batı müziğiyle kemanı birleştirmeyi başararak Fas müziğinin ilerlemesini sağlamıştır.

Piyano Virtüözleri Kimlerdir?

Piyano virtüözleri denildiği zaman dünya çapında akla ilk gelen isim Sviatoslav Richter’dir. Richer daha 18 yaşındayken Odessa Opera binası gibi önemli bir yerde eşlikçi ve şef yardımcısı olarak çalışmıştır. Türkiye’de de önemli piyano virtüözleri bulunur. İdil Biret ve Fazıl Say bu isimler arasında yer alır. Fazıl Say, 21. Yüzyılın en önemli sanatçılarından bir tanesi olarak görülür. 1970 senesinde dünyaya gelen Say, aynı zamanda besteci ve müzisyendir. 2015 senesinde beri aktiftir. İlk defa 8 yaşında kendi bestesini çıkarmıştır. Yarışmalarda çeşitli birincilikler elde ederek Türkiye’de tanınmaya başlamıştır. 4 piyano konçertosu, Patara adlı bale müziği, Albert Einstein anısına orkestra eseri bestelemiştir. Say, kariyeri boyunca çok önemli orkestralar eşliğinde konserler vermiştir. Bu konserler arasında şunlar yer alıyor:

  • Çek Filarmoni,
  • İsrail Filarmoni,
  • Viyana Filarmoni,
  • Amsterdam Concertgebouw,
  • New York Filarmonu,
  • Tokyo Filarmoni’de yüz binlerce insan Say’ı izlemiştir.

Türk Virtüözler Kimlerdir?

Türk virtüözler bizleri gururlandırmaya devam etmektedir. Bağlama virtüözü olarak Neşet Ertaş örnek verilebilir. 2012 senesinde vefat eden Türk ozanı, Bozkırın Tezenesi olarak da adlandırılmıştır. Babası da kendisi gibi bağlama ustasıydı. İstanbul’a gelerek 1957 yılının sonunda ilk plağını çıkarmıştır. Babası Muharrem Ertaş’a ait olan bir türküyle ilk plağını çıkardıktan sonra plak büyük beğeni toplar. Süleyman Demirel döneminde Neşet Ertaş’a devlet sanatçısı ünvanı verilmiştir. Ertaş, herkesin devletin sanatçısı olduğunu söyleyerek bu ünvanı kabul etmemiştir.

Gitar virtüözü olarak Asım Can Gündüz yaptığı işleriyle büyük beğeni toplar. 2016 senesinde hayatını kayıp eden usta isim, kendine has tarzıyla dikkat çekiyordu. 11 yaşından beri müzikle ilgilenen Gündüz, ABD’ye gidip Türkiye’ye döndükten sonra İngilizce sözlü şarkılar çalmaya başlamıştır. Çok sayıda radyo ve TV programları yapmıştır. Zuhal Müzik’in ortaklarındandır. Gitar dersleri vermiştir.

Klarnet virtüözü olarak Mustafa Kandıralı ile Hüsnü Şenlendirici örnek verilebilir. 1976 yılında dünyaya gelen Şenlendirici, müzikle iç içe bir aileden gelmektedir. Küçük yaşlarda müzik eğitimi almıştır. Önemli müzik festivallerine katılarak profesyonel müzik yaşamını küçük yaşlarda başlatır. Önemli sanatçılara eşlik ederek albüm kayıtlarına çıkar. Bu sanatçılar arasında şunlar yer alır:

  • Bülent Ersoy,
  • Adnan Şenses,
  • Muazzez Abacı,
  • Özdemir Erdoğan,
  • Fatih Kısaparmak,
  • Kibariye,
  • Hande Yener,
  • Hasan Cihat Örter,
  • Mercan Dede ve daha niceleri bulunur.

Türkiye’nin Önemli Davul Virtüözü: Volkan Öktem

Virtüöz Ne Demek, Kimlere Denilir?

Volkan Öktem davulla tanıştığında henüz 7 yaşındaydı. 12 yaşına geldiğinde çeşitli orkestralarda davul çalmaya başlamıştır. 1970 doğumlu ola sanatçı, 1985 yılında Ankara’ya gelerek müzik hayatına başlamıştır. Fusion, Funk, Latin, Rock, Pop, Halk müziği gibi çok çeşitli türlerde müzikle uğraşmıştır. Bu türlerin yanı sıra Caz müziğiyle de ilgilenmiştir. Athena, Tarkan, Ajda Pekkan, Kenan Doğulu gibi pek çok Türk sanatçının albüm çalışmalarına katılmıştır. Türkiye’de davul dendiği zaman akla ilk gelen isimler arasında yer alır. Katıldığı festivallerden önemli başarılar elde ederek Türk halkını gururlandırmayı başarmıştır.

Keman Virtüözü “Harika Çocuk” Suna Kan

Suna Kan yeteneği çok küçük yaşlarda tespit edildiği için ona “harika çocuk” da denmiştir. Türkiye’nin en iyi keman virtüözlerinden bir tanesidir. Uzun seneler boyunca Kan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda görev yapmıştır. 1971 senesinden beri devlet sanatçısı ünvanını taşır. Adana’da dünyaya gelen Kan, beş yaşında keman öğrenmeye başlamıştır. Hulusi Karsel’den keman dersleri alarak yeteneklerini geliştirmiştir. Ankara Devlet Konservaturaı sınavlarını kazanarak önemli işler yaptı. Liko Amar ile çağdaş müzik eserleri çalışmıştır. Uluslar arası katıldığı yarışmalarda birincilik madalyonu almaya hak kazanmıştır. Katıldığı yarışmalardan kazandığı ödüllerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Vitring yarışması ödülleri,
  • Temtobant yarışması ödülleri,
  • Müih yarışması ödülleri,
  • Cenevre yarışması ödülleri,
  • Viotti yarışması ödülleri,
  • Paris kenti ödülü.

Akordeon Virtüözü Ciguli

Ciguli asıl ismi Ahmet’tir. Hasköy’de dünyaya gelmiştir. 1998 yılından itibaren öldüğü sene olan 2014’e kadar müzik sektöründe aktiftir. Akordeonu çok hızlı ve kıvrak şekilde çalmaktadır. İsmini Bulgaristan’da çok popüler olan Ciguli isimli arabadan almaktadır. Ciguli müzik hayatına babasının vefat etmesinden dolayı düğünlerde çalgı çalarak başlamıştır. İstanbul’a geldiğinde küçük çapta tanınmaya başlanmıştır. Özellikle Binnaz isimli şarkısının çıkmasıyla beraber, Türkiye çapında tanınmaya başlar. Dizilerde, filmler ve reklamlarda rol almıştır. En iyi çıkış yapan erkek sanatçı ödülünün sahibidir. Oynadığı yapımlar arasında şunlar yer alır:

  • 2015’te Limonata,
  • 2014’te Olur Olur,
  • 2012’de Bu Son Olsun,
  • 2004’te Biz Boşanıyoruz,
  • 2003’te Neredesin Firuze,
  • 1998’de Bizim Sokak yapımları ile Ciguli farklı karakterlerde oynamıştır.

Virtüöz Ciguli’nin diskografisi arasında şunlar sıralanabilir:

  • Sensiz kaldım şimdi,
  • Ben akordiyonum,
  • Sabır yaaa sabır,
  • Horozum,
  • Binnaz eserleriyle Ciguli ününe ün katmayı başarmıştır.

Daha fazla ilginç bilgi için Kültür kategorimizi takip edin!

Virtüöz Ne Demek konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.




Kategori: