Arff memurluğunun açılımı, İngilizcede “Aircraft Rescue and Firefighting” olarak geçmektedir. Bu terimin Türkçeye çevirisi “uçak kurtarma ve yangın söndürme” şeklinde yapılmaktadır.

Arff memuru olan kişiler Arff birimlerinde, farklı görev ve pozisyonlarda çalışmaktadırlar. Bu görevle yetkilendirilen kişiler havaalanları gibi kritik yerlerde çıkan yangın ve patlamalara müdahale etmekle yükümlüdürler.

Arff memurları, Devlet Hava Meydan İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafınca istihdam edilmektedir. Çalışma alanları çoğunlukla havaalanları, sivil havacılık, VIP havacılık, sivil havacılık tesisleridir.

Arrf memurları hava yolu ulaşımındaki trafiğin ve güvenliğin sağlanmasında en kritik rolü üstlendiklerinden aldıkları eğitime de oldukça önem verilmektedir. Dolayısıyla bu meslek grubundaki kişilerin eğitimlerinin Uluslararası Sivil Havacılık Tesisi (ICAO) standartlarına uygun olması şartı aranmaktadır.

Arff Memuru Nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.

Arff Memurlarının Görevleri Nelerdir?

Arff Memuru Nedir, Görevleri Nelerdir?

Her ne kadar arrf memurlarının görevleri itfaiyecilerinkine benzetilse de özellikle çalışma alanları bakımından itfaiyecilerden ayrıldıkları görülmektedir. Uçuş halindeki ya da yerdeki uçaklarda yaşanan kazalar, yangınlar ya da patlamalara yönelik ilk müdahaleyi gerçekleştirmekten sorumludurlar. Bu kapsamda arff memurlarının sorumlulukları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Acil durumlara müdahale için 7/24 hazır beklemek
  • Acil durum senaryoları için tatbikatlar yapmak
  • Patlama anları gibi hallerde yakıt ikmaline hazır olmak
  • Uçuş güvenliğini denetlemek
  • Kendi birimlerinde çalışan personellerin görev dağılımlarını sağlamak
  • Hava araçlarını ne durumda olduklarına dair takibi yapmak
  • Motor susana değin gereken tüm müdahalede bulunmak

Ayrıca lisans nedir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Arff Memuru Nedir – Kimdir konusundan sonra sıra Arff Memuru Nasıl Olunur konusunda.

Arrf Memuru Olabilmek İçin Aranan Koşullar

Arff memuru olabilmek için yalnızca ilgili bölümlerden mezun olmak yeterli değildir. Bunun yanında mesleğe uygunluk açısından aranan belli başlı kriterler de bulunmaktadır.

Arff memurluğu için beklenen kriterlerin şunlar olduğu bilinmektedir:

  • En az 1.65 boyunda olmak
  • Kişinin boy uzunluğunun santimetre cinsinden ifade edilmiş halindeki son iki rakamdan maksimum 10 kilo fazla ya da 15 kilogram eksik ağırlıkta olmak. (Belirtilmelidir ki ölçümleri çıplak ayak ile ve aç karnına yapılmaktadır.)
  • Astım, nefes darlığı, epilepsi, bronşit, renk körlüğü, sağırlık, ileri derecede görme bozukluğu ve kekemelik gibi biyolojik rahatsızlığı bulunmamak
  • Aşırı psikolojik duyarlılık ile heyecan, davranış bozuklukları, yükseklik korkusu, kapalı alan korkusu, kan tutması, karanlık korkusu gibi çeşitli psikolojik ve sinirsel rahatsızlıklardan herhangi birine sahip olmamak.
  • Yukarıda belirtilen son iki sağlık koşullarının sağlandığına dair tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanelerinden “Sağlık Kurulu” raporu almış olmak

Arff Memuru Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Çoğunlukla arrf memuru olabilmek için izlenmesi gereken yol yüksekokullardan mezun olmanın yeterli olduğu görülmektedir. Fakat bunun yanında işe alımlardaki bazı ilanlarda “Sivil Savunma ve İtfaiyecilik” veya “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” ön lisans programlarından birini tamamlamış olma şartı arandığı da bilinmektedir.

Kişiler mezun olduktan sonra Devlet Hava Meydanları işletmesindeki iş ilanlarını takip etmelidir. Burada aranan kriterler arasında KPSS şartı da bulunabildiğinden adayların bu sınava girerek istenilen puanı almaları da gerekebilmektedir. Bunun yanında yabancı dil bilgisine de sahip olmak işe alımlarda kişinin şansını arttıracak etmenler arasında sayılmaktadır.

Meslek ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri olan kadınların da bu iyi yapıp yapamayacağına dair sorularının cevabı elbette ki kadınların da bu meslek için yetkin olduğu yönünde cevaplanmaktadır. Toplumsal hayatın her anında kadınların aktif hale geldiği günümüz toplumlarında bilhassa mesleki hayatta cinsiyet ayrımı yapılması oldukça yanlıştır. Dolayısıyla kadınların da arzu etmeleri halinde arrf memuru olabileceklerini de söylemek gerekir.

Kreatif nedir? Hakkında detaylar yazımızdadır.

Arrf Memurluğunda Çalışma Koşulları

Arrf memurları vardiya usulüne göre çalışmaktadırlar. Görev süresinde 7 gün 24 saat çalışma anlayışı hakimdir. Vardiya usulüne göre çalışıldığından personel sayısına bağlı olarak arrf memurluğundaki mesai saatleri değişkenlik gösterir.

Hem oldukça stresli alanlarda çalıştıklarından hem de acil durumlarda müdahalelere her daim hazır olmaları gerektiğinden dolayı kolay bir meslek olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Dolayısıyla da bu koşullara ayak uyduracak bireylerin, azimli ve dayanıklı olmaları gerekmektedir.

Arrf Memurları ile İtfaiyeciler Arasındaki Fark

Arff Memuru Nedir, Görevleri Nelerdir?

Aslında her iki meslek de birbirlerine iş tanımı bakımından oldukça benzemektedir. Ancak bu iki arrf memurları ile itfaiyecileri ayıran temel fark 2005 yılında yayınlanan bir yönerge ile sağlanmıştır. 2005 yılı öncesinde havaalanlarındaki sorunların da itfaiyeciler tarafından çözüme kavuşturulduğu bilinmektedir. Fakat bu yönergeden hemen sonra yetkinin arrf memuru olan kişilere devredilmesine karar verilmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere iki meslek arasındaki temel fark, çalışma alanlarının değişiklik göstermesinden kaynaklanmaktadır.

Bu yönde bir ayrıma gidilmesinin temel sebebi de uluslararası arenaya uyum sağlama çabasındandır. Zira dünya genelinde belirlenen uluslararası standartlara uygun uçuş güvenliğinin sağlanabilmesi adına konu ile ilgili özel eğitimleri alan bireylerin tercih edilmesi şartı getirilmiştir.

Resort ne demek? Detaylarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Arff Memuru Nedir Konusuyla Alakalı Sıkça Sorulan Sorular

Arff memurları hangi bölümden mezundur?

Arff memurları üniversitelerin “Sivil Savunma ve İtfaiyecilik”, “İtfaiyecilik ve Sivil Savunma” ve “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” gibi bölümlerinden mezun olurlar. Bunun hemen ardından ise KPSS aracılığıyla atanırlar.

AIM memuru nedir, ne iş yapar?

Ulusal ve Uluslararası uçuş güvenliğini, verimliliğini, düzenini, havacılıkla ilgili bilgi ve verileri belirlenen standartlar uygun bir biçimde uygulayan ve bu doğrultuda hizmet veren meslek grubudur.

Arff memuru maaşları ne kadardır?

Arff memuru maaşlarının ortalama olarak 5000 ila 5500 TL arasında olduğu bilinmektedir. Fakat kıdemleri artan ve uzmanlaşan arrf memurlarının maaşlarının 7 ila 8 bin TL’ ye kadar yükseldiği de görülmüştür. Üstelik, bu meslek grubundaki kişiler, havacılık tazminatı almaktadır.

Arff Memuru Nedir, Kimdir konulu içeriğimizle ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.




Kategori: