Türkiye’de ağız sağlığı konusu Avrupa ortalamasının ve ABD ortalamasının çok aşırı gerisinde. Vatandaşlar ağız ve diş sağlığı konusunun ötesinde ağız ve diş bakımı konusunda bile kendi sağlıklarına dikkat etmiyorlar. Yapılan çalışmalarda Türkiye’de 4 kişilik haneye sadece 2 diş fırçası düşüyor ve bu diş fırçaları her 3 ayda bir kez değiştirilmesi gerekirken sadece 2 yılda 1 kez değiştiriliyor.

Ağız ve diş sağlığı konusunda nüfusun büyük bölümü sadece diş çekimi için hekime giderken, bu durum köy ve benzer şehire uzak yerlerde son ana kadar erteleniyor.Diş Fırçalama Oranları Düşük: Neden, Nasıl Ve Ne Kadar Diş Sağlığımıza Dikkat Etmeliyiz?

Diş hekimlerine göre ağız ve diş bakımının doğru yapılmaması dişlerde kalıcı görüntü bozukluklarına ve direkt olarak diş kayıplarına sebep olduğu gibi sadece bununla da sınırlı kalmıyor. Ağızda mevcut diş taşlarının çeneden ağıza, mideden diğer vücuttaki tüm organlara etkisi bulunuyor. Bunu engellemek için her gün en az 1 kez çok dikkatli bir şekilde dişlerin fırçalanması gerektiğine değinen uzmanlar, aksi durumda ise genel vücut sağlığının bozulabilecek olduğu konusuna dikkat çekiyor.

Her gün en az 2 kez (veya gece 1 kez detaylı) fırçalanmalı

Her gün eğer ki 2 kez 2 dakika ayırıp fırçalamaya zaman bulamıyor veya unutuyorsanız her gün gece yatmadan önce tüm yiyecek ve içecek saatiniz geçtikten sonra daha detaylı sadece 1 kez dişleri fırçalamak bile son derece önemli.

Normal şartlarda ise günde 2 kez fırçalanması öneriliyor. Ancak 1 kez detaylı fırçalama yapmakta yeterli görülüyor.

Ağız çalkalama suları kullanın

Alkollü veya alkolsüz ağız gargaralarının önemi büyük. Bir büyük kutusu 2 ay yetebilecek bu çalkalama suları ağız temizliğinde önemli bir yere sahip. Eğer ki bunlardan herhangi birisine sahip değilseniz dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı naneli su veya tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz, daha temiz ve ferah hissetmek için önemlidir. Diş Fırçalama Oranları Düşük: Neden, Nasıl Ve Ne Kadar Diş Sağlığımıza Dikkat Etmeliyiz?

*Tuzlu su ile gargara her gün yapılması durumunda tahriş ve acıya sebep olabilir. Tuzlu su ile gargara tercih edilecekse 2 günde 1 kez yapılması önerilir ve kaya tuzu ile yapılması doğru görülüyor

Fırçaladıktan sonra su bile içmeyin

Dişleri fırçaladıktan 30 dakika sonraya kadar su bile olsa içilmemesi öneriliyor. Ancak fırçalama sonrası özellikle dikkat edilmesi gereken ise herhangi bir gıda tüketmemek. Eğer ilaç içiyorsanız su ile içebilirsiniz, ancak yemek ve benzer gıdaların tüketilmemesi öneriliyor.

Sağlıklı bir ağız ve diş sağlığı genetik faktörlere dayalı olarak değişebilir. Kimisi dişlerini hiçbir zaman fırçalamazken beyaz bir dişe sahip olabilir ancak bu çok nadir görülen yine de pis bir durumdur. Her yaştan insanın her gün dişlerini en az 1 kez, en kötü durumda 2 günde 1 kez fırçalaması bile sağlık açısından çok önemli bir yere sahiptir. Her şeyden önce insanın kendisine değer verdiğinin bir göstergesidir.

Diş Fırçalama Oranları Düşük: Neden, Nasıl Ve Ne Kadar Diş Sağlığımıza Dikkat Etmeliyiz?*Ağız ve diş sağlığı konusunda herhangi bir sorunu olmayan çocuklarınızı bile bir kez ortodonti muayenesine götürmeniz önerilir.

*Çürük dişlere sahipseniz bunların tedavisinin en kısa sürede yapılması önerilir. Türkiye’de devlet hastaneleri bu tür tedavileri sağlık güvenceniz varsa ücretsiz olarak karşılamaktadır. Özel tedaviler yüksek maliyetli olabilir.

*Ağız ve diş sağlığınız için en doğru adım diş fırçalamaktır.




Kategori: