Son dönemde coronavirüs nedeniyle çok sayıda insan “coronavirüs antibiyotik ile geçer mi?” sorusuna yanıt arıyor. Tıbbi bilgisi olmayan, hiçbir tıp bilgisi almamış bir insanın bu şekilde düşünmesini normal karşılamak gerek. Tıp dünyası bile zaman zaman bazı konularda tartışmalar ve görüş ayrılıkları yaşarken, hiçbir tıp bilgisi olmayan insanların akıllarına gelen bu soru işaretlerini özellikle küresel kaosun yaşandığı bu dönemde doğru bilgiler ile düzeltmek gerekiyor.

Bakteriler normalde günlük hayatımızda sık sık içerisinde olduğumuz tek hücreli organizmalardır. Şu an bakteri içerisinde yüzüyorsunuz. Nasıl mı? İnsan vücudunda 30 trilyondan daha fazla bakteri olduğu, bunların büyük bölümünün bağırsaklarda yaşadığı biliniyor.

Eğer içimizde bu 30 trilyondan daha fazla bakteri olmasaydı biz bugün yaşamıyor olurduk. Bu bakteriler vücudumuzun başta sindirim sistemi olmak üzere tüm sistemimizin çalışmasına yardımcı oluyor ve asıl çalışmayı sağlıyorlar. Öldükten sonra da vücudumuzda olan bu bakteriler bir süre varoluyorlar ancak büyük bölümü daha sonrasında yok oluyor ve bedenle beraber toprağa karışıyor. Bakteriler Ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir?

Virüsler ise canlı organizmalar olarak görülmeyen parazitler olarak görülüyorlar. Coronavirüs bugün için tüm dünyanın virüsle tanışmasına sebep olmuş olsa bakteriler ve virüsler her zaman farklı şekillerde karşımıza çıkabiliyorlar.

Bakterilerin %99’u zararlı değildir

Mark G. Albert tarafından yapılan açıklamaya göre bakterilerin %99’u insan vücudu için herhangi bir hastalığa sebep olmamaktadır. Ancak bir bölümü ise insan vücudunda beklenmedik sağlık sorunlarına ve kalıcı hasarlara sebep olabilir. Mesela E.coli bakterisinin insan vücudunda ishal başta olmak üzere çok sayıda soruna sebep olabileceği düşünülmektedir. Bu bakterinin insan vücuduna genelde kontamine olmuş gıdalardan geçtiğine dair yaygın bir kanı olmasına rağmen hayatın her alanında bu bakteri ve bakteriler ile karşı karşıya kalmak mümkün olabilir.

Çok sayıda insanın her yıl ishale sebep olan bakteriler dolayısı ile hastane servislerine ve en başta 112/911 gibi servislere başvurduğu tahmin edilmektedir. Bakteriler Ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir?

Bakterilerin %1 kadarının zararlı olduğunu belirten uzmanlar, bunların özellikle şu bakteriler olduğunu açıklamaktadırlar:

Bunun dışında virüsler ise bakteriler gibi zararsız değildir ve her zaman için aynı belirtileri vermeyebilir. Virüsler mutasyon geçirebilir ve insan vücudunda beklenmedik, daha önce hiç bilinmeyen belirtilere bile sebep olabilirler. Yine virüslerde hastanın seyri ve durumu virüsün insan vücudunu ne kadar etkilediği, sağlık ve yaş durumu ile kilo ve boy oranına göre bile değişebilir.

Virüsler ve bakteriler farklı şekilde tedavi edilirler

Virüslerin tedavisi kendisine özel viral ilaç tedavilerinden geçer. Ancak her virüs için bir tedavi veya aşı bulunmamaktadır. Örneğin HIV virüsünü viral ilaçlar ile tedavi etmek ve kısmende olsa hastanın yaşam boyunca virüsten az etkilenmesini sağlamak mümkün iken, coronavirüs gibi virüslerde ise tedavi veya aşı 2020 yılında henüz maalesef bulunmuş değildir.

Virüsler antibiyotik ile tedavi edilebilir mi? Bu konu çok sayıda insanın aklında soru işareti oluşturmaktadır. Ancak virüsler herhangi bir antibiyotikten etkilenmezler ve ne kadar yüksek dozda antibiyotik verilirse verilsin asla tedavi edilemezler veya yok edilemezler. Bakteriler ise bakteriyel enfeksiyonlarda ilk tedaviler arasında yer alıyor.Bakteriler Ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir?

Herhangi bir bademcik iltihabı olduğunuz zaman ve boğazınız şiştiğinde eğer ki bu viral yani virüsler kaynaklı olmadı ise bu durumda bakteri kaynaklı olduğu kültür sonucunda tespit edildiyse antibiyotik en iyi tedavidir. Ancak viral kaynaklı olarak virüslere bağlı boğazınız şiştiyse bu durumda antibiyotik herhangi bir işe yaramayacaktır.

Virüslerin hiçbir türü asla antibiyotik ile tedavi edilemezler. Viral virüslerde tedavi veya aşı virüse özel olarak ilaç şirketleri tarafından geliştirilebilir.

Virüsler ve bakteriler arasındaki en büyük fark nedir?

Virüslerin büyük bölümü insan vücudu için tehdit içerir. Bakterilere oranla virüsler insanlık için kıyameti getirebilecek kadar büyük salgınlara sebep olabileceği gibi insanlığın büyük sorunlar yaşamasına, acılar çekmesine ve vücutta ciddi hasarlara sebep olabilirler.

Örneğin coronavirüs örneğinde olduğu gibi insanlar ciddi ölümcül sonuçlar ile karşı karşıya kaldılar. Bazı insanların akciğerlerinde hasarlar tespit edildi, bazılarında ise çeşitli sağlık sorunları oldu. Bazı insanlar solunum yolu sorunları nedeniyle entübe edilmek zorunda kaldılar.

Virüsler bu açıdan insanlık için çok tehlikelidir.

Zoonatik virüsler nedir?

Zoonatik olarak adlandırılan virüsler hayvanlar yoluyla insan vücuduna giren virüsleri ifade eder. Zoonatik ifadesi hayvanları temsil etmektedir. Örneğin coronavirüs, zoonatik bir virüs olarak kabul görmektedir ve herhangi bir ilaç şirketi tarafından dünyanın başına bela edilmediği, bir hayvana bulaştığı ardından ise o hayvanın insanla teması sonrasında insanlara bulaştığına inanılmaktadır.

ABD ve diğer ülkelerde yapılan araştırmalarda virüslerin büyük bölümünün başta açık hayvan pazarları olmak üzere çok sayıda insana hayvanlar yoluyla bulaşma durumu olduğu konusunda çalışma raporları mevcuttur.

Zoonatik virüsler arasında görülen coronavirüs, insanlara hayvanlar yoluyla bulaşırken bunun hayvanlarda nasıl meydana geldiği konusunda ise bazı soru işaretleri mevcuttur. Bu soru işaretlerinden en önemlisi zoonatik virüsün ilk olarak bir yarasanın başka bir hayvanı ısırması sonucunda mutasyona uğradığı, pangolin veya yılan gibi bir hayvana bulaştıktan sonra bu hayvanın Çinli bir kadın tarafından yemek olarak yenmesi üzerine insan vücuduna girdiğine inanılmaktadır.

Ancak zoonatik virüsler sadece yaban hayvanlarda değil, herhangi bir kedi veya köpekte bile olabilir. Bugün bu virüs kediler veya köpeklerden bulaşmıyor olsa bile gelecekte sokak kedi ve köpeklerinden insanlara virüs bulaşmayacağı anlamına gelmiyor.

Virüsler farklı belirtilere sebep olur

İnsan vücuduna giren bir virüs kısa süre içerisinde hastalığa sebep olur. Bu genelde beklenen bir durumdur ve her virüs insan vücuduna girdikten sonra farklı şekilde bulaşır. Bazı virüsler solunum, bazıları ise hava yoluyla insan vücuduna bulaşıcılık gösterebilirler.

  • En yaygın olarak rinovirüslerin neden olduğu soğuk algınlığı virüsü mevcuttur. Semptomlar ise baş ve göğüs çevresinde ortalanmakta olup, genel olarak boğaz ağrısı, hapşırma ve öksürüğe sebep olması ile tanınırlar.
  • Grip virüsünden kaynaklanan grip yine en sık bilinen virüsler arasında yer almaktadır. Semptomlar ateş, öksürük ve baş-kas ağrılarını içermektedir.
  • Coronavirüs veya SARS-CoV-2 (COVID-19) virüsünün neden olduğu COVID-19 ise bugün günümüzde bilinen en çok tanınan virüsler arasındadır. Semptomlar ateş, öksürük ve nefes darlığıdır.

Grip bir virüs olmasına rağmen yıllar boyunca insanlık gribi bir virüs olarak görmedi. İnsanlar gribi bir hastalık görürken coronavirüs ifadesinden dolayı corona virüsünü ise virüs olarak gördüler. Gripten her yıl milyonlarca insan ölürken, corona virüsünün bu kadar ön plana çıkması gribe oranla çok daha hızlı yayılıyor olması ve ölüm vakalarının çok daha fazla medyada gündeme gelmesinden kaynaklandı.

İnsanlar gribi bir virüs olarak görmezken, bunlar dışında birçok farklı virüs gelecekte insanlığı tehdit edebilecek güçtedir.

Bakteri ve virüslere karşı nasıl korunabiliriz?

Bakteri ve virüslere karşı en etkili korunma yöntemi virüs veya bakteriden uzak durmaktır. Ama bu nasıl olacak? Diyebilirsiniz. Örneğin grip olan veya corona virüsü olan bir insanın yanına yaklaşmamak sizi en etkili şekilde koruyacak olan en büyük önlemdir.

Bunun yanısıra herhangi bir pis ortamda bulunan meyve, sebze kısaca tüm yiyecekleri yememek, bunlara dokunmamak ve pis ortamlarda bulunmamak virüs ve bakterilerden sizi koruyacak en iyi önlemdir.Bakteriler Ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir?

Bunun yanısıra yaban hayvanlarının olduğu, ölü veya canlı pazarlardan uzak durmak sizi virüslerden koruyacak en önemli ve en ciddi önlemdir. Asla canlı yaban hayvanlarının satıldığı Asya pazarları ve diğer ülke pazarlarını turistik amaçla bile olsa ziyaret etmemek en önemli önlemdir. Özellikle bir başka ülkeye turist olarak gidiyorsanız seyahata bağlı ishal ve benzer sorunlarla karşı karşıya kalmanız mümkündür. Bu tür hayvan pazarlarını ziyaret etmek size daha ciddi semptomlar ve beklenmedik bakteri ve virüsle enfekte olmanıza sebep olabilir.

Bakteri ve virüslerden korunmanın diğer en önemli yöntemi ise kişisel hijyendir. Anne veya babanız dişlerini fırçalamıyor ve dişleri bembeyaz ve sağlam diye sizinde dişlerinizi fırçalamaktan geri durmanız doğru değildir. Kişisel hijyen ve genel hijyene dikkat edilerek bakteri ve virüslerden mümkün oldukça korunmak mümkündür.

Sadece kişisel hijyenle sınırlı kalmayarak tuvalet gibi ortak alanların temizliğine çok fazla dikkat etmek önemlidir.

Kategori: